Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Апарат рóхó

4.3.3. Класифікація м’язів

Розміри і форма мязів надзвичайно різноманітні й тісно повяза- ні з взаєморозміщенням плечей важеля, на яких закріплюється мяз, та силою скорочення в тому чи іншому місці організму.

Мязи, як активні органи системи довільного руху, особливо рельєфно виступають на вільних кінцівках у вигляді окремих структур. Порівняно з мязами тулуба й голови вони мають зде- більшого довгасту, а в поперечнику округлу форму, нагадую- чи циліндр, конус чи веретено. На поясах кінцівок ця рельєф- ність форми згладжена, а мязи, що простягаються між тулубом і плечовим поясом, характеризуються переважно пластинчастою формою, являють собою так звані широкі мязи. З цих причин розподілити мязи на групи за їх формою ще важче, ніж дати класифікацію складовим скелета.

Залежно від характеру рухів, які вони зумовлюють, мязи по-

діляють на: згиначі (флексори) — тт. flеxsores і розгиначі (екстенсори) — тт. extensores, мязи, що відводять (абдуктори) — тт. abduktores; мязи, що приводять (аддуктори) — тт. adduktores; мязи, що обертають (ротатори) тт. rotatores, серед них є відве- ртачі (супінатори) — тт. supinatores і привертачі (пронатори) — тт. pronatores; мязи, що розширюють (дилататори) — тт. dilatatores; мязи, що стискають (сфінктери) — тт. sphincteres;

мязи, що напружують (тензори) — тт. tensores; мязи, що піді- ймають (леватори) — тт. levatores; мязи, що опускають (депресо- ри) тт. depresores; мязи, що відтягують (ретрактори) — тт. retraktores; мязи, що стягують (констриктори) — тт. constrictores.

За походженням розрізняють соматичні мязи, похідні міото- мів сомітів та вісцеральні похідні мязів зябрового апарату. Топографічно розрізняють мязи голови, шиї, тулуба, грудної й черевної стінок, грудної й тазової кінцівок.

Допоміжні органи мязів це фасції, звязки, сумки, синовіа- льні піхви, блоки та сезамоподібні кістки.

Фасції (fasciae) це тонкі сполучнотканинні пластинки, по- будовані з пучків колагенових волокон, які мають різний напря- мок. Фасції оточують мязи і мязові групи, прикріплюються на кістках, утворюючи своєрідний скелет мязів. Закріплення на кістках сприяє натягненню мязів, а розміщення фасцій навколо кожного мяза його ізоляції під час скорочення. Фасції полег- шують кровообіг і відтік лімфи, а завдяки значній кількості в них нервових рецепторів сприяють повнішому сприйняттю мязово-суглобового відчуття.

195

Розділ 4

Безпосередньо під шкірою розміщена поверхнева фасція, яка фіксується до шкіри і окремих кісткових виступів. У певних ді- лянках тіла тварини вона розщеплюється на два листки, між якими знаходяться шкірний мяз голови, шкірний мяз шиї та

шкірний мяз тулуба. Їх скорочення забезпечує струшування шкіри.

Під поверхневою фасцією розміщена глибока фасція, що без- посередньо прилягає до поверхневих мязових груп, вкриваючи їх, і в деяких місцях зєднується з поверхневою фасцією. Від вну- трішньої поверхні глибокої фасції відходять вглиб пластинки, які обхоплюють глибше розміщені мязові групи, проникають між окремими мязами і місцями закріплюються на кістковому скелеті. Кожний мяз ніби обгорнутий своїм сполучнотканинним покривалом, що являє собою спеціальну фасцію.

Якщо уявно вилучити з організму всі скелетні мязи, то в сис- темі органів руху залишиться подвійний остов: твердий кістковий і звязаний з ним мякий сполучнотканинний.

