Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Апарат рóхó

Функція клубово-поперекового мяза: виносить кінцівку вперед, згинаючи при цьому кульшовий суглоб, і обертає кінцівку назовні. Якщо кінцівка спирається, фіксує хребет або згинає його.

Стрункий мяз (m. gracilis; див. рис. 4.58, 23) розміщений по- верхнево на медіальній поверхні стегна. Починається з таким самим мязом протилежного боку, від тазового зрощення спіль- ним сухожилком. Плоске, широке мязове черевце в ділянці ко- ліна переходить у пластинчастий сухожилок, що закінчується на надколінку та його звязці, а також на гребені великогомілкової кістки та фасції гомілки.

Функція: є аддуктором, при фіксованій кінцівці тягне тулуб убік; через колінну та гомілкову фасції розгинає колінний суглоб.

Привідний мяз (m. adductor) починається вентрально на тазі та початковому апоневрозі стрункого мяза і тягнеться до шорст- кої поверхні стегнової кістки, де й закінчується. Медіально мяз вкритий струнким мязом.

Функція: аддуктор кінцівки.

Внутрішній затульний мяз (m. obturatorius internus; див. рис. 4.54) утворює тонку мязову пластинку тільки у мясоїдних і ко- ней. Починається навколо затульного отвору на внутрішній по- верхні таза, а у коней також на тілі клубової кістки, переходить своїм тонким сухожилком через меншу сідничу вирізку і закін- чується у вертлюжній ямці.

Функція: є супінатором стегна, допомагає розгиначам куль- шового суглоба.

Зовнішній затульний мяз (m. obturatorius externus) прикритий гребінчастим, аддуктором та напівперетинчастим мязами, бере початок на нижній поверхні таза навколо затульного отвору і тяг- неться до вертлюжної ямки, в якій і закінчується.

Функція: супінатор стегна, аддуктор кінцівки, перетягає ту- луб на бік кінцівки, що спирається.

Близнюкові мязи (mm. gemelli). У людини це два мязи, які у тварин, як правило, зростаються в один. Починаються на сідни- чій ості та тілі сідничої кістки і закінчуються між затульними мязами у вертлюжній ямці.

Функція: супінатор стегна, допомагає розгиначам кульшового суглоба.

М’язи колінного суглоба

Колінний суглоб одновісний, у ньому виражені мязи зги- начі та розгиначі.

239

Розділ 4

Чотириголовий мяз стегна (m. quadriceps femoris; див. рис. 4.58,

14, 15, 22) — один із найсильніших мязів тазової кінцівки, розмі- щений на передній поверхні стегна, прикритий напружувачем ши- рокої фасції, широкою фасцією, кравецьким мязом. Він складаєть- ся з чотирьох голівок, які більш-менш зрослися між собою. Три з них починаються і лежать безпосередньо на стегновій кістці. Чет- верта голівка починається на тілі клубової кістки над кульшовою западиною, лежить краніально на перших трьох черевцях. Усі чо- тири голівки зростаються і разом закінчуються на горбистості ве- ликогомілкової кістки та її передньому краї. При цьому середня пряма звязка надколінка є кінцевим сухожилком мяза, а надколі- нок слід вважати сезамоподібною кісткою, яку помістили в неї. У жуйних і коней, крім того, є ще бічні звязки надколінка, що явля- ють собою потовщення фасції.

Функція: найсильніший розгинач колінного суглоба, його прямий мяз згинає кульшовий суглоб, фіксує колінний суглоб.

Підколінний мяз (m. popliteus) знаходиться в підколінній ямці на капсулі колінного суглоба. Починається в ямці підко- лінного мяза на латеральному виростку стегнової кістки, віяло- подібно розширюється до медіального боку великогомілкової кіс- тки, у верхній третині якої закріплюється на задній поверхні та медіальному краї.

Функція: згинає колінний суглоб, пронатор гомілки

М’язи заплеснового суглоба

У цьому складному, блокоподібному (чи гвинтоподібному у коней) суглобі можливі рухи згинання та розгинання. Ці рухи забезпечують дві групи мязів згиначі й розгиначі.

На каудальній поверхні гомілки знаходяться розгиначі за- плеснового суглоба, яких небагато, але вони значно сильніші, ніж згиначі. Простягаються між дистальним епіфізом стегнової та проксимальною частиною малогомілкової кісток і горбом пяткової кістки.

Триголовий мяз гомілки (т. triceps surae; див. рис. 4.54) поді-

ляється на два мязи литковий і підошовний.

