Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
687
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Лінія В6-ФКА (рис. 7.14). Сировиною для виробництва кістко- вого жиру і кормового борошна на цій лінії є кістки, які отримують після обвалювання мяса, і кістковий залишок, отриманий після механічного дообвалювання мяса всіх видів худоби, допущеної ветеринарно-санітарним наглядом для переробки на харчові по- треби.

Контрольні запитання і завдання

1. Які основні характеристики жирової сировини? 2. Що таке жиросирови- на і як вона характеризується? 3. Які параметри технологічного процесу ви- топлювання жиру? 4. Наведіть технологічну схему витоплювання жиру із мякої жиросировини. 5. Наведіть технологічну схему витоплювання жиру із твердої жиросировини. 6. У чому відмінність між сухим і мокрим способами витоплювання жиру? 7. Як переробляють жир-сирець на установці Р3-ФВТ-1? 8. Як обробляють тверду жиросировину в установках періодичної дії? 9. У чо- му особливість витоплювання кісткового жиру на установках безперервної дії?

152

Розділ 8. Переробêа êрові та продóêти з êрові

Розділ 8

ПЕРЕРОБКА КРОВІ ТА ПРОДУКТИ З КРОВІ

Кров продуктивних сільськогосподарських тварин використо- вують для виробництва харчової, лікарської, кормової і технічної продукції. Це зумовлено кількісними і якісними властивостями крові та вмістом важливих фізіологічно активних речовин.

Переробляти кров на харчові потреби і для виробництва ме- дичних препаратів можна тільки після ветеринарного огляду туші та внутрішніх органів тварин. Кров для переробки беруть від здо- рових тварин великої рогатої худоби та свиней. Кров дрібної рога- тої худоби, коней, птиці використовують тільки для виробництва кормів і технічної продукції.

Медичні препарати виготовляють із цільної крові, фракцій фо- рмених елементів, кровяної плазми, сироватки.

Із фракцій формених елементів найчастіше виробляють сухий або рідкий гематоген, із плазми, що містить цінні білки і фізіоло- гічно активні речовини, — білкові кровозамінники та білкові гід- ролізати спеціального призначення.

З цією метою кров відбирають порожнистим ножем з викорис- танням вакууму, дотримуючись суворих вимог санітарії.

Видалений з крові фібрин використовують для виробництва гі- дролізатів, фібринових плівок, живильних мікробіологічних сере- довищ. За відсутності умов та обладнання кров і фібрин призна- чаються для виробництва кормового, кровяного і мясо-кісткового борошна.

Наявність у крові добре розчинних білків робить її придатною для виробництва чорного і світлого технічного альбуміну, а також піноутворювачів.

Чорний альбумін використовують для виробництва фанерного клею, світлий у поліграфічній і текстильній промисловості, пі- ноутворювач у вогнегасниках.

В умовах мясокомбінатів цільну кров, придатну на харчові по- треби, направляють для виробництва кровяних виробів (кровяні ковбаси, мясні хліби, сальтисони), а також у поєднанні з білками молока для виробництва ковбас. Іншу кров розділяють на рідку фракцію (плазму або сироватку) і формені елементи.

Плазму і сироватку використовують у ковбасному виробництві і для виготовлення світлого харчового альбуміну.

Технічну кров переробляють на кормове борошно і застосову- ють для виробництва піноутворювачів, а за наявності розпилюва- льних сушарок технічного альбуміну.

153

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

8.1.ОСНОВНІ ВИДИ ПРОДУКЦІЇ З КРОВІ ТА ВИМОГИ ДО ЯКОСТІ СИРОВИНИ

Види продукції. Чорний технічний альбумін це висушена дефібринована або стабілізована кров; світлий (харчовий і техніч- ний альбумін) — висушена сироватка або плазма крові.

Просвітлена суха кров це кров, отримана з харчової крові у результаті просвітлення хімічними речовинами. Основними якіс- ними показниками альбуміну є вміст білка, розчинного у воді (у вищому сорті не менше ніж 85% від загальної кількості білка). У готовому продукті обмежується вміст вологи для забезпечення йо- го мікробіологічної стійкості. В технічному альбуміні має бути мі- німальна кількість жиру, який зменшує здатність альбуміну до піноутворення.

У харчовому альбуміні не допускається вміст патогенної мік- рофлори, а кількість непатогенної обмежена. У світлих альбумі- нах лімітують також вміст мінеральних речовин.

