Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 10

лів. У маточці й мішечку він представлений плямами, а в ампу- лах ампульними гребінцями. Плями та ампульні гребінці по- будовані з чутливих (волоскових) і підтримувальних клітин, які вкриті драглистою отолітовою мембраною. Остання в ампульних гребінцях куполоподібна. В отолітовій мембрані плям є отоліти, утворені кристаликами карбонату кальцію. Чутливі клітини утворюють синапси з дендритами нейронів присінкового вузла. Аксони нейронів цього вузла утворюють присінковий нерв, який зєднується із завитковим нервом. При зміні положення голови отолітова мембрана зміщується і зумовлює зміщення волосків чу- тливих клітин, унаслідок чого в них виникає збудження, яке че- рез присінковий нерв досягає головного мозку.

Ендолімфатична протока починається від маточки й мішечка, виходить на внутрішню поверхню камянистої кістки, розширюється у вигляді мішечка і залягає в твердій мозковій оболонці. Вважають, що вона бере участь у регуляції внутрішньочерепного тиску.

10.3. Орган нюху

Орган нюху є периферичною частиною нюхового аналізатора. Він представлений ділянкою слизової оболонки задньо-верхньої частини носової порожнини, яка вкрита нюховим епітелієм. Чіт- кої межі між нюховим і респіраторним епітелієм немає.

До складу нюхового епітелію входять нюхові (чутливі), під- тримувальні й базальні клітини. Нюхові клітини це видозмі- нені біполярні нейрони. Їхні дендрити спрямовані в бік носової порожнини і закінчуються потовщенням дендритною цибули- ною, від якої відходять війки. Аксони нюхових клітин входять у власну пластинку слизової, утворюють нюховий нерв, який пря- мує до головного мозку. Тіло нюхових клітин має овальну форму, в його центрі розміщене ядро. Кількість нюхових клітин повязана з гостротою нюху. Підтримувальні клітини оточують нюхові і виконують опорну, трофічну, секреторну та захисну фу- нкції. Вони мають стовпчасту форму, в їхній цитоплазмі є жов- тий пігмент, який надає відповідного кольору нюховій ділянці слизової оболонки носової порожнини. Базальні клітини коні- чної форми і є камбіальними для підтримувальних клітин.

Поверхня нюхового епітелію вкрита секретом, який продуку- ють слизові залози, що знаходяться у власній пластинці слизової оболонки. У цьому секреті розчиняються певні хімічні речовини повітря, які взаємодіють з війками нюхових клітин, внаслідок чого в них виникає збудження, яке в корі півкуль великого моз- ку відтворюється у вигляді запахів.

496

Орãани чóття

10.4. Орган дотику

Орган дотику представлений численними чутливими нерво- вими закінченнями, які містяться в шкірі. Їхні будову і функціо- нальні особливості описано в підрозділі Нервова тканина”.

Будову органа смаку викладено при характеристиці смакових сосочків язика.

Запитання для самоконтролю

1. Дайте визначення, що таке аналізатор. 2. Назвіть аналізатори та їх скла- дові частини. 3. Що таке органи чуття? Їх класифікація. 4. Будова органа зору. 5. Захисні і допоміжні органи ока. 6. Будова присінково-завиткового органа. 7. Гістофізіологія слуху. 8. Орган нюху, його топографія і будова. 9. Орган доти- ку.

497

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]