Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 9

нини, мозкові шлуночки та спинномозковий канал заповнені спинномозковою рідиною, яка є внутрішнім середовищем мозку і запобігає впливу шкідливих факторів, регулює внутріш- ньочерепний тиск, виконує захисну функцію. Вона утворюється переважно в судинних покришках шлуночків, відтікає у вени. В нормі її кількість є сталою.

Судини спинного і головного мозку. Кровопостачання спинно- го мозку здійснюється через артеріальні гілки, що відгалужу- ються від хребцевих, міжребрових, поперекових та крижових ар- терій. У хребтовому каналі вони формують спинномозкові арте- рії, розміщені в борознах і вентральній серединній щілині спин- ного мозку. До головного мозку кров надходить по хребцевих та внутрішніх сонних (у великої рогатої худоби по внутрішніх щелепових) артеріях. Відтік крові здійснюється через одноймен- ні вени.

Запитання для самоконтролю

1.Які органи входять до складу центрального відділу нервової системи?

2.Макро- і мікроскопічна будова спинного мозку. 3. Функції спинного мозку. 4.

Як поділяють головний мозок? 5. Що входить до складу великого мозку? 6. Будова і функції середнього, проміжного і кінцевого мозку. 7. Ромбоподібний мозок. Його склад, будова і функції. 8. Мікроскопічна будова кори півкуль вели- кого мозку і мозочка. 9. Шлуночки головного мозку. 10. Оболонки і судини голо- вного та спинного мозку.

9.4. Периферичний відділ нервової системи

До складу периферичного відділу нервової системи входять спинно- і черепно-мозкові нерви та їх вузли. Перші нерви відхо- дять від спинного, другі від головного мозку. Вони здійснюють іннервацію (чутливу і рухову) органів руху та шкіри. Нерви до іннервованих ними органів прямують здебільшого з кровонос- ними та лімфатичними судинами, формуючи при цьому судин- но-нервові пучки.

Нерв (nervus) — це пучки нервових волокон, обєднані пухкою сполучною тканиною, в якій є кровоносні судини. Нерви мають вигляд тяжів біло-жовтого кольору різної форми і товщини. Їх будову описано в розд. “Загальна гістологія”.

9.4.1. Спинномозкові вузли

Спинномозкові вузли розміщені на дорсальних корінцях спинномозкових нервів. Вони мають овальну або кулясту форму і невеликі розміри. Зовні оточені сполучнотканинною оболонкою, від якої відходять перегородки. Між останніми знаходяться ску-

472

Нервова система
пчення нейронів. Нейрони це чутливі, псевдоуніполярні клі- тини. Їхні аксони утворюють дорсальний корінець спинномозко- вого нерва, а дендрити власне нерв. Нейрони оточені нейрог- лією. Кількість спинномозкових вузлів відповідає кількості спинномозкових нервів.
Черепно-мозкові вузли є не на всіх черепно-мозкових нервах. Більшість із них є вузлами автономної нервової системи.
9.4.2. Спинномозкові нерви
Формування і галуження спинномозкових нервів зображено на рис. 9.8.
Спинномозкові нерви у своєму складі мають відростки чутли- вих і рухових нейронів, тобто вони змішані. Кожний спинномоз- ковий нерв утворюється в результаті злиття двох корінців дор- сального і вентрального. Вентральний корінець утворений аксо- нами рухових нейронів вентральних рогів сірої речовини спинно- го мозку, дорсальний аксонами чутливих нейронів спинномоз- кового вузла. Корінці обєднуються в хребтовому каналі, і крізь міжхребцеві отвори кожного сегмента виходить пара спинномоз- кових нервів. До складу спинномозкових нервів, які відходять від грудної і поперекової частин спинного мозку, входить і біла сполучна гілка, яка по виході не- рвів вступає у пограни- чний симпатичний сто- вбур. Після виходу з хребтового каналу в ко- жний спинномозковий нерв входить сіра спо- лучна гілка погранич- ного симпатичного стов- бура. Нерв ділиться на три гілки: поворотну,
дорсальну і вентральну. Рис. 9.8. Схема формування і розгалуження Останні дві розгалужу- спинномозкового нерва:
ються на латеральні й 1 спинний мозок; 2 дорсальний корінець спинномозкового нерва зі спинномозковим вуз- медіальні. Поворотна лом; 3 вентральний корінець спинномозково- го нерва; 4 спинномозковий нерв; 5 пово-
гілка іннервує оболонки ротна гілка; 6 дорсальна гілка; 7 вентра- спинного мозку, дорса- льна гілка; 8 медіальна гілка; 9 латераль- на гілка; 10 біла сполучна гілка; 11 білях- льна хребці, дорса- ребцевий симпатичний вузол; 12 симпатич-
льні мязи ділянки хре- ний нерв; 13 тіло хребця
473

Розділ 9

бетного стовпа і відповідні ділянки шкіри, а вентральна інші мязи тулуба, мязи кінцівок та шкіри. Спинномозкові нерви поді- ляють на шийні, грудні, поперекові, крижові та хвостові. Кіль- кість пар нервів, за винятком шийних і хвостових, відповідає кі- лькості хребців кожного відділу.

Шийні нерви (n.n. cervicales). Їх є вісім пар. Це повязано з тим, що перша пара виходить попереду першого, а восьма по- заду сьомого шийного хребця. Їхні дорсальні гілки іннервують дорсальну мускулатуру шиї та шкіри цієї ділянки, а вентральні

вентральну мускулатуру шиї та відповідну ділянку шкіри. Вентральні гілки 5, 6, 7-го шийних нервів формують діафрагма- льний нерв, що іннервує діафрагму, а вентральні гілки 6 – 8-го шийних нервів входять до складу плечового сплетення.

Грудні нерви (n.n. thoracales). Їхні дорсальні гілки іннерву- ють дорсальну мускулатуру хребетного стовпа, шкіру ділянки холки і спини, а вентральні, або міжреброві, нерви грудну сті- нку. Вентральні гілки перших двох грудних нервів входять до складу плечового сплетення.

Поперекові нерви (n.n. lumbales). Дорсальні гілки цих нервів іннервують дорсальні мязи хребетного стовпа і шкіру ділянки попереку, а вентральні мязи та шкіру черевної стінки, згина- чі хребетного стовпа, шкіру сімяникового мішка, а також утво- рюють поперекове сплетення.

Крижові нерви (n.n. sacrales) виходять крізь дорсальні й вен- тральні отвори крижової кістки. Їхні дорсальні гілки іннервують мязи та шкіру крижів, а вентральні утворюють крижове спле- тення, яке зєднується з поперековим сплетенням.

Хвостові нерви (n.n. caudales). Їх налічують 5 – 6 пар. Вони виходять поза дугами перших 5 – 6 хвостових хребців. Їхні дор- сальні й вентральні гілки обєднуються і утворюють відповідно дорсальне і вентральне хвостові сплетення. Від сплетення відхо- дять нерви до мязів і шкіри хвоста.

Плечове сплетення (plexus brachiales) — парне, утворене вент- ральними гілками 6, 7 та 8-го шийних, і 1 та 2-го грудних спин- номозкових нервів. Знаходиться на медіальній поверхні плечово- го суглоба. Від нього відходять 8 основних нервів (рис. 9.9).

Надлопатковий (передлопатковий) нерв (n. suprascapularis)

іннервує розгиначі і абдуктори плечового суглоба: надостний, підостний і менший круглий мязи, а також лопатку і плечовий суглоб.

Підлопатковий нерв (n. subscapularis) іннервує підлопатковий та більший круглий мязи і віддає гілки до лопатки та плечового суглоба.

474

Нервова система

Рис. 9.9. Нерви плечового сплетення великої рогатої худоби з медіальної поверхні (напівсхема):

1 каудальна група грудних нервів; 2 підлопатковий, 3 надлопатковий, 4 пах- вовий, 5 променевий, 6 ліктьовий, 7 мязовошкірний нерви; 8 краніальна група грудних нервів; 9 серединний, 10 дорса- льні пальцеві нерви; 11 пальмарні нерви

Пахвовий нерв (n. axillaries) про-

ходить між підлопатковим і більшим круглим мязами. Іннервує дельто- подібний, більший та менший круг- лі мязи, шкіру латеральної поверхні плеча й передпліччя.

Променевий нерв (n. radialis) ін-

нервує розгиначі ліктьового суглоба (триголовий мяз плеча, ліктьовий, напружувач фасції передпліччя), запясткового (променевий і ліктьо- вий розгиначі запястка та довгий абдуктор великого пальця) і суглобів пальців (загальний і бічний розги- начі пальців) та шкіру дорсальної поверхні передпліччя, пястка і па- льців. Його кінцеві гілки прямують до пальців і називаються дорсаль-

ними пальцевими нервами. Мязово-шкірний нерв (n. musculo-

cutaneus) розгалужується в дзьобо- плечовому мязі і двоголовому мязі плеча, віддає також гілки в шкіру дорсомедіальної поверхні передпліччя.

Ліктьовий нерв (n. ulnaris) прямує по медіальній поверхні плеча в напрямку до ліктьового горба і іннервує мязи запяст- кового суглоба (ліктьовий згинач і розгинач запястка) пальце- вих суглобів (поверхневий і глибокий згиначі пальців), віддає гілки в плечову та ліктьову кістки і шкіру передпліччя.

Серединний нерв (n. medianus) — найдовший нерв кінцівки. Проходить по медіальній поверхні плеча і передпліччя, віддаю- чи гілки в згиначі запясткового суглоба і суглобів пальців. Дис- тально ділиться на медіальний і латеральний пальмарні нерви, які відгалужують пальмарні кінцеві нерви, що прямують до тре- тьої фаланги пальця. З пальмарними нервами зєднуються кін-

475

Розділ 9

цеві гілки ліктьового нерва. Серединний нерв іннервує також кістки, звязки та шкіру кінцівки.

Грудні нерви (n. pectoralеs) представлені двома групами: кра- ніальною і каудальною. Нерви краніальної групи іннервують поверхневі й глибокі грудні мязи, а каудальної зубчастий ве- нтральний мяз і найширший мяз спини, а також шкіру ділянок тіла, де знаходяться ці мязи.

Поперекове сплетення (рис. 9.10) утворене вентральними гіл- ками поперекових спинномозкових нервів. Від нього у великої рогатої худоби і коня відходить шість, у свині сім нервів. З них

клубово-підчеревний, клубово-пахвинний і статево-стегновий нерви іннервують вентральні мязи хребетного стовпа в ділянці попереку, черевні мязи, шкіру черевної стінки, медіальної пове- рхні стегна, зовнішніх статевих органів і молочної залози та па- ренхіму молочної залози (статево-стегновий нерв). До тазової кі- нцівки прямують два нерви: стегновий і затульний.

Стегновий нерв (n. femorales) — найтовстіший із нервів попе- рекового сплетення. Основна ділянка іннервації це клубовий мяз і чотириголовий мяз стегна. Від нього відходить велика шкірна гілка нерв сафенус, який іннервує шкіру медіаль-

ної поверхні стегна і гомілки.

Затульний нерв (n. obturatorius) виходить крізь затуль- ний отвір тазової кістки і роз- галужується в аддукторах кульшового суглоба: зовніш- ньому затульному, гребінчас- тому, стрункому та привідному мязах. Інші нерви попереково-

Рис. 9.10. Нерви поперекового і кри- жового сплетень великої рогатої худо- би (напівсхема):

1 клубово-підчеревний; 2 клубо- во-пахвинний; 3 статево-стегновий; 4 стегновий; 5 краніальний, 6 каудальний сідничні нерви; 7 сід- ничний; 8 соромітний; 9 затуль- ний; 10 каудальний прямокишко- вий; 11 каудальний шкірний нерв стегна; 12 великогомілковий зага- льний; 13 малогомілковий загаль- ний; 14 нерв сафенус; 15 план- тарні плеснові нерви; 16 дорсальні плеснові нерви; 17 пальцеві нерви

476

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]