Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Серцево-сóдинна система

права (у коня, хижих, іноді свині та жуйних) вена (v. azygos sinistra s. dextra).

Каудальна порожниста вена (v. cava caudalis) є потужним сто-

вбуром, що простягається від 5-го поперекового хребця до 4 – 5-го ребра. Вона лежить справа і знизу від черевної та груд- ної аорти і несе кров до правого передсердя від каудальної час- тини тіла, тазових кінцівок, органів та стінок черевної й тазової порожнин і таза. В ділянці печінки каудальна порожниста вена утворює подвійний вигин і, підійшовши впритул до дорсального тупого краю органа, формує на ньому втиснення.

Каудальну порожнисту вену утворюють спільна клубова вена, що є продовженням серединної крижової вени, та парні внутрішні й зовнішні клубові вени. Вони збирають кров від органів, крово- постачання яких здійснюється однойменними артеріями.

Від селезінки та органів травного апарату, що лежать у чере- вній і тазовій порожнинах, кров збирає ворітна вена (v. portae). Вона утворюється недалеко від печінки в результаті злиття вен, що несуть кров від тонких і товстих кишок, селезінки, підшлун- кової залози та шлунка, і входить у ворота печінки (рис. 7.25). Тут вона розгалужується до капілярів і утворює чудесну венозну сітку печінки. Зливаючись знову, капіляри формують печінкові вени, які залишають печінку і впадають у каудальну порожнис- ту вену.

Запитання для самоконтролю

1. Які органи входять до складу кровоносної системи? 2. Розвиток і функції кровоносної системи. 3. Будова стінки артерій, вен і капілярів. 4. Закономірності галуження кровоносних судин. 5. Будова і топографія серця, його іннервація та кровопостачання. 6. Кола кровообігу плода і дорослих тварин. 7 Назвіть артерії і вени малого кола кровообігу. 8. Чим починається і закінчується велике коло кровообігу? 9. Назвіть основні артерії великого кола кровообігу. До яких органів вони несуть кров? 10. Вени великого кола кровообігу. Від яких органів вони виносять кров?

7.2. Лімфатична система

До складу лімфатичної системи, яка на відміну від кровонос- ної є незамкненою (рис. 7.26), входять лімфатичні капіляри та

посткапіляри, лімфатичні судини, найбільші з яких називають стовбурами, або протоками, та лімфатичні вузли. Лімфатична система виконує захисну, барєрну, дренажну, депонувальну, кровотворну та інші функції, морфологічно та функціонально вона тісно повязана з кровоносною. Морфологічний звязок по- лягає у злитті магістральних лімфатичних судин з краніальною порожнистою веною, а функціональний у спільності функцій.

429

Розділ 7

Рис. 7.26. Схема кровообігу та лімфо- відтоку:

1 — серце; 2 артерія; 3 кровонос- ні капіляри; 4 вена; 5 тканини тіла; 6 лімфатичні капіляри; 7 лімфатичний вузол; 8 грудна про- тока

7.2.1. Розвиток лімфатичної систем

Філогенез. У безхребетних і нижчих хребетних судинна си-

стема не поділяється на крово- носну й лімфатичну. В її суди-

нах тече гемолімфа.

У круглоротих та деяких

хрящових риб під шкірою та в стінці кишечнику зявляються заповнені гемолімфою лімфа- тичні синуси, що зливаються з кровоносними судинами.

Вперше самостійна лімфа- тична система зявляється у

костистих риб. Вона представ-

лена парієтальними (знахо- дяться під шкірою) та вісцера- льними (розміщені в стінці внутрішніх органів) лімфатичними

судинами. Їхня стінка утворена шаром ендотеліоцитів. У деяких видів риб у стінці лімфатичних судин, перед злиттям їх з вена- ми, зявляється мязова оболонка. Скорочення останньої сприяє проштовхуванню лімфи. Ділянки лімфатичних судин, що мають мязову оболонку і здатні самостійно проштовхувати лімфу, на- зивають лімфатичними серцями. У вугра, що є представником костистих риб, є одна пара хвостових лімфатичних сердець. У амфібій і рептилій лімфатичних сердець дві пари: головні знаходяться в ділянці плечового поясу і перекачують лімфу в хребетні вени та хвостові лежать у ділянці тазового поясу і перекачують лімфу в клубові вени. Лімфатичні вузли та клапа- ни лімфатичних судин вперше зявляються у птахів.

