Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

тком кінцівок та їх удосконаленням в активній локомоції відбу- вається й диференціація зєднань кісток, повязаних з їхньою функцією.

Уперіод внутрішньоутробного розвитку кістки спочатку зєднуються мезенхімою, яка в подальшому стає сполучною тка- ниною. Сполучна тканина скріплює краї суміжних кісток (таке зєднання називають синдесмозом або швом). У разі заміни спо- лучної тканини хрящовою утворюється синхондроз, кістковою синостоз.

Упроцесі розвитку переривчастого, синовіального зєднання спочатку між кінцями двох хрящових закладок майбутніх кісток зберігається прошарок мезенхіми, в якій після виникнення

 

центрів скостеніння

 

й розсмоктування

 

мезенхіми

форму-

 

ється вузька щілина

 

(рис. 4.47). У міру

 

збільшення щілини

 

формується

пер-

 

винна

порожнина

 

суглоба. Стінка по-

Рис. 4.47. Розвиток і будова суглоба:

рожнини

утворю-

а зрощення; б утворення суглобової порожни-

ється з мезенхіми, з

ни; в простий суглоб; г складний суглоб; 1

хрящові закладки кісток; 1кістка; 2 мезенхіма;

клітин

зовнішнього

3 суглобова порожнина; 4 синовіальний шар

шару волокниста,

капсули; 5 волокнистий шар капсули; 6 окістя;

7 суглобовий хрящ; 8 прокладка (хрящова)

а з внутрішнього

 

синовіальна

мем-

 

брана.

 

 

У складних суглобах з мезенхіми всередині суглоба утворю- ються хрящові включення чи внутрішньосуглобові звязки, а в капсулі суглоба внутрішньокапсульні звязки і навіть сезамо- подібні кістки.

4.2.4. З’єднання кісток осьового скелета

З’єднання кісток черепа

Здебільшого кістки черепа зєднуються між собою безперерв- но, за допомогою швів. У молодих тварин шви заповнені волок- нистою сполучною тканиною, яка з віком замінюється спочатку хрящовою, а потім кістковою тканиною. За допомогою суглобів до черепа приєднується нижня щелепа та підязиковий скелет.

Скронево-нижньощелеповий суглоб (articulatio temporomandibularis) утворений суглобовим горбком виличного відростка

182

Апарат рóхó

скроневої кістки та голівкою нижньої щелепи, між якими є суг- лобовий диск. За формою суглобових поверхонь цей суглоб еліп- соподібний, за можливими рухами двовісний. Крім капсули суглоб має латеральну й каудальну звязки, що зєднують кінці кісток, які його утворюють. Суглоб складний, еліпсоподібний, двовісний, у ньому можливі такі рухи: опускання й підіймання нижньої щелепи, бічні рухи щелепи, висування щелепи вперед та відтягнення її назад.

Зєднання підязикового скелета. Підязиковий скелет (підязикову кістку) утворюють невеликі кістки, що зєднуються між собою суглобами, хрящовою й кістковою тканинами. Він зєднується за допомогою суглоба з щитоподібним хрящем горта- ні та за допомогою волокнистої сполучної тканини (рідше хря- щової) зі скроневою кісткою.

Суглоби і зв’язки хребта, ребер та груднини

Атлантопотиличний суглоб (articulatio atlantooccipitalis) —

простий, двовісний, утворений виростками потиличної кістки та краніальними суглобовими ямками атланта. Суглоб має капсу- лу, бічні звязки і дорсальну та вентральну перетинки, що при- кривають потилично-атлантний проміжок. У цьому суглобі мож- ливі згинання, розгинання та бічні рухи.

Атлантоосьовий суглоб (articulatio atlantoaxialis) утворений вентральною суглобовою поверхнею осьового хребця, яка поши- рюється також на вентральну поверхню його зуба, і каудальною суглобовою ямкою атланта. Це простий одновісний суглоб. Він має капсулу і кілька звязок, що зєднують атлант і осьовий хре- бець. Для суглоба характерні обертальні рухи навколо зуба осьо- вого хребця.

Решта хребців (крім перших двох шийних) зєднуються між собою міжхребцевими дисками, суглобами та звязками (рис. 4.48). Міжхребцеві диски зєднують тіла хребців і складаються з центральної й периферичної частин. Центральна частина пред- ставлена пульпозним ядром (залишок хорди), периферична волокнистим кільцем, утвореним волокнистою хрящовою ткани- ною.

Суглоби утворені суглобовими відростками і зєднані капсу- лою. Звязки тіл хребців є дві: поздовжня дорсальна звязка, що починається від дорсальної поверхні зуба осьового хребця і про- стягається в хребтовому каналі до крижової кістки, зростаючись з окістям хребців та міжхребцевими рисками; поздовжня вент- ральна звязка, що починається на вентральній поверхні тіл

183

Розділ 4

Рис. 4.48. Зєднання кісток осьового скелета:

а зєднання хребців і ребер; б каркова звязка; 1 волокнисте кільце; 2 пульпо- зне ядро; 3 вентральна поздовжня звязка; 4 міжголівкова звязка ребер; 5 дорса- льна поздовжня звязка; 6 промениста звязка голівки ребра; 7 поперечно- реброва звязка; 8 надостиста звязка; 9 канатик каркової звязки; 10 пластинка каркової звязки; 11 міжостисті звязки

останніх грудних хребців, починаючи з 8-го чи 9-го, зростається з їх окістям та міжхребцевими дисками, досягає вентральної пове- рхні крижової кістки. Остисті відростки хребців зєднані міжос-

тистою та надостистою звязками. Надостиста звязка в ділянці шиї продовжується в каркову звязку. Дуги хребців зєднуються

жовтими звязками, а поперечні відростки міжпоперечними звязками.

