Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 6

ріоли. Останні розгалужуються на капіляри, що утворюють су- динний клубочок. Із судинного клубочка починається виносна артеріола, яка розгалужується на капіляри, що обплітають нир- кові канальці і дають початок венам. Назви вен відповідають назвам артерій.

6.5.3. Сечовід, сечовий міхур, сечівник

Сечовід (ureter) — парний трубчастий орган, який проводить сечу з нирки в сечовий міхур (див. рис. 6.37). Він розміщений на бічній стінці черевної порожнини. Злегка звисає, утворюючи ко- ротку складку очеревини сечостатеву складку. У сечоводі роз- різняють черевну й тазову частини. В тазовій порожнині сечовід переходить на дорсальну стінку сечового міхура, косо пронизує її і, пройшовши певну відстань (3 – 5 см) між мязовою й слизовою оболонками, відкривається біля шийки сечового міхура. Таке розміщення сечоводу з оболонками сечового міхура запобігає зворотному відтоку сечі.

Сечовий міхур (vesica urinaria) — непарний, еластичний, по- рожнистий орган овальної форми (див. рис. 6.37), що виконує роль резервуара, в якому накопичується сеча. Його розмір, а від- повідно і форма, змінюється залежно від наповнення. Порожній сечовий міхур має округлу форму, зморшкуватий, з товстими стінками. Сечовий міхур розміщений на дні тазової порожнини і в наповненому стані звисає в черевну порожнину. В сечовому міхурі розрізняють тіло, верхівку і шийку, що спрямована кау- дально і переходить у сечівник. У ділянці шийки мязова оболо- нка утворює стискач шийки сечового міхура.

Дорсально сечовий міхур межує з прямою кишкою (у самців) і з маткою та піхвою (у самок).

Сечівник (urethra) має значні статеві особливості. У самок він широкий і короткий, має вигляд прямої трубки, що починається від шийки сечового міхура, спрямовується назад і вгору. Він від- кривається в нижню стінку статевих органів на межі між піхвою і сечостатевим присінком зовнішнім отвором сечівника. Перед відкриттям у статеві органи мязова оболонка стінки сечівника формує стискач сечівника. У жуйних і свиней на нижній стінці сечівника, перед його відкриттям у сечостатевий присінок, є зна- чний підсечівниковий випин.

Укорови сечівник завдовжки 10 – 14, у кобили — 6 – 8 см.

Усамців сечівник майже відразу зєднується із сімяви- порскувальною протокою, утворюючи сечостатевий канал. Сечів- ник починається внутрішнім отвором у шийці сечового міхура, а зовнішнім отвором закінчується на головці статевого члена.

362

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]