Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Нóтрощі

Мікроскопічна будова сечовивідних шляхів. Стінка сечоводів, сечового міхура і сечівника утворена трьома оболонками: слизо- вою, мязовою, серозною. Слизова оболонка складається з епіте- ліального шару і власної пластинки. Епітелій перехідний. Влас- на пластинка побудована з пухкої сполучної тканини. У коня в ній є залози. Мязова оболонка представлена гладкою мязовою тканиною і добре розвинена. В стінці сечоводу і сечового міхура вона формує три шари: внутрішній і зовнішній поздовжні і сере- дній коловий. Зовнішньою оболонкою ділянки шийки сечового міхура і сечівника є адвентиція.

Стінка ниркових чаш і миски також утворена трьома оболон- ками: слизовою, мязовою та адвентицією. Слизова оболонка має таку саму будову, як і слизова оболонка сечоводів, сечового міху- ра та сечівника. Мязова оболонка виражена слабко і представ- лена внутрішнім коловим і зовнішнім поздовжнім шарами. Ад- вентиція утворена пухкою сполучною тканиною.

Запитання для самоконтролю

1. Які органи входять до складу органів сечовиділення? 2. Розвиток органів сечовиділення. 3. Топографія, макро- і мікроскопічна будова нирок. 4. Будова нефрона. 5. Особливості будови нирок у свійських тварин. 6. Сечовивідні шляхи. 7. Будова сечоводу, сечового міхура і сечівника.

6.6. Органи розмноження

Органи розмноження (organa genitalia) забезпечують відтво- рення тварин, а відповідно, і збереження певного виду. Статевій системі властива також гормональна функція, яка впливає на ріст і розвиток організму.

Статеві апарати самців і самок мають багато спільного в бу- дові: 1) статеві залози (парні): у самців сімяники, у самок яєчники, які виробляють здатні до запліднення статеві клітини; 2) статеві протоки, що проводять статеві клітини: сімявиносна протока (сімяпровід) у самців і маткова труба (яйцепровід) у са- мок; 3) матка, розвинута у самок і призначена для виношування плода; 4) зовнішні статеві органи: у самців сімяниковий мі- шок і статевий член, у самок присінок піхви, соромітні губи з соромітною щілиною й клітором, які забезпечують контакт ста- тевих органів.

6.6.1. Розвиток органів розмноження

Органи розмноження пройшли складний шлях розвитку. В

одноклітинних і первинних багатоклітинних організмів спеціа-

363

Розділ 6

льних органів розмноження не було, всі клітини їхнього тіла бу- ли однакові і могли брати участь у розмноженні. В подальшому виникли організми зі спеціальними статевими клітинами. Роз- множення в таких тварин, напевно, відбувалось як безстатевим, так і статевим шляхом. Пізніше виникли різностатеві організми, у яких лише злиття різних статевих клітин могло дати початок новому організму. Проте спеціальних органів для розмноження не було. Прикладом можуть бути губки, статевого апарату в яких майже немає. Статеві клітини можуть знаходитись у будь-якій частині тіла. При цьому жіноча статева клітина (овоцит) вини- кає одна, а спермії локалізуються групою й обмежені особливими живильними клітинами.

З ускладненням тваринного організму та збільшенням його розмірів статеві клітини починають розвиватися й концентрува- тися в певних ділянках організму. Так, у кишковопорожнинних вони локалізуються в ектодермі, під час розриву якої виділяють- ся назовні. В інших організмів статеві клітини розвиваються і концентруються в особливих утворах організму гонадах, роз- міщених ближче до поверхні тіла тварини. Статеві клітини ви- ходять з гонад, прориваючи їхні стінки. Пізніше статеві клітини стали концентруватися в стінці целома, а звідти виводитись спе- ціальними вивідними протоками. Так виникли гонади, де роз- виваються статеві клітини, та спеціальні вивідні протоки, якими статеві клітини виділяються назовні.

Уплоских червяків виникають парувальні органи самців, утворюється оболонка навколо сімяників та постійні сімяви- носні протоки.

