Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Основи заãальної ãістолоãії

Рухові нервові закінчення гладкої мязової тканини мають простішу будову. Вони представлені термінальними гілочками аксонів, які на поверхні міоцитів утворюють розширення, запов- нені медіатором (ацетилхолін або адреналін). Подібну будову мають і секреторні нервові закінчення.

3.4.2. Рефлекторна дуга

Нервовій тканині властивий рефлекторний тип діяльності. Шлях, яким здійснюється рефлекс, називають рефлекторною ду- гою. До її складу входять чутливий нейрон, один або кілька асо- ціативних нейронів і ефекторний нейрон (рис. 3.17). Збудження і генерований нервовий імпульс завжди проходять рефлекторною дугою в певному напрямку. Спочатку збудження від рецептора передається дендритом перикаріону чутливого нейрона, в якому утворюється нервовий імпульс. Від перикаріона чутливого ней- рона по його аксону нервовий імпульс передається асоціативно- му нейрону, потім він переходить на ефекторний нейрон і по йо- го аксону досягає робочого органа.

Рис. 3.17. Рефлекторна дуга (схема):

1 спинний мозок; 2 дорсальний

ріг сірої речовини;

3 аксон чутли-

вого нейрона;

4

спинномозковий

вузол;

5

перикаріон

чутливого

нейрона;

6

чутливий корінець

спинномозкового нерва;

7 шкіра;

8 чутливе нервове закінчення; 9

дендрит;

10 спинномозковий нерв;

11 асоціативний нейрон; 12 його

аксон;

13

руховий нейрон; 14

вентральний ріг сірої речовини; 15

аксон

рухового

нейрона;

16 рухо-

вий корінець спинномозкового нерва;

17

рухове

 

нервове

закінчення;

18 мяз

 

 

 

 

 

Запитання для самоконтролю

1. Склад і функції нервової тканини. 2. Будова нейронів. 3. Морфологічна і функціональна класифікації нейронів. 4. Нейроглія, її склад, будова та значен- ня. 5. Нервові волокна і нервові закінчення. 6. Синапси. 7. Рефлекторна дуга.

113

Розділ 4

Частина ІІ

АНАТОМІЯ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОЮ ГІСТОЛОГІЄЮ

Апарат руху

Система органів шкірного покриву

Нутрощі

Серцево-судинна система

Ендокринна система

Нервова система

Органи чуття

Особливості морфології сільськогосподарської птиці

114

Апарат рóхó

Розділ 4

АПАРАТ РУХУ

Прогресивному розвитку хребетних, які посіли панівне стано- вище в світі тварин, сприяла їх висока рухова активність, що ви- являлась у різноманітності способів руху (ходьба, біг, політ, пла- вання тощо) та пристосуванні до різних умов існування (назем- не, водне).

Апарат руху забезпечує важливі життєві функції організму: пошук і захоплення корму, захист і напад, здійснення функції дихання, вироблення теплоти й збереження сталої температури тіла (у теплокровних), сприяє руху крові в судинах тощо. Все розмаїття рухів відбувається за участю нервової, серцево- судинної систем, органів травлення, дихання, виділення, ендо- кринних залоз, шкірного покриву.

Маса апарату руху становить 40 – 60 % маси тіла тварин. Апарат руху складається зі скелета, до якого належать кістки,

хрящі та їх зєднання, — так звана пасивна частина апарату ру- ху і мязів з їх допоміжними пристосуваннями активна час- тина апарату руху.

Загальні принципи будови тіла тварин

Кожний живий організм за своєю будовою, розвитком, фор- мою, пристосуванням до умов існування та функціонуванням підпорядкований чітко визначеним біологічним законам.

Організм відкрита, цілісна жива система, в якій усі органи, їх апарати й системи перебувають у тісному генетичному, мор- фологічному й функціональному взаємозвязку, у взаємозалеж- ності та взаємозумовленості. Органи, з яких він побудований, обєднані в апарати й системи, що забезпечують усі прояви жит- тя (чутливість, адаптацію, мінливість, обмін речовин і енергії, розмноження, ріст і розвиток).

Орган частина організму, яка побудована із закономірно взаємозвязаних тканин, обєднаних в єдине функціональне ціле, має певну форму і займає певне положення в організмі. Органи,

115

Розділ 4

що мають єдине походження, подібну будову, морфологічно тісно повязані, взаємозалежні і виконують спільну функцію, склада- ють систему органів (нервова, серцево-судинна системи тощо). Органи, що забезпечують певні життєві процеси, але мають різ- ну будову і походження, обєднують в апарати (апарат руху, тра- влення, дихання, виділення тощо). В органі розрізняють два ос- новних структурних елементи паренхіму і строму. Паренхіма характеризує орган з боку функції, наприклад, у мязі паренхі- мою є мязова тканина, в мозку нервова, в залозі епітеліа- льна. Строма, або остов, побудована з волокнистої сполучної тканини, в якій проходять судини й нерви до паренхіми і до якої прикріплюються клітини паренхіми. Крім паренхіматозних є й трубчасті органи.

Системи органів і апаратів залежно від їхніх морфофункціо- нальних особливостей поділяють на групи: соматичну, вісцера- льну та інтегрувальну. До соматичної групи належать апарат руху та загальний шкірний покрив. Ці органи формують сому тіло тварини без нутрощів. Вісцеральна група обєднує апарати дихання, травлення та сечостатевий, які розміщені здебільшого в порожнинах тіла. Їх називають нутрощами. До інтегрувальної групи відносять ендокринні залози, серцево-судинну та нервову системи. Залози внутрішньої секреції продукують біологічно ак- тивні речовини гормони, що надходять у кров і регулюють ро- боту окремих органів, їх систем і апаратів (гуморальна регуля- ція). Серцево-судинна система транспортує в усі органи й ткани- ни (за винятком деяких, наприклад, епітелію) потрібні для їх функціонування речовини і відводить від них продукти життєді- яльності. Через цю систему здійснюється гуморальна регуляція діяльності організму. Нервова система регулює і координує дія- льність усіх систем і апаратів, обєднуючи їх в єдине ціле ор- ганізм, а через органи чуття здійснює відповідний звязок із се- редовищем, що оточує організм.

Хребетним властиві загальні принципи будови тіла, а саме:

1)одновісність, або біполярність. Тіло тварини має єдину вісь, що проходить удовж тіла; на передньому кінці осі знаходиться головний (краніальний), на задньому хвостовий (каудальний) полюси;

2)двобічна симетрія, або антимерія, характеризується дзер-

кальним відображенням правої й лівої половин тіла тварин;

3)сегментність, або метамерія. Тіло тварин має певну кіль- кість сегментів, що відповідають кількості хребців. Сегменти, розміщені поряд, мають подібну будову.

116

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]