Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

W

Рис. 18.6. Підвісна центрифуга для знежирення шквари ФПН-1001У-04:

1, 2 привід з гальмівним пристроєм; 3 опорний стояк; 4 перфорований верхній буртик ротора; 5, 24 гаки та кільце для кріплення сітки; 6, 7, 8 руко- ятка, кронштейни і вісь для поворотного збірника; 9 ротор; 10 кронштейн; 11 упор; 12 важіль; 13, 27 кронштейн; 14 палець; 15 вісь шибера; 16 поворотний шибер; 17 конусна частина кожуха; 18 конусний пристрій для кріплення ротора; 19 кожух; 20 ніж для зрізування шквари; 21 меха- нізм переміщення розвантажувального ножа; 22 вертикальний вал приводу; 23 завантажувальний лотік; 25 фільтрувальна сітка; 26 шток; 28 ролик штоку; 29 нерухомий копір

При використанні центрифуги ОГШ-321К-01 вологи видаля- ється понад 50 % і втрати білка з рідиною значно скорочуються. Завдяки видаленню до 75 % вологи, що міститься в крові, значно скорочуються витрати на сушіння.

Шлям нагрівають гострою парою до 90 – 95 °С у відкритих єм- костях. Відокремлену рідку фракцію направляють на подальше оброблення (знежирення), а коагулят у горизонтальні вакуумні котли для виготовлення кормового борошна.

18.5.ПЕРЕРОБКА ВТОРИННОЇ НЕХАРЧОВОЇ СИРОВИНИ НА ПОТОКОВО-МЕХАНІЗОВАНИХ ЛІНІЯХ

18.5.1.Переробка технічної сировини в горизонтальних вакуумних котлах з відбиранням жиру на пресах

Кормове борошно і технічні жири виробляють у горизонталь- них вакуумних котлах із знежиренням шквари на пресах. Техно- логічний процес виробництва мясо-кісткового борошна у вакуум- них котлах із знежиренням шквари на пресах полягає в наступ- ному. Подрібнені кістки, жирову та жировмісну сировину після обємного дозування (або зважування) завантажують у вакуумні котли. Сировину завантажують у котел згідно з рецептурою і нор- мою завантаження. Сировину, законсервовану сіллю, завантажу- ють у котли після попереднього промивання проточною водою протягом 10 хв, а законсервовану піросульфатом натрію (калію) — без видалення консерванту. Розварювання, стерилізацію сирови- ни, сушіння шквари і витоплювання жиру проводять у вакуумно- му котлі за такими режимами:

Технічний огляд котла, хв ...................................................................

10

Завантаження сировини і наступне підігрівання котла, хв

........... 15

Розварювання і стерилізація сировини (перша фаза):

 

тиск пари, МПа:

 

в оболонці котла ..............................................................

0,3 – 0,4

у котлі ...........................................................................

0,09 – 0,12

температура в котлі, °С.......................................................

118 – 120

Тривалість стерилізації (у тому числі підвищення і знижен-

ня тиску), хв, за тиску пари в оболонці котла, МПа:

 

0,3 – 0,4 ..............................................................................................

45

0,18 – 0,25 ..........................................................................................

60

617

Частина IV. Виробництво технічної продóêції з тваринної сировини

Сушіння шквари, відстоювання та зливання жиру, введення

антиоксиданту:

0,3 – 0,4

тиск пари в оболонці котла, МПа ........................................

розрідження в котлі, кПа .......................................................

53 – 66

температура в котлі, °С...........................................................

72 – 80

Тривалість сушіння шкари (у тому числі зливання жиру),

 

год-хв, при тиску пари в оболонці котла, МПа:

3-00 – 3-20

0,3 – 0,4 ..............................................................................

0,18 – 0,25 ...........................................................................

4-00 – 4-20

Вивантаження шквари, хв ............................................................

10 – 20

Загальна тривалість процесу, год-хв, за тиску пари в оболо-

нці котла, МПа:

4-20 – 4-50

0,3 – 0,4 ..............................................................................

0,18 – 0,25 ..........................................................................

