Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 10

сльозам скочуватись на щоки. Третя повіка це складка конюнктиви, розміщена у внутрішньому куті ока. В її основі знаходиться хрящ.

До складу сльозового апарату входять сльозові залози верх- ньої й третьої повік, сльозове озеро, сльозові канальці, сльозовий мішок та нососльозова протока. Із залоз добре розвинена залоза верхньої повіки. Вона розміщена в основі виличного відростка лобової кістки над конюнктивою верхньої повіки. Це складна альвеолярно-трубчаста залоза. Її численні вивідні протоки від- криваються отворами на конюнктиві верхньої повіки. Сльози зволожують і очищають конюнктиву очного яблука і збираються в сльозовому озері, яке знаходиться у внутрішньому куті ока на- вколо потовщення конюнктиви (сльозове мясце). Зі сльозового озера сльози через сльозові канальці надходять у сльозовий мі- шок. З останнього починається нососльозова протока, яка закін- чується в носовій порожнині.

10.2. Присінково-завитковий орган

Присінково-завитковий орган (organum vestibulo-cohlearis) є периферичною частиною однойменного аналізатора. Він сприй- має звукові коливання та зміни положення тіла в просторі і представлений вухом, яке поділяють на зовнішнє, середнє і вну- трішнє (рис. 10.4).

До складу зовнішнього вуха входять вушна раковина (мушля) з її мязами, зовнішній слуховий хід і барабанна перетинка.

Рис. 10.4. Схема присінково- завиткового органа:

1 частина вушної раковини;

2

зовнішній

слуховий

хід;

3 барабанна перетинка; 4

барабанна порожнина; 5 мо-

лоточок;

6

коваделко;

7

стремінцевий мяз; 8 стремі-

нце;

9 перетинчасті півколові

канали;

10

маточка;

11

ендолімфатична протока і водо-

провід присінка; 12 мішечок

ендолімфатичної протоки;

13

мішечок;

14 напружувач ба-

рабанної перетинки; 15 соче-

вицеподібна кісточка;

16 слу-

хова

труба; 17 мис

(виступ);

18 вікно завитки; 19 водо- провід завитки; 20 перетин- часта протока завитки в кістко- вій завитці; 21 купол завитки; 22 тверда мозкова оболонка.

Простір між перетинчастим лабіринтом (чорний колір) і стінками лабіринту заповнений перилімфою. Кісткові стінки заштриховано

492

Орãани чóття

Вушна раковина це шкірна складка лійкоподібної форми, в основі якої лежить еластичний хрящ. За допомогою своїх мязів, які неоднаково розвинені у свійських тварин, вона може повер- татись у напрямку джерела звуку. Шкіра вушної раковини вкрита волоссям. У шкірі, яка вкриває зсередини звужену час- тину вушної раковини, містяться специфічні залози, секрет яких (вушна сірка) разом із довгим волоссям захищає зовнішній слу- ховий хід від потрапляння в нього комах, пилу та інших сторон- ніх предметів.

Зовнішній слуховий хід складається з хрящової й кісткової частин і вистелений слизовою оболонкою, яка вкрита багатоша- ровим плоским епітелієм. Його внутрішній отвір закритий бара- банною перетинкою.

Барабанна перетинка побудована з волокнистої сполучної тканини. Зовні вона вкрита багатошаровим плоским епітелієм, з боку середнього вуха слизовою оболонкою з одношаровим пло- ским епітелієм.

Середнє вухо знаходиться в барабанній частині камянистої кістки. Воно слугує для проведення звукових коливань від зов- нішнього до внутрішнього вуха. До його складу входять бара- банна порожнина і слухові кісточки з їхніми мязами та звязками. Барабанна порожнина має медіальну, латеральну, дорсальну і вентральну стінки. Латеральна стінка утворена ба- рабанною перетинкою, на медіальній є вікно присінка, закрите підніжкою стремінця, і вікно завитки, закрите вторинною бара- банною перетинкою. У вентроростральній стінці є отвір слухової труби, яка сполучає барабанну порожнину з порожниною носо- глотки. Випинання стінки слухової труби у коня утворює повіт- роносний мішок. Через слухову трубу в барабанну порожнину надходить повітря, необхідне для вирівнювання тиску в бара- банній порожнині з тиском у внутрішньому слуховому ході.

Слухових кісточок чотири: молоточок, коваделко, сочевицепо- дібна кісточка і стремінце. Вони зєднані між собою суглобами, а ручка молоточка вправлена в барабанну перетинку. Слухові кіс- точки утримуються в своєму положенні за допомогою звязок, а їхні мязи зменшують силу коливання.

Внутрішнє вухо складається з кісткового й перетинчастого ла- біринтів, між якими є перилімфа, а в середині перетинчастого лабіринту ендолімфа. До складу кісткового лабіринту входять:

присінок, три півколових кісткових канали та кісткова завитка. Присінок це порожнина кулястої форми. Вона має чотири стінки. На латеральній стінці є вікно присінка, закрите стремін- цем; на медіальній стінці розміщене перфороване дно внутріш-

493

Розділ 10

нього слухового ходу; на каудальній стінці є чотири отвори трьох кісткових півколових каналів; на ростральній стінці бере поча- ток спіральний канал стрижня кісткової завитки.

Кісткових півколових каналів три: дорсальний, латеральний і каудальний. Дорсальний розміщений у сагітальній площині, латеральний у фронтальній і каудальний у сегментальній площині.

Кісткова завитка конусоподібна, має розширену основу і ку- пол (звужена частина). Вона складається з конусоподібного стрижня і спірального каналу стрижня. Основа стрижня спрямо- вана до дна внутрішнього слухового ходу, а верхівка з куполом

до латеральної стінки присінка. На стрижні є спіральна плас- тинка, біля основи якої лежить спіральний ганглій. Спіральний канал стрижня утворює навколо осі стрижня від 1,5 до 4 обертів. Спіральною пластинкою і перетинчастою протокою завитки він поділяється на присінкові та барабанні сходи. Перші починають- ся з присінка, другі від вікна завитки. Під куполом завитки сходи переходять одні в одні.

Стінка перетинчастого лабіринту утворена волокнистою спо- лучною тканиною. До складу цього лабіринту входять маточка (еліптичний мішечок) з трьома перетинчастими півколовими каналами, мішечок (круглий) з перетинчастою протокою завитки та ендолімфатична протока.

Завитковий рецептор знаходиться в перетинчастій протоці завитки. Вона має вигляд трубки зі сліпими кінцями, розміщена всередині спірального каналу стрижня і повторює його хід. Про- тока на поперечному розрізі має три стінки і трикутну форму. Зовнішня стінка прилягає до стінки спірального каналу (на- впроти стрижня). Від неї відходять верхня (присінкова) і нижня (барабанна) стінки. Вони зєднуються під кутом зі спіральною пластинкою стрижня. Верхня стінка відмежовує порожнину про- токи від присінкових сходів, нижня від барабанних сходів. На нижній стінці розміщений завитковий рецептор спіральний (кортіїв) орган.

Спіральний орган представлений двома типами клітин чу- тливими (волосковими) й підтримувальними та покривною

мембраною (рис. 10.5).

Підтримувальні клітини знаходяться безпосередньо на бази- лярній пластинці нижньої стінки завиткової протоки, в заглиби- нах їхніх апікальних полюсів розміщені чутливі клітини. На верхівках чутливих клітин є мікроворсинки (волоски). З основа-

494

Орãани чóття

Рис. 10.5. Схема будови спірального органа:

1 покривна мембрана; 2 чутливі клітини; 3 підтримувальні клітини; 4 базилярна пластинка; 5 клітини- стовпи; 6 спіральна пластинка; 7 спіральний вузол

ми чутливих клітин контактують дендрити нейронів спірального вузла. Аксони цих нейронів утворюють завитковий нерв. Над чутливими клітинами нависає покривна мембрана драглеподіб- ної консистенції, з якою контактують мікроворсинки. Покривна мембрана має зовнішній і внутрішній краї. Внутрішнім краєм вона зєднується зі спіральною пластинкою, зовнішній край її вільний.

Гістофізіологія слуху. Коливання повітря через вушну рако- вину та зовнішній слуховий хід спричинюють коливання бара- банної перетинки. Від останньої вони передаються слуховим кіс- точкам, досягаючи підніжки стремінця, яке закриває вікно при- сінка. Рухи підніжки стремінця зумовлюють коливання пери- лімфи, яка заповнює присінкові сходи завитки. Коливання пе- рилімфи передаються на верхню стінку перетинчастої протоки завитки і спричинюють коливання ендолімфи, яка заповнює протоку. При цьому зміщується положення мікроворсинок чут- ливих клітин спірального органа в його покривній мембрані. Внаслідок цього в чутливих клітинах виникає збудження, яке через завитковий нерв передається у головний мозок і в корі півкуль великого мозку відтворюється у вигляді звуків.

Коливання перилімфи присінкових сходів у ділянці купола завитки передаються перилімфі барабанних сходів. Через остан- ню вони досягають вікна завитки, яке закрите вторинною бара- банною перетинкою, і тут затухають.

Присінковий рецептор знаходиться на внутрішній поверхні стінки маточки, мішечка і ампул (розширень) півколових кана-

495

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]