Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 11

Рис. 11.6. Шкірні складки голови свійської птиці

а півня; б качки; в гуски; г індички; д цесарки; 1 основа гре- беня; 2 тіло гребеня; 3 відростки; 4 нізд- ря; 5 наддзьобок; 6 піддзьобок; 7 кут рота; 8 сережки; 9 зовні- шній слуховий хід; 10 мочка; 11 грива; 12 кіготь; 13 горизонталь- ний відросток; 14 кора- ли; 15 шолом

11.3. Апарат травлення

Найпомітніші особливості будови органів травлення птахів спостерігаються в головній, передній і задній кишках.

Головна кишка не поділяється на ротову порожнину і глотку, оскільки мяке піднебіння відсутнє (рис. 11.7). Губ, ясен, зубів і щік у птахів немає. Їхні щелепи вкриті роговими похідними шкіри, які разом з кістками, на яких вони закріплюються, фор- мують наддзьобок (на верхній щелепі) і піддзьобок (на нижній щелепі), складаючи разом дзьоб.

Дзьоб птахів, пристосованих до різних способів приймання корму та його видів, має неоднакову форму і твердість. У курей він твердий, зігнутий і загострений; у качок і гусей порівняно мякий, прямий, широкий, сплющений дорсовентрально і вкри- тий восковицею з чутливими тільцями. По краях ротової порож- нини у качок і гусей містяться поперечні пластинки з нервовими закінченнями. За допомогою цих пластинок здійсню- ється проціджування води в ротовій порожнині, в результаті чого в ній затримуються і подрібнюються тверді часточки корму.

508

Рис. 11.7. Ротоглотка курки:
а органи дна, б органи даху ротоглотки; 1 верхівка язика; 2 сосочки тіла язика; 3 основа язика; 4 кільцеподібно- черпакуваті залози; 5 стравохід; 6 підще- лепні залози; 7 вхід у гортань; 8 гортанні сосочки; 9 розріз підязикової кістки; 10 піднебінна щілина; 11 піднебінні сосочки; 12 хоани; 13 вхід у слухові труби; 14 отвори щелепних залоз; 15 латеральні під- небінні залози; 16 медіальні піднебінні за- лози; 17 розріз мязів; 18 глоткові залози; 19 глоткові сосочки

Особливості морфолоãії сільсьêоãосподарсьêої птиці

Язик за формою від- повідає дзьобу. Нитко- подібні сосочки розмі- щені на спинці язика біля його основи, їхні верхівки спрямовані назад. Бічні краї язика качок і гусей містять ниткоподібні сосочки, які виконують таку са- му функцію, як і попе- речні пластинки країв дзьоба. Смакових сосоч- ків у птахів мало.

Посередині твердого піднебіння розміщені вузька поздовжня щі- лина і пять рядів попе- речних піднебінних со- сочків. Задній ряд цих сосочків умовно при- ймають за межу між ротовою порожниною і глоткою. Позаду від цього ряду знаходиться широка щілина хоа-

ни (вихід із носової порожнини). У твердому піднебінні є багато отворів слинних залоз (щелепових, латеральних і медіальних піднебінних).

Ділянка, яку можна назвати глоткою птахів, відповідає трав- ній частині глотки ссавців. На її дні знаходяться отвори гортані, підщелепних залоз, у даху отвори хоан, глотковобарабанних труб, глоткових залоз і глотковий мигдалик, у бічних стінках отвори кільцеподібно-черпакуватих залоз.

Стравохід перед входом в грудочеревну порожнину утворює розширення воло (inqluvies). У качок і гусей воно розвинене слабко. В слизовій оболонці дорсальної й латеральних стінок во- ла розміщені численні слизові залози. У волі накопичується і мацерується корм.

Шлунок птахів складається з двох камер залозистої й мязової. Залозиста камера шлунка розширена, коротка і має по- товщені стінки (рис. 11.8). В її слизовій оболонці містяться

509

Розділ 11

Рис. 11.8. Шлунок і

кишки курки (а) і

 

гуски (б):

 

1

стравохід;

2

залозиста

3

 

камера

шлунка;

 

 

мязова

камера

шлунка;

4 —

низхідна, 5 висхід-

на частина дванадця-

типалої

кишки;

6

порожня кишка;

7

дивертикул Меккеля;

8

клубова

 

 

кишка;

9

сліпі

 

 

кишки;

10

пряма

 

 

кишка;

11

клоака;

 

12

селезінка; 13 селе-

зінкова

частина

під-

шлункової

 

 

залози;

14 дорсальна, 15

вентральна

 

частина

підшлункової

 

залози;

16

протока

під-

шлункової

 

 

залози;

17

печінкова

про-

тока;

18

міхурова

протока; 19 сечово-

ди; 20 піхва; 21

відхідник; 22 чере-

вна

артерія;

 

23

краніальна

 

брижова

артерія

 

 

 

 

 

 

залози, подібні до фундальних за- лоз шлунка ссав- ців. Корм у цій камері шлунка не затримується, а тільки зволожу- ється секретом залоз. Залозиста камера шлунка відділяється від

мязової проміжною зоною. Мязова камера шлунка добре роз- винена у зерноїдних, гірше у хижих птахів. Слизова обо- лонка мязової камери шлунка вкрита товстою і щільною кути- кулою, містить залози, подібні до пілоричних залоз шлунка ссавців. Мязова оболонка цієї камери шлунка досить сильно розвинена, особливо на бічних стінках. У мязовій камері шлунка містяться тверді часточки (камінці, скло, пісок тощо), які спри- яють подрібненню корму під дією скорочень мязових стінок.

