Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
687
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

4 – 5 діб. Після цього пучки виймають, викладають на стіл для стікання на 2 – 3 год і упаковують у бочки.

Сушіння. Сухі кишкові фабрикати повинні мати вологість 15 %. За меншої вологості вони ламаються, за більшої пошкоджують- ся пліснявою. Перед висушуванням оболонки надувають повітрям, щоб забезпечити рівномірне висушування. Висушують кишки у спеціальних камерах за температури 35 – 50 °С упродовж 4 – 6 год. Після висушування кишки зволожують, щоб вони не ламались, у приміщенні з високою вологістю за температури повітря не більше ніж 15 °С. Після сортування сухих кишок за калібром і якістю їх пропускають через вальці і отримують рівні стрічки. Для кращого зберігання від молі і жука-шкіроїда сухі кишки пересипають чер- воним перцем.

Заморожування. Цей вид консервування використовують у виняткових випадках, оскільки після заморожування міцність кишок знижується. Кишки щільно укладають рядами у бочки або ящики, пересипають кожний ряд сіллю і заморожують за темпе- ратури від –12 до –20 °С. Зберігають заморожені кишки за темпе- ратури від –5 до –10 °С.

6.2. ОБРОБЛЕННЯ КИШОК НА ПОТОКОВО-МЕХАНІЗОВАНИХ ЛІНІЯХ

Яловичі череви обробляють на агрегаті К6-ФЛК (рис. 6.3). Че- реви подають у віджимні вальці, а після звільнення від вмісту їх за допомогою конвеєра-заправника направляють у машину для знежирення. Після цього череви подають у віджимні вальці, в яких вони очищуються від подрібнених оболонок і зависають на гаку над ванною, де вивертаються за допомогою води, а потім у лотік з теплою водою для розпушування слизової оболонки. Че- рез 10 хв їх очищують від слизової оболонки на шлямувальній машині при зрошенні теплою водою. Оброблені кишки охоло- джують у ванні і подають на сортування, калібрування і звязування у пучки. Череви у пучках засолюють, упаковують і зберігають.

Свинячі череви обробляють на лінії К6-ФЛС (рис. 6.4). Спочат- ку відокремлені череви подають на стрічковий конвеєр решітча- стим піддоном, що зрошується водою, а звідти у віджимні валь- ці. Після звільнення від вмісту кишки вміщують на 1 – 2 год у ванну з водою температурою 40 – 45 °С. Від серозної, мязової і слизової оболонок кишки очищують у шляморозпушувальній ма- шині, після чого їх знову замочують у ванні з водою температурою 40 – 45 °С. Потім череви віджимають на других віджимних валь- цях і подають на остаточне очищення у шлямувальнну машину. Оброблені кишки охолоджують, сортують, калібрують і консер- вують.

128

Розділ 6. Оброблення êишêової сировини

Рис. 6.3. Агрегат К6-ФЛК для оброблення яловичих черев:

1 приймальний стіл; 2 стрічковий конвеєр; 3, 10 лотік; 4, 8 віджимні ва- льці; 5 шнековий конвеєр; 6 машина для знежирення; 7 гачковий конвеєр; 9 ванна для вивертання; 11 шлямувальна машина; 12 трубопровід для га- рячої і холодної води; 13 ванна для приймання оброблених кишок

Рис. 6.4. Агрегат К6-ФЛС для оброблення свинячих черев:

1 стіл для приймання отоки; 2 стрічковий конвеєр; 3, 6 віджимні вальці; 4 спіральний живильник; 5 трубопровід; 7 машина для очищення кишок; 8 ванна для приймання оброблених кишок; 9 ванна для замочування кишок; 10 шлямодробильна машина; 11 лотік

Баранячі череви обробляють на лінії ФОК-Б (рис. 6.5), послі- довно пропускаючи їх через віджимні вальці, шлямодробильну машину, другі віджимні вальці і шлямувальну машину.

129

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Рис. 6.5. Агрегат ФОК-Б для оброблення баранячих кишок:

1, 3, 6, 12 ванни для замочу- вання кишок; 2, 7 віджимні вальці; 4, 11 лотоки; 5 шля- модробильна машина; 8 трубо- провід; 9 ванна для очищення кишок; 10 шлямувальна ма-

шина

6.3. ВАДИ КИШКОВОЇ СИРОВИНИ І ФАБРИКАТУ

До зажиттєвих вад належать прищі, брижуватість і патологічні вади.

Прищі глистові вузли у підслизовому шарі яловичих кишок завбільшки 0,5 – 0,6 мм, які розвинулись із яєць глистів, що по- трапили у кишки. Кишки із зеленими, жовтими і чорними при- щами не використовують у ковбасному виробництві.

Брижуватість маленькі отвори у стінках тонких бараня- чих кишок у місцях відокремлення кровяних судин від брижі. Кишки з брижуватістю понад 0,5 мм вибраковують.

Патологічними вадами вважають спайки, нариви, виразки кишок тощо. Виявлені вади видаляють.

Вадами технологічного оброблення є в основному дірки і «вік- на» (пошкодження окремих оболонок кишок). При недостатньому знежиренні на кишках може залишитися жир.

Пінистість виникає внаслідок потрапляння повітря між під- слизовим і мязовим шарами оболонки. При цьому утворюються локалізовані потовщення. Залишки вмісту на кишках можуть спричинити забрудненість.

Порушення умов оброблення, консервування і зберігання ки- шок зумовлює виникнення певних вад.

130

Розділ 6. Оброблення êишêової сировини

Краснуха поява на кишках рожевого кольору. Збудниками краснухи є галофільні мікроорганізми, які розвиваються на пове- рхні кишок або в їх товщі. При цьому зменшується міцність обо- лонки. Кишки, тару і обладнання потрібно промивати 0,01%-м розчином перманганату калію.

Іржа шорсткі на дотик плями від білого до світло-корич- невого кольору, які спричинюють мікроорганізми, що розвивають- ся при солінні сіллю, яка містить домішки солей кальцію і заліза, за температури понад 10 °С. Міцність кишок, уражених іржею, знижується.

Загнивання ураження кишок гнильними мікроорганізма- ми, що супроводжується розпадом білка. Виникає воно в разі не- своєчасного оброблення кишок, слабкого соління, недотримання температурного режиму зберігання.

Кислотне бродіння виникає у погано очищених від слизової оболонки і слабозасолених кишках, а також погано охолоджених кишках перед засолюванням.

Пліснява розвивається на сухих кишках у приміщеннях з під- вищеною відносною вологістю повітря.

Контрольні запитання і завдання

1. Що таке отока? 2. На які відділи поділяють комплект кишок? 3. Назвіть основні розміри відділів кишок ВРХ, свиней. 4. З яких технологічних опера- цій складається оброблення кишок ВРХ? 5. У чому особливість оброблення товстих кишок? 6. Які основні вади кишкової сировини? 7. Назвіть основні технологічні операції з оброблення різних відділів кишок.

131