Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Нервова система

поверхні відходять дендрити, а від розширеної основи нейрит, який закінчується синапсом у суміжній ділянці кори або вихо- дить у білу речовину, формуючи провідні шляхи.

Близькі за формою, розмірами та функціональним призна- ченням, нейрони утворюють нечітко відмежовані шари кори, ха- рактерні для різних зон півкуль. У руховій зоні півкуль розріз- няють шість шарів: молекулярний, зовнішній зернистий, пірамі- дний, внутрішній зернистий, гангліозний.

Нейрони зовнішнього і внутрішніх зернистих шарів чутли- ві, молекулярного і поліморфного асоціативні, а пірамідного і гангліозного ефекторні (рухові).

Оболонки та судини спинного і головного мозку

Оболонки спинного і головного мозку. Спинний і головний мозок оточені твердою, павутинною та мякою оболонками (meninges; див. рис. 9.3). Тверда оболонка поверхнева, утворе- на щільною сполучною тканиною, бідна на судини і з внутрі- шньої поверхні вкрита ендотелієм. Тверда оболонка головного мозку щільно зєднана з окістям кісток мозкового відділу черепа. Між окістям і нею розміщені тільки вени. Від неї відходять дві складки: серп мозку в поздовжню щілину між півкулями вели-

кого мозку і мозочковий перетинчастий намет у поперечну щілину. Між твердою оболонкою спинного мозку і стінкою хреб- тового каналу є надтвердооболонкова порожнина, заповнена пух- кою сполучною та жировою тканинами. Тверда оболонка спин- ного мозку переходить на спинномозкові нерви, формуючи на них у середині хребтового каналу піхви, які закріплюються по краях міжхребцевих отворів. Під твердою оболонкою головного і спинного мозку є підтвердооболонкова порожнина.

Павутинна оболонка утворена пухкою сполучною тканиною, ніжна, безсудинна, в борозни не заходить. З обох поверхонь ви- стелена ендотелієм і відокремлена від інших оболонок надтвер- дооболонковою та підпавутинною порожнинами. Приєднується до твердої оболонки за допомогою звязок, а також судин і нервів, що проходять крізь неї. Павутинна оболонка головного мозку на звивинах мозку зростається з мякою оболонкою. В звязку з цим підпавутинна порожнина є тільки в щілинах і борознах та на базальній поверхні мозку.

Мяка оболонка тонка, щільна, містить велику кількість су- дин, через що її називають також судинною. Вона заходить у всі борозни та щілини головного і спинного мозку, а також у мозкові шлуночки, де формує судинні покришки. Міжоболонкові порож-

471

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]