Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Нóтрощі

слизовій оболонці. Порожнина крайньої плоті довга, на дорсаль- ній стінці є випин крайньої плоті, який досягає значних розмірів (до 15 см завширшки).

У кобеля (див. рис. 6.44, а) сімяниковий мішок міститься по- близу відхідника, його шкіра пігментована, вкрита невеликою кількістю волосся. Сімяники розміщені в мішку головчастим кі- нцем уперед і дещо донизу (придаток сімяника лежить зверху). Сімяники мають овальну форму, на розрізі сіре забарвлення, невеликі (30 г; див. рис. 6.45, в). Придаток сімяника добре роз- винутий. Сімяний канатик широкий. Міхурцевих та цибулино- сечівникових залоз немає. Застінна частина передміхурової за- лози велика, щільна, жовтуватого кольору. Пристінної частини залози немає. Голівка статевого члена довга, циліндрична. Пе- черисті порожнини добре виражені. В передній частині статевого члена розміщена кістка статевого члена (див. рис. 6.48, в). Край- ня плоть довга, у внутрішній пластинці міститься значна кіль- кість лімфатичних вузликів.

6.6.3. Органи розмноження самок

До статевих органів самок належать яєчники, в яких утворю- ються жіночі статеві клітини (яйцеклітини) і статеві гормони; маткові труби (яйцепроводи) — сприймають яйцеклітини і пере- міщують їх у матку; матка, призначена для розвитку плода; піх- ва є органом парування та родовим шляхом; присінок піхви,

що є продовженням піхви; зовнішні статеві органи (рис. 6.49). Яєчник (ovarium) 1 парний орган овальної форми. Яєчники

невеликі, найбільшу масу вони мають у кобили — 20 – 40 г, дещо меншу у корови — 12 – 16, у свині — 7 – 9 і у суки — 1 г. У моло- дих тварин яєчники мають менші розміри, ніж у дорослих, хоча в старості вони знову значно зменшуються.

На яєчнику розрізняють два кінці трубний і матковий, два краї брижовий і вільний і дві поверхні латеральну й ме- діальну. До трубного кінця прикріплюється лійка маткової тру- би, а до маткового власна звязка яєчника, що продовжується до рога матки.

Яєчник тією чи іншою мірою обмежений брижею яєчника, що формує яєчникову сумку. Глибина й розміри сумки у свійських тварин різні.

У корови яєчники овальні, з гладенькою поверхнею. Правий яєчник більший від лівого. Довжина яєчника 2 – 4 см. Яєчники підвішені на рівні крижового горба клубової кістки.

379

Розділ 6

в

аб

г

Рис. 6.49. Будова статевих органів:

а корови; б суки; в кобили; г свині; 1 яєчник; 2 маткова труба; 2лійка маткової труби; 3 ріг матки; 4 тіло матки; 5 шийка матки; 6 піхва; 7 присінок піхви; 8 клітор; 9 зовнішній отвір сечівника; 10 со- ромітні губи; 11 більша присінкова залоза; 11відкрита залоза; 12 сере- дня яєчникова і маткова артерія та вена; 13 широка маткова звязка; 14 карункули матки; 15 отвори гартнерових проток; 16 зовнішній отвір матки; 17 піхвова частина матки; 18 сечовий міхур; 19 яєчникова сумка; 20 менші залози присінка

380

Нóтрощі

Укобили яєчники бобоподібної форми, 8 – 15 см завдовжки. Зовні вони вкриті серозною оболонкою. Овуляція відбувається в одному місці яєчниковій ямці, де немає серозної оболонки. Яє- чники розміщені позаду нирок.

Усвині яєчники мають горбкувату поверхню, оточені добре розвиненою яєчниковою сумкою. Розміщені в ділянці 5 – 6-го по- перекових хребців.

Усуки яєчники невеликих розмірів і повністю знаходяться в яєчниковій сумці. Розміщені на рівні 3 – 4-го поперекових хреб- ців.

Мікроскопічна будова яєчників (рис. 6.50). Зовні яєчник вкри-

тий одношаровим кубічним епітелієм, під яким розміщена біл- кова оболонка. У яєчнику розрізняють кіркову й мозкову речо- вини. Кіркова речовина знаходиться на периферії, мозкова в центрі органа. У кобили, навпаки, мозкова речовина яєчника розміщена на периферії (за винятком овуляційної ямки), а кір- кова в центрі, лише

вділянці овуляційної

ямки вона виходить на периферію.

