Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

4.1.4. Скелет голови

Розвиток скелета голови у філо- і онтогенезі

Скелет голови (череп) являє собою складне злиття кісток різ- ного походження та з різними функціями. Складність будови скелета голови зумовлена різноманіттям функцій створю- ються захисні капсули для багатьох органів: головного мозку, органів зору, нюху, слуху та рівноваги. Значною частиною ске- лета голови є щелеповий апарат із сильним зубним озброєнням та мязами, а також органи, функціонально повязані з цим апаратом. На черепі розміщується початковий відділ дихально- го апарату, а іноді й сильні захисні утвори: роги, ікла. Скелет голови є також місцем фіксації добре розвинутих мязів шиї й тулуба.

Ускелеті голови ссавців розрізняють два відділи мозковий

(нейрокраній) і лицевий (спланхнокраній). В утворенні цих від-

ділів у вищих хребетних беруть участь кістки різного походжен- ня. Взаємозвязок цих відділів настільки ускладнений, що зро- зуміти його можна лише, ознайомившись з історією становлення черепа. Обидва відділи черепа у хребетних виникають і розви- ваються спочатку як утвори різного призначення. Нейрокраній зявляється у звязку з прогресивним розвитком переднього кін- ця нервової трубки, що перетворюється на головний мозок, а спланхнокраній розвивається в передньому відділі кишкової тру- бки в результаті формування органів дихання й захоплення їжі. Більше того, спланхнокраній зявився значно раніше і незалеж- но від нейрокранія.

Усучасних головохордових (ланцетник) нейрокраній слабко виражений, зате спланхнокраній складається з цілого ряду стрижнів, розміщених у зябрових дугах. Кількість зябрових дуг становить понад сто з кожного боку. Стрижні побудовані з без- клітинної опорної речовини. Функція зябрових дуг полягає в утриманні зябрової порожнини в розкритому стані. Такий апа- рат задовольняє ланцетника, який веде пасивний спосіб життя і

уякого вода й зависла в ній їжа транспортуються миготливим епітелієм у наступні відділи травної трубки (див. рис. 4.10).

Укруглоротих (міноги, міксини) нейрокраній здебільшого сполучнотканинний, хрящ розміщується лише знизу та збоку. У верхній стінці черепа хрящ має вигляд вузької смужки, що ле- жить на рівні слухових капсул. Спереду до нейрокранія приєд- нується непарна нюхова капсула. Спланхнокраній представле- ний складною системою губних хрящів. Власне зябровий апарат

уміксин редукований, а у міног складається із семи хрящових

146

Апарат рóхó

зябрових дуг. Саме еластичність зябрових дуг сприяє всмокту- ванню води разом із харчовими часточками. Крім того, зяброві дуги розміщуються й згинаються особливим чином, і між ними утворюється складна система перегородок. Спланхнокраній на- буває форми складного кошика.

У хрящових риб (акули) нейрокраній має форму хрящової ко- робки, яка повністю обмежує головний мозок. Нюхові та слухові капсули входять у стінку хрящової коробки, створюючи спереду й ззаду характерні випини (рис. 4.24, а).

Еластичність зябрових дуг уже не може забезпечити збіль- шення просвіту головної кишки, що призвело до поділу їх на членики. Більше того, їжу потрібно фіксувати, і саме функцію

Рис. 4.24. Філогенез скеле- та голови:

а акули; б кісткової риби; в ссавців; 1 губні хрящі; 2 піднебінно-квад- ратний хрящ; 2квадрат- на кістка; 2′′ коваделко; 3 щелеповий хрящ; 3сполучна кістка; 3′′ моло- точок; 4 підязиково-ще- лепний хрящ; 4підвісок; 4′′стремінце; 5 підязи- ковий хрящ; 5підязико- ва кістка; 6 носова; 7 лобова; 8 тімяна; 9 міжтімяна; 10 потилична; 11 скронева; 12 клино- подібна; 13 сльозова; 14 леміш; 15 крилоподібна; 16 нижньощелепова; 17 піднебінна; 18 решітчаста; 19 верхньощелепова; 20 різцева кістки (покри- вні кістки білі, первинні кістки і хрящі, з яких вони розвивались, — крапчасті, первинні щелепи чорні і заштриховані)

147

Розділ 4

фіксатора в акул узяла на себе третя зяброва дуга, яка перетво- рилася на щелепи: верхню (піднебінно-квадратний хрящ) і ниж- ню (меккелів хрящ). Четверта зяброва дуга (гіоїд) бере на себе функцію фіксатора щелеп до нейрокранія і забезпечує їх рухли- вість. Вона ділиться на верхній (підязиково-нижньощелепний) і нижній (підязиковий) хрящі. Таким чином, зявляється щелепо- вий апарат захоплювального типу, який зберігся у риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців. Цей прогресивний тип щелепового апарату стає надзвичайно пластичним. Зовні до щелеп приляга- ють редуковані перша і друга зяброві дуги губні хрящі. Решта зябрових дуг (пять) розділені на чотири відділи кожна і зєднані між собою. Щілину, яка утворюється при цьому між підязиково- нижньощелепними хрящами, називають бризкальцем.

Ухрящових риб (осетроподібних) нейрокраній має вигляд су- цільної хрящової коробки, яка зверху вкрита своєрідним панци- ром з численних покривних кісток шкірного походження. В пан- цирі збереглися отвори для очей, ніздрів і бризкальця. Спланх- нокраній ускладнюється завдяки протракції (витягуванню) ще- лепового апарату.

Укісткових риб (рис. 4.24, б) хрящ у нейрокранії частково за- міщується кістками, частково витісняється покривними кістка- ми, хоча число покривних кісток зменшується порівняно з хря- щовими рибами. Спланхнокраній ще більше ускладнюється: від- бувається скостеніння заднього відділу піднебінно-квадратного і меккелевого хрящів. Водночас на передніх їх відділах зявля- ються покривні й вторинні щелепові кістки: квадратна, підне- бінна, крилоподібна. Верхні щелепи зєднуються не лише з гіої- дною дугою, а й з нейрокранієм, тобто втратилася протракція щелепового апарату і зміщення щелеп можливе лише в сегмен- тальній площині. Щелеповий апарат риб забезпечує захоплен- ня, фіксацію та переміщення їжі через ротозяброву порожнину, однак при цьому механічна обробка їжі не здійснюється.

Узвязку з новими умовами існування і заміною зябрового дихання на легеневе у амфібій спостерігається редукування кіс- ток верхнього відділу черепа й піднебіння. Череп має вигляд си- стеми кісткових перекладин, розділених великими вікнами. Підязиково-щелепний хрящ гіоїдної дуги втрачає функцію фік- сації щелеп до нейрокранія і перетворюється на слухову кісточку (стовпчик), бризкальце перетворюється на порожнину середнього вуха. Нижній відділ гіоїдної дуги разом з рудиментами зябрових дуг створюють скелет підязикового апарату, який є кістковою основою для язика і місцем фіксації вісцеральних та гіпобранхі- альних мязів.

148

Апарат рóхó

Урептилій мозкова капсула, капсули органів нюху та слуху мають відносно невеликі розміри. Шкірні елементи в слуховій ділянці зникають, внаслідок чого утворюються скроневі вікна. Потилична кістка має один виросток, добре розвинені леміш, піднебінна та крилоподібні кістки.

Прогресивний розвиток щелепового апарату зумовлює фікса- цію його до нейрокранія, що в свою чергу, позначилося на будові

йформі верхнього відділу черепа. Рухи щелеп у рептилій ще ті- сно повязані зі зміщенням позиції скелета підязикового апарату і гортані. Це зумовлено тим, що щелепи не тільки захоплюють і утримують здобич, а й своїми активними рухами сприяють про- ковтуванню їжі. Саме спосіб ковтання їжі у рептилій мав істот- ний вплив на еволюцію щелепового та підязикового апаратів

(див. рис. 4.26, г).

Уптахів більшість кісток нейрокранія рано зростаються, вер- хня скронева дуга редукувалась, а нижня збереглася. На відміну від рептилій, значного розвитку набуває мозкова капсула. Квад- ратна кістка зєднана суглобом з крилоподібною, а через неї з піднебінною та щелеповими кістками, створюючи складну сис- тему важелів, які забезпечують рухливість наддзьобка відносно нейрокранія.

Уссавців основними особливостями черепа, на відміну від ін- ших хребетних, є перебудова щелепового апарату і значне збіль- шення розмірів мозкової капсули (див. рис. 4.24). У ссавців зявився вторинний щелеповий суглоб (сквамозо-дентальний), що утворився внаслідок контакту вінцевого відростка зубної кістки нижньої ще- лепи з лускатою кісткою. Кістки первинного суглоба квадратна та суглобова перетворюються відповідно на слухові кісточки кова- делко й молоточок. Збільшення мозкової порожнини і відповідне ростральне її зміщення призвели до зближення з нюховою ділян- кою, межею між ними є продірявлена пластинка решітчастої кіст- ки. Таке зміщення мозкової порожнини спричинює розходження очних ямок і редукцію міжочноямкової перегородки, залишки якої

уссавців представлені передньою частиною пресфеноїда та зад- ньою частиною носової перегородки. В утворенні мозкової капсули беруть участь як кістки первинного нейрокранія, що розвиваються на основі хряща, так і кістки шкірного походження.