Онтогенез. Питання про джерело розвитку лімфатичної сис- теми в онтогенезі є дискусійним, хоча достовірно відомо, що ком-

430

Серцево-сóдинна система

поненти лімфатичної системи виникають на ранніх етапах пре- натального періоду онтогенезу пізніше від компонентів кровоно- сної системи. Існує три теорії розвитку лімфатичної системи: від- центрова, доцентрова та комбінована. Прихильники відцентро- вої теорії вважають, що розвиток лімфатичної системи відбува- ється шляхом брунькування вен, утворення їх виростів та випи- нань з наступним проростанням цих відгалужень у всі органи і частини тіла та диференціацією їх на лімфатичні капіляри й судини.

Прихильники доцентрової теорії, до яких на підставі власних досліджень належать і автори підручника (В.Т.Хомич, В.К.Ко- стюк, 1998; 1999), вважають, що компоненти лімфатичної систе- ми розвиваються з мезенхіми на ранніх етапах пренатального періоду онтогенезу незалежно від кровоносної системи. Злиття лімфатичної системи з кровоносною відбувається пізніше в ре- зультаті розростання лімфатичних судин і зєднання їх з краніа- льною порожнистою веною чи її гілками.

Прихильники комбінованої теорії вважають, що розвиток лім- фатичної системи здійснюється як першим, так і другим шляха- ми одночасно, що на певному етапі пренатального періоду онто- генезу приводить до злиття лімфатичних судин з кровоносною системою.

Лімфатичні вузли розвиваються з мезенхіми (паренхіма вуз- лів) та лімфатичних судин (строма й синуси лімфовузлів) в осно- вному в другій половині пренатального періоду онтогенезу.

7.2.2. Будова лімфатичних судин і вузлів

Лімфатичні капіляри звивисті, на відміну від кровоносних починаються сліпо і мають значно більший (до 200 мкм), до того ж неоднаковий на всьому протязі, діаметр (рис. 7.27, 7.28). У де- яких органах (слизова оболонка кишок, залозистої частини шлу- нка) лімфатичні капіляри завдяки своєрідній формі їх початкових відділів називають синусами. Стінка їхня нерівна, з численними розширеннями та звуженнями. Вона утворена одним шаром ен- дотеліоцитів і не має основної (базальної) мембрани. Волокнисті структури сполучної тканини зєднуються з ендотеліоцитами лі- мфатичних капілярів. При накопиченні надлишку міжклітинної рідини навколо лімфатичного капіляра вона тисне на капіляр з неоднаковою силою на всьому його протязі, що призводить до утворення фізіологічних щілин між окремими ендотеліоцитами та проникнення складових міжклітинної рідини в просвіт капі- ляра. Це є одним із шляхів утворення лімфи. Певні складові

431

Розділ 7

 

міжклітинної

рідини

 

проникають у

просвіт

 

лімфатичних

капіля-

 

рів крізь

цитоплазму

 

ендотеліоцитів

шля-

 

хом ендоцитозу (піно-

 

цитозу й фагоцитозу).

 

Зливаючись

та

 

анастомозуючи

між

 

собою,

лімфатичні

 

капіляри

утворюють

 

сітки, що пронизують

 

усі органи, за винят-

 

ком мозку, паренхіми

Рис. 7.27. Сітка лімфатичних капілярів слизової

селезінки,

хрящів,

оболонки носоглотки (1) і глоткового мигдалика

склери, кришталика

(2) собаки (препарат В.Т. Хомича)

й плаценти, в яких

вони відсутні. Посткапіляри мають таку саму будову, як і капіляри, однак

їхня стінка утворює клапани. Посткапіляри являють собою пере- хідну ланку між лімфатичними капілярами та лімфатичними судинами.

Лімфатичні судини починаються з лімфатичних посткапіля- рів (рис. 7.29). Стінка лімфатичних судин, як і кровоносних, утворена трьома оболонками, які є дуже тонкими. На відміну від кровоносних, лімфатичні судини мають численні клапани, за- вдяки чому течія лімфи можлива тільки в доцентровому напря- мку. Діаметр лімфатичних судин набагато менший, ніж крово- носних. У ділянках розміщення клапанів він значно менший,

ніж у проміжках між

 

ними, що робить лім-

 

фатичні судини подіб-

 

ними

до

намистин

 

(рис. 7.30). Ділянку

 

лімфатичної

 

судини

 

між двома

сусідніми

 

клапанами називають

 

лімфангіоном.