Строма кіркової ре- човини утворена воло- книстою сполучною тканиною. В ній є бага- то фібробластів та ен- докринних клітин, які продукують статевий гормон самки естро- ген. Основну масу кір- кової речовини утво-

Рис. 6.50. Схема будови

 

 

яєчника:

 

 

1

звязка

яєчника;

2

поверхневий

епітелій;

3

білкова оболонка;

 

4

при-

мордіальний,

5

первин-

ний,

6 що росте, 7 вто-

ринний, 8 атретичний, 9

зрілий фолікули;

10 тека;

11

фолікулярні

клітини;

12 яйценосний

горбок з

овоцитом;

13

порожнина

фолікула;

14 овульований

фолікул;

15 овоцит;

16,

17 жовте тіло; 18 білу-

вате тіло;

19 судини

 

381

Розділ 6

рюють фолікули різного ступеня зрілості, жовті тіла, атретичні фолікули та білуваті тіла.

В усіх фолікулах на різних стадіях зрілості містяться яйцеклі- тини, що перебувають у стадії росту (первинний овоцит). Ці фо- лікули залежно від зрілості поділяють на примордіальні, пер- винні, вторинні й третинні. Примордіальні фолікули розміщені під білковою оболонкою. Вони мають невеликий діаметр, яйце- клітина в них оточена шаром плоских фолікулярних клітин. У первинному фолікулі яйцеклітина оточена одним або кількома шарами кубічних фолікулярних клітин, які діляться шляхом мітозу. Через фолікулярні клітини в яйцеклітину надходять по- живні речовини, завдяки яким відбувається їх ріст. Вони ж фор- мують вторинну оболонку яйцеклітини. Фолікулярні клітини також продукують гормон естроген. Навколо фолікулів зі сполу- чної тканини починає формуватися їхня оболонка тека.

Яйцеклітина у вторинному фолікулі оточена багатьма шара- ми фолікулярних клітин. Між ними подекуди виникають значні міжклітинні простори, заповнені фолікулярною рідиною, яку продукують фолікулярні клітини. Міжклітинні простори злива- ються і формують порожнину фолікула, яка збільшується і відті- сняє яйцеклітину на периферію. У вторинних фолікулах добре розвинена оболонка з численними кровоносними судинами. Тре- тинний (зрілий) фолікул має велику порожнину, заповнену фо- лікулярною рідиною. На внутрішній стінці фолікула знаходить- ся яйценосний горбок (кумулюс), у якому знаходиться яйцеклі- тина, оточена кількома шарами фолікулярних клітин. Оболонка фолікула представлена зовнішнім і внутрішнім шарами. На внутрішньому шарі є фолікулярні клітини. Третинний фолікул має значні розміри. В процесі свого росту він досягає поверхні яєчника і виступає над нею. При цьому його стінка та білкова оболонка потоншуються. Потоншення цих структур призводить до овуляції розриву стінки фолікула та виходу яйцеклітини з фолікулярною рідиною в перитонеальну порожнину, з якої яй- цеклітина потрапляє у яйцепровід.

Порожнина фолікула, з якого відбулася овуляція, заповню- ється кровю, внаслідок чого утворюється геморагічне тіло, яке заміщується волокнистою сполучною тканиною. Фолікулярні клітини стінки фолікула інтенсивно розмножуються і витісняють сполучну тканину, яка залишається тільки в центрі. Між ними розвиваються кровоносні капіляри. Фолікулярні клітини нако- пичують жовтий пігмент лютеїн і перетворюються на залозисті клітини. Таким чином, геморагічне тіло перетворюється на жов- те тіло. Жовте тіло є тимчасовою залозою внутрішньої секреції.

382

Нóтрощі

Його клітини продукують гормон прогестерон. Якщо вагітність не настала, жовте тіло редукується. Під час вагітності жовте тіло продовжує розвиватись. Його редукція починається в другій по- ловині вагітності. При цьому воно заміщується волокнистою спо- лучною тканиною, і формується білувате тіло, яке поступово, впродовж кількох років розсмоктується.