Задню частину мозкової коробки створює потилична кістка, що складається зі зрощених основної, бічних частин та луски по- тиличної кістки. Подібно до амфібій і на противагу рептиліям потиличний виросток у ссавців подвійний.

Спереду від потиличної розміщена клиноподібна кістка, що утворилася шляхом злиття пресфеноїда з базисфеноїдом. Збоку

149

Розділ 4

Рис. 4.25. Закладка хрящово- го черепа (а, б вигляд звер- ху, в збоку):

а рання, б пізня (трабе- кули і парахордалії зрослися між собою, між ними залиши- вся отвір для гіпофіза) стадії розміщення хрящових закла- док осьового черепа акули; 1 нюхова капсула; 2 тра- бекули; 3, 13 око; 4 оч- ноямкові хрящі; 5, 16 гіпо- фіз; 6, 17 слухова капсула; 7, 18 парахордалії; 8, 21 хорда; 9 хрящові закладки хребців; 10 отвір для гіпо- фіза; 11 нюхова ямка; 12 передній мозок; 14 серед- ній мозок; 15 очні хрящі; 19 спинний мозок; 20 верхні дуги хребців; 22 зяброві дуги; 23 підязи- кова дуга; 24 щелепова дуга; 25 рот

до пресфеноїда приростають очноямково-клиноподібні кістки, утворюючи очноямкові крила цієї кістки, а до базисфеноїда ла- терально приростають епіптеригоїди, утворюючи його скроневі крила.

Камяниста кістка відповідає передній і задній вушним кіст- кам рептилій, які рано зливаються в одну кістку, причому зад- ньовушна кістка гомологічна соскоподібній частині. Зовні до камянистої кістки приростає покривна барабанна кістка, яка створює барабанну порожнину й обмежує зовні середнє вухо. Камяниста кістка часто зливається у ссавців з покривною луска- тою в одну кістку скроневу. Розширення мозкової порожнини супроводжується зміщенням слухової капсули донизу, а отже, луската кістка також входить до переліку кісток, що обмежують мозкову порожнину.

Верхню і більшою мірою бічні стінки нейрокранія створюють кістки шкірного походження, кількість яких порівняно з репти- ліями зменшилась. Верхню стінку черепа формують тімяні, ло-

150

Апарат рóхó

бові й носові кістки, міжтімяна кістка розвивається з однієї або двох закладок, її вважають гомологом задніх тімяних кісток.

Для спланхнокранія ссавців характерний значний розвиток верхньої щелепи з двох кісток різцевої та верхньощелепової. Верхня щелепа стає міцнішою і краще фіксується до нейрокра- нія. Міцність досягається прогресивним розвитком вторинного кісткового піднебіння й розростанням лицевої пластинки верх- ньощелепової кістки. Фіксація верхньої шелепи до нейрокранія здійснюється через дах черепа та піднебінну кістку. Роль крило- подібної кістки у фіксації зменшується, і вона редукується або зовсім зникає.

В онтогенезі на ранній стадії розвитку з мезодерми (склеро- томів сомітів) розвивається сполучнотканинний перетинчастий нейрокраній, який створює мякі стінки мозкових пухирів нерво- вої трубки та слухових і нюхових капсул. Заміщення сполучнот- канинного нейрокранія хрящовим починається біля переднього кінця хорди закладанням двох хрящів парахордалій (рис. 4.25).

Спереду від хорди закладається ще два хрящі трабекули (черепні балки). У подальшому парахордалії й трабекули зроста- ються в одну хрящову пластинку, яка створює хрящову основу нейрокранія. Сполучнотканинні слухові й нюхові капсули також заміщуються хрящовою тканиною і відповідно приростають до па- рахордалій і трабекул. Хрящова стадія нейрокранія поступово за- міщується кістковою стадією закладання окремих осередків скос- теніння. Сполучнотканинні стінки даху черепномозкової порож- нини, верхні частини бічних стінок заміщуються покривними кіс- тками, які у новонароджених ще звязані між собою сполучнотка- нинними пластинками, що є часточками перетинчастого скелета і називаються фонтанелями, або тімячками.

Для спланхнокранія вихідним матеріалом є зяброві дуги (рис. 4.26). Перші дві зяброві дуги редукуються. На місці третьої (ще- лепової) зябрової дуги з каудальної частини піднебінно- квадратного хряща розвивається слухова кісточка коваделко, а із задньої частини меккелевого хряща молоточок. Верхня частина вхідного отвору ротової порожнини формується закла- данням на місці піднебінно-квадратного хряща покривних різ- цевих і верхньощелепових кісток. Нижня частина вхідного отво- ру формується нижньощелеповою кісткою на місці меккелевого хряща. З верхніх члеників четвертої зябрової дуги (підязиково- щелепового хряща) утворюється слухова кісточка стремінце.

151

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]