Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать
Апарат рóхó
Рис. 4.46. Схеми будови суглобів за формою їхніх суглобових пове- рхонь:
1, 2 кулясті; 3, 4, 6 блокопо- дібні; 5 сідлоподібний; 7 ци- ліндричний (колесоподібний) суг- лоб; 8 обертовий суглоб

ся, і розгинання (extensio) — рух, у результаті якого суглобовий кут збільшується, а протилежні кінці кісток віддаляються один від одно- го.

За формою суглобових повер- хонь одновісні суглоби можуть бу-

ти блокоподібними або циліндри-

чними (рис. 4.46, 3, 4, 6, 7). При цьому суглобова поверхня однієї кістки має форму блока або цилін- дра (валка), а іншої відповідне їм заглиблення.

Двовісні суглоби характеризу- ються тим, що в них можливі рухи навколо двох осей. Крім згинання та розгинання в цих суглобах від- бувається відведення (abductio) — рух назовні від серединної площи- ни (назовні, латерально) і приве- дення (adductio) рух у напрямку до серединної площини тіла (меді- ально). Двовісні суглоби за формою суглобових поверхонь еліпсоподіб- ні. Суглобова поверхня однієї кіст- ки має форму еліпса, іншої від- повідної заглибини.

Багатовісні це суглоби, в яких можливі рухи навколо трьох осей. Крім названих вище в них можливі обертальні рухи: обер- тання назовні супінація (supinatio) і обертання досередини

пронація (pronatio).

За формою суглобових поверхонь багатовісні суглоби кулясті (рис. 4.46, 1, 2). При цьому суглобова поверхня однієї кістки має форму сегмента кулі, а іншої відповідної чаші.

Крім названих форм є ще суглоби, в яких осі руху не ви- ражені. Їх називають плоскими. В них можливі ковзаючі рухи.

4.2.3. Розвиток з’єднань кісток

Безперервні зєднання кісток притаманні здебільшого ниж- чим хребетним, що живуть у воді, зєднання окремих кісток яких потребують не стільки рухливості, скільки пружності, напри- клад, у риб. З переходом до наземного способу існування і розви-

181

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]