5-35 – 6-05

Сировину переробляють за дві фази. Отриману в котлі масу, що складається з сухої шквари і жиру, відціджують. При цьому жир профільтровується крізь шар мясо-кісткової шквари, фільт- рувальну перегородку і стікає у відстійник. Жир, що залишився в шкварі, після її вивантаження із котла відділяють у відціджувачі, а потім подають на преси.

Шквару з відціджувача знежирюють на шнековому пресі без- перервної дії. Отриманий на пресі жир стікає у відстійник для очищення та відокремлення дрібних часточок шквари (фузи). Віджата шквара по спуску через спеціальний магнітний пристрій подається на подрібнення в дробарку. Після цього шквара надхо- дить для просіювання на вібросито, а потім у бункер. Упаковане у відповідну тару і зважене борошно направляють на зберігання.

Переробку вторинної сировини на мясопереробних підприємс- твах невеликої продуктивності можна здійснювати за допомогою комплексу обладнання К7-ФМП (рис. 18.7).

Рис. 18.7. Схема комплексу обладнання для виготовлення мясо- кісткового борошна:

1 дробарка для кісток; 2 вакуумний котел місткістю 1,6 м3; 3 відціджувач; 4 прес для шквари; 5 дробарка для шквари; 6 вібросито; 7 відстійник; 8 стіл для накопичення і промивання мякушевої сировини

618

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

Технічна характеристика комплексу К7-ФМП:

 

Продуктивність, кг/год ........................................................................

100

Установлена потужність електродвигунів, кВт ..............................

39,6

Витрати пари, кг/год ............................................................................

150

Потреби холодної води, м3/год ................................................................

3

Площа під обладнання, м2 ...................................................................

75

Обслуговуючий персонал, осіб ................................................................

2

Маса комплекту, кг ............................................................................

7000

Тверда сировина та великі відруби з кістками надходять до дро- барки. Мякушеву сировину промивають на столі. Підготовлену си- ровину завантажують у горизонтальний вакуумний котел місткістю

1,6 м3. Після термооброблення за певними режимами шквара над- ходить у відціджувач. Остаточно її знежирюють за допомогою пре- са. Висушену та знежирену шквару подрібнюють на дробарці і про- сіюють. Жир з відціджувача й преса надходить у відстійник.

18.5.2.Переробка технічної сировини у вакуумних котлах з проміжним відбиранням жиру на центрифузі

Ця схема переробки нехарчової сировини ґрунтується на вико- ристанні вакуумних котлів з проміжним відбиранням жиру у від- стійних центрифугах періодичної дії і наступним досушуванням знежиреної шквари у вакуумних котлах (рис. 18.8).

Мяку сировину без попереднього сортування збирають у мясо- жировому корпусі й безпосередньо біля місць отримання завантажу- ють у передувні баки. Свинячу кучерявку попередньо подрібнюють на різальній машині і промивають у барабані. Тверді конфіскати та черепні кістки подрібнюють на вовчку-подрібнювачі на шматки роз- міром до 40 мм. Подрібнені тверді конфіскати та кістки передувають разом із книжками і водою, вміст яких становить до 30 %.

У сировинному відділенні цеху технічної продукції для при- ймання мякої і твердої технічної сировини передбачають цилінд-

ричні вертикальні ємкості місткістю 10 м3. Складаючи рецептуру для завантаження горизонтального вакуумного котла мяку сиро- вину подають з накопичувальної ємкості розвантажувальним шнеком у вовчок-дробарку (силовий подрібнювач), після чого по-

хилим шнеком у передувний бак-дозатор місткістю 3,2 м3. Твер- ду подрібнену сировину в потрібній пропорції добавляють до мякої сировини в той самий бак-дозатор, звідки вона передувається в котли по трубопроводах, обладнаних стрілками, що переключа- ються, та засувками, які встановлюють перед входом у котли і гер- метизують їх після завантаження.

В апаратному відділенні встановлено дві групи котлів: у першій проводять стерилізацію, розварювання та часткове підсушування сировини і шквари, у другій досушування шквари після оброб- лення в центрифузі. З першої групи котлів вологу шквару виван- тажують у горизонтальний шнек, а потім похилим шнеком подають до центрифуг. Після відділення жиру шквара системою шнеків по- дається для завантаження у другу групу котлів на досушування.