Останній, як доповнення до першого, являтиме собою набір по- рожніх футлярів. Стінки цих футлярів і є фасцією. Не завжди пластинчасті фасції рельєфно виражені. В одних місцях вони щільні й чітко виступають, в інших слабкі, пухкі і є лише мязовими перетинками. Щільні особливо виділяються, мають спеціальні назви: фасція плеча, фасція стегна тощо.

Фасції з мязового черевця продовжуються на його сухожилок. Тут вони закріплюються на кістках уздовж країв сухожилків, утримують їх на своїх місцях і називаються фіброзними піхвами сухожилків, або сухожилковими піхвами. Місцями вони значно потовщені, перекидаються через сухожилки у вигляді вузьких містків, створюючи утримувачі (згиначів чи розгиначів), або пе-

ревязки сухожилків.

Фіброзна піхва сухожилка утворюється за рахунок потовщен- ня глибокої фасції в ділянці суглоба, де вона запобігає зміщенню сухожилка під час скорочення мяза. Між фіброзною піхвою й су- хожилком знаходиться синовіальна піхва, яка обхоплює сухожи- лок зовні у вигляді футляра і сприяє зменшенню тертя сухожил- ка об кістку. Один листок синовіальної оболонки, що зростається із сухожилком, є нутрощевим (вісцеральним), другий з фібро- зною піхвою пристінковим (парієтальним). Місце переходу парієтального листка у вісцеральний утворює брижу сухожилка

мезотендиній, по якому до сухожилка підходять судини і нер- ви.

196

Апарат рóхó

Синовіальна сумка побудована так само, як і синовіальна пі- хва, однак розміри її значно менші і розміщується вона безпосе- редньо під шкірою, фасцією, мязом, сухожилком чи звязкою,

через що дістала назви підсухожилкової, підшкірної, підфасціа- льної, підзвязкової.

Мязовий блок утворюється там, де потрібно змінити напрям мязового зусилля. Блок вкритий гіаліновим хрящем і має сино- віальну сумку чи синовіальну піхву. Цим усувається тертя сухо- жилка об кістку.

Сезамоподібні кістки утворюються в сухожилках, що прохо- дять через вершину кута суглоба або в місцях, де потрібно дода- тково створити важіль опори. Такими кістками є надколінок, се- замоподібні кістки путового й копитового суглобів, додаткова кіс- тка запястка, у собак сезамоподібні кісточки підколінного й литкового мязів.

4.3.4.Розвиток м’язів голови, тулуба і хвоста

уфіло- і онтогенезі

Мязи голови за походженням поділяють на дві групи віс- церальні та соматичні, що розвиваються з міотомів сомітів. Со- матичні мязи діють на очне яблуко. Вони іннервуються III, IV і VI парами черепних нервів. До соматичних мязів належать та- кож мязи підязикового апарату, що іннервуються XII парою че- репних нервів. Вони зявились у результаті диференціації підзя- брових, сегментально розміщених вентральних мязових пласти- нок.

Решта мязів голови (частково й ті, що прямують у ділянку шиї) є вісцеральними. Серед вісцеральних мязів голови розріз- няють групу, що діє на ротоглотку, як початок травного апарату, і гортань ділянку дихального шляху. Ці мязи іннервуються V, IX, Х і XI парами черепних нервів. Інша група являє собою більш поверхневий шар, що приводить у дію складки голови губи, щоки, ніздрі, повіки та вушні раковини. Ця група є шкір- ними мязами голови. Вона іннервується VII парою черепних не- рвів, тобто це мімічні мязи.

Філогенетично всі вісцеральні мязи голови є результатом складної диференціації метамерних зябрових мязів, що іннер- вуються V, VII, IX та XI парами черепних нервів (іннервація дає можливість установити філогенез і загальну гомологію мязів).