Литковий мяз (m. gastrocnemius; див. рис. 4.58, 5) бере початок двома голівками латеральною та медіальною на каудальній по- верхні стегнової кістки з обох боків від надвиросткової ямки (у ко- питних) чи горбистості (у мясоїдних), зростаються між собою і в нижній третині гомілки переходять у спільний сухожилок, який зєднується з сухожилком поверхневого згинача пальців, а також сухожилками двоголового мяза стегна, напівсухожилкового та на-

240

Апарат рóхó

півперетинчастого мязів, утворюючи загальний пятковий сухожи- лок, що закріплюється на горбі пяткової кістки.

Підошовний мяз (m. soleus) — невеликий стрічкоподібний мяз, починається на латеральному виростку великогомілкової кістки, рудименті малої гомілкової кістки, латеральному виростку стегнової кістки, латерально на надколінку та прямій звязці надколінка. Зростається з латеральною голівкою литкового мяза, частково утворює стрункий сухожилок, що переходить у пятковий сухожилок. У собак його немає.

Функція: триголовий мяз гомілки розгинає заплесновий і згинає колінний суглоби.

Великогомілковий каудальний мяз (m. tibialis caudalis) роз-

міщений на задній поверхні гомілки. Як самостійний мяз є у мясоїдних, у копитних це одна з голівок глибокого згинача пальців стопи. Бере початок на верхньому кінці малої гомілкової кістки, зверху прикритий довгим згиначем пальців. Незначне мязове черевце переходить у тонкий сухожилок, що спускається по медіальній поверхні великої гомілкової кістки і закінчується у собак на tc, tІ та медіальній звязці заплеснового суглоба. У ко- питних мяз розміщений поверх довгого згинача великого паль- ця, зростаючись з ним, а їхні сухожилки зростаються в єдиний сухожилок над заплесновим суглобом.

Функція: розгинає заплесновий суглоб, у копитних згинає суглоби пальців.

Краніолатерально на гомілці розміщуються згиначі заплесно- вого суглоба.

Великогомілковий краніальний мяз (m. tibialis cranialis; див.

рис. 4.58, 13) починається на латеральному виростку великого- мілкової кістки, краніальному краї кістки у верхній її частині, а також на малогомілковій кістці чи її рудименті й закінчується на кістках заплесна та плесна.

Ужуйних зовні мяз вкритий малогомілковим третім мязом і довгим розгиначем пальців, розміщується на передній поверхні кістки, починається двома голівками й переходить в округлий сухожилок, що пронизує кінцевий сухожилок малогомілкового третього мяза, закінчується на t1 і mt3.

Уконей мяз розміщується, як у жуйних.

Усвиней мяз у верхній частині знаходиться поверхнево, а далі лежить медіально і частково під малогомілковим третім мязом. У ділянці нижнього кінця великогомілкової кістки переходить у су- хожилок, що закінчується на t2 і проксимально на mt2.

Усобак мяз лежить поверхнево краніолатерально на гомілці, безпосередньо під фасцією шкіри та гомілки. У нижній третині гомілки переходить у плоский сухожилок, що прямує косо по

241

Розділ 4

згинальній поверхні заплесна і закінчується на рудименті mt1, а якщо його немає, то на t1, a також проксимально на mt2.

Малогомілковий третій мяз (т. peroneus (fibularis) tertius; див.

рис. 4.58, 13) у мясоїдних відсутній, у жуйних і свиней мязистий, у коней повністю сухожилковий. Мяз починається в усіх тварин, зростаючись із довгим розгиначем пальців, у розгинальній ямці стегнової кістки, у жуйних і свиней лежить поверхнево, а у коней

між довгим згиначем пальців і великогомілковим краніальним мязом. У нижній третині мяз переходить у сухожилок, який про- низує великогомілковий краніальний мяз.

Ужуйних мяз закінчується на t2-3 і mt3-4, у свиней на t1, t2

ітt 2, у коней сухожилок поділяється на три гілки, латеральна з них закінчується на t1, t3 і mt3, середня на tc, t3 і mt3.

Функція: у жуйних і свиней згинає заплесновий і розгинає колінний суглоби, у коней виконує статичну функцію.

Малогомілковий довгий мяз (m. peroneus longus; див. рис. 4.58, 11) у коней відсутній. Знаходиться на бічній поверхні гомі- лки, починається на малогомілковій кістці, на латеральному ви- ростку великогомілкової кістки та латеральній звязці колінного суглоба, у свиней тільки на латеральному виростку великого- мілкової кістки. Сухожилок мяза проходить у жолобі між t4 і mt4, упоперек над сухожилком бічного розгинача пальців, а по- тім переходить з плантарної на медіальну поверхню заплесново- го суглоба. У жуйних і свиней закінчується на t1, у собак на проксимальних кінцях усіх плеснових кісток та рудименті 1-го пальця.