Не всі фолікули, в яких відбувається ріст яйцеклітини, дося- гають зрілості. Частина з них редукується, внаслідок чого утво- рюються атретичні фолікули. Причини й механізми атрезії (зво- ротний розвиток) до цього часу точно не встановлені. Під час ат- резії яйцеклітина гине і фолікулярні клітини видозмінюються. В подальшому вони заміщуються клітинами внутрішнього шару оболонки фолікула. Частина цих клітин продукує гормон естро- ген.

Сумісна дія статевих гормонів самки естрогену й прогес- терону та гонадотропних гормонів аденогіпофіза регулює і кон- тролює процеси росту яйцеклітин, розвиток фолікулів та ову- ляцію.

Строма мозкової речовини утворена пухкою сполучною тка- ниною. В ній розміщені кровоносні судини, розгалуження яких проникають у кіркову речовину, нервові волокна та закінчення.

Маткова труба (tuba uterina, s. salpinx, s. tuba Fallopii) являє собою парну, тонку, дещо звивисту трубку, яка зєднує яєчник з рогами матки (див. рис. 6.49). Яєчниковий кінець маткової труби розширений і формує лійку маткової труби. Остання обмежена торочками труби. У глибині лійки є черевний отвір маткової тру- би, крізь який маткова труба сполучається з черевною порожни- ною. З протилежного кінця розміщений матковий отвір, що веде в ріг матки. Черевний отвір веде в ампулу маткової труби, яка ближче до матки звужується перешийком маткової труби.

Маткова труба 2 лежить у брижі, що є частиною широкої мат- кової звязки. Її стінка утворена слизовою, мязовою та серозною оболонками. Слизова оболонка представлена простим війчастим епітелієм і власною пластинкою. В епітелії крім війчастих є сек- реторні епітеліоцити. Власна пластинка утворена з пухкої спо- лучної тканини. Мязова оболонка утворена гладкою мязовою тканиною. Пучки міоцитів утворюють добре розвинений коловий шар. Поздовжній шар мязової оболонки виявляється поблизу матки.

Довжина маткової труби найбільша у кобили — 14 – 30 см, у корови — 21 – 28, дещо менша у свині — 15 – 25, у дрібних жуй-

них — 14 – 16 і у суки — 4 – 10 см.

383

Розділ 6

Матка (uterus, s. metra) являє собою добре розвинений мязовий порожнистий орган (див. рис. 6.49). У свійських тварин вона дворога. Основу матки становить непарне, дещо сплющене зверху вниз тіло 4 з порожниною всередині, яка добре виражена у кобили і слабко у свині. Тіло матки краніально продовжу- ється в парні роги матки 3, форма і розмір яких у тварин значно різняться. Дуже довгі роги матки у свині. Тіло матки, звужую- чись у каудальному напрямку, переходить у непарну шийку ма- тки 5. Всередині шийка має обмежений значними поздовжніми складками звужений канал, що відкривається в піхву зовнішнім матковим отвором, а в порожнину матки внутрішнім отвором. Основу шийки матки становить коловий шар мязової оболонки. Шийка матки в звичайному стані закрита, всередині неї є слизова пробка, яка особливо щільна під час вагітності. Форма шийки ма- тки у різних тварин неоднакова. В одних вона різко виступає в піхву (у кобили, корови, хижаків, оленів), в інших цього не спо- стерігається (у свині, вівці).

У корови матка короткорога, зі слабко вираженим тілом. Роги матки зігнуті подібно до баранячих. У задній частині роги зєднуються міжроговою звязкою. На слизовій оболонці рогів зна-

ходиться 80 – 120 карункулів (88 – 96 у овець і кіз), розміщених у

 

4 ряди. Карункули (мясце)

 

містять крипти, в які вхо-

 

дять ворсинки хоріона. Під

 

час вагітності карункули

 

досягають значних розмірів

 

(рис. 6.51). Тіло матки коро-

 

тке (до 6 см). Шийка матки у

 

корів добре виражена, дося-

 

гає 7 – 11 см завдовжки і у

 

вигляді втулки (пробки)

 

значно виступає в піхву. У

Рис. 6.51. Карункул з вагітної матки

овець і кіз шийка виражена

не чітко, слизова оболонка у

корови

 

вигляді ребристих, кільце-

вих складок утворює довгий звужений рукав. У дрібних жуйних форма карункулів своєрідна поверхня їх має втиснення у ви- гляді ямок.