510

Особливості морфолоãії сільсьêоãосподарсьêої птиці

Тонка кишка складається з дванадцятипалої, порожньої й клубової кишок. У слизовій оболонці дванадцятипалої кишки дуоденальних залоз немає. Довжина тонкої кишки залежить від виду корму. Так, тонка кишка качок і гусей у 4 – 5, у курей в 5 – 6 разів перевищує довжину тіла. Дванадцятипала кишка утворює петлю з двох колін, в якій розміщена підшлункова зало- за.

Порожня й клубова кишки підвішені на довгій брижі. Клубо- ва кишка відкривається в задню кишку на межі сліпих кишок із прямою.

Печінка птахів досить велика, поділяється на дві частки і за- ймає значну частину вентральної половини грудочеревної поро- жнини. На правій частці печінки знаходиться жовчний міхур, якого немає у цесарок, голубів, страусів.

Підшлункова залоза розміщена у петлі дванадцятипалої киш- ки. У качок і гусей вона має дві частки і дві протоки; у курей три частки і три протоки.

У складі товстої кишки птахів ободової кишки немає. У качок, гусей і курей є дві сліпі кишки. Верхівками вони спрямовані краніально, від клубової кишки відокремлюються коловою скла- дкою. Пряма кишка переходить у клоаку, яка двома поперечни- ми складками поділяється на три відділи: передній (coprodeum), середній (urodeum) і задній (proctodeum). У передній відділ від- кривається пряма кишка, у середній сечоводи, сімяпроводи (у самців) або яйцепроводи (у самок). Задній відділ клоаки закінчу- ється відхідником. На дорсальній стінці заднього відділу знахо- диться клоакальна сумка, яка з віком поступово редукується. Слизова оболонка товстої кишки утворює ворсинки.

11.4. Апарат дихання

Органи дихання птахів мають значні особливості порівняно з такими ссавців (рис. 11.9).

Ніздрі птахів округлі або овальні, у курей прикриті клапана- ми, у качок і гусей зєднуються між собою, оскільки розміщені спереду носової перегородки. У кожній носовій порожнині є три невеликі хрящові раковини. Лабіринту решітчастої кістки немає.

Основу гортані утворюють тільки черпакуваті й кільцеподіб- ний хрящі. Вхід у неї знаходиться на дні глотки і має вигляд ву- зької щілини. Розміщена спереду нього складка слизової оболон- ки виконує функцію надгортанника. Гортань рухома, в ній виді- ляють ряд мязів.

511

Розділ 11

Рис. 11.9. Схема будови легень і повітроно- сних мішків птахів:

1 міжключичний мішок; 2 шийні мі- шки; 3 пахвовий дивертикул; 4 загли- блення у плечову кістку; 5 краніальні, 6 каудальні грудні мішки; 7 черевні мішки; 8 головний бронх; 9 присінок головного бронха з отворами у вторинні бронхи; 10 легені; 11 ектобронх чере- вного мішка; 12 вхідні бронхи каудаль- них грудних мішків; 13 мішкоподібні вхідні бронхи черевних мішків

Трахея птахів утворена округ- лими хрящовими кільцями, які у старих гусей і качок костеніють. У місці поділу трахеї на два бронхи знаходиться співоча (нижня) гор-

тань. Вона є органом утворення звуку, а власне гортань виконує тільки функцію дихання.

Легені птахів відносно малі, розміщені в заглибленні, утворе- ному хребетним стовпом і прокси-

мальними кінцями хребцевих частин ребер. Вони простягаються від першого ребра до нирок, мають яскраво-рожевий колір і до- повнюються повітроносними мішками. Головний бронх прохо- дить через легені, виходить за їх межі й відкривається в черев- ний повітроносний мішок.

У легенях від головного бронха відходять екто- і ендобронхи, зєднані парабронхами. Останні проводять повітря в респіратор- ні відділи легень. Ендобронхи розгалужуються в легенях, а ек- тобронхи продовжуються у повітроносні мішки.

Повітроносні мішки являють собою випинання слизової обо- лонки ектобронхів. Зовні вони вкриті серозною оболонкою. Пові- троносні мішки формують дивертикули, які проникають у поро- жнини багатьох кісток. Є девять повітроносних мішків: непар- ний міжключичний, парні шийні, краніальні та каудальні грудні й черевні. Вони дуже тонкі, завжди прозорі, їхня стінка містить мало кровоносних судин. Повітроносні мішки важливі пристосування птахів до польоту, забезпечують їм інтенсивний газообмін, вентиляцію і охолодження тіла. В них міститься запас повітря, який використовується птахами під час польоту, а та- кож під час занурювання голови у воду в пошуках корму. Вони сприяють випорожненню клоаки, виведенню яйця, польоту і плаванню, полегшуючи масу тіла. Виконуючи аеродинамічну функцію, повітроносні мішки зумовлюють висоту польоту птахів.

512

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]