Усамок спостерігається перехід від дифузного яєчника до од- нієї пари компактних яєчників. Так, у пявок гонади мають фор- му відокремлених мішечків і самостійні протоки, що відкрива- ються назовні двома отворами. Обидва отвори призначені для виведення статевих продуктів. Парування відбувається за допо- могою сперматофорів, які прикріплюються до шкіри самиці. Спермії проникають у паренхіму, а потім у яєчники. Стінки го- над членистоногих розвиваються за рахунок стінки целома. Фо- рма і будова гонад, а також парувальні органи надзвичайно різ- номанітні.

Ланцетники роздільностатеві організми, але статевого ди- морфізму в них немає (див. рис. 6.3, а). Округлені статеві залози (близько 25 пар) лежать у стінках тіла в ділянці задньої полови- ни та в початковій частині кишки. Яєчники відрізняються від сімяників наявністю в них великих яйцеклітин. Статевих про- ток немає. Зрілі статеві продукти через розрив стінки статевої

364

Нóтрощі

залози потрапляють у навкологлоткову порожнину і течією води виносяться назовні. Запліднення відбувається в зовнішньому середовищі.

Укруглоротих (міноги) статева залоза непарна (див. рис. 6.3, б), займає майже всю вільну частину порожнини тіла. Яєчники відрізняються від сімяників зернистою структурою. Статевих проток немає. Статеві продукти через розриви в стінці залози потрапляють у порожнину тіла, потім крізь статеві отвори про- никають у сечостатевий синус, крізь отвір якого виділяються на- зовні.

Уселахій (акул) самці мають парні сімяники, які у вигляді видовжених тіл розміщені обабіч стравоходу, під печінкою. Від сімяників відходять тонкі сімявиносні канальці, що впадають у верхню частину нирки. Канальці цієї частини нирки зливаються

усімяпровід вольфову протоку. У статевозрілих самців кінце- ва частина сімяпроводу утворює розширення статевий міху- рець. Обидва сімяпроводи відкриваються в порожнину сечоста- тевого сосочка, з якого статеві клітини за допомогою копулятив- них органів виводяться в клоаку самки.

Усамки парні яєчники розміщені обабіч стравоходу. Парні яйцепроводи знаходяться на нижній поверхні нирок. Передні кінці правого й лівого яйцепроводів, огинаючи печінку, обєднуються в загальну лійку яйцепроводів. Розширену задню частину яйцепроводів, яка відкривається в порожнину клоаки самостійним органом, називають маткою. Зріла яйцеклітина че- рез розрив у стінці яєчника випадає в порожнину тіла і, скочую- чись по поверхні печінки, потрапляє в лійку яйцепроводів. Пе- ристальтичними скороченнями стінок яйцепроводів яйце пере- міщується в матку. Для акул характерне внутрішнє запліднен- ня, злиття статевих клітин відбувається у верхніх відділах яйце- проводів. При живородінні розвиток плода відбувається в матці.

Уяйцеродних яйця, вкриті щільною оболонкою, виділяються на- зовні.

Укісткових риб у верхній частині черевної порожнини, біля плавального міхура, у більшості видів розміщені парні статеві залози (див. рис. 6.3, г). У самок вони мають вигляд довгих яєч- ників з добре вираженою зернистою структурою. Задні видовже- ні відділи яєчників виконують функцію вивідних проток і від- криваються непарним отвором позаду відхідникового отвору.

Статеві залози самців довгі, гладенькі, щільні. Задні відділи сімяників перетворились на короткі протоки, які від- криваються загальним статевим отвором позаду відхідниково- го отвору.

365

Розділ 6

Уамфібій (жаби) парні яєчники (див. рис. 6.4, а) підвішені на брижі у вигляді тонкостінних міхурців, в яких знаходяться піг- ментовані яйця. Статевими шляхами є парні яйцепроводи, дов- жина яких змінюється залежно від пори року. Передня частина яйцепроводів починається лійкою, а нижня частина закінчується матковою частиною. Зріла яйцеклітина виштовхується в порож- нину тіла і підхоплюється збільшеною лійкою яйцепроводу. В нижній, матковій, частині яйцепроводів формуються яйця (ікри- нки), що групуються в грудочки. У самок вольфова протока функ- ціонує як сечовід, а мюллерова протока як яйцепровід.