У кобили матка добре виражена, досягає 15 см завдовжки. Ро- ги матки відносно широкі, незначно вигнуті донизу, закінчують- ся заокругленими кінцями, в які входять маткові труби 2 (див. рис. 6.49, в). Шийка матки 5 добре виражена, товста, втул- коподібно виступає в піхву 17. Слизова оболонка матки складча-

384

Нóтрощі

ста, з матковими криптами. Матка прикріплюється в ділянці від 3-го поперекового до 4-го крижового хребця.

Усвині матка довга, багатоплідна, з дуже довгими рогами (до 2 м) і слабко вираженим тілом. Роги тонкі, кишкоподібні, зібрані в петлі 3. Шийка матки (до 18 см) без різких меж переходить у піх- ву. Слизова оболонка шийки матки формує характерні хвилеподі- бні складки з бічними виступами (до 2 см), які заходять у проміж- ки протилежної складки. Тіло коротке (до 7 см).

Усуки матка дворога, багатоплідна, з довгими прямими й то- нкими рогами (до 9 см). Тіло матки 4 коротке, вузьке. Шийка матки 5 різко виступає в піхву 17. Матка розміщена в черевній порожнині.

Мікроскопічна будова матки (рис. 6.52). Стінка матки утворена слизовою, мязовою та серозною оболонками. Слизова оболонка ендометрій складається з епітелію і власної пластинки. Епіте- лій у більшості ссавців одношаровий стовпчастий. В окремі пері- оди статевого циклу він може бути багаторядним або багатошаро- вим. У рогах матки серед епітеліоцитів слизової оболонки трап- ляються і війчасті клітини. Власна пластинка добре розвинена. Вона побудована з пухкої та ретикулярної сполучної тканини і містить міоцити. У власній пластинці в ділянці рогів і тіла матки

єпрості, розгалужені, трубчасті маткові залози. Секрет залоз ви- користовується зародком на ранніх етапах його розвитку для жи- влення. У жуйних власна пластинка формує потовщення кару- нкули, які у вагітних тварин досяга- ють значних розмірів.

Карункули (див. рис. 6.51) не мають залоз і містять багато крово- носних судин. У вагітних тварин з карункулами зєднуються котиледо- ни фетальної частини плаценти. Слизова оболонка шийки матки фо- рмує складки різної конфігурації: в

їїепітелії є багато слизових клітин.

Рис. 6.52. Схема мікроспопічної будови рога матки вівці:

І слизова оболонка; ІІ мязова оболон- ка; ІІІ серозна оболонка; 1 епітелій слизової оболонки; 2 власна пластинка слизової оболонки з матковими залозами; 3 карункул; 4 внутрішній мязовий шар; 5 судинний шар; 6 зовнішній мязовий шар; 7 кровоносні судини; 8 просвіт рога

385

Розділ 6

Мязова оболонка матки міометрій утворена гладкою мязовою тканиною. Пучки міоцитів формують три шари: внут- рішній коловий, середній косий і зовнішній поздовжній. Коловий шар у ділянці шийки матки утворює її стискач, завдяки якому канал шийки матки закритий. Він відкривається під час родів і в період охоти. Косий шар мязової оболонки добре розви- нений у хижаків. У ньому є багато кровоносних судин, у звязку з чим його називають судинним. У корів цей шар мязової оболон- ки є лише в ділянці рогів матки. У свиней він відсутній, а в ко- бил слабко виражений.

Серозна оболонка матки периметрій складається з влас-

ної пластинки і мезотелію. Вона, як і інші оболонки, під час вагі- тності потовщується. Серозна оболонка з рогів і тіла матки про- довжується в широку маткову звязку (див. рис. 6.49).

Піхва (vagina) являє собою видовжену трубку значних розмірів з товстими мязовими стінками (див. рис. 6.49, 6, рис. 6.53, 7). Піх- ва розміщена каудально від матки і переходить у сечостатевий присінок. Межею між ними на вентральній стінці є зовнішній отвір сечівника. Стінка піхви складається зі слизової, мязової та адвентиціальної оболонок. Остання вкриває задню частину піхви, а краніальна частина вкрита серозною оболонкою.

Слизова оболонка піхви вистелена багатошаровим плоским епітелієм, без залоз, зібрана в численні поздовжні складки, за- вдяки чому еластична піхва може значно розтягуватися. У сли- зовій оболонці піхви міститься багато нервових закінчень, по- дразнення яких викликає рефлекс збільшення молоковіддачі.

