Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Основи заãальної ãістолоãії

Сполучна тканина зі спеціальними властивостями

Сполучна тканина зі спеціальними властивостями відрізня- ється від волокнистої сполучної тканини тим, що для неї харак- терний переважний розвиток окремих клітинних елементів, а також деякі особливості міжклітинної речовини. Залежно від цього її поділяють на жирову, ретикулярну, пігментну1 і слизову.

Жирова тканина складається зі скупчень адипоцитів, що утворюють часточки, які розділені тонкими прошарками пухкої сполучної тканини. В останній розміщені кровоносні судини і нерви. Жирова тканина є депо жиру й води, виконує захисну та терморегуляторну функції. Вона накопичується в підшкірній ос- нові (шпик у свині, курдюк у овець, горби у верблюда), між пуч- ками мязових волокон скелетних мязів, у більшому й меншому сальниках, біля нирок та в інших місцях. Розрізняють білу (зви- чайну) і буру жирові тканини. Бура жирова тканина розміщена в певних місцях у новонароджених, гризунів та тварин, що впа- дають у зимову сплячку. Адипоцити цієї тканини мають центра- льно розміщене ядро, в їхній цитоплазмі є багато дрібних жиро- вих крапель та мітохондрії. Останні містять транспортні білки цитохроми, які надають тканині бурого кольору. В адипоцитах активно відбуваються окисні реакції з виділенням енергії, що використовується на утворення не АТФ, а теплоти. Таким чином, бура жирова тканина виконує терморегуляторну функцію.

Ретикулярна тканина утворює основу паренхіми органів кровотворення та імунного захисту за винятком тимуса і клоа- кальної сумки. Вона побудована з ретикулярних клітин і між- клітинної речовини. Ретикулярні клітини мають відростки, якими вони контактують одна з одною, утворюючи сітку. Між- клітинна речовина складається з ретикулярних волокон і осно- вної речовини.

Слизова сполучна тканина розміщена в складі пупкового ка- натика плода. Клітини цієї тканини представлені клітинами ти- пу фібробластів мукоцитами. Міжклітинна речовина має же- леподібну консистенцію і містить мало волокнистих структур.

1 Пігментну тканину описано вище.

93

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]