Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Апарат рóхó

рогатої худоби зрослася з II в округлочотирикутну плоску кістку, видовжену спереду назад, у коней подібна до центральної кістки заплесна.

IV – V кістки заплесна (os tarsale IV V) зростаються в одну кістку кубоподібної форми, яка лежить латерально між пятковою та кістками плесна. У собак вона видовжена вгору, на латеральній поверхні виступає відросток, спрямований дисталь- но. У свиней кістка подібна до центральної, але масивніша. У великої рогатої худоби вона зрослася з центральною кісткою. У коней має кубоподібну форму.

Плесно (metatarsus) представлене I – V кістками.

Кістки плесна за будовою подібні до кісток пястка, однак во- ни довші й масивніші. У великої рогатої худоби тіло III і IV кіс- ток плесна на поперечному розрізі має чотирикутну форму, у ко- ня округлу, а кістки пястка овальну.

Кістки пальців стопи (проксимальна, середня і дистальна фа-

ланги) за будовою подібні до кісток пальців кисті. У коней кістки проксимальної й середньої фаланг коротші, ніж на грудних кін- цівках. Стінка копитової кістки поставлена вертикальніше. У собак немає першого пальця.

Запитання для самоконтролю

1. Опишіть розвиток кінцівок у філо- та онтогенезі. 2. Поділ скелета кін- цівок на частини. 3. Назвіть кістки поясів кінцівок, особливості їхньої будо- ви у свійських тварин. 4. Що таке стилоподій, зейгоподій та автоподій? Які кістки кінцівок належать до кожної із цих ланок? 5. Назвіть послідовно зго- ри вниз або навпаки кістки грудної і тазової кінцівок. 6. Які особливості бу- дови плечової і стегнової кісток у свійських тварин? 7. Яка будова кісток пе- редпліччя і гомілки та які їх особливості у тварин? 8. Скелет кисті й стопи, які кістки до них належать?

4.2.Синдесмологія — учення про з’єднання кісток

Кістки й хрящі скелета тварин зєднуються між собою в певній послідовності в єдину складну систему важелів руху, опори та захисту тіла тварин. Розрізняють два основних типи зєднання

безперервні й переривчасті.

Безперервним зєднанням кісток називають таке, за якого між

кістками, що зєднуються, є прошарок сполучної тканини. На відміну від нього, в переривчастому зєднанні між суміжними кістками знаходиться різного розміру та форми щілиноподібна порожнина.

177

Розділ 4

4.2.1. Безперервні з’єднання кісток

Безперервні зєднання поділяють на волокнисті, хрящові й кі- сткові. Волокнисті зєднання характеризуються тим, що між кістками, які зєднуються, є волокниста сполучна тканина (переважно щільна). До цих зєднань належать синдесмози, шви, вклинення.

Синдесмози (syndesmosis) включають міжкісткові перетинки, звязки та тімячка.

Міжкісткові перетинки звязують кістки на значному протязі (кістки передпліччя, гомілки та ін.).

Звязки являють собою різні за розмірами й формою пучки щільної волокнистої сполучної тканини, що зєднують суміжні кістки або їх частини.

Шви зєднують краї кісток тонким шаром волокнистої спо- лучної тканини (рис. 4.45, 1, 2, 6). За формою і характером зєднання розрізняють такі види швів:

1. Зубчастий шов. У такому шві зазубрений край однієї кістки входить у відповідний йому край суміжної кістки, міцно зєднуючи їх між собою. Такими швами зєднуються більшість кісток даху черепа.

2. Лускатий шов, у якому стоншений, скошений край однієї кістки накладається на такий край іншої кістки у вигляді луски риби. Так зєднується луската частина скроневої кістки з тімяною.

Рис. 4.45. Типи безперервних зєднань кісток (схема):

1 лускатий шов; 2 зубчас- тий шов; 3 син- хондроз; 4 син- десмоз; 5 вкли- нення; 6 плос- кий шов; 7 си- ностоз

178

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]