Піхва у корови довга (до 28 см). Присінкова піхвова складка майже не розвинута. У кобили піхва довга, широка. Склепіння піхви над шийкою матки різко виражене. У свині піхва має ви- гляд вузької трубки, склепіння не формує. У суки піхва добре розвинута, з численними складками.

Присінок піхви (сечостатевий) (vestibulum vaginae) є продов- женням піхви від зовнішнього отвору сечівника до зовнішніх статевих органів (див. рис. 6.49, 7). Стінки присінка товсті, оскі- льки в них знаходиться мяз стискач присінка. Слизова обо- лонка вистелена багатошаровим плоским епітелієм. Підслизо- вий шар присінка багатий на венозні сплетення, які в бічних його стінках утворюють особливі печеристі ділянки цибулини присінка. Останні при заповненні кровю потовщуються. Ці утвори добре розвинені у кобили й хижаків. Крім того, в бічних стінках розміщена парна більша присінкова залоза 11. У нижній стінці присінка міститься ряд дрібних залоз, які називають меншими залозами присінка 20.

386

Нóтрощі

Рис. 6.53. Топографія органів розмноження:

а корови; б кобили; 1 яєчник; 2 маткова труба; 3 ріг матки; 4 тіло матки; 5 шийка матки; 5піхвова частина матки; 5′′ зовнішній отвір матки; 6 широка звязка матки; 7 піхва; 8 пряма кишка; 9 сечо- вий міхур; 10 стискач піхви; 11 печеристе тіло присінка піхви; 12 соро- мітні губи; 12соромітна щілина; 12′′ дорсальні і вентральні спайки губ; 13 нирка; 14 сечовід; 15 аорта; 16 сечівниковий мяз; 17 медіальна артерія і вена яєчника та матки; 18 відхідник; 19 зовнішній стискач відхі- дника; 20 мяз підіймач відхідника; 21 мяз стискач присінка; 22 прямокишково-хвостовий мяз

387

Розділ 6

У корови більша присінкова залоза 11 велика, менші залози невеликі. У кобили протоки менших залоз присінка добре поміт- ні (8 – 10 отворів). Цибулини присінка довгі (до 8 см) й широкі. У суки й свині присінок короткий, вузький. Отвори залоз невеликі.

Зовнішні статеві органи (соромітна ділянка) (pudendum femininum) є зовнішньою частиною статевого апарату (див. рис. 6.53). Вони складаються з двох соромітних губ (рис. 6.54, 1), які обмежують соромітну щілину 2, та клітора. Зовнішні статеві ор- гани розміщені вентрально від відхідника 3, відокремлюючись від нього промежиною 4.

Соромітні губи парні потовщені шкірні складки, що обмежу-

Рис. 6.54. Зовнішні статеві органи:

а корови; б кобили; в свині; г суки; 1 соромітні губи; 2 соромітна щілина; 3 відхідник; 4 промежина; 5, 5дорсальна і вентральна спайки губ

ють вхід у статеві шляхи. Вони являють собою вертикальні потов- щення й містять у товщі скупчення жирової клітковини, еластичні елементи та венозні сплетення. В їх шкірі є потові та сальні залози. Соромітні губи обмежують соромітну щілину 2. У верхніх і нижніх кінцях губи утворюють дорсальну 5 й вентральну 5′ спайки губ. У товщі губ розміщений стискач соромітних губ.

У нижній частині соромітних губ міститься клітор 8 (див. рис. 6.49). Він має конусоподібну форму і прикритий крайньою плот- тю клітора. Клітор складається з двох ніжок, тіла і голівки, тобто відповідає статевому члену самця. Він рельєфно виступає у ко- били, довжина його сягає до 8 см. У корови він дещо більший (до

388

Нóтрощі

12 см). У деяких тварин він має значні розміри і містить кісточку клітора (куниця, мавпа).

Запитання для самоконтролю

1. Розвиток статевих органів. 2. Назвіть статеві органи самця. 3. Будова сімяникового мішка. 4. Макро- і мікроструктура сімяника. 5. Додаткові статеві залози, їх будова і топографія. 6. Сечостатевий канал. 7. Будова статевого чле- на. 8. Назвіть статеві органи самки. 9. Макро- і мікроскопічна будова яєчника. 10. Будова матки, її топографія. 11. Особливості будови піхви, присінка піхви та зовнішніх статевих органів.

389

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]