Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 11

нами шлунка, межує із жовчним міхуром у правому підреберї. Паренхіма селезінки представлена червоною і білою пульпою.

Лімфатичні вузли у птахів, на відміну від ссавців, не мають компактної форми.

Лімфоїдні утвори, асоційовані зі слизовими оболонками труб- частих органів, у птахів являють собою дифузну лімфоїдну тка- нину або її вузликову форму (первинні й вторинні вузлики), що розміщена найбільше в сліпих кишках (сліпокишкові мигдали- ки), стравоході (стравохідний мигдалик), дивертикулі порожньої кишки, сльозовій залозі третьої повіки, менше у слизовій обо- лонці глотки, органів дихання та сечостатевих органів. Імуноко- мпетентні клітини цих утворів вступають у безпосередню дію з антигенами, що надходять із навколишнього середовища, і зу- мовлюють імунітет.

11.9. Ендокринні залози

До них відносять центральні залози епіфіз і гіпофіз та пе- риферичні щитоподібну, прищитоподібну і надниркові. Щито- подібна залоза у вигляді двох округлих часток розміщена обабіч трахеї в ділянці співочої гортані. Прищитоподібна залоза знахо- диться позаду щитоподібної і представлена двома кулястими тільцями. Надниркові залози лежать на вентральній поверхні краніальної частки нирок, по боках від каудальної порожнистої вени. Форма надниркових залоз різноманітна (овальна, піраміда- льна, трикутна), абсолютна їх маса досягає 150,0 – 500,0 мг, що залежить від виду і віку птахів.

11.10.Нервова система і органи чуття

Уптахів, як і у ссавців, нервову систему поділяють на центральну й периферичну, соматичну та автономну. Спинний мозок за будовою подібний до такого ссавців, але закінчується короткою кінцевою ниткою. Розгалуження спинномозкових нер- вів також подібне до такого ссавців.

Головний мозок значно менш розвинений і має абсолютну ма- су у курей 3,0 – 4,0 г, у гусей — 9,0 – 11,0 г. На відміну від ссав- ців, у птахів у середньому мозку міститься тільки два горбки (рис. 11.13). Мозковий водопровід дуже широкий. У проміжному мозку сосочкового тіла немає, зорові горби розвинені слабко. По- верхня кінцевого мозку гладенька, на ній немає звивин і є тіль-

518

Особливості морфолоãії сільсьêоãосподарсьêої птиці

Рис. 11.13. Головний мозок:

а дорсальна поверхня; б базальна повер-

хня; в сагітальний розріз; 1 нюхова цибу-

лина;

2 півкулі великого мозку; 3 поздо-

вжня щілина; 4 бічна (сільвієва)

борозна;

5 поздовжня борозна; 6 зоровий горб; 7

поперечна щілина; 8 червяк мозочка; 9

вушко мозочка;

10 довгастий мозок; 11

спинний мозок;

12 1-й шийний спинномоз-

ковий нерв; 13 2-й шийний спинномозковий

нерв;

14 гіпофіз; 15 плащ; 16 смугасте

тіло;

17 епіфіз; 18 хіазма; 19 гіпотала-

мус;

20 третій мозковий

шлуночок; 21

лійка;

22 ніжка великого мозку; 23 моз-

ковий

водопровід; 24, 26

парус

мозочка;

25 четвертий мозковий шлуночок; I ню-

ховий нерв; II зоровий нерв; III окорухо-

вий нерв; IV блоковий нерв; V трійчастий

нерв;

 

VI відвідний нерв; VII лицевий

нерв;

 

VIII

присінково-завитковий нерв;

IX язикоглотковий нерв; X блукаючий

нерв;

 

XI

додатковий

нерв;

XII

підязиковий нерв

 

 

ки одна борозна. Замість мозолистого тіла виділяються кілька поперечних волокон. Бічні шлуночки добре розвинені і зєднуються зі шлуночками нюхових цибулин.

З черепно-мозкових нервів найменш розвинений лицевий внаслідок відсутності лицевих мязів. Поворотний нерв іннервує стравохід, воло і зєднаний із язикоглотковим нервом.

Для симпатичної нервової системи характерні значні особли-

вості в розгалуженні нервів.

519

Розділ 11

Органи нюху і смаку птахів розвинені слабко. Очі у птахів ве- ликі й малорухливі. Третя повіка добре розвинена, а сльозова залоза, навпаки, — слабко. В задній частині склери є хрящова, у передній кісткові пластинки. Останні формують склеральне кільце. Зіниця округла. У судинній оболонці відсутня відобра- жувальна пластинка. У склистому тілі є гребінь, який тягнеться від зорового нерва до кришталика.

Вушної раковини у птахів немає. Зі слухових кісточок є тіль- ки одна стовпчик. Завитка у птахів розвинена слабко.

Запитання для самоконтролю

1. Чим зумовлені особливості будови тіла птахів? 2. Особливості будови апа- рату руху птахів. 3. Будова шкіри птахів та її похідних. 4. Особливості макро- і мікроскопічної будови органів травлення птахів. 5. Які органи входять до скла- ду апарату дихання птахів? 6. Особливості будови легень птахів. 7. Склад і осо- бливості будови статевих органів птахів. 8. Серцево-судинна система птахів. 9. Ендокринні залози птахів. 10. Особливості будови нервової системи птахів. 11. Органи чуття птахів.

520

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]