Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

3.10.ОРГАНІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ПЕРЕРОБКИ ПТИЦІ

На птахопереробних підприємствах птицю переробляють на потоково-механізованих і автоматизованих лініях (рис. 3.22).

Рис. 3.22. Схема автоматизованої лінії для забою та первинного оброблення курей і курчат продуктивністю 3000 голів за годину:

1 просторовий підвісний конвеєр; 2 апарат для електрооглушення; 3 авто- мат для забою; 4 механізм для піднімання підвісок; 5 жолоб знекровлення; 6 апарат для теплового оброблення тушок; 7 апарат для підшпарювання голо- ви, шиї і крил; 8, 9 ротодискові автомати для знімання оперення; 10 камера газового опалення; 11 автомат для інспекції і миття тушок; 12 механізм для

відрізування ніг у тушок; 13 пристрій для видалення ніг з підвісок

Птицю обробляють на підвісних конвеєрах, на яких виконують ручні, механізовані й автоматизовані операції. На лініях передба- чені місця для роботи ветеринарно-санітарних експертів. Викори- стовують спеціалізовані конвеєри для окремого оброблення сухо- путної і водоплавної птиці й універсальні для всіх видів птиці. При повному завантаженні спеціалізованого конвеєра забезпечу- ється вища продуктивність птиці і більша рентабельність.

Продуктивність конвеєрних ліній переробки сухопутної птиці 500, 1000, 2000 курей за годину і 3000, 6000 бройлерів за годину. Продуктивність ліній переробки індичок 500 – 1000 голів за годи- ну, водоплавної птиці — 350, 500, 1000, 2000 голів за годину. Про- дуктивність універсальної лінії для патрання 2000, 3000 голів за годину.

3.11. ОБРОБЛЕННЯ ПЕРО-ПУХОВОЇ СИРОВИНИ

Перо-пухову сировину використовують для виготовлення това- рів широкого вжитку і виробництва сухих кормів.

Для тривалого зберігання і транспортування перо на птахопе- реробних підприємствах піддають попередньому обробленню, піс- ля чого направляють на кінцеве оброблення на перо-пухових фаб- риках.

58

Розділ 3. Переробêа забійних тварин

Технологічна схема оброблення пера охоплює такі операції: збирання, попереднє зневоднення і сушіння. Інколи перед сушін- ням перо миють. Збирання, транспортування і оброблення сиро- вини проводять на спеціалізованому обладнанні, що входить до комплекту потоково-механізованих ліній.

Перо і пух, зняті з тушок на автоматах для знімання оперення, транспортується по гідрожолобу до апарата для попереднього зне- воднення пера. Воду відокремлюють на сепараторі або конвеєрі, потім перо миють у мийних машинах з використанням мийних засобів за температури 30 – 40 °С упродовж 10 – 30 хв. Після цього перо прополіскують холодною водою і воду відокремлюють у центрифугах.

Після зневоднення в сировині залишається 40 – 45 % вологи. У такому вигляді перо непридатне для зберігання і подальшого ви- користання. Тому його висушують у спеціальних сушарках до вмі- сту вологи 10 % за температури 70 – 95 °С упродовж 12 – 40 хв за- лежно від виду сировини і конструкції сушарки.

Висушена сировина транспортується повітропроводом до сорту- вального апарата, в якому вона розділяється на пух, дрібне, се- реднє перо і підкрилок.

Перо-повітряну суміш подають на склад для затарювання у мішки. При цьому повітря проходить через тканину мішка у кабі- ну і відсмоктується вентилятором. Перо осідає у мішку, щільно набиваючись потоком повітря. В один мішок затарюють 15 – 20 кг пера. Затарювання можна проводити у тюки по 30 – 40 кг. Кож- ний мішок або тюк маркують. Висушена пухо-перова сировина зберігається у штабелях заввишки 3 м у сухих, добре провітрюва- них приміщеннях за температури не вище ніж 15 °С і відносній вологості повітря до 75 %.

3.12. ПЕРЕРОБКА КРОЛІВ

Кролів на забій приймають за кількістю, масою і вгодованістю. Для запобігання зниженню якості шкурок кролів утримують у спеціальних клітках по одному.

Забій кролів і оброблення тушок виконують на потоково- механізованих лініях, агрегатах карусельного типу або вручну.

На потоково-механізованій лінії ФДЕ (рис. 3.23) здійснюють такі технологічні операції: електрооглушення, навішування кро- лів на підвіски конвеєра, забій і знекровлення, знімання шкурок, нутрування тушок, відокремлення голови і ніг, зачищення, фор- мування, остигання тушок, а також їх сортування, маркування, зважування і пакування.