У нижчих водних хребетних ускладнення метамерних зябро- вих мязів зумовлює утворення поверхневого стискача, що обхоп- лює зябровий апарат знизу і з боків. Спереду, в межах від щеле-

197

Розділ 4

пової дуги до місцеположення бризкальця цей мяз іннервується руховими гілками V пари черепних нервів. Від бризкальця до першої зябрової щілини, тобто в межах підязикової дуги, мяз іннервують гілки VII пари черепних нервів. Від першої до другої зябрових щілин до мяза ідуть гілки від IX пари черепних нервів. Нарешті, від третьої зябрової щілини до свого заднього краю по- верхневий стискач іннервується гілками Х пари і не відокремле- ного від нього XI нерва. Весь цей мязовий пласт диференціюєть- ся на окремі мязові одиниці:

Аддуктор нижньої щелепи у водних хребетних іннервується руховими гілками V пари черепних нервів. У ссавців з нього роз- виваються жувальні мязи і напружувач барабанної перетинки.

Міжщелеповий мяз у водних хребетних іннервується рухови- ми гілками V пари черепних нервів, розміщується між гілками щелеп. У наземних хребетних він є матеріалом для розвитку щелепово-підязикового мяза і рострального черевця двочерев- цевого мяза.

Аддуктор підвіска і мяз зябрової кришки, що відмежовується у вищих риб, іннервуються гілками III пари нервів. У наземних хребетних прикріплення нижньої щелепи до черепа значно змі- нюється, і замість цих мязів розвивається опускач нижньої ще- лепи, який iннервується гілками VII пари нервів. У ссавців мяз ускладнюється і з нього розвиваються потилично-підязиковий мяз, а також каудальне черевце двочеревцевого мяза, від якого у коней відщеплюється потилично-нижньощелепова частина. До цієї ж мязової групи належить, очевидно, і стременний мяз.

Мязи зябрових дуг зі зникненням зябер у наземних тварин частково редукуються, однак у вигляді залишку диференціюють- ся в мязи підязикового апарату, глотки й гортані, що іннер- вуються IV і частково Х парами черепних нервів.

Від задньої ділянки поверхневого стискача, що іннервується VII парою, у плазунів походить досить розвинутий стискач шиї, що охоплює шию вентрально і з боків. У ссавців він розпадається на кілька пластів, що стають вихідним матеріалом для шкірних мязів голови та шиї, в ділянці голови з них розвиваються міміч- ні мязи.

Власне задня ділянка стискача це порівняно незначний трапецієподібний мяз, що іннервується задньою частиною Х па- ри додатковим нервом. У ссавців цей примітивний мяз силь- но розростається і одночасно відокремлюється від Х пари, отри- мує самостійну іннервацію від XI пари. Мяз значно зміщується назад і диференціюється на дефінітивний трапецієподібний мяз, ключично-соскоподібний та груднино-соскоподібний мязи.

198

Апарат рóхó

Зі зникненням у багатьох ссавців ключиці та зміною місця при- кріплення на черепі останні два мязи дістали назву груднино- головного, плечоголовного, до складу якого ввійшла і ключична частина дельтоподібного мяза, котрий іннервується вже не че- репним, а спинномозковим нервом.

Мязи тулуба серед хордових тварин найпримітивніше побу- довані у ланцетника. Вони являють собою два сильно розвине- них, але не диференційованих мязи, правий і лівий, що обгор- тають тіло майже по всій довжині. Кожний з них має чітко ви- ражену мiомерію, тобто розчленований на багато (близько 60) сегментів поперечними сполучнотканинними перетинками. Ця сегментація поширюється і на ділянки зябрового апарату, роз- міщуючись дорсально від нього. Короткі пучки мязових волокон між поперечними перетинками завжди мають поздовжній на- прямок.

