Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

нерухомою, а частину мяза, що прикріплюється в цій точці, — початком мяза. Точка, на яку діє мяз, — рухома, а частина мяза, що прикріплюється в цій точці, має назву закінчення. Фу- нкція рухомої й нерухомої точок мязів може змінюватися зале- жно від стану тварини (різні фази руху та стан спокою).

Мязи можуть діяти ізольовано один від одного і групою. Мязи, що діють сумісно й однаково, називають синергістами, а мязи, які діють протилежно один одному, — антагоністами. Під час скорочення або вкорочення окремих мязів їхні антагоністи розтягуються. З розслабленням перших останні (в силу еластич- ності) набувають вихідного стану. Найповніше і найефективніше мяз функціонує тоді, коли він розміщений під прямим кутом відносно кістки, на якій він закріплюється, якщо діє на добре виражений важіль довге плече сили.

У результаті сумісної дії мязів зі скелетом виконується певна робота, що супроводжується накопиченням теплоти в тілі твари- ни.

4.3.2. Фізичні властивості та хімічний склад скелетних м’язів

Скелетні мязи мають певну пружність, а також еластичність і міцність, яка посилюється за рахунок сполучнотканинного осто- ва. Еластичність і міцність мяза зменшується з віком, він стає вялим і слабким на розрив.

Забарвлення мязів залежить від насиченості мязової тка- нини міоглобіном (від світло-рожевого до буро-рожевого). У мо- лодих тварин мязи світліші, ніж у дорослих. У мязів, що вико- нують більше навантаження, забарвлення темніше (червоні мязи), ніж у менш діяльних, які мають світле забарвлення (бі- лі мязи).

Скелетні мязи свійської тварини майже на 80 % складаються з води, 2 – 3 % якої перебуває у звязаному, а решта у вільному стані. Органічні сполуки, більша частина яких білкові, стано- влять близько 20 %. Ліпіди представлені в мязах переважно фо- сфатидами (лецитини, кефаліни, ацетатфосфатиди та ін.), у кі- лькості до 1 % і холестерином (близько 0,2 %). Крім білків і жирів до складу органічних речовин мязів входять глікоген, екстрак- тивні речовини, солі органічних і неорганічних кислот та деякі інші хімічні сполуки.

192

Апарат рóхó

Хімічний склад скелетних мязів зазнає значних вікових і ме- ншою мірою видових та статевих відмінностей, що передусім за- лежить від кількості в них води.

Маса мязів змінюється не тільки залежно від виду, а й від породи тварин (при цьому слід враховувати стан вгодованості та участь у роботі). У великої рогатої худоби віком 1,5 року мязи становлять 29 – 36,2 % маси тварин, у дорослих коней — 37,8, у овець — 34,3, у свиней — 31,2 %. У новонароджених відносна маса мязів лише ненабагато менша, ніж у дорослих тварин. Очевидно, що у копитних тварин скелетні мязи розвинені вже при народженні, як пристосування до руху.

Робота м’язів

Різні мязи, скорочуючись, виконують певну роботу з виділен- ням теплоти. Це одне з основних джерел утворення тепла в ор- ганізмі: 2/3 всієї теплоти виробляється скелетними мязами, 1/3 є результатом обміну речовин в інших органах та роботи мязів нутрощів.

Мязи перетворюють хімічну енергію на механічну роботу ду- же ощадливо, з найменшим утворенням теплоти: 25 – 33 % енер- гії перетворюються на механічну роботу, решта на теплоту, тоді як парова машина переводить у механічну роботу — 8 %, а в теплоту — 92 % енергії.

Сила мяза пропорційна кількості мязових пучків, а шлях довжині мязових пучків (враховуючи, що мязові волокна мо- жуть скорочуватися вдвічі).

У мязі розрізняють анатомічний і фізіологічний поперечни- ки. Анатомічний поперечник це площа мязового черевця в ділянці найбільшого діаметра, фізіологічний поперечник це площа всіх мязових пучків на розрізі. У мязі, що має парале- льно розміщені вздовж осі мяза мязові пучки, ці величини од- накові. У складніше побудованих мязах (перистих) ці величи- ни не збігаються. В одноперистого мяза (рис. 4.51) паралельно розміщені мязові пучки не збігаються з віссю мяза і прикріп- люються до сухожилків під кутом. У двоперистого мяза один із сухожилків проникає вглиб мяза у вигляді сухожилкового дзе- ркала. Багатоперистий мяз таких сухожилкових дзеркал має кілька, що зумовлює збільшення кількості мязових пучків, а відповідно, фізіологічний поперечник і силу мяза.

193

Розділ 4

а

паралельноволок-

нистий мяз;

б

одно-

перистий мяз;

 

в

двоперистий

мяз;

г

багатоперистий

мяз;

А А анатомічний

поперечник;

Б Б

фізіологічний

попере-

чник;

 

1

 

пучки

мязових

волокон;

2,

Рис. 4.51. Типи мязів

за внутрішньою будо-

 

 

вою:

 

 

3 сухожилкові плас- тинки

Урезультаті роботи мязів здійснюється виведення організму

зінертного стану і переміщення його в просторі, або локомоція; рухи окремих частин тіла; статика тіла; напруження і рухи вну- трішніх органів у процесі травлення, дихання, кровообігу тощо, які здійснюються за допомогою мязів нутрощів.

Уздійсненні рухів значна роль належить також силі гравіта- ції, силам, що виникають завдяки еластичності звязок, пружно- сті хрящів і кісток, силам зчеплення й тертя. Тому мязи не єдина рушійна сила організму, але єдина керована сила.

Скорочення скелетних мязів зумовлюють рухи різних частин організму: рух частин хребетного стовпа, нижньої щелепи та підязикового апарату, рух кінцівок, шкірних складок голови, тулуба, щік, вух тощо.

Рухи, що виникають у результаті дії мязів, відбуваються в ор- ганізмі координовано. Координованими є рухи різних ділянок однієї частини тіла, наприклад рухи в різних суглобах однієї кі- нцівки, або рухи різних частин організму в цілому. Це досягаєть- ся тим, що в організмі має місце визначена послідовність у рухах мязів кінематичний ланцюг. Погодженість рухів забезпечу- ється тим, що один і той самий мяз у сусідніх ділянках може ви- конувати різну дію. Так, двоголовий мяз плеча для плечового суглоба є розгиначем, а для ліктьового згиначем. Це можливо тому, що мяз може бути не тільки односуглобовим, а дво- і бага- тосуглобовим і відносно кожного із суглобів розміщується неод- наково (в одному суглобі мяз проходить через вершину кута суг- лоба, в іншому всередині кута). Однак в одному суглобі або ділянці тіла певний мяз може виконувати лише один основний рух, наприклад, або зігнути цей суглоб, або розігнути його. Від- носно інших суглобів цей самий мяз, як правило, може викону- вати й інші види рухів та роботу.

194

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]