Сімяники парні, округлі й підвішені на брижі біля передньо- го краю нирок. Від сімяників відходять тонкі сімявиносні кана- льці, які впадають у передню частину нирок, відкриваються у ниркові канальці. Отже, передня частина нирки функціонально виконує роль придатка сімяника, а вольфова протока одночасно виконує функцію сімяпроводу й сечоводу. В період розмноження

встінках вольфових проток, при виході з нирок, добре помітні кишенькоподібні розширення сімяні міхурці для зберіган- ня статевої рідини.

Урептилій статеві органи самок парні яєчники не мають вивідних проток. Зрілі яйцеклітини випадають у порожнину ті- ла і потім підхоплюються лійкою яйцепроводу. Яйцепроводи, го- мологічні мюллеровим протокам, відкриваються в клоаку само- стійними отворами. Нижні відділи яйцепроводів часто бувають розширеними, тоді їх називають маткою. Вольфові протоки ре- дуковані.

Усамців парні сімяники (див. рис. 6.4, б) підвішені на брижі

взадній частині черевної порожнини. Є придатки сімяників, від яких відходять сімяпроводи. Перед входженням у клоаку сімяпровід зливається з сечоводом і відкривається в клоаку за- гальним отвором. Придатки сімяників являють собою залишки переднього відділу проміжної нирки, а сімяпроводи гомологічні вольфовій протоці. В бічних стінках клоаки у самців розміщені два порожнистих вирости, які виходять через клоаку назовні і виконують функцію парувального органа.

Уптахів (див. рис. 6.4, в) розвивається лівий яєчник, хоча мо- же розвиватися й правий (голуби, сови, папуги). Яйцепровід дов- гий і поділяється на пять відділів: лійку, білковий відділ, пере- шийок, пташину матку й піхву, що відкривається в середній від- діл клоаки.

Таким чином, розвиток статевих органів і особливо заплід- нення відбувався складним шляхом. Зовнішнє запліднення й розвиток майбутнього організму зумовили форму і будову

статевих клітин, які були пристосовані до умов їх існування. З

366

Нóтрощі

тевих клітин, які були пристосовані до умов їх існування. З виходом на сушу зовнішнє запліднення змінилося на внутрі- шнє, що в свою чергу, спричинило зміни статевих клітин і ви- відних проток. У зиготи зявилась властивість акумулювати необхідну кількість поживних речовин і відповідна оболонка, що запобігає її пересиханню в зовнішньому середовищі. Все це призвело до ускладнення у самки статевих проток, збільшен- ня кількості поживних речовин у статевій клітині та появи шкаралупи. Виникли організми, які розвиваються в різних кліматичних умовах. Це тварини з внутрішнім заплідненням і розвитком нового організму в утробі матері, тобто ссавці. У статевій системі утворились нові органи: у самок крім яєчни- ків і яйцепроводів виникли матка й піхва; у самців крім сімяників і сімяпроводів додаткові статеві залози, сімяниковий мішок, препуцій.

В онтогенезі органи розмноження ссавців закладаються в ем- бріональний період у вигляді парних статевих складок мезоте- лію на медіальному боці передньої частини проміжних нирок (рис. 6.42). У зародка великої рогатої худоби гонади закладають- ся на 34 – 38-му добу, у вівці на 23-тю добу. Статеві відміннос- ті починають проявлятись у великої рогатої худоби з 40 – 45- добового, у вівці з 35-добового віку. У подальшому статеві складки стають овальними, переходячи в сімяники чи яєчники. Поряд з протокою проміжної нирки (вольфова протока 11) вини- кає особливий клітинний тяж, який відокремлюється і стає мюл- леровою протокою 3.

У процесі розвитку сімяників (див. рис. 6.42, в) мезотелій пе- рвинних статевих складок вростає в товщу овального зачатка статевої залози, формуючи клітинні тяжі, що перетворюються на звивисті сімяні канальці. Проміжна нирка в цей період частково редукується або зростається зі статевою залозою. Передні сечо- видільні трубочки проміжної нирки, вростаючи в сімяники на- зустріч звивистим сімяним канальцям і зєднуючись з ними, утворюють прямі сімяні канальці та сімяникову сітку. Їх части- ни, розміщені біля сімяників, входять до складу голівки сімяника й утворюють виносні канальці сімяника 20. Задні се- човидільні трубочки проміжної нирки зберігаються у вигляді редукованих залишків у ділянці придатка сімяника і назива- ються парадідімусом. Вольфова протока перетворюється на ка- нал придатка сімяника й сімяпроводу 22. Від мюллерових про- ток у самців у товщі сечостатевої складки між сімяпроводами залишаються чоловіча матка й піхва 26. Сімяники зєднуються з черевною стінкою напрямними (гюнтеровими) звязками 8, 10.

367

Розділ 6

Початок звязки в подальшому називається власною звязкою сімяника, а кінцева частина пахвинною звязкою. Сімяники із серозною оболонкою опускаються в сімяниковий мішок.

У процесі розвитку яєчників клітинні тяжі перетворюються на первинні фолікули. Напрямна звязка в каудальній частині втрачає звязок з черевною стінкою і називається круглою звязкою матки. Краніальна частина звязки перетворюється на власну звязку яєчника. Задня частина вольфової протоки у са- мок редукується. Передня частина мюллерової протоки 3 утво- рює яйцепровід, середня частина ріг, тіло і шийку матки. За- дня частина протоки перетворюється на піхву.

Рис. 6.42. Схема розвитку статевої системи:

а вихідна стадія; б у самиці; в у самця; 1 статевий орган; 2 закрита лійка мюллерової протоки; 3 мюлле- рова протока; 4 алантоїс; 5 проміж- на нирка; 6 дефінітивна нирка; 7 сечовід; 8, 10 напрямна звязка; 9 клоака; 11 вольфова протока; 12 придаток яєчника (епоофорон); 13 лійка яйцепроводу; 14 яєчник; 15 параофорон; 16 гартнерові протоки (рудимент вольфової протоки); 17 се- чостатевий присінок; 18 піхва; 19 сімяники; 20 виносні канальці й про- тока придатка сімяника; 21 придаток сімяника; 22 сімяпровід; 23 сечо- статевий канал; 24 передміхурова залоза; 25 міхурцеподібні залози; 26 чоловіча матка і піхва

368

Нóтрощі

Мюллерові протоки на різній відстані зливаються між собою, починаючи із задніх кінців своїх середніх частин, що зумовлює різні типи маток (рис. 6.43). З незлитих мюллерових проток у гризунів формується подвійна матка й піхва 2 (див. рис. 6.43, а). У разі злиття каудальних частин мюллерових проток утво- рюється подвійна матка (див. рис. 6.43, б), що відкривається двома отворами в одну піхву (слон, деякі гризуни). Злиттям проток на більшій відстані і відкриванням матки одним отвором у піхву утворюється двороздільна матка (див. рис. 6.3, в; руко- крилі, деякі гризуни). Ще більше злиття проток зумовлює фор- мування в тілі матки порожнини, у разі незлиття рогів утво- рюється дворога матка (більшість свійських тварин). При май-

же повному

злитті

 

проток

 

формується

 

велика

 

порожнина

 

тіла матки з окре-

 

мими

яйцепровода-

 

ми, утворюючи прос-

 

ту матку (див. рис.

 

6.43, е; примати).

 

 

У каудальній час-

 

тині клоаки, на ни-

 

жній її стінці, вини-

 

кає клоаковий (ста-

 

тевий) горбок, на

 

якому

є

поздовжня

 

статева борозна, об-

 

межена з боків ста-

 

тевими

 

складками.

 

Ще

латеральніше

 

утворюються

кільце-

 

подібні

 

складки

 

статеві валики. Як-

 

що відбувається роз-

 

виток чоловічої статі,

 

статевий

горбок

пе-

 

ретворюється на ста-

 

тевий

член,

статеві

Рис. 6.43. Типи маток:

складки

змикаються

в двороздільна матка; г дворога матка; д

знизу,

 

утворюючи

а подвійна матка і піхва; б подвійна матка;

 

типова дворога матка; е проста матка; 1 сечо-

сечостатевий

канал.

статева пазуха; 2 матка і піхва; 3 лійка мат-

кової труби; 4 сечовий міхур; 5 отвір сечівни-

Статеві

 

валики

ви-

ка; 6 клітор; 7 роги матки; 8 піхва; 9 тіло

довжуються

і зрос-

матки

369

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]