У риб одночасно з відокремленням голови й плавцеподібних кінцівок мязи тіла поділяються на мязи голови, тулуба, хвоста й кінцівок. У мязах тулуба й хвоста з такою ж чіткою міомерією, як і у ланцетника, на кожному симетричному мязі зявляється поздовжня бічна перетинка, що відмежовує дорсальний і вент- ральний мязи. Дорсальний мяз іннервується дорсальними гіл- ками спинномозкових нервів і подібний до такого ланцетника, причому краніальний його відділ закінчується на черепі й дор- сальній частині плечового поясу. Вентральний мяз іннервується вентральними гілками спинномозкових нервів, у деяких риб по- чинає диференціюватись. Ця диференціація стосується лише ді- лянки тулуба, оскільки хвіст зберігає простоту міомерії та поздо- вжній напрямок мязових волокон.

Зміни в тулубі проявляються у відокремленні біля серединної лінії живота парного прямого мяза з чіткою міомерією. Збоку (у ганоїдних та у кісткових риб) мязова маса, зберігаючи міомерію, розчленовується на два косих шари поверхневий і глибокий.

Поверхневий шар являє собою зовнішній косий мяз, його пуч- ки йдуть спереду і згори назад і вниз. Глибокий шар у вигляді косого внутрішнього мяза, пучки якого спрямовані ззаду і згори вперед і вниз, перетинають поверхневий. Сегментальне розчле- нування залишається чітко вираженим у всіх вентральних мязах. У риб біля голови з вентральних виділяються вісцеральні мязи. Вони прямують від коракоїдної кістки до нижньої щелепи, підязикової та зябрових дуг. Таким чином, диференціація вент- ральних мязів тулуба повязана з дією її на зяброві дуги.

199

Розділ 4

Уземноводних дорсальні мязи починають місцями втрачати чітку метамерію або ряд міомерів, зливаючись між собою.

На шиї, поблизу голови, відмежовуються самостійні мязи: хребтово-головний поверхневий, хребтово-головний глибокий та міжпоперечний.

Вентральні мязи у деяких амфібій тільки в стадії личинки подібні до таких у риб, у дорослих диференціація поглиблюється. Від косого внутрішнього мяза відщеплюється глибший пласт поперечний мяз. Від косого зовнішнього мяза відокремлюється поверхневий шар зовнішній косий поверхневий мяз, а сам зовнішній косий мяз при цьому дістав назву зовнішнього косого глибокого мяза.

Через відсутність повно виражених ребер мяз простягається по всьому тулубу, причому міжреброві мязи не виражені внаслі- док вторинної редукції ребер. Прямий мяз також поділяється на

прямий поверхневий мяз і прямий глибокий мяз.

Увідділі шиї диференціація прямих мязів деякою мірою по- дібна до такої у риб, однак має деякі особливості. Початок мязів знаходиться на груднині, що зявляється у чотириногих, і част- ково, але не завжди, — на поясі грудної кінцівки. Шар, що про- стягається до нижньої щелепи, переривається на підязиковому скелеті груднино-підязиковий мяз, а зяброві зубці риб, з час- тковим перетворенням зябрових дуг на хрящі гортані й підязикового апарату, закріплюються на щитоподібному хрящі

груднино-щитоподібний мяз і підязиковому скелеті груд- нино-підязиковий глибокий мяз. Від підязикового скелета вони безпосередньо продовжуються до підборідного кута мязовим че- ревцем, що являє собою пiдборідно-підязиковий мяз. Цей мяз, у свою чергу, розгалужується в язику двома мязами: підборідно-

язиковим і підязиково-язиковим. Усі ці мязи у земноводних

втрачають міомерію. Вздовж хребта на вентральному його боці розвивається підхребтовий мяз.

Уплазунів дорсальні мязи тулуба диференціюються. Просто- та міомерії зберігається лише в хвості, а в решті відділів тулуба дорсальні мязи поділяються на два поздовжніх тяжі: медіаль- ний поперечно-остистий мяз, що починається від крижової кістки і прямує до голови з напрямком пучків від поперечних до остистих відростків і латеральний поперечно-реберний мяз з

напрямком пучків від поперечних відростків до ребер. Сюди вхо- дять найдовший і клубово-ребровий мязи, які в напрямку голо- ви поділяються на кілька самостійних мязів.