Оглушення. Цю операцію виконують механічним або елект- ричним способом. Для електрооглушення призначені апарати ка- русельного і конвеєрного типів, пістолет з дугоподібним захоплю- вачем та ін. В апараті карусельного типу використовують елект-

59

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Рис. 3.23. Схема потоково-механізованої лінії ФДЕ для забою і оброблення кролів:

1 пульт керування; 2 пристрій для електрооглушення; 3 машина для за- бою; 4 жолоб для збирання крові; 5 ніж для відокремлення вух і лап; 6 ло- тік для збирання шкур; 7 підвісний конвеєр; 8 жолоб для збирання травного каналу; 9 лотоки для збирання ліверу; 10 стерилізатор рук та інструменту; 11 ділянка для проведення ветсанекспертизи; 12 душ; 13 ділянка знімання шкурок; 14 ніж для відокремлення голови; 15, 16 стелажі для остигання ту-

шок; 17 пристрій для сортування; 18 ваги; 19 стіл для пакування

ричний струм промислової частоти силою 0,5 А і напругою 20 В; тривалість оглушення 3 с, а в апараті конвеєрного типу елект- ричний струм напругою 36 В; тривалість оглушення 35 – 40 с. У пістолеті з дугоподібним захоплювачем напруга 40 В, сила струму 0,18 А; тривалість оглушення 2 с.

Оглушення проводять у боксі, який має вигляд решітчастого майданчика, що обертається. Майданчик розділений на чотири відділення і по всьому периметру обгороджений металевою сіткою.

Оглушення кролів механічним способом здійснюють на уста- новці за допомогою ударного пристрою (удар наносять у лобну час- тину голови).

Забій і знекровлення. Кролів забивають у апараті, відрізаю- чи голову дисковим ножем. За такого способу забою прискорюєть- ся процес знекровлення, полегшується забілування і знімання шкурок з тушок.

Інколи забій здійснюють розрізанням сонних артерій. Автома- тично проводять просікання голови порожнистим пуансоном (для вільного виходу крові).

Тривалість знекровлення 2,5 хв.

Після знекровлення у тушок відрізають передні ноги по запястний суглоб і вуха.

Забілування і знімання шкурок. Забілування виконують вручну. Шкурку знімають стягуванням від хвоста до голови вруч-

60

Розділ 3. Переробêа забійних тварин

ну або на машині. Після знімання шкурки очищують від прирізів мяса, жиру, сухожиль і передають на подальше оброблення.

Нутрування. Нутрування проводять вручну (нирки разом з нирковим жиром залишаються при тушці). Тушки і внутрішні ор- гани піддають ветеринарно-санітарній експертизі. Субпродукти (серце, печінку, легені) і шию після промивання і охолодження упаковують. Нехарчові відходи (кров, кишки, шлунок, голови, но- ги, прирізи мяса і жиру шкурок) використовують для виробницт- ва сухих тваринних кормів.

Зачищення і формування тушок. При зачищенні видаляють крововиливи, синці, зачищають шийний заріз, змивають залишки крові і шерсті. Для формування тушки на ній роблять розрізи по боках грудної клітини між третім і четвертим ребрами і в них вправляють кінці передніх ніг.

Сортування, маркування і пакування тушок. Тушки кро-

лів сортують за вгодованістю і за якістю оброблення на дві катего- рії. Залежно від якості тушки кролів клеймують: першої катего- рії круглим клеймом, другої квадратним. Тушки кролів, що не відповідають вимогам стандарту вгодованості, клеймують три- кутним клеймом.

На кожну тушку м'яса кролів ставлять одне клеймо на зовніш- ньому боці гомілки.

Тушки упаковують у деревяні, металеві або поліетиленові ящики, дно і стінки яких вистилають обгортковим папером.

Організація технологічного процесу оброблення кролів.

Кролів обробляють на потоково-механізованих лініях продуктив- ністю 500 і 1000 голів за годину.

Кролів, що надходять на лінію, оглушують електричним стру- мом, підвішують за задню лапку на підвіску конвеєра і направля- ють у машину на забій. Після забою впродовж 2,5 хв тушка зне- кровлюється, рухаючись над жолобом для збирання крові, і підхо- дить до механічного ножа, де від неї відокремлюють вуха і передні лапки. Далі проводять забілування, знімання шкурок і нутруван- ня. Після цього тушки піддають ветеринарно-санітарному контро- лю і обмивають водою під душем. Потім вони автоматично скида- ються з конвеєра і потрапляють до дискового ножа, де відокрем- люється голова і задні лапки.

Після остигання тушки сортують, зважують і упаковують у ящики.

Для переробки невеликих партій кролів використовують агре- гат карусельного типу продуктивністю 120 – 150 голів, на якому всі операції виконують вручну у послідовності, що викладена ви- ще.

Первинне оброблення шкурок. Після знімання шкурки за-

лишають у підвішеному стані для остигання впродовж 1 год. По- тім їх натягують на правилки хутром усередину і знежирюють. Шкурки консервують прісно-сухим або кислотно-сольовим мето-

61