Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

Функція мязів живота. Мязи живота формують черевну стін- ку, підтримують внутрішні органи й стискують їх. Мязи черев- ного преса, стискуючи нутрощі, сприяють їх випорожненню (від- рижці під час жуйки, акту дефекації, сечовипускання й блюван- ня, а у самок і пологам). Скорочення мязів живота, особливо прямого мяза живота, відіграє важливу роль у фіксації хребта. Мязи живота крім їхньої основної функції виконують роль мязів-експіраторів.

Запитання для самоконтролю

1.Назвіть групи мязів голови. 2. Які мязи належать до кожної із цих груп?

3.Жувальні мязи, точки їх прикріплення, функція. 4. На які групи поділяють мязи шиї і тулуба? 5. Назвіть мязи поясу грудної кінцівки. Значення цих мязів під час руху тварин і в статичному положенні. 6. Назвіть дорсальні та вентра- льні мязи хребта, їхні функції. 7. Які мязи забезпечують акт дихання (вдих і

видих)? 8. Мязи живота, їх будова та функція.

4.3.7. М’язи грудних кінцівок

Біомеханічними дослідженнями доведено, що значний вплив на формування кінцівок наземних тварин, а також на особливо- сті їхньої будови у тварин з різними типами опори та різноманіт- ним зовнішнім середовищем має сила гравітації. Особливо знач- ний вплив сила гравітації має на кістково-мязову систему, яку вважають антигравітаційною. Тому формування локомоторного апарату та його мязової системи відбувалося на довгому еволю- ційному шляху в напрямі не лише вдосконалення переміщення тіла в просторі, а й протидії силі гравітації статиці (Манзій,

Мороз, 1977).

Мязи кінцівок у процесі їх розвитку зазнавали складних фі- логенетичних перетворень. У примітивних хордових у шкірно- мязовій складці було тільки дві групи мязів дорсальні й вен- тральні, а вже з розвитком плавцевоподібних кінцівок з цих мязів виділилися й такі, що забезпечували приведення, відве- дення та обертальні рухи супінацію і пронацію.

Відомо, що риби, які знаходяться у воді у завислому стані, витрачають дуже мало енергії на підтримання власного тіла. Вихід же на суходіл перших хребетних призводить до різкого посилення гравітації та енергетичних затрат організму не тіль- ки на переміщення, а й на підтримання власного тіла, оскільки густина повітря майже у 800 разів менша за густину води. По- вітряне середовище для таких тварин стало гіпергравітацій- ним, що й потребувало зміцнення їхніх кінцівок. З виходом на суходіл і перетворенням плавцевоподібних на короткі ногоподі- бні кінцівки відбулося не тільки їх розчленування на ланки, а

224

Апарат рóхó

й подальша диференціація мязів залежно від топографії та ви- конуваної ними функції. З первинних дорсальних мязів виді- лилися розгиначі, супінатори й аддуктори, а з вентральних згиначі, пронатори й абдуктори, що виконують складні рухи кінцівок.

Водночас із диференціацією мязів вільної кінцівки, що роз- виваються з мезенхімної закладки, посилюється зєднання кінці- вки з тулубом за допомогою мязів поясу.

Подальша диференціація та ускладнення будови мязів повязані з функцією кінцівок, що перетворилися на складну си- стему важелів. Ці зміни сприяли утворенню дво- і багатосу- глобових мязів, посиленню їхніх статодинамічних і статичних властивостей, що особливо важливо для розвитку вузької спеціа- лізації кінцівок, втрати їх багатофункціональності та переходу від стопо- до пальце- і фалангоходіння. Усе це супроводжувалося збільшенням сили одних мязів (розгиначів і згиначів) та редук- цією інших (пронаторів і супінаторів), а також обєднанням окремих мязів у мязові комплекси з одночасним посиленням їх взаємозвязків з мязами сусідніх ланок.

На кінцівках, особливо в нижніх їх відділах, поверхнева фас- ція щільно зростається зі шкірою, глибока ж має більш чітку ви- раженість, охоплюючи окремі мязи чи їх групи, відмежовуючи їх один від одного і закріплюючись на скелеті, тим самим фіксуючи мяз у певному місці, що не дає йому можливості значно зміщува- тися під час скорочення чи розтягнення. Разом з кістковими структурами фасції створюють єдиний кістково-волокнистий скелет апарату руху.