200

Апарат рóхó

Більшість описаних груп мязів втрачають чіткість метамерії і тільки глибокі пучки, що прилягають до хребта, залишаються короткими й зберігають метамерію.

Комплекс вентральних мязів, одночасно з виділенням груд- нини, а також шийного відділу і живота набуває певної само- стійності в кожному з них. Так, повністю виражені ребра дають змогу виділити грудний відділ косих мязів: міжреброві зовнішні мязи, що зявляються в результаті диференціації зовнішнього косого глибокого мяза, міжреброві внутрішні мязи і поперечний грудний мяз похідні косого внутрішнього мяза. В черевному відділі залишаються всі шари з тією самою номенклатурою, що й у земноводних. Тільки один посегментований прямий мяз живо- та закріплюється на груднині, від якої вже із значним розривом ідуть груднино-підязикові мязи. Диференціюється також і під- хребтовий мяз.

Уссавців диференціація дорсальних мязів хребта відбуваєть- ся так. Поверхневий шар кожного міотома зливається з таким сусідніх на протязі кількох сегментів, тоді як глибокі шари міо- томів, тобто ті, що прилягають до кісткових важелів, залишають- ся розчленованими. Внаслідок диференціації мязів у них розрі- зняють два мязових тяжі латеральний і медіальний.

Латеральний мязовий тяж має в своєму складі два комплекси мязів:

1) найдовші, або остисто-поперечні, мязи. Вони характеризу-

ються тим, що починаються на остистих відростках, пучки їх прямують краніовентрально з деяким відхиленням у бік попе- речних (соскоподібних) відростків і хребцевих кінців ребер. Сюди входять: найдовший мяз, пластироподібний, дорсальний лате- ральний мяз хвоста, а також короткі мязи: міжпоперечні мязи попереку й шиї та каудальний косий мяз голови;

2) клубово-реброві мязи. Їх пучки тягнуться від клубової кістки вздовж поперечних відростків до голови. Це такі мязи, як клубо-

во-ребровий та латеральний прямий мяз голови.

Умедіальному мязовому тяжі розрізняють:

1)поперечноостисті, або напівостисті, мязи. Як і остисто-

поперечні, вони прикріплюються на різного роду відростках і пу- чки їхніх мязових волокон мають зворотний напрямок, від попе- речних (соскоподібних) до остистих, тобто краніодорсально. До цієї групи відносять напівостистий мяз, багатороздільні мязи, частину краніального косого мяза голови;

2)прямі остисті мязи, які починаються й закінчуються на остистих відростках. До них належать остистий мяз, дорсальний

201

Розділ 4

прямий мяз голови більший і менший, міжостисті мязи, а також медіальний крижово-хвостовий дорсальний мяз.

Таким чином, уздовж хребта, з кожного боку диференціюють- ся чотири тяжі довгих мязових комплексів, однак вони не зав- жди однаковою мірою відокремлені. Найменше вони розмежова- ні в ділянці попереку та ближчому до нього відділі спини, най- більше в ділянці шиї. У ділянці хвоста деяких дорсальних комплексів немає зовсім, оскільки на хвостових хребцях не роз- виваються повністю їх складові частини.

Дорсальні мязи здатні напружувати хребет, розгинати його, підіймаючи при цьому шию з головою і хвостовий відділ; оберта- ти хребет і відвертати його в той чи інший бік від серединної площини.

Підхребтові мязи. На вентральній поверхні хребта розміщені мязи, що значною мірою зберегли міомерію. За походженням вони належать до вентральних мязів, складаються з парних пу- чків, що чергуються один з одним, і знаходяться переважно в поперековому, шийному, хвостовому та частково грудному відді- лах. Вентральні мязи хребта є антагоністами дорсальних, вони згинають хребет, опускають шийний відділ разом з головою, опу- скають хвіст. Однобічна їх дія зумовлює відведення шиї або хво- ста в той чи інший бік.