Каркова звязка складається з канатика каркової звязки та пластинки каркової звязки.

Канатик каркової звязки починається парними округлими тяжами від горбистості потиличної кістки, прямує до остистого відростка 2-го грудного хребця, поступово розширюючись, утво- рює в ділянці холки разом з надостистою звязкою капюшон.

Пластинка каркової звязки починається від остистих відрост- ків 2 – 7-го шийних хребців і закінчується на канатику каркової звязки. Пластинка спочатку парна, а в каудальному напрямі непарна.

Ребра зєднуються своїми голівками з грудними хребцями за допомогою двох суглобів суглоба голівки ребра та ребернопо- перечного суглоба. Перший утворений голівкою ребра і реброви- ми ямками двох суміжних хребців, другий горбком ребра та поперечним відростком хребця. Суглоби мають капсулу і звязки. Голівки протилежних ребер зєднані звязкою, яка починається в жолобі чи на гребені голівки одного ребра, проходить над між-

184

Апарат рóхó

хребцевим диском і закінчується на голівці протилежного ребра. Є також радіальні звязки та звязки шийки ребра.

Кісткове ребро з ребровим хрящем зєднується за допомогою симфізів. Тільки у жуйних з 2-го по 10-те ребра і у свиней з 2-го по 5-те ребра між ними мають суглоб. Реброві хрящі з ребровими вирізками груднини зєднуються за допомогою суглобів. Ребра зєднані між собою міжребровими мязами та фасціями.

Частини й сегменти тіла груднини зєднані хрящовою тканиною. У свиней і жуйних ручка груднини з тілом утворюють суглоб.

З’єднання кісток грудної кінцівки

Грудна кінцівка приєднується до тулуба за допомогою сполуч- ної тканини та мязів (сполучнотканинно-мязове зєднання синсаркоз).

Плечовий суглоб (articulatio humeri) простий, за формою ку- лястий, багатовісний (рис. 4.49, а). Він утворений суглобовою за- падиною лопатки і голівкою плечової кістки. Має суглобову кап-

Рис. 4.49. Суглоби грудної кінцівки:

а плечовий суглоб коня (дорсокраніальна поверхня); б ліктьовий суглоб великої рогатої худоби з медіальної поверхні; в запястковий суглоб великої рогатої худоби з краніальної поверхні; г суглоби пальців великої рогатої ху- доби з латеральної поверхні; 1 капсула суглоба; 2 потовщення капсули; 3 коротка медіальна звязка; 3медіальні звязки; 4 міжкісткові звязки; 5 міжрядова звязка; 6 медіальна довга звязка; 7 довга латеральна звязка; 8 латеральні звязки; 9 сухожилки мязів розгиначів пальців; 10 дорсальна звязка; 11 звязки сезамоподібних кісток; 12 пальмарна звязка; 13 третій міжкістковий мяз

185

Розділ 4

сулу і дзьобо-плечову звязку. Бічних звязок немає. Їхні функції беруть на себе кінцеві сухожилки мязів плечового суг- лоба: підостного і частково надостного з латеральної, а підлопат- кового з медіальної поверхні. В звязку з цим у плечовому суг- лобі виражені лише згинання та розгинання, і тільки у мясоїдів можливі бічні рухи.

Ліктьовий суглоб (articulatio cubiti) утворений блоком плечо- вої кістки з одного боку і проксимальним суглобовим кінцем променевої та ліктьової кісток з іншого боку, утворюючи таким чином складний блокоподібний одновісний суглоб (рис. 4.49, б). У суглобі можливі рухи згинання й розгинання. Суглоб має кап- сулу та бічні звязки (латеральну й медіальну), які зєднують кі- нці плечової і променевої кісток, та міжкісткові звязки, що спо- лучають променеву й ліктьову кістки між собою.

Запястковий суглоб (articulatio сarpi) — складний, одновіс- ний, утворений дистальним епіфізом кісток передпліччя, двома рядами кісток запястка та проксимальним епіфізом кісток пястка (див. рис. 4.49, в). Поділяється на такі суглоби: передплі- чно-запястковий між передпліччям і проксимальним рядом кісток запястка; міжзапястковий між обома рядами кісток запястка, запястково-пястковий між дистальним рядом кіс- ток запястка та проксимальним епіфізом кісток пястка. Окремі кістки в рядах також зєднуються за допомогою суглобів. Запястковий суглоб одновісний, допускаються рухи згинання і розгинання, які найбільше виражені в передплічно- запястковому суглобі. Суглоб має капсулу, зовнішній шар якої є спільним для всіх суглобів, і звязки. Серед бічних звязок (лате- ральних і медіальних) розрізняють довгі та короткі. Довгі звязки зєднують кінці кісток передпліччя і пястка, а короткі кістки рядів запястка, серед яких розрізняють: міжкісткові звязки між окремими кістками в ряду запястка; міжрядові звязки між рядами кісток запястка. Додаткова кістка запястка зєднується звязками з кістками передпліччя, запястка та пястка.

Суглоби пальців (articulationes digitorum)

Суглоб першої фаланги пальця, пястково-фаланговий суглоб,

путовий суглоб (artiсulatio metacarpo-phalangeа, art. сompedalis)

утворений дистальним епіфізом пясткової кістки, основою першої фаланги та проксимальними сезамоподібними кістками. Суглоб складний, блокоподібний, одновісний. Має капсулу суглоба, бічні звязки та звязки сезамоподібних кