Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 7

Розділ 7

СЕРЦЕВО-СУДИННА СИСТЕМА

Серцево-судинна система включає кровоносну і лімфатичну системи, органи кровотворення та імунного захисту. Кров і лі- мфа є різновидами сполучної тканини. Вони заповнюють відпо- відно кровоносну та лімфатичну системи. Тривалість життя клітин крові й лімфи коливається від кількох днів до кількох місяців. Органи кровотворення забезпечують постійне попов- нення крові та лімфи новими молодими клітинами. Склад, осо- бливості й функціональне значення крові та лімфи наведено при описанні сполучної тканини. Разом із тканинною рідиною вони становлять близько 60 % маси тіла і формують внутрішнє середовище організму, забезпечуючи при цьому обмін речовин та хімічну (гуморальну) регуляцію всіх життєво важливих про- цесів.

Кровоносна і лімфатична системи повязані між собою генети- чно (розвиваються з одного джерела зародкової сполучної тканини, або мезенхіми), функціонально (забезпечують в органі- змі спільні функції) та морфологічно (найбільші лімфатичні су- дини, що збирають лімфу від усіх органів, їх апаратів та систем, впадають у краніальну порожнисту вену, внаслідок чого лімфа потрапляє у кров) (рис. 7.1). Масова частка крові в організмі свійських ссавців становить у середньому 7 – 8 % загальної маси тіла, коливаючись від 4,6 % у свині до 9,8 % у коня.

7.1. Кровоносна система

Кровоносна система складається із серця та замкненої систе- ми судин. На ранніх стадіях розвитку вона являє собою складну сітку канальців приблизно однакового діаметра, що сполучають- ся між собою. Розвиток серця та його пульсація спричинюють істотне збільшення тиску крові в певній частині кровоносного

390

Серцево-сóдинна система

Рис. 7.1. Схема кровообігу та лімфовідтоку:

1 капіляри голови; 2 лімфатичні вузли; 3 грудна лімфатична протока; 4 плечоголовний стовбур; 5 капіляри легень; 6 аорта; 7 каудальна порожниста вена; 8 дорсальні міжреброві артерії; 9 лімфатичні судини; 10 капіляри нирки; 11 краніальна порожниста вена; 12 капіляри грудної кінцівки; 13 праве передсердя; 14 стовбур легеневих артерій; 15 правий шлуночок; 16 легеневі вени; 17 ліве передсердя; 18 лівий шлуночок; 19 капіляри печінки; 20 печінкові вени; 21 ворітна вена; 22 капіляри шлунка та селезінки; 23 капіляри тонкої кишки; 24 капіляри товстої киш- ки; 25 капіляри органів і стінок таза; 26 вени; 27 капіляри тазової кінцівки

русла, що призводить до диференціації цих канальців на артерії, мікроциркуляторний відділ та вени.

Судину, якою кров рухається від серця, називають артерією (arteria), до серця веною (vena). Мікроциркуляторний відділ кровоносної системи включає артеріоли, прекапіляри, капіляри, посткапіляри та венули. Він є перехідною ланкою між артеріями та венами.

Кровоносна система забезпечує такі життєво важливі функції, як імунобіологічний захист організму, транспорт та обмін речо- вин, терморегуляція, гуморальна регуляція та ін.

7.1.1. Розвиток кровоносної системи

Філогенез. Одноклітинні та найпростіші багатоклітинні ор- ганізми живуть, як правило, у водному середовищі. Обмін ре- човин як всередині їхнього тіла, так і між клітинами їхнього організму та навколишнім середовищем здійснюється шляхом дифузії.

391

Розділ 7

Зускладненням будови тіла та збільшенням його маси знач- на кількість клітин втрачає безпосередній контакт з водним се- редовищем. Поживні речовини та кисень надходять до них спе- ціальними міжклітинними щілинами. Сюди ж виділяються й продукти життєдіяльності клітин. Такі міжклітинні щілини не мають власної оформленої стінки. Подальше ускладнення орга- нізації багатоклітинних організмів повязане з формуванням стінки цих щілин і утворенням каналів, що пронизують усе тіло. Їхній вміст гемолімфа являє собою безбарвну рідину, яка завдяки рухам тіла переміщується в певному напрямку і забез- печує поживними речовинами всі клітини організму.

Наступним етапом філогенезу кровоносної системи є формуван- ня пульсівних ділянок каналів унаслідок розвитку в їхній стінці мязових елементів. Такі трубочки, що є примітивними судинами, сприяють активному проштовхуванню гемолімфи, що забезпечує інтенсивніший обмін речовин у багатоклітинному організмі.

Найбільш примітивною є незамкнена судинна система. Її кін- цеві гілки відкриваються в порожнини тіла. В замкненій судин- ній системі кінцеві частини судин сполучаються між собою. Най- простіша вихідна форма замкненої судинної системи представ- лена однією дорсальною та однією чи двома вентральними по- здовжніми судинами. У кільчастих червів судинна система пред- ставлена дорсальною та вентральною поздовжніми судинами, що на обох кінцях тіла зєднуються між собою. Проте крім кінце- вих анастомозів ці судини зєднуються між собою і в кожному се- гменті (рис. 7.2). Із сегментних гілок, що розділяються на вісце- ральні (розгалужуються навколо кишкової трубки) та парієталь- ні (прямують до стінок тіла), в процесі еволюції розвиваються вісцеральні та парієтальні судини, що живлять відповідно внут- рішні органи та стінки тіла. У результаті розвитку і ускладнення форми галуження сегментних судин кров рухається не тільки в сагітальній, а й у сегментальній площині, що сприяє кращому живленню всього організму.

Зрозвитком зябрового дихання відбувається ускладнення су- динної системи, що виявляється розподілом судин на артерії й вени та появою між судинами, що приносять і виносять кров, ка- пілярів. Крім дорсальної й вентральної аорти зявляються парні краніальна та каудальна кардинальні вени, непарна підкишко- ва вена. Зяброві судини стають пульсівними, а згодом з окремих їх частин розвиваються зяброві серця. Виносними зябровими ар- теріями артеріальна кров тече до головного кінця тіла. Дорсаль- ною аортою, а потім сегментними вісцеральними та парієталь- ними судинами до внутрішніх органів і стінок тіла. Від внут-

392

Серцево-сóдинна система

Рис. 7.2. Схема будови кровоносної системи червяка (а), водної (б) і наземної (в) тварин та зміна зябрових артерій у ряду тварин риби (г), дводишні (д), земноводні (е), пла- зуни (є) та ссавці (ж):

1 дорсальна аорта; 2 вентральна аорта; 3 сегментна судина; 4 сонна артерія; 5 приносна й виносна зяброві судини; 6 ліва кардинальна краніальна вена; 7 паріє- тальні й вісцеральні сегментні судини; 8 ліва кардина- льна каудальна вена; 9 протока Кювє; 10 артеріаль- ний конус; 11 шлуночок; 12 передсердя; 13 веноз- ний синус; 14 печінкова вена; 15 капіляри печінки; 16 підкишкова вена; 17 дуга аорти; 18 легенева артерія; 19 капіляри легень; 20 легенева вена; 21 аорта; 22 каудальна порожниста вена; 23 краніальна порожниста вена; 24 ворітна вена; 25 правий шлуно- чок; 26 лівий шлуночок; 27 праве передсердя; 28 ліве передсердя; ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ зяброві артерії. Чорним кольором позначено венозну кров, білим артеріальну; заштриховано змішану

рішніх органів кров збирається у підкишкову вену, від стінок ка- удальної частини тіла у парні кардинальні каудальні вени, а від краніальної частини тіла у парні кардинальні краніальні (яремні) вени.

Усі кардинальні вени, зливаючись, утворюють спільну карди- нальну вену (протоку Кювє), яка впадає у венозну пазуху.

393

Розділ 7

Подальше ускладнення будови тіла та підвищення рівня ор- ганізації організмів призводить до зменшення кількості зябер та зябрових артерій до 6 пар, збільшення загальної протяжності та ускладнення галуження капілярів. Замість зябрових сердець біля основи голови позаду зябрового апарату формується двока- мерне серце, що складається з передсердя та шлуночка. До пе- редсердя прилягає венозна пазуха, куди відкриваються печінко- ві вени та протока Кювє. Шлуночок серця через артеріальний конус зєднується з черевною аортою.

Розвиток легень та вихід тварин на сушу призводить до істот- них змін судинної системи. З VІ пари зябрових артерій розвива- ються легеневі артерії, зявляються легеневі вени, які несуть ар- теріальну кров з легень до серця. У результаті формування ма- лого кола кровообігу утворюється два передсердя. Зявляється каудальна порожниста вена, в звязку з чим кардинальна кау- дальна вена втрачає своє значення і значно зменшується в діа- метрі.

Перехід до легеневого типу дихання зумовлює редукування І, ІІ та V пар зябрових артерій. З ІІІ пари зябрових артерій розви- ваються сонні артерії, з ІV — дуга аорти (права й ліва у плазу- нів, права у птахів, ліва у ссавців; рис. 7.3). Відбувається подальша перебудова серця, повязана з його повним поділом на ліву та праву половини і формуванням чотирьох камер двох

2

а

б

в

г

д

е

 

 

 

Рис. 7.3. Схема розвитку дуги аорти та під-

 

 

 

 

 

ключичних артерій:

 

 

 

 

а початкова форма; б кісткові риби;

 

 

 

в земноводні; г плазуни; д птахи;

 

 

 

е ссавці; є схема галуження дуги аорти

 

 

 

у собаки і ж у жуйних тварин; 1 черев-

 

 

 

на аорта; 2 дорсальна аорта; 3 легене-

 

 

 

ва артерія;

4 права підключична артерія;

 

 

 

5, 6 зовнішня і внутрішня сонні артерії;

 

 

 

7 дуга аорти; 8 ліва підключична арте-

 

 

 

рія;

9, 10 ліва і права загальні сонні ар-

 

 

 

терії; 11 плечоголовна артерія; 12 пле-

 

 

 

чоголовний стовбур; І – VІ зяброві артері-

є

ж

 

 

альні дуги (артерії)

 

394

Серцево-сóдинна система

22′′

22′′

22′′

3′′

3′′

а

б

в

г

Рис. 7.4. Еволюція серця:

а серце риб, б земноводних, в плазунів, г птахів і ссавців; 1 венозний синус; 2 передсердя; 2ліве передсердя; 2′′ праве передсердя; 3 шлу- ночок; 3лівий шлуночок; 3′′ правий шлуночок; 4 артеріальний конус; 4аорта і легенева артерія; 5 перегородка шлуночків

шлуночків і двох передсердь (рис. 7.4). У лівій половині чотири- камерного серця циркулює артеріальна, в правій венозна кров. Формуються два кола кровообігу велике, або системне, і мале, або легеневе, що повністю ізольовані на всьому протязі і переходять одне в одне у серці.

У звязку з прогресивним розвитком тканин внутрішнього се- редовища організму судинна система розділяється на кровонос- ну й лімфатичну. У риб, земноводних та плазунів остання має вигляд сіток лімфатичних судин, у деяких птахів зявляються окремі лімфатичні вузли, а у ссавців вона крім капілярних сіток, лімфатичних судин і вузлів включає значну кількість лім- фоїдних фолікулів та вузликів, розміщених у стінці багатьох ор- ганів.

Розвиток кінцівок, що стають у наземних тварин основним рушієм тіла замість хвоста, зміна нирок та інші прогресивні ада- птаційні перебудови організму спричинюють зміни в судинній системі. Краніальні відрізки кардинальних краніальних вен трансформуються у яремні вени, а каудальні, разом з протокою Кювє у краніальну порожнисту вену, що збирає венозну кров із судин голови, шиї, грудних кінцівок та частково стінок тіла. Каудальні частини кардинальних каудальних вен трансформу- ються в каудальну порожнисту вену, яка збирає кров зі стінок тіла, тазових кінцівок та внутрішніх органів. Краніальні відріз- ки кардинальних каудальних вен частково зберігаються у ви- гляді лівої та правої непарних вен. Венозна пазуха входить до складу правого передсердя.

Разом з розвитком та ускладненням серцево-судинної системи відбувається розвиток і зміни складу крові та кровотворних ор-

395

Розділ 7

ганів. У примітивних хордових (ланцетник) кров безбарвна, без формених елементів (крім амебоподібних клітин). Формені еле- менти та селезінка як кровотворний орган вперше зявляються у риб. У вищих хребетних кровотворення здійснюється в червоно- му кістковому мозку та тимусі, а у птахів у клоакальній сумці.

Онтогенез. Судинна система розвивається з клітин мезенхіми. Окремі клітини її обєднуються в групи, утворюючи кровяні ост- рівці з невеликими щілинами всередині. Ці щілини поступово зливаються і формують майбутні кровоносні судини зі стінкою з одного шару ендотеліоцитів. Клітини мезенхіми, що знаходили- ся в просвіті щілин, трансформуються в клітини крові.

Першими формуються судини жовткового мішка. Відразу за ними починають розвиватися судини тіла зародка. Одночасно з судинами в шийній частині зародка закладається серце (рис. 7.5). Спочатку воно має вигляд двох ендотеліальних трубок, які поступово наближаються одна до одної, зростаються і випина- ються в целом вторинну порожнину тіла. Стінка целома фор- мує осердя, а стінка власне серця потовщується і диференціюєть- ся на три оболонки ендокард, міокард і епікард. На початко- вих стадіях розвитку серце має дві камери шлуночок з розмі- щеним спереду артеріальним конусом і передсердя з венозним

 

 

 

 

а

б

Рис. 7.5. Онтогенез серцево-судинної системи:

а кровообіг ембріона птахів; б кровообіг ембріона свині; 1 шлуночок серця; 2 дуга аорти; 3 яремна вена; 4 аорта; 5 спільна кардинальна вена; 6 кардинальна вена; 7 жовтково-брижова артерія; 8 вена; 9 венозний синус; 10 капіляри жовткового мішка; 11 пупкова артерія; 12 пупкова вена; 13 капіляри плаценти. Чорним кольором позначено артерії, світлим вени

396

Серцево-сóдинна система

конусом позаду і лежить у вигляді трубки вздовж тіла зарод- ка. Потім між передсердям і шлуночком утворюється перетяжка з вузьким отвором, серце з прямолінійного стає S-подібним (рис. 7.6). При цьому шлуночок опиняється знизу, артеріальний конус дещо вище, а передсердя й венозна пазуха зверху. Пазуха зливається з передсердям, яке охоплює з боків артеріальний ко- нус. Артеріальний конус розділяється на аорту і стовбур легене- вих артерій. В передсерді та шлуночку формуються перегородки і серце стає чотирикамерним, хоча між лівим та правим перед- сердям упродовж усього внутрішньоутробного розвитку залиша- ється овальний отвір. Між однойменними передсердями та шлу- ночками формуються передсердно-шлуночкові клапани.

а

б

г д

 

 

е

 

є

в

 

 

 

Рис. 7.6. Онтогенез серця:

а, б, в послідовні стадії розвитку парної закладки серця; г, д стадії форму- вання серцевої петлі; е, є розвиток клапанів серця; 1 нервова борозна; 2 хорда; 3 первинний сегмент; 4 закладка серця; 5 порожнина тіла; 6 нервова трубка; 7 дорсальна аорта (парна); 8 головна кишка; 9 міокард і епікард; 10 порожнина серцевої трубки; 11 венозний синус; 12 передсер- дя; 13 шлуночок; 14 артеріальний стовбур; 15 вушка передсердь; 16 вінцева борозна; 17 стулковий клапан; 18 порожнина шлуночка; 19 мязові перекладки; 20 сухожилкові струни; 21 міокард

397

Розділ 7

 

 

Одночасно із за-

 

кладанням та роз-

 

витком серця

від-

 

бувається

закла-

 

дання

і

 

розвиток

 

великих

кровонос-

 

них судин, що є ха-

 

рактерними

для

 

нижчих хордових у

 

зрілому віці зяб-

 

рових артерій, дор-

 

сальної

й

вентра-

 

льної аорти, кар-

 

динальних

вен.

 

Згодом І, ІІ та V

 

пари

зябрових ар-

 

терій

редукуються,

 

ІІІ

пара

перетво-

 

рюється

на

сонні

 

артерії, ІV — на

 

дугу аорти, а VІ

 

на легеневі артерії.

 

Кардинальні

вени

 

частково

 

редуку-

 

ються,

 

частково

 

трансформуються в

 

краніальну

та

Рис. 7.7. Схема послідовних стадій (а е)

 

 

 

каудальну

ембріонального розвитку порожнистих вен:

порожнисті

вени

1 яремна вена; 2 підключична вена; 3 печін-

кова вена; 4 каудальна порожниста вена; 5 ка-

(рисУ. 7.7)постнаталь.

-

рдинальна вена; 6 первинна нирка; 7 сіднична

ний період онтоге-

вена; 8 грудна частина кардинальної вени; 9

незу до

завершен-

черевна частина кардинальної вени; 10 зовнішня

клубова вена; 11 зовнішня яремна вена; 12 спі-

ня росту та розвит-

льна клубова вена; 13 внутрішня клубова вена;

ку

організму

діа-

14 краніальна порожниста вена; 15 венозна

пазуха; 16 права непарна вена; 17 ліва непарна

метр

кровоносних

вена; 18 ниркова вена

судин

закономірно

 

збільшується,

їхня

стінка потовщується. В міру старіння організму відбуваються дегенеративні зміни і в серцево-судинній системі. Ці зміни ви- являються в утворенні нерівномірних розширень та звужень су- дин, відкладанні в їхній стінці солей кальцію та ліпідів і внаслі- док цього потовщенні стінки та зменшенні просвіту судин. Зме- ншується також кількість еластичних волокон та мязових клі-

398

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]