Друга група вентральних мязів мязи стінок грудної клітки

також значною мірою зберігає метамерію, двошарове розмі- щення, пластинчасту форму, косо розміщені пучки мязових во- локон, що перехрещуються. Деякою мірою тут збереглися мязи, що мають прямо розміщені пучки мязових волокон.

Третя група мязи черевної стінки, в основному зберігають напрямок мязових пучків, що й у їх попередників, а саме: дві пари косих мязів, поперечний і прямий мязи живота.

В онтогенезі скелетні мязи розвиваються з міотомiв сомітів. Розростаючись у дорсальному й вентральному від хорди напря- мках, міотоми утворюють усі мязи спинного й черевного боків тіла зародка. При цьому спинні частини міотомів iннервуються дорсальними гілками спинномозкових нервів, черевні ж частини міотомів вентральними гілками тих самих нервів. Межа між спинними й черевними частинами міотомів поздовжня сполуч- нотканинна перетинка, що в подальшому перетворюється на фасцію.

Пізніше міотоми утворюють загальну масу синцитію, з якого виникають спочатку дорсальні тяжі посмугованих волокон, а по- тім окремі мязові пласти, що зберігають метамерний поділ. З часом ці пласти поділяються сполучнотканинними прошарками

202

Апарат рóхó

на поверхневий і глибокий шари. З останніх розвиваються окре- мі метамерні короткі мязи хребта: міжостисті, міжпоперечні та прямі дорсальні мязи голови. З поверхневого шару шляхом злиття суміжних міотомів розвиваються інші дорсальні мязи:

напівостисті, найдовші, клубово-реброві.

Вентральні мязи тулуба розвиваються з вентральних вирос- тів (пупок) міотомів. Міосепти, що відходять у вентральному на- прямку від поздовжньої перетинки, розміщуються в ділянці гру- дної клітки між сусідніми міотомами. На їх місці в майбутньому розвиваються сполучнотканинні ребра, що з часом замінюються на хрящові і, врешті, кісткові.

Розміщені між ребрами міотоми розшаровуються, і з них утворюються зовнішні та внутрішні міжреброві мязи. З глибо- ких шарів міотомів, що злились, розміщених у середині грудної порожнини, утворюється поперечний мяз грудної клітки. З по-

верхневих шарів міотомів, що злились, розвиваються дорсальні зубчасті мязи. В ділянці живота з різних міотомів шляхом їх злиття і розшарування утворюється чотири шари мязів: зовніш-

ній косий, внутрішній косий, поперечний та прямий мязи живо-

та. Наявність у прямому мязі живота сухожилкових поперечних перетинок, що є залишками сполучнотканинних міосепт, свід- чить про метамерну закладку цього мяза.

Новим здобутком ссавців у ділянці вентральних мязів тулуба є діафрагма грудочеревна перепона. Започатковується вона з пятого-шостого шийних сомiтів, мязові пучки яких ростуть кау- дальнo, потім зливаються з парою мязових складок, що ростуть від черевної стінки тіла і, таким чином, поділяють грудочеревну порожнину на дві самостійні порожнини грудну і черевну.

З вентральних виростів міотомів у ділянці шиї розвиваються

драбинчасті мязи і довгі мязи шиї та голови. Більшість скелет-

них мязів голови редукується. Залишається лише та їх частина, що розвивається з передвушних міотомів. Вони відходять від дна очної ямки, сполучаються з очним яблуком і забезпечують його різноманітні рухи.

Мязи кінцівок розвиваються з мязових пупок пятого сьо- мого шийних і першого-другого грудних міотомів для грудної кінцівки та першого шостого поперекових і першого третьо- го крижових міотомів для тазової кінцівки. Іннервуються вони відповідними вентральними гілками шийних, грудних, попере- кових і крижових нервів. Мязи, що виникли з окремої мязової пупки, скоро втрачають обриси і перетворюються на розпливчас- ту масу мезенхімних клітин, що утворюють два суцільних шари

203

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]