Власне мязи грудної кінцівки можна розподілити на такі фу- нкціональні групи: а) мязи плечового суглоба; б) мязи ліктьово- го суглоба; в) мязи запясткового суглоба; г) мязи суглобів паль- ців.

Усі мязи щільно розміщені на окремих кісткових елементах, при цьому більш сильні мязові черевця мязів концентруються на проксимальних ділянках кінцівки, охоплюючи з усіх боків лопатку й плечову кістку, тоді як дистально простягаються більш сухожилкові елементи, і частини скелета в цих місцях знаходяться безпосередньо під шкірою. Дво- і багатосуглобові мязи крім своєї основної дії на відповідний суглоб впливають, крім того, й на інші суглоби. У свійських тварин усі мязи грудної кінцівки за своїм характером є або згиначами, або розгиначами, однак залежно від початку, закінчення та розміщення, часто не- значною мірою, можуть впливати також на обертальні рухи, аб- і аддукцію.

225

Розділ 4

М’язи плечового суглоба

Зі спеціалізацією грудної кінцівки, як суто органа руху, знач- но обмежується, особливо у коней, свобода рухів у плечовому су- глобі (кулястому), практично до одновісного блокоподібного суг- лоба. На це обмеження рухів впливають певною мірою і його мязи. Усі мязи плечового суглоба беруть початок на лопатці, охоплюючи її з медіального та латерального боків, і закінчують- ся на внутрішній і зовнішній поверхнях проксимальної полови- ни плечової кістки.

Надостний (передостний) мяз (m. supraspinatus; див. рис. 4.57, 1) починається в надостній (передостній) ямці, заповнюючи її, виступає за її межі краніально і закінчується на вільному краї більшого горбка плечової кістки або на більшому й меншому горбках плечової кістки (у собак тільки на більшому).

Функція: фіксує і розгинає плечовий суглоб.

Підостний (заостний) мяз (m. infraspinatus; див. рис. 4.57, 18)

виповнює підостну (заостну) ямку лопатки, починаючись у ній і на ості лопатки, закінчується на більшому горбку плечової кістки.

Функція: виконує роль бічної звязки, обмежує відведення та обертання дозовні плеча (насамперед у собак), може згинати су- глоб.

Дельтоподібний мяз (m. deltoideus; див. рис. 4.57, 2) почина-

ється на ості лопатки, акроміоні та ключиці. Ключична частина у свійських тварин зростається з ключично-головним мязом. У тва- рин з акроміоном (жуйні, собаки) розрізняють акроміальну й ло- паткову частини, в яких перша починається на акроміоні, друга на ості лопатки та задньому краї лопатки, у тварин, у яких акро- міона немає, обидві частини мяза зростаються.

У всіх тварин це плоский мяз, розміщений під шкірою або шкірним лопатковим мязом між остю лопатки й дельтоподібною горбистістю плечової кістки. Між сухожилком мяза та горбистіс- тю є підсухожилкова сумка.

Функція: згинає плечовий суглоб, бере участь у відведенні кін- цівки.

Круглий менший мяз (m. teres minor) — невеликий мяз,

тільки у собак має округлу форму, розміщений каудолатерально від плечового суглоба під дельтоподібним мязом. Починається на каудальному краї нижньої третини лопатки і закінчується на верхній половині дельтоподібної горбистості плечової кістки.

Функція: згинає плечовий суглоб.

226

Апарат рóхó

Рис. 4.57. Мязи грудної кінцівки великої рогатої худоби (а з латеральної, б з медіальної поверхні):

1 надостний (передостний) мяз; 2 дельтоподібний мяз; 3 двоголовий мяз плеча; 4 плечовий мяз; 5 променевий розгинач запястка; 6 спеці- альний розгинач третього пальця; 7 загальний розгинач пальців; 8 біч- ний розгинач пальців; 9 довгий абдуктор великого пальця; 10 міжкістковий середній мяз; 11 глибокий згинач пальців; 12 поверхневий згинач паль- ців; 13 ліктьовий розгинач запястка; 14 ліктьовий згинач запястка; 15, 16, 22 — триголовий мяз плеча (16 — довга, 15 латеральна і 22 медіальна його голівки); 17 напружувач фасції передпліччя; 18 підостний (заостний) мяз; 19 підлопатковий мяз; 20 найширший мяз спини; 21 круглий більший мяз; 23 ліктьовий мяз; 24 променевий згинач запястка; 25 дзьобоплечовий мяз

227

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]