Залеж-

 

но від топографії лім-

 

фатичні

судини поді-

 

ляють

 

 

на

 

внутрішньоорганні

Рис. 7.28. Лімфатичне русло слизової оболонки

(знаходяться

в

межах

язика собаки (препарат В. К. Костюка)

органа

,

від

якого

 

432

 

 

 

 

 

Рис. 7.30. Сплетення внутрішньоорганних лімфа- тичних судин слизової оболонки глотки свині (препарат В. Т. Хомича)
Рис. 7.29. Лімфатичне русло валикоподібного сосочка язика собаки (препарат В. К. Костюка)

Серцево-сóдинна система

го збирають лімфу) та зовнішньоорганні (лежать поза органом, від якого відводять лімфу). Великі лімфа- тичні судини лежать поруч з венами, арте- ріями та нервами, фор- муючи судинно-нерво- ві пучки. Лімфатич- них судин, як прави- ло, в такому пучку кілька. На всьому про- тязі вони зєднуються між собою численними

анастомозами.

На шляху від орга- на до влиття у венозне русло лімфатичні судини проходять що- найменше через один лімфатичний вузол. Судини, що несуть лімфу до вузла, називають приносними, або аферентними, а від вузла виносними, або еферентними.

Найбільшими (магістральними) лімфатичними судинами ор- ганізму свійських ссавців є правий і лівий поперекові, правий і лівий трахеальні стовбури, вісцеральний, або нутрощевий, стов- бур, збірник лімфи, грудна та права лімфатична протоки.

Правий і лівий поперекові стовбури (trunci lumbаles dexter et sinister) збирають лімфу від тазових кінцівок, хвоста й каудаль- ної частини тулуба.

Зливаючись, вони утворюють коротку, зі значним діаметром судину мішкоподібної форми збірник лім- фи, або цистерну мо-

лочного

соку

(cisterna

chyli),

що

лежить

справа

від

черевної

аорти

під

першими

поперековими хребця- ми. В збірник лімфи впадає нутрощевий, або вісцеральний, сто-

вбур (truncus

433

Розділ 7

visceralis), який несе лімфу від органів черевної й тазової поро- жнин. На рівні останнього грудного першого поперекового хребців збірник лімфи дещо зменшується в діаметрі і переходить у найбільшу лімфатичну судину організму грудну протоку (ductus thoracicus). Вона лежить під грудними хребцями справа від аорти. Прямуючи в краніальному напрямку, грудна протока виходить за межі грудної порожнини і, обігнувши спереду перше ребро, впадає в краніальну порожнисту вену. У краніальний її кінець впадають правий і лівий трахеальні стовбури (trunci trachealеs dexter et sinister) та права лімфатична протока (ductus lymphaticus dexter), що збирають лімфу від голови, шиї, грудних кінцівок та краніальної частини тулуба.

Лімфатичні вузли, лімфовузли (lymphonodi) виконують роль біологічних фільтрів. У них відбувається очищення лімфи від шкідливих для організму речовин, збудників хвороб тощо. Лім- фовузли входять до складу периферичних органів імуногенезу. Під впливом антигенної стимуляції Т- і В-лімфоцити в них ди- ференціюються в ефекторні клітини, що зумовлюють імунітет. У лімфовузлах депонується лімфа, яка внаслідок скорочення міо- цитів їх сполучнотканинної строми виштовхується у виносні лі- мфатичні судини.

Лімфовузли мають переважно бобоподібну або видовжено- овальну форму. Їх довжина може становити від кількох мілімет- рів до 20 см. Кількість лімфовузлів у свійських тварин неоднако- ва. Так, у коня їх є близько 8000, у жуйних — 300, у свині — 190,

а у собаки — 60.

Кожний з лімфовузлів має заглиблення ворота, через які у лімфовузол входять артерія і нерви, а виходять вена та виносні лімфатичні судини. Приносні лімфатичні судини вступають у вузол по його периметру. У свині, навпаки, приносні лімфатичні судини входять у вузол через його ворота, а виносні виходять по його периметру.

Органи, ділянки й частини тіла тварин, від яких лімфа над- ходить у лімфoвузол, формують його корені, а сам вузoл є регіо- нарним для них. Усі лімфовузли обєднані в 19 лімфоцентрів.

В основу класифікації та назви лімфовузлів покладено топо- графічний принцип, тобто їх взаємозвязок з органами, кровоно- сними судинами, частинами й ділянками тіла тварин. Розрізня- ють поверхневі й глибокі лімфовузли, лімфовузли органів і сті- нок порожнин.

Поверхневі лімфовузли розміщені під шкірою. Вони легко пальпуються, що має діагностичне значення при клінічному об- стеженні тварин. До цієї групи належать нижньощелепний,

434

Серцево-сóдинна система

Рис. 7.31. Схема розміщення найбільших лімфатичних вузлів і судин корови:

1 нижньощелепний лімфатичний вузол; 2 привушний лімфатичний вузол; 3 заглотковий латеральний лімфатичний вузол; 4 поверхневий шийний лімфатичний вузол; 5 права лімфатична протока; 6 міжреброві лімфатичні вузли; 7 пахвовий лімфатичний вузол; 8 грудна протока; 9 цистерна молочного соку; 10 лімфатичні вузли нутрощів; 11 поверхневий пахвинний лімфатичний вузол; 12 підклубовий лімфатичний вузол (лімфатичний вузол колінної складки); 13 підколінний лімфатичний вузол; 14 лімфатичні вуз- ли вимя; 15 приносні (аферентні) лімфатичні судини; 16 виносні (еферен- тні) лімфатичні судини

привушний, поверхневий шийний, поверхневий пахвинний та підклубовий лімфовузли (рис. 7.31).

Привушний лімфовузол розміщений у ділянці верхнього кін- ця привушної слинної залози і частково вкритий нею. До нього надходить лімфа від органів голови.

Нижньощелепний лімфовузол знаходиться в міжщелеповому просторі і приймає лімфу також від органів голови.

Поверхневий шийний лімфовузол міститься спереду лопатки. В нього вступають приносні лімфатичні судини шиї, грудної сті- нки та грудної кінцівки.

Поверхневий пахвинний лімфовузол розміщений у самок по- заду біля основи вимені, а у самців збоку від статевого члена. Від цих органів він і приймає лімфу.

Підклубовий лімфовузол знаходиться в ділянці колінної складки. Він приймає лімфу від шкіри тулуба і стегна та під- шкірних мязів.

Глибокі лімфатичні вузли стінок порожнин лежать біля аорти, груднини і тіл хребців. Лімфатичні вузли внутрішніх органів розмі- щені на їхніх стінках або біля артерій, які несуть до них кров.

435

Розділ 7

Мікроскопічна будова лімфатичних вузлів. Лімфатичний вузол побудований зі сполучнотканинної строми, паренхіми і системи синусів (рис. 7.32). Сполучнотканинна строма представлена кап- сулою, яка вкриває вузол зовні, і трабекулами, що відходять від капсули і проникають у паренхіму. Сполучнотканинна строма утворена щільною сполучною тканиною, в якій є пучки міоцитів.

Рис. 7.32. Схема будови лімфатичного вузла:

а загальна схема; б схема будови лімфатичного вузла свині; 1 приносна лімфатична судина; 2 крайовий синус; 3 трабекула; 4 ворітний синус; 5 мозкові тяжі; 6 артерія; 7 вена; 8 виносна лімфатична судина; 9 лімфоїдні вузлики; 10 капсула

Основа паренхіми лімфовузлів сформована ретикулярною тканиною. В ній є багато макрофагів, лімфоцитів, імунобласто- цитів та ефекторних клітин лімфоцитів. У паренхімі лімфовуз- лів виділяють кіркову і мозкову речовини. Кіркова речовина представлена лімфоїдними фолікулами (вузликами), які мають світлі центри. Вважають, що у фолікулах під впливом антигенів відбувається диференціація В-лімфоцитів у ефекторні кліти- ни плазмоцити, які забезпечують загальний (гуморальний) імунітет. Мозкова речовина представлена мозковими тяжами. В ній також відбувається антигензалежна диференціація В-лімфо- цитів. Між кірковою і мозковою речовинами розміщена пара- кортикальна зона, заселена Т-лімфоцитами. Під впливом анти- генів вони диференціюються у ефекторні клітини, які зумовлю- ють місцевий, або клітинний, імунітет (кілери), сприяють розви- тку загального імунітету (хелпери) або пригнічують його (супре- сори). Ефекторними клітинами Т- і В-лімфоцитів є також кліти- ни памяті, які зберігають інформацію про характер антигену. Вони живуть 10 років і більше.

436

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]