619

062

Частина

 

ціїóêпрод технічної Виробництво .IV

 

сировини тваринної з

Рис. 18.8. Схема виробництва мясо-кісткового борошна в горизонтальних вакуумних котлах із знежиренням шквари в підвісних центрифугах:

1 подрібнювач сировини; 2, 18 горизонтальні вакуумні котли; 3 приймальний шнек; 4 похилий шнек; 5 накопичувач; 6 центрифуга ФПН-1001У-04; 7 обмежувач рівня; 8 електродвигун; 9 лотік; 10 приймач; 11 насоси; 12 відстійни- ки; 13 цистерни для жиру; 14 шкребковий конвеєр; 15 розподільний шнек; 16 накопичувальні бункери; 17 шибери; 19 шнекові конвеєри; 20 стрічковий конвеєр; 21 дробильно-просіювальний агрегат; 22 стрічковий конвеєр; 23 норія; 24 спуск; 25 бункер для борошна

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

Працюючи за цією схемою, передбачають можливість збіль- шення тиску в корпусах котлів другого технологічного етапу, що потрібно для стерилізації (без розварювання) кісткового напівфа- брикату, коагульованої крові, яєчної шкаралупи, що додаються до знежиреної шквари на другому етапі..

Переробку нехарчової сировини у вакуумних котлах з проміж- ним відбиранням жиру проводять за такими режимами:

Технічний огляд котла, хв ....................................................................

 

10

Підігрівання котла та завантаження сировини, хв ..........................

 

15

І етап теплового оброблення

 

 

Розварювання стерилізація (перша фаза) сировини:

 

 

тиск пари, МПа:

 

 

в оболонці котла ...............................................................

 

0,3 – 0,4

у котлі ............................................................................

0,09 – 0,12

температура в котлі, °С........................................................

118 – 122

тривалість, хв, за тиску пари в оболонці котла, МПа:

 

 

0,3 – 0,4 .........................................................................................

 

45

0,18 – 0,25 .....................................................................................

 

60

Попереднє часткове підсушування шквари (друга фаза):

 

 

тиск пари в оболонці котла, МПа .........................................

 

0,3 – 0,4

розрідження в котлі, кПа ........................................................

 

53 – 66

температура в котлі, °С............................................................

 

72 – 80

тривалість, год-хв, за тиску пари в оболонці котла, МПа:

 

0,3 – 0,4 ......................................................................................

 

2-00

0,18 – 0,25 ..................................................................................

 

2-30

Вивантаження шквари з вмістом вологи 30 – 40 % з кот-

 

 

ла, хв ........................................................................................................

 

10

Знежирення вологої шквари в центрифузі:

 

 

температура шквари, що завантажується, °С, не менш як

.........70

маса одночасного завантаження, кг ............................................

 

360

тривалість знежирення, хв .......................................................

 

7 – 10

у тому числі процесу центрифугування за частоти обер-

 

тання ротора 24,2 с–1 ....................................................................

 

4 – 6

ІІ етап теплового оброблення

 

 

Кінцеве сушіння шквари:

 

 

завантаження шквари .....................................................................

 

10

тиск пари в оболонці котла, МПа .........................................

 

0,3 – 0,4

розрідження в котлі, кПа ........................................................

 

53 – 66

температура в котлі, °С............................................................

 

78 – 80

тривалість, год-хв, за тиску пари в оболонці котла, МПа:

 

0,3 – 0,4 ..........................................................................

1-00 – 1-15

0,18 – 0,25 ......................................................................

2-00 – 2-15

Вивантаження шквари з вмістом вологи 30 – 40 % з кот-

 

 

ла, хв ........................................................................................................

 

10

Загальна тривалість процесу, год-хв, за тиску пари в оболон-

 

ці котла, МПа:

 

 

0,3 – 0,4 ...............................................................................

4-47 – 5-05

0,18 – 0,25 ...........................................................................

