Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 2. Транспортóвання забійних тварин і птиці на м’ясопереробні підприємства

Скотовози, якими доставили на мясокомбінат худобу, після ви- вантаження тварин і очищення від гною слід обовязково помити та продезінфікувати в дезпромивному пункті або на спеціалізова- ному майданчику, який розміщується на виїзді з бази.

2.2.ТРАНСПОРТУВАННЯ ТВАРИН ЗАЛІЗНИЧНИМ ТРАНСПОРТОМ

Транспортування забійних тварин і птиці на мясопереробні підприємства залізницею становить не більше ніж 15 – 20 % від загальної кількості. Радіус доставки худоби залізничним транспо- ртом не повинен перевищувати 600 км, а тривалість перевезен- ня — 4 діб. Більш тривале транспортування зумовлює втому, пе- ренапруження, погіршення апетиту, негативно позначається на стані здоровя тварин. У вагонах підвищується кількість шкідли- вих газів і мікробного повітря. Втрати живої маси залежать від тривалості перевезень. Найбільші втрати припадають на перші 24 – 36 год перевезення.

Тварин і птицю перевозять, як правило, у спеціальних вагонах. Проте якщо таких вагонів немає, то їх транспортують і в звичай- них товарних дво- і чотиривісних вагонах, додатково обладнаних для тварин. Вагони повинні бути вичищені та вимиті, а в деяких випадках продезінфіковані. Залізниця зобовязана обладнати такі вагони ґратами, фуражними дошками, кільцями для привязування великої рогатої худоби і коней, ліхтарями і драбин- ками. Решту обладнання надають відправники. Тепер частіше використовують спеціальні вагони, обладнані вентиляцією, годів- ницями, баками для води тощо.

При перевезенні тварин у спеціальних вагонах краще зберігаєть- ся їх жива маса, скорочується кількість обслуговуючого персоналу, краще використовуються площі і раціонально витрачаються корми.

Успеціальних вагонах худобу розміщують поперечним способом. Тварин, яких перевозять залізницею, обслуговує бригада про-

відників на чолі зі старшим провідником штатним працівником тваринницького господарства. У нього зберігається вся докумен- тація на перевезення тварин. Він одержує ветеринарне свідоцтво, товарно-транспортну накладну (гуртову відомість) і шляховий жу- рнал, в якому зазначено, на яких станціях є фуражні бази і пунк- ти водопою, а також станції відвалу і зняття загиблих тварин. Пе- ред вантаженням тварин потрібно перевірити санітарний стан вагонів, справність дверних ґрат, годівниць тощо.

Дрібну рогату худобу і свиней можна перевозити у спеціальних двоярусних вагонах. У кожний ярус вантажать по 100 овець або 40 свиней. У двоярусних вагонах влаштовують щільну, водонепро- никну підлогу верхнього поверху.

Птицю і кролів перевозять на відстань не більше ніж 300 км, у клітках зі щільним дном, які встановлюють у кілька ярусів. У

17

Частина І. Сировинна база м’ясної промисловості Уêраїни…

двовісний вагон зазвичай вантажать до 1000 курей, 1250 курчат, 200 – 300 гусей або індиків і 250 – 350 качок залежно від їх живої маси. Кожну партію худоби і птиці, яка відправляється, слід за- безпечити достатньою кількістю корму (згідно з нормативами транспортування).

На мясокомбінатах тварин вивантажують по трапах, без гала- су та побиття.

2.3. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТВАРИН ВОДНИМ ШЛЯХОМ

Перевозять тварин водним шляхом по річках на баржах у літ- ній період. Розміщують тварин на баржах із розрахунку таких площ на одну голову: ВРХ — 2,0 – 2,5 м2, коней — 2,5 – 3,0, овець і кіз — 0,75 – 1,0, свиней великих — 2,0 – 2,5, свиней середньої ма-

си — 1,0 – 1,25 м2.

Велику рогату худобу і коней під час перевезення привязують. Палубу барж для перевезення поділяють огорожею на сектори. У разі потреби нарощують борти. Заганяють і виганяють худобу по спеціальних трапах. Транспортуючи тварин у спеку, сектори з ними накривають брезентом. За тихої погоди тварини краще пе- реносять транспортування водним шляхом, ніж залізницею.

Транспортування тварин на мясокомбінат водним шляхом здійснюють рідко, оскільки доставка худоби на баржі, оснащення барж під перевезення худоби, вивантаження її потребує великих затрат часу і праці, запаси питної води на добу для ВРХ станов- лять 30 – 35 л, а для ДРХ — 6 л.

Ветеринарний огляд, оформлення документів і вантаження тварин проводять так само, як і на залізниці.

2.4. ТРАНСПОРТУВАННЯ ГОНОМ

На мясопереробні підприємства гоном доставляють тільки велику і дрібну рогату худобу, переважно на невелику відстань до 100 км. При перегонах на велику відстань переміщення худо- би суміщують з нагулом, отримуючи додатковий приріст живої маси.

Для перегону слід формувати гурти, розміри яких установлю- ють залежно від місцевих умов, стану доріг, статі, вгодованості тварин та інших обставин. Відібраних для перегону тварин після ветеринарного огляду зважують, визначають вгодованість, бірку- ють і формують гурти залежно від місцевих умов. Гурти великої рогатої худоби не повинні перевищувати 250, а овець і кіз — 1000 голів. Переганяючи тварин лісовою, болотистою і дуже пересіче- ною місцевістю, розміри гуртів зменшують на одну третину. На кожні 50 – 60 голів великої рогатої худоби або 250 – 300 голів овець і кіз призначається один гуртоправ.

18