Функція: згинає заплесновий суглоб.

Малогомілковий короткий мяз (m. peroneus brevis) є у

мясоїдних. Його початок на малій гомілковій кістці прикритий малогомілковим довгим мязом. Мяз прямує вниз через заплесно під латеральною звязкою заплеснового суглоба та сухожилком малогомілкового довгого мяза до mt5.

Функція: згинає заплесновий суглоб.

М’язи суглобів пальців стопи

Як і під час опису мязів пальців грудної кінцівки, для мязів пальців тазової кінцівки враховувалось їх місцеположення та спосіб дії, а також зміни конструкції автоподія, виключно як ор- гана руху.

Як і на грудній кінцівці, мязи пальців тазової кінцівки поді- ляють на довгі й короткі.

Довгі мязи пальців є багатосуглобовими і розміщуються свої- ми мязистими черевцями в ділянці гомілки, а їхні довгі сухожи-

242

Апарат рóхó

лки тягнуться через заплесновий суглоб далі на стопу до окре- мих пальців. У ділянці заплесна сухожилки проходять під попе- речними звязками і в сухожилкових жолобах, у цих місцях вони оточені сухожилковими піхвами або під ними є підсухожилкові сумки.

Мязи поділяють на розгиначі та згиначі, при цьому розгиначі розміщені краніолатерально, а згиначі каудально на гомілці, медіальна поверхня гомілки вільна від мязів, знаходиться під шкірою, чим можна пояснити її часті травмування внаслідок ударів.

Довгий розгинач пальців (m. extensor digitorum longus; див.

рис. 4.58, 10) починається в розгинальній ямці стегнової кістки разом з малогомілковим третім мязом, зростаючись із ним.

Мяз лежить поверхнево, переходить у сухожилок розгинача і закінчується на розгинальному відростку кістки третьої фаланги відповідного пальця. Нижче від заплеснового суглоба зливається з сухожилком бічного розгинача пальців.

Функція: розгинає суглоби пальців, тягне вперед кінцівку, допомагає згинати заплесновий суглоб.

Бічний розгинач пальців (m. extensor digitorum lateralis; див.

рис. 4.58, а) лежить у собак на латеральній поверхні гомілки під малогомілковим довгим мязом, у жуйних і свиней позаду ньо- го, а у коней позаду довгого розгинача пальців. Починається на малогомілковій кістці, часто й на латеральній звязці колін- ного суглоба. Переходить у сухожилок, що опускається вниз по жолобу латеральної щиколотки на заплесно і далі до зовніш- нього пальця.

Функція: розгинає відповідний палець.

Поверхневий згинач пальців (т. flexor digitorum superficialis;

див. рис. 4.58, 7) починається у надвиростковій ямці чи на горби- стості стегнової кістки між голівками литкового мяза, частково зростаючись із ними, на середині гомілки переходить у сухожи- лок, що обєднується з сухожилками литкового мяза, двоголового мяза стегна, напівсухожилкового мяза в загальний пятковий сухожилок. Має проміжну точку фіксації на горбі пяткової кіст- ки. Сухожилок опускається по підошовній поверхні стопи вниз і закінчується на кістках II фаланг відповідних пальців. Перед закінченням сухожилок розщеплюється на дві ніжки, між якими проходить сухожилок глибокого згинача пальців. У жуйних зна- чною мірою, а у коней повністю мяз втратив мязове черевце.

Функція: згинає суглоби пальців, розгинає заплесновий суг- лоб, допомагає згиначам колінного суглоба.

243

Розділ 4

Глибокий згинач пальців (т. flexor digitorum profundus; див.

рис. 4.58, 6) складається, як і на грудній кінцівці, з трьох голі- вок, однак більш відокремлених і тому самостійніших. До них відносять довгий згинач І (великого) пальця, довгий згинач па- льців і у копитних великогомілковий каудальний мяз.

Довгий згинач І (великого) пальця (m. flexor digiti I (hallucis) longus; див. рис. 4.54) лежить безпосередньо на великогомілковій кістці і починається на латеральному її виростку та задній пове- рхні, а також на малогомілковій кістці. У ділянці нижнього кін- ця гомілки переходить у міцний округлий сухожилок, який над заплесновим суглобом зливається із сухожилком великогомілко- вого каудального мяза і по ковзкій поверхні сухожилка на під- порі надпяткової кістки опускається вниз на плесно, на середині якого зливається із сухожилком довгого згинача пальців у зага- льний сухожилок.

Довгий згинач пальців (т. flexor digitorum longus; див. рис. 4.54) починається на латеральному виростку великогомілкової кістки, медіально від попереднього мяза. На середині гомілки мязове черевце переходить у сухожилок, який у ділянці диста- льного епіфіза гомілки та заплесні проходить у спеціальному жолобі й прямує до задньої поверхні плесна, де зєднується із су- хожилком довгого згинача І пальця.

У ділянці плесна загальний сухожилок глибокого згинача пальців поділяється на гілки до пальців: у собак і свиней до II – V, у жуйних до III і IV, у коней не поділяється.

Функція: згинає суглоби пальців, допомагає розгинати запле- сновий суглоб.

Серед коротких згиначів пальців стопи міжкісткові мязи

(mm. interossei) є в усіх тварин, як і на грудних кінцівках.

Такі мязи, як короткий згинач пальців, міжзгинальні мязи, квадратний мяз підошви, червоподібні мязи виражені у собак.

Запитання для самоконтролю

1. Назвіть мязи, що належать до екстенсорів кульшового суглоба. 2. Назвіть флексори та інші групи мязів кульшового суглоба. 3. Мязи, що діють на колін- ний суглоб. 4. Назвіть мязи, що беруть участь в утворенні загального пяткового (ахіллового) сухожилка. 5. Які розрізняють за функцією групи мязів, що діють на заплесновий (скакальний) суглоб? Назвіть ці мязи. 6. Довгі й короткі флек- сори та екстенсори, що діють на суглоби пальців стопи.

244

Система орãанів шêірноãо поêривó

Розділ 5

СИСТЕМА ОРГАНІВ ШКІРНОГО ПОКРИВУ

Система органів шкірного покриву, або загальний покрив (іntegumentum communis) складається зі шкіри та її похідних. До похідних належать залози шкіри, волосся, роги, органи пальця у вигляді ратиць, копит, кігтів, нігтів та деякі інші утвори (рис. 5.1).

Шкірний покрив, вкриваючи все тіло тварин, захищає його від дії шкідливих впливів зовнішнього середовища і тим самим створює умови для нормального функціонування організму. Тривалий час вважали, що шкірний покрив виконує просту і водночас пасивну функцію у вигляді захисного футляра тіла. Разом з похідними шкіра становить складну функціональну сис- тему, яка є посередником між організмом і зовнішнім середови- щем. У звязку з цим шкіра виконує різноманітні функції, що й зумовлює особливості її будови.

Захисна функція. Шкірний покрив захищає тіло від механіч- них, фізичних та хімічних ушкоджень, запобігає проникненню в нього мікроорганізмів.

Рецепторна функція. Шкірний покрив тісно повязаний з нер- вовою системою і є її сильним рецепторним утвором. У шкірі міс- титься багато різних рецепторів. Підраховано, що на 1 см2 шкіри знаходиться 2 теплових, 12 холодових, 25 дотикових і 150 больо- вих рецепторів.

Шкірний покрив тісно повязаний з внутрішніми органами, гіпофізом, наднирковими та іншими залозами. Настої з шкіри можуть діяти як стимулювальні, судинозвужувальні та протимі- кробні речовини.

Видільна функція шкірного покриву надзвичайно важлива. З потом виділяється до 27 % води, значна кількість вуглекислоти

(до 10 г).

Шкіра є своєрідним депо крові (20 %), води (17 %), солі. Вона виконує імунобіологічну (вакцини білкової природи), теплорегу- лювальну, дихальну (1 – 8 %) та інші функції.

245

Розділ 5

Рис. 5.1. Шкірний покрив коня:

1 волосся чубка; 2 волосся гриви; 3 волосся хвоста; 4 заплесновий мякуш; 5 пястковий і плесновий мякуш; 5волосся пястка і плесна; 6 запястковий мякуш; 7 копито

Розвиток та функції шкірного покриву залежать від функціо- нування інших органів тіла. Наприклад, у період статевого до- зрівання під дією статевих гормонів зявляються деякі нові озна- ки, що виявляються у відмінностях у волосяному покриві та роз- міщенні підшкірної жирової тканини (особливо помітні у люди- ни). Розвиток і функції шкірного покриву тісно повязані з чин- никами зовнішнього середовища (сезонне линяння, зміна тов- щини шкірних шарів).

Отже, як зазначено вище, шкірний покрив є посередником між організмом тварини та зовнішнім середовищем. Саме тому догляд за шкірним покривом слід розглядати як засіб не лише зберігання його здорового стану, а й стимуляції діяльності всього організму і додаткового отримання продукції.

246

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]