6-17 – 6-35

Оброблення шквари та борошна. Отриману шквару та бо-

рошно обробляють, тобто охолоджують, подрібнюють, просіюють, видаляють металомагнітні домішки, стабілізують антиоксиданта- ми.

Охолодження шквари. Шквара, отримана після пресування си- ровини, має температуру 75 – 85 °С, а знежирена шквара із горизон- тального вакуумного котла і шнекових сушарок до 105 °С.

621

Частина IV. Виробництво технічної продóêції з тваринної сировини

Гаряча шквара, особливо з підвищеним вмістом жиру, погано подрібнюється і просіюється на дробильних машинах і ситах. По- дрібнене в гарячому стані борошно не встигає охолонути до тем- ператури 30 – 35 °С перед пакуванням, унаслідок чого жир, що в ньому є, окиснюється і якість готового кормового борошна погір- шується під час зберігання та транспортування. Тому шквару пе- ред подрібненням або просіюванням охолоджують до температури 25 – 30 °С. Для охолодження продукту можна застосовувати охо- лодник К7-ФКЕ, що входить до складу безперервної лінії, а також нагнітати вентилятором холодне повітря на конвеєр, який подає шквару в дробарку. Охолоджують шквару до температури 30 – 40 °С холодною водою, що подається в оболонку шнека охолодника.

Готову шквару шнековими конвеєрами передають у накопичу- вальні бункери-нормалізатори, які передбачені для накопичуван- ня шквари та нормалізації борошна, тобто підготовки однорідних партій готового мясо-кісткового борошна за вмістом вологи, жиру, білка і золи. Бункери-нормалізатори передбачають окремо для мясо-кісткового та кісткового борошна.

Мясо-кісткове борошно, збалансоване за хімічним складом, з бункерів вивантажують на стрічковий конвеєр з електромагніт- ним барабаном для подавання на подрібнення. Дозування шква- ри з бункерів здійснюють почерговим вмиканням розвантажува- льних шнеків за часом, який задає апаратник на пульті керуван- ня за допомогою реле часу.

Подрібнення шквари. Висушену кормову шквару після охо- лодження до температури 30 °С подрібнюють і просіюють. Схему пристрою для переробки шквари наведено на рис. 18.9. Шквару через бункер завантажують у кулачкову дробарку і після подріб- нення подають через спуск з магнітами на молоткову дробарку. Подрібнене борошно збирається в бункер, звідки його подають на пакування в мішки.

Для подрібнення шквари застосовують кілька типів молотко- вих дробарок, наприклад К7-ФКЕ-10, які відрізняються розмірами корпусів і робочих органів, способом транспортування продуктів помелу, формою робочих органів, а також продуктивністю.

Просіювання шквари. Операцію проводять для видалення борошна як готового продукту, однорідного за максимальним розміром часточок. Їхні розміри впливають на ефективність ви- користання поживних речовин організмом тварин і птиці. Тому крупність помелу борошна один із основних показників його якості.

Ефективність просіювання залежить від гранулометричного складу вихідної шквари, її фізико-хімічних властивостей, питомого навантаження, розмірів ситового каналу (площі та відношення до- вжини до ширини), кінематичних параметрів (частоти та радіуса траєкторії колових коливань), розмірів отворів сита, матеріалу ни- ток, способу очищення сит, способу переміщення продукту по ситу.

622

Розділ 18. Виробництво тваринних êормів та êормовоãо і технічноãо жирів

а

б

Рис. 18.9. Дробарка В6-ФДА:

а зовнішній вигляд; б кінематична схема; 1 бункер; 2 кулачкова дробар- ка; 3 магнітний сепаратор; 4 завантажувальний лотік; 5 електродвигун; 6 клинопасова передача; 7 молоткова дробарка; 8 кожух клинопасової пе- редачі; 9 вентилятор; 10 трубопроводи; 11 циклони; 12 ємкість для при- ймання борошна

Для шквари оптимальна товщина шару становить 12 – 18 мм. Оптимальним є відношення довжини до ширини сита, що дорів- нює двом.

Для просіювання подрібненої шквари застосовують подвійні струшувачі (вібросита) та відцентрові бурати. Робочим органом просіювальних машин є металоткані та штамповані сита.