Світлий альбумін вищого сорту має світло-жовтий або світлий колір, для І сорту дозволяється рожевий відтінок.

Піноутворювач ПО-6продукт лужного гідролізу крові або фібрину. Головна вимога до нього здатність утворювати з водою стійку піну навіть за температури до 35 °С. Межове значення рН піноутворювача не повинно перевищувати 8,2. Якісною характе- ристикою кормового кровяного борошна є вміст білкових і мінера- льних речовин. Крім того, у кровяному борошні регламентується вміст вологи і жиру відповідно до стандартів.

Якщо підприємство має малу продуктивність і не має облад- нання для хімічної переробки, то кровю як наповнювачем збага- чують мясне та мясо-кісткове борошно.

Кровяне кормове борошно містить значну кількість повноцінного білка, який засвоюється тваринами на 83 – 87 %. Мінеральна части- на борошна складається зі значної кількості кальцію і фосфору, які дуже потрібні як прикорм для росту тварин і птиці.

Зіставлення кормової цінності борошна, за одиницю якого взя- то кормову цінність 1 кг зерна вівса, свідчить про високу якість кровяного і мясного борошна, яке містить кров (табл. 8.1).

Таблиця 8.1. Кормова цінність борошна з тваринної сировини

Борошно

Кількість кормо-

Борошно

Кількість кормо-

вих одиниць на

вих одиниць на

 

100 кг борошна

 

100 кг борошна

Зі шквари

82

Кровяне

130

Мясне

106

Мясо-кісткове

89

У кровяному борошні не допускаються сторонні механічні до- мішки, які можуть завдати тварині шкоди: скло, пісок, великі ме- талеві часточки, неподрібнена кістка тощо.

154

Розділ 8. Переробêа êрові та продóêти з êрові

Вимоги до якості сировини. Для використання в медицині й харчовій промисловості придатна кров тільки здорових тварин.

Для виробництва кормової і технічної продукції використову- ють кров усіх тварин і птиці, які допущені до забою та переробки, в тому числі хворих на деякі захворювання, але з дозволу і під на- глядом ветеринарно-санітарної служби за режимами переробки.

Кров, консервована антисептиками, для виробництва кормової продукції непридатна.

Для виробництва світлого альбуміну не використовують кров, у якій відбувся гемоліз (вихід гемоглобіну в плазму, що спричинює червоне забарвлення плазми).

Гемоліз може відбуватися без розриву еритроцитів або в ре- зультаті їх розриву. В першому випадку в плазму виходить тільки частина лабільно звязаного гемоглобіну, у другому значна час- тина міцно звязаного.

Вихід у плазму лабільно звязаного гемоглобіну зумовлюється зниженням осмотичного тиску в ній або дією поверхнево активних речовин (мила, солі жовчної кислоти). При зниженні осмотичного тиску крові (в результаті її розбавлення водою або зменшення концентрації внаслідок розтавання кристалів льоду в замороже- ній крові) зміщується осмотична рівновага, оскільки поверхневий шар еритроцитів добре проникний для води, але не проникний для іонів. Еритроцити обводнюються, збільшуються в обємі, зрос- тає проникність поверхневого шару, а при сильному розбавленні водою він частково руйнується.

Міцно звязаний гемоглобін виходить у плазму за таких умов:

при повному руйнуванні поверхневого шару еритроцитів, яке може бути спричинене дією органічних розчинників, поверхнево активних речовин у значних концентраціях (спирт, гліцерин та ін.) і хімічних речовин, що руйнують поверхневий шар (луги, солі важких металів);

при повному руйнуванні строми еритроцитів внаслідок меха- нічного впливу на них: удари при інтенсивному перемішуванні або дефібринуванні крові, а також високий тиск на еритроцити при сепаруванні крові.

У разі виробництва просвітленої сухої крові частковий або повний гемоліз, навпаки, може поліпшити процес просвітлення завдяки бі- льшій доступності гемоглобіну дії хімічних відновлювальних речовин.

У більшості випадків, за винятком виробництва кровяного бо- рошна і піноутворювачів, кров слід переробляти у рідкому стані. Тому для забезпечення рідкого стану крові (недопущення її згор- тання) кров стабілізують видаленням фібрину, що утворюється при її згортанні (дефібринуванням).

Після відокремлення формених елементів від стабілізованої крові отримують плазму.

Фібриноген у звязаному стані зі стабілізувальними сполуками відокремлюється разом із форменими елементами.

155