Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 14. Напівфабриêати та швидêозаморожені ãотові страви

Розділ 14

НАПІВФАБРИКАТИ ТА ШВИДКОЗАМОРОЖЕНІ ГОТОВІ СТРАВИ

Останніми роками різко змінилася структура споживчого ринку. В усьому світі чітко простежується тенденція запропонувати покуп- цеві продукт, що потребує мінімального часу приготування у дома- шніх умовах, аж до продуктів, доведених до повної готовності, які часто продаються в упаковках, придатних для швидкого розігрі- вання і подавання на стіл. У звязку з цим дедалі більшого значен- ня набувають напівфабрикати і продукти швидкого приготування.

14.1. ВИРОБНИЦТВО НАПІВФАБРИКАТІВ

Мясними напівфабрикатами називають сирі мясопродукти, підготовлені до термічного оброблення (варіння, смаження). Централізоване виробництво напівфабрикатів у гігієнічній упа- ковці дає змогу знизити втрати сировини, підвищити продуктив- ність праці і культуру обслуговування. Напівфабрикати вживають у домашніх умовах, у сфері громадського харчування, школах, лі- карнях, на залізницях і повітряному транспорті.

Асортимент напівфабрикатів різноманітний. За видом мяса їх класифікують на яловичі, баранячі, свинячі, телячі та з мяса птиці. За способом попереднього оброблення і кулінарним при- значенням напівфабрикати поділяють на натуральні, у тому числі паніровані, мариновані й січені.

14.1.1. Натуральні напівфабрикати

Натуральні напівфабрикати це шматки мяса із зада-

ними або довільними масами, розмірами і формою з відповідних частин туші.

Їх поділяють на великошматкові, порційні та дрібношматкові. Крім того, натуральні напівфабрикати можуть бути як безкістко- вими, так і мясо-кістковими.

Натуральні напівфабрикати характеризуються вищою якістю порівняно з іншими видами напівфабрикатів, оскільки їх вигото- вляють переважно з найніжніших частин мясної туші. Завдяки видаленню з мяса кісток, сухожиль і хрящів підвищується його поживна цінність, тому натуральні напівфабрикати мають знач- ний вміст білків і незначну кількість жиру.

Для виробництва натуральних напівфабрикатів використову- ють яловичину і баранину першої і другої категорій, свинину першої четвертої категорій, телятину. Не допускається вживан-

483

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

ня мяса биків, кнурів, баранів та козлів, а також мяса, замороже- ного більше ніж один раз.

Технологічний процес виготовлення натуральних напівфабри- катів здійснюється за схемою, наведеною на рис. 14.1.

 

Мясо на кістках

 

 

Заморожене

Розморожене

Охолоджене

 

Розбирання

 

 

Обвалювання, жилування

Великошматкові

Мясо-кісткові

Кістки

Хрящі та

напівфабрикати

частини півтуші

 

сухожилля

Охолодження

Виробництво

Виробництво

 

натуральних

жирів, желатину,

Зберігання

мясо-кісткових

клею, кормового

напівфабрикатів

борошна

Транспортування

Виробництво

 

 

 

натуральних

 

 

Реалізація

порційних і

 

 

дрібношматкових

 

 

 

напівфабрикатів

 

 

Рис. 14.1. Технологічна схема виготовлення натуральних напівфабрикатів

Великошматкові напівфабрикати виділяють із обваленого мяса. Це мякоть або пластини мяса, зняті з певних частин пів- туш і туш у вигляді великих шматків, очищених від сухожиль і товстих поверхневих плівок, зі збереженням міжмязової, сполуч- ної і жирової тканини. Поверхня великих шматків має бути рів- ною, незавітреною, з рівними краями.

При виробництві великошматкових напівфабрикатів туші і півтуші заздалегідь розбирають. Відруби обвалюють на конвеєр- них та стаціонарних столах і у підвішеному стані, щоб не було глибоких порізів мязової тканини. Обвалювання півтуш здійсню- ють з повним або частковим зачищенням кісток і виділяють мясо- кісткові напівфабрикати (супові набори, рагу, мясо-кісткові набо- ри, столові набори та ін.).

З яловичини виділяють вирізку, найдовший мяз спини (спин- ну частину товстий край і поперекову частину тонкий край), тазостегнову (верхній, внутрішній, боковий і зовнішній шматки), лопаткову (плечову і заплічну частини), підлопаткову і грудну частини, покромку (з яловичини першої категорії), котлетне мясо.

Із свинини виділяють вирізку, корейку, грудинку, тазостегнову, лопаткову, шийну частини і котлетне мясо.

Із баранини виділяють корейку, грудинку, тазостегнову і лопа- ткову частини, а також котлетне мясо.

484

Розділ 14. Напівфабриêати та швидêозаморожені ãотові страви

Фасоване мясо і субпродукти. Фасоване мясо і субпродукти призначені для реалізації у роздрібній торгівлі. Для приготування фасованого мяса використовують яловичину, телятину, баранину та свинину першої та другої категорій в охолодженому вигляді.

Для фасування мясо худоби розділяють на відруби, а потім на порції. У порціях дотримується природне співвідношенні мякушевих тканин і кісток. На сортові відруби мясо розбирають за стандартними схемами, прийнятими у роздрібній торгівлі (див.

рис. 12.2 – 12.4).

Для фасування використовують охолоджені субпродукти ціли- ми або у вигляді шматків. Субпродукти фасують також у заморо- женому вигляді за винятком мясної обрізі.

Мясо фасують порціями масою нетто 500, 1000 г або будь-якої маси, але не більше ніж 2 кг. Кожну порцію мяса і субпродуктів пакують у пакети з полімерної плівки. На кожну порцію приклею- ють етикетку із зазначенням підприємства, найменування про- дукту, маси, поживної та енергетичної цінності.

Цехи, в яких виробляють натуральні напівфабрикати, розмі- щують під обвалювальними відділеннями або поряд із ними. Від- ділення з виробництва фасованого мяса розташовують поруч з холодильником. При такому розміщенні скорочуються витрати на транспортування сировини з холодильників і сировинних цехів.

Цехи або відділення, де виробляють натуральні напівфабрика- ти та фасоване мясо, повинні мати стаціонарні або конвеєрні сто- ли. У цехах з великою продуктивністю встановлюють стрічкові конвеєри для транспортування чистої тари до фасувальних столів та упакованої продукції до місця охолоджування і реалізації.

При розбиранні туш використовують стрічкові пилки великих моделей (рис. 14.2) для розпилювання відрубів і сортових частин мяса на окремі порції, а стрічко- ві пилки малих моделей мясо- кісткових частин на дрібношмат-

кові напівфабрикати.

Крім того, цех оснащують устаткуванням для фасування,

Рис. 14.2. Стрічкова пилка ПЛБ-2М:

1 шків; 2 маховичок пристрою регу- лювання вертикального положення шкі- ва; 3 маховичок натяжного пристрою полотна пилки; 4 станина; 5 огоро- дження полотна пилки; 6 електродви- гун; 7 кожух клинопасової передачі; 8 педаль гальма; 9 зчіпний при- стрій: 10 ролик каретки; 11 напрям- на; 12 каретка; 13 полотно пилки; 14 огороджувальний щиток; 15 ма- ховичок зміни положення зчіпного при-

строю; 16 кришка

485

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

Рис. 14.3. Лінія А1-ФРУ:

1 ваги ДПЧ-ЗС; 2 поворотний стіл: 3 напівавтомат М6-ФУ2М; 4 стрічкова пилка В2-ФРП; 5 стрічковий кон- веєр; 6 стрічкова пилка ПЛБ; 7 стіл для приймання на- півтуш і туш; 8 підвісний шлях

пакування та зважування окремих порцій і продукції у груповій упаковці (рис. 14.3).

Порційні, дрібношматкові, мясо-кісткові та безкісткові напівфабрикати. Порційні напівфабрикати це один або два приблизно однакових за масою шматки мяса, призначені для смаження цільними шматками. Для їх виготовлення використо- вують найніжніші частини туші вирізку, мякоть спинної, попе- рекової і тазостегнової частин. Мясо інших частин туші, хоча і по- вноцінне за білковим складом, проте відзначається підвищеною жорсткістю, тому використовується для тушкування або приготу- вання мясного фаршу. Його можна використовувати для порцій- них напівфабрикатів лише після розмякшення, що можливо при тривалому дозріванні мяса під дією на нього ферментних препа- ратів. Серед ферментів найпоширенішими є панкреатин, еласта- за, реніномеїн Г10Х, папаїн, які застосовують при обробленні жор- сткого мяса з підвищеним вмістом сполучної тканини.

До порційних напівфабрикатів з яловичини належать: вирізка, біфштекс натуральний, лангет, антрекот, ромштекс (у паніруванні або без нього), зрази натуральні, яловичина духова.

Порційні напівфабрикати із свинини це вирізка, котлета на- туральна (у паніруванні або без нього), ескалоп, свинина духова, шніцель (у паніруванні або без нього).

З баранини одержують такі порційні напівфабрикати: котлету натуральну (у паніруванні або без нього), ескалоп, баранину духо- ву, шніцель.

Порційні натуральні напівфабрикати нарізають упоперек во- локон, перпендикулярно до волокон чи під кутом 45°. Напівфаб- рикати, нарізані впоперек волокон, краще зберігають товарний вигляд, менше деформуються в сирому вигляді, а при тепловому обробленні менше втрачають соку і стають соковитішими і смач- нішими.

Деякі натуральні напівфабрикати використовують для одер- жання панірованих напівфабрикатів.

Дрібношматкові напівфабрикати одержують нарізуван-

ням знежилованого мяса на дрібні шматки (азу, гуляш, бефстро- ганов, піджарка, мясо для шашлику та ін.).

486