Видалення металомагнітних домішок. Сировина, що над-

ходить на переробку, може вміщувати певну кількість металомаг- нітних домішок різного розміру (цвяхи, шматки металу, болти, пальці конвеєрів, бирки тощо), що призводить до пошкодження робочих органів машин, прискорюють їх спрацювання. Домішки також можуть потрапити в продукцію. Тому сировину, проміжні та кінцеві продукти переробки шквари слід обробляти для видален- ня металомагнітних домішок.

Великі домішки з сировини видаляють перед подрібненням, зі шквари перед пресуванням. Для видалення домішок, розміри яких збігаються з розмірами часточок шквари та борошна або мен- ші за них, проводять оброблення перед подрібненням шквари та просіюванням борошна на магнітних сепараторах.

Застосовують магнітні сепаратори двох типів: з постійними ма- гнітами та електромагнітами. Вони відрізняються магнітними властивостями компонентів матеріалу, що обробляється. В перших силове магнітне поле створюється постійними магнітами, які роз- міщують у колонці або встановлюють у вигляді блоків на просію- вачах, у других електромагнітами.

623

Частина IV. Виробництво технічної продóêції з тваринної сировини

Використовуючи постійні магніти, видаляють металомагнітні домішки періодично і вручну, а застосовуючи електромагніти домішки видаляють безперервно. У сепараторах з постійними маг- нітами магнітне поле створюється підковоподібними магнітами, виготовленими з вуглецевої сталі. Широко застосовують литі маг- ніти зі спеціальних сплавів, що мають значно більшу притягальну (підіймальну) силу, краще зберігають магнітні властивості, мають меншу масу та розміри, ніж підкови з вуглецевої сталі. Вантажо- підйомність магнітної підкови з вуглецевої сталі завширшки 40 мм — 12 кг, а підкови зі сплавів (магніко) — 20 кг.

Ефективні сепаратори з постійними магнітами, що зблоковані в лінію. Для видалення металомагнітних домішок з подрібненої шквари застосовують магнітні колонки БКМЗ-7. Кормове борошно обробляють за допомогою електромагнітних сепараторів типів А1-ДЕС, ЕМ-101 і ДЯ1-С.

Пакування, зберігання та транспортування кормового борошна. Залежно від умов виробництва та вимог споживача кормове борошно тваринного походження пакують або зберігають безтарним методом.

Усі види борошна пакують у паперові три-чотиришарові непро- сочені мішки та в нові або вживані щільні, міцні, чисті та продезін- фіковані тканинні мішки. Маса одного мішка з кормовим борош- ном не повинна перевищувати 50 кг. Після заповнення мішки з борошном зашивають або закривають іншим способом і маркують.

Для механізації процесу дозування, фасування та пакування кормового борошна в непросочені паперові мішки застосовують пристрій В6-ФДМ, що складається з норії, напівавтоматичних ваг ДСА-50-Н-2 і мішкозашивальної машини ЗЗЕ-М.

Кормове борошно в упакованому вигляді транспортують усіма видами транспорту відповідно до чинних правил перевезень.

Застосовують також безтарне перевезення борошна в спеціаль- но обладнаних залізничних вагонах, автомобілях і суднах, що за- безпечують захист борошна від атмосферних опадів і відповідають ветеринарно-санітарним вимогам.

На підприємствах мясної промисловості застосовують лінію безтар- ного зберігання, що складається з вузлів просіювання, подрібнення та накопичення мясо-кісткового борошна в металевих циліндричних бункерах, зєднаних транспортними пристроями шнеками, норіями. Висушена шквара подається на приймальний лотік норії, потім транспортується на сито-бурат. Після цього вона шнеком направляєть- ся в норію та розподіляється по накопичувальних бункерах через ши-

бер. Лінія складається з восьми бункерів місткістю по 6 м3. Встановлення бункерів забезпечує можливість бактеріологіч-

ного контролю продукту. Застосування лінії безтарного зберігання дає змогу значно зменшити запорошеність цеху. Борошно з бунке- рів шнеками завантажується в спеціальний автотранспорт, яким доставляється на комбікормовий завод. Кормове борошно при без-

624