Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
686
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

До складу міжклітинної речовини жирової тканини крім основної амор- фної речовини входять колагенові й еластинові волокна.

Масова частка основних компонен- тів (волога, жир, білок) у жировій тка- нині залежить від анатомічної ділян- ки розташування тканини в туші (табл. 4.1). Крім основних компонентів у складі жирової тканини є пігмент, мінеральні речовини і вітаміни. За- лежно від ділянок локалізації жирову тканину поділяють на підшкірну, міжмязову і внутрішньомязову. Кіль- кість жирової тканини і характер її розподілення значною мірою визначає поживну цінність і якість мяса й за- лежить від виду, породи, статі, віку, вгодованості, умов відгодівлі й утри- мання тварин.

Рис. 4.5. Будова жирової тканини:

1жирова клітина; 2 ядро; 3 основна речовина

Таблиця 4.1. Масова частка основних компонентів у жирових тка- нинах, %

Склад тканини

У білянирковій

У сальнику

У шпику

тканині

 

 

 

Волога

2,61

6,84

7,15

Білок

0,34

1,56

1,70

Жир

97,00

91,60

91,15

Для мяса тварин мясних і мясо-молочних порід характерна наявність жирової тканини в ендомізії і перемізії. Такий характер розташування жирової тканини зумовлює «мармуровість» мяса. Мясо з розвиненою внутрішньомязовою жировою тканиною ха- рактеризується високою якістю, а продукти на його основі ком- плексом органолептичних показників і високою поживною цін- ністю.

4.4. КІСТКОВА І ХРЯЩОВА ТКАНИНИ

Кісткова тканина відрізняється сильно розвиненою міжклі- тинною речовиною, що складається з органічної й неорганічної частин і води. В міжклітинній речовині розташовані кісткові клі- тини і проходять кровоносні судини.

У кістках розрізняють зовнішній шар, що складається зі щіль- ної речовини, і внутрішній, менш щільний, що складається з губ- частої речовини.

77

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Укістках складного профілю і кулаках трубчастої кістки щіль- ний шар незначний. Трубка трубчастої кістки майже повністю складається з щільної речовини.

Щільна і губчаста речовини побудовані із закостенілих плас- тинок, утворених невеликими пучками колагенових фібрил.

Угубчастій речовині пластини розташовані менш впорядкова- но й утворюють численні пори, в яких міститься червоний кістко- вий мозок. Зовні кістка вкрита сполучнотканинною оболонкою окістям, а поверхня кулаків хрящовим шаром.

Головним органічним компонентом основної речовини кістки є колаген (осеїн), який становить 20 % до маси, або 40 % до обєму кісткової тканини. У просторі між колагеновими волокнами роз- ташовані кристали мінеральних речовин.

Порожнина середньої частини кісток кінцівок заповнена жов- тим кістковим мозком. Кістковий мозок містить 84 – 95 % ліпідів, 1 – 3 % білків, 4 – 12 % води. До складу ліпідної фракції входить 99,5 % тригліцеринів, 0,2 % фосфатидів, 0,32 % холестерину.

Відповідно до особливостей структури, характеру технологічно- го оброблення і напряму використання кістки скелету поділяють на трубчасті (кістки кінцівок), пластинчасті (кістки черепа, лопат- ки, тазові), кістки ребер, хрящів (табл. 4.2).

Таблиця 4.2. Масова частка хімічних речовин у кістках, %

Вид кісток

Вода

Білки

Жир

Зола

Хребці

30 – 41

14 – 23

13 – 20

20 – 30

Грудна

48 – 53

16 – 21

13 – 16

14 – 17

Стегнові

24 – 30

16 – 20

22 – 24

30 – 33

Ребра

28 – 31

19 – 22

10 – 11

36 – 40

Трубчасті

15 – 23

17 – 23

13 – 24

40 – 50

Кулаки

17 – 32

14 – 21

18 – 33

28 – 36

Склад кісток помітно змінюється зі зміною вгодованості худоби: з підвищенням вгодованості підвищується вміст жиру і мінераль- них речовин і змінюється вміст води.

Хрящова тканина складається із дуже розвиненої аморфної (основної) щільної речовини, в якій містяться клітини, найтонші волоконця, краплини жиру і гліцерину.

Хрящі мають різну будову залежно від виконуваної функції. Розрізняють гіаліновий (склоподібний), волокнистий (сполучно- тканинний) і еластичний хрящі. За зовнішнім виглядом гіаліно- вий хрящ (наприклад, трахеї) — однорідна за будовою, напівпро- зора, молочно-білого або синюватого кольору речовина.

У складі еластичного хряща (вушна раковина) переважають еластичні волокна, а у волокнистому хрящі містяться переважно колагенові волокна, обєднані в паралельні пучки.

78

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

Хрящова тканина містить більше води і менше мінеральних речовин, ніж кісткова. Вона складається з 28 – 33 % сухої речови- ни, 17 – 20 % білкових речовин, 3 – 5 % жиру, 1,5 – 2,2 % мінера- льних речовин.

Найважливішими складовими основної речовини хрящів є хондромукоїди, мукополісахариди (хондроітинсульфатна кислота), колаген, а також інші органічні й мінеральні речовини.

Хрящі використовують на харчові потреби і для виготовлення желатину і клею.

Під час нагрівання хрящів у воді за температури 70 °С колаген переходить у желатин, а потім у желатози.

Великий вміст мукополісахаридів і мукопротеїдів у хрящі зава- жає його переробці для отримання желатину. Мукополісахариди і мукопротеїди не коагулюють при кипятінні, тому у разі неповного видалення з тканини можуть при нагріванні перейти в розчин ра- зом із желатином. Наявність у розчині желатину глюкополісахари- дів і протеїдів зменшує його вязкість і знижує міцність драглів, то- му із хрящів важко отримати желатин і клей високої якості.

4.5. ВОДОЗВ’ЯЗУВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ М’ЯСА

Вода є природною складовою мяса і певним чином звязана з його елементами, утворюючи стійкі структуровані системи. Форми і міцність звязку води із структурними елементами тканин зумо- влюють здатність мяса більш-менш міцно утримувати ту чи іншу кількість вологи. Кількість звязаної води та її розподілення за формами і міцністю звязку впливає на властивості мяса, у тому числі на його консистенцію.

Оскільки кількісно переважальними компонентами мяса є мязова і сполучна тканини, їх водозвязувальна здатність має найбільше практичне значення. Основний структурний матеріал цих тканин білкові речовини, властивості й стан яких і визна- чають водозвязувальну здатність мяса.

Мязова тканина в природному стані містить до 75 % води. Бі- льша її частина (близько 90 %) є у мязових волокнах, інша в міжклітинному просторі.

Усередині волокна вода розподіляється нерівномірно: більша її частина звязана з білками міофібрил, менша у саркоплазмі (в живих тканинах концентрація білків міофібрил 15 – 20 %, білків саркоплазми 25 – 30 %). Отже, водозвязувальна здатність мязової тканини залежить насамперед від стану білків міофібрил, міози- ну, актину і актоміозину.

Усполучній тканині води міститься менше (57 – 65 %, а в де- яких різновидах, наприклад в ахіллових сухожиллях, лише 50 %). Більша частина води звязана з колагеном і еластином. Практич- не значення має взаємодія води з колагеном.

79

Частина ІІ. Забій і первинна переробêа хóдоби, птиці, êролів…

Тенденція білків до звязування води пояснюється здатністю полярних груп білкової молекули до взаємодії з її диполями. До таких груп належать, по-перше, іонізовані (заряджені) групуван-

ня бокових ланцюгів: —NH3+ і COO. Взаємодію води з ними на-

зивають іонної адсорбцією. По-друге, до них належать неіонізова- ні (незаряджені) групи бокових ланцюгів: —OH, —SH, —NH— відповідних амінокислот і пептидних груп головних ланцюгів:

СO—NH—. Взаємодію з ними диполів води називають молеку- лярною адсорбцією. Вода, що звязується всіма переліченими гру- пуваннями, фіксується адсорбцією, тому її називають адсорбова-

ною, а самі групування гідрофільними центрами.

Число іонізованих груп білка залежно від умов, в яких він пе- ребуває, може змінюватися майже до нуля (ізоелектрична точка білка). Водночас змінюється значення іонної адсорбції. Число не- іонізованих полярних груп, як правило, залишається незмінним. Практично незмінним є і значення молекулярної адсорбції. За- вдяки цьому зберігається здатність білка звязувати певну кіль- кість води і в ізоелектричній точці. Іонна адсорбція характеризу- ється міцнішим іонним звязком диполів води із зарядженими групами білка, ніж молекулярна.

Велику частину адсорбційно-звязаної вологи в тваринних тка- нинах мясопродуктів становить волога, яка утворює сольватну оболонку молекул білкових речовин і гідрофільних колоїдів. Час- тина адсорбційної вологи входить до складу сольватних оболонок гідрофобних колоїдів.

Мясо є складним структурним утворенням, тому його водо- звязувальна здатність залежить також від особливостей структу- ри. У цьому розумінні структура має подвійне значення.

По-перше, низькомолекулярні розчинні речовини, які містить структура тканин (клітинні й міжклітинні мембрани, каркас біл- кових часточок) створюють у тканинах підвищений осмотичний тиск, сприяють припливу води в тканини. Таку воду називають

осмотично звязаною.

Осмотично звязана волога є вільною в тому розумінні, що вона зумовлює дуже малу енергію звязку. Волога поглинається без ви- ділення теплоти і стискання системи. Осмотично звязана волога дифундує в середині тканин у вигляді рідини через стінки клітин завдяки різниці концентрацій у середині і зовні клітин.

По-друге, структура тканин відрізняється сильно розвиненою системою пор і капілярів порівняно невеликого радіуса. Воду, що утримується системою капілярів, називають капілярною. Ця части- на води міститься в капілярах (порах), середній радіус яких 10–7 м. Капілярна волога переміщується в тканинах як у вигляді рідини, так і у вигляді пари. Розрізняють два стани капілярної вологи: стиковий стан, коли вона перебуває у вигляді манжеток (защем- лена вода), і канатний стан, коли краплі рідини зєднуються між

80

Розділ 4. Морфолоãічний і хімічний сêлад … м’яса і м’ясних продóêтів

собою (защеплені повітрям), утворюючи безперервну рідку плівку, що обволікає дисперсні частини тіла.

Таким чином, слід розрізняти три основні форми звязку води з мясом: адсорбовану, осмотичну і капілярну. Для кожної форми звязку води із структурними елементами характерна своя міц- ність і свій специфічний вплив на стан мяса і мясопродуктів у процесах переробки і зберігання.

Водозвязувальна здатність мяса визначає властивості й пове- дінку мяса за різних умов. Вона впливає на водозвязувальну здат- ність мясопродуктів, вироблених з нього, і отже, на їхні властиво- сті й вихід. Проте цей вплив важко піддається кількісній інтер- претації. Справа у тім, що навіть у межах однієї форми звязку її міцність і вплив на властивості тканин неоднаковий. Водночас залежно від умов і особливостей технологічного оброблення прак- тичні наслідки змін водозвязувальної здатності мяса специфічні.

Під час автолізу мяса зміна частки адсорбованої вологи при- зводить до перерозподілу води в ньому, внаслідок чого змінюється частка осмотичної вологи. За певних умов (розморожування, на- грівання мяса) це впливає на кількість мясного соку, що відокрем- люється. Тому першочергове значення мають зміни адсорбованої звязаної вологи.

При заморожуванні або сушінні, коли вода відокремлюється від інших компонентів тканин (кристалізацією або випаровуван- ням), усі форми звязку впливають на хід цих процесів хоча і не однаково. Те саме стосується і обводнення зневодненого мяса.

У ковбасному виробництві має значення не тільки вплив усіх форм звязку, а й кількісне розподілення вологи за цими форма- ми. Від цього залежить вихід і якість продукції. Тому з практич- ного погляду зручніше характеризувати водозвязувальну здат- ність мяса і мясопродуктів, керуючись передусім міцністю звязку адсорбованої вологи.

Залежно від конкретного значення до міцно звязаної вологи належать або більша частина адсорбованої і вологи мікрокапіля- рів, або також частина осмотичної вологи (при сушінні і заморо- жуванні). До слабозвязаної (надлишкової) належить та частина вологи, яка може відокремитися під час технологічного оброблен- ня з негативним впливом на якість і вихід продукту (втрати мясного соку при розморожуванні, відтік бульйону при варінні ковбас тощо).

Знаючи роль форми звязку вологи для кожного окремого ви- падку, можна зумовити зміщення рівноваги у бажаний бік, впли- вати на здатність складових часточок і структури тканин звязу- вати адсорбовану, капілярну і осмотичну вологу.

Кількість приєднаної води або водозвязувальна здатність у тонкоподрібненій мясній сировині зумовлена переважно кількіс- тю гідрофільних центрів у білків, що, в свою чергу, залежить від:

природи білка (глобулярний і фібрилярний) і його стану;

81