Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Нóтрощі

Відбувається зміна зубів. Збільшується місткість шлунка і вста- новлюється кінцеве співвідношення його камер. Рубець стано- вить 59 %, книжка — 22, сичуг — 11 і сітка — 8 % маси шлунка.

Довжина кишок до 18-місячного віку збільшується втричі. У новонародженого кишки в 16 – 17, а в дорослого у 25 – 26 ра- зів довші від тіла тварини. Товсті кишки ростуть інтенсивніше, ніж тонкі.

У старих тварин віком 10 – 14 років атрофуються залози дна, стираються сосочки язика, зуби, змінюються розміри камер шлу- нка (збільшується обєм сичуга й книжки, зменшується рубця й сітки).

6.3.2. Гістогенез органів травлення

Стінка трубчастих органів травлення розвивається з усіх за- родкових листків. Ектодермальна вистілка передньої частини ротової порожнини й задньої частини прямої кишки диференці- юються в багатошаровий плоский епітелій, а ентодермальна в епітелій слизової оболонки всіх інших відділів травної трубки.

З мезенхіми (похідна мезодерми) розвиваються сполучна тка- нина і гладка мязова тканина органів травлення та їхні судини. Поперечно-посмугована скелетна мязова тканина головної ки- шки і частково передньої та відхідникової частин прямої кишки диференціюється з міотомів сомітів. Вісцеральний листок сплан- хнотома (несегментована мезодерма) перетворюється на епітелій серозної оболонки. Печінка та підшлункова залоза розвиваються з епітелію передньої кишки й мезенхіми.

Розвиток зубів (рис. 6.5) починається в передплодовий період, коли в щелепах і різцевій кістці сформувалися кісткові зубні ко- мірки. Джерелами розвитку зубів є епітелій ясен і розміщена глибше мезенхіма. Від епітелію в мезенхіму вростає епітеліаль- ний тяж зубна пластинка. Від її зовнішньої поверхні, спрямо- ваної до щік і губ, відходять випинання. Вони мають вигляд ко- впачків і назву емалеві (зубні) органи”. В середину емалевих органів вростає мезенхіма, яка утворює зубний сосочок. Навколо емалевого органа й зубного сосочка мезенхіма формує зубний мішечок.

Емалевий орган утворений епітеліальними клітинами, які утворюють три шари. У свою чергу, поверхневий і внутрішній шари складаються з одного шару клітин, а середній багато- шаровий. Останній шар представлений відростковими епітеліо- цитами, які утворюють пульпу.

281

Розділ 6

Рис. 6.5. Послідовні стадії (а, б, в, г) розвитку зуба:

1 епітелій ясен; 2 зубна пластинка; 3 зубний орган; 4 зубний сосочок; 5 зубний мішечок; 6 кутикула ема- лі; 7 багатовідросткові клітини; 8 енамелобласти; 9 одонтобласти; 10 емаль; 11 дентин; 12 дентинові трубочки; 13 предентин; 14 пульпа зуба; 15 кровоносна судина

Клітини поверхневого шару зубного сосочка диференціюються в одонтобласти, які продукують дентин, глибших шарів у

пульпу зуба.

Внутрішній шар клітин емалевого органа перетворюється на енамелобласти, які продукують емаль у бік дентину. В міру збі- льшення зуба пульпа емалевого органа зникає, а зовнішній його шар клітин утворює кутикулу емалі. При прорізуванні зубів енамелобласти редукуються.

З мезенхіми зубного мішечка в ділянці кореня зуба форму- ються зубний цемент і періодонт щільна сполучна тканина, яка зєднує корінь зуба зі стінкою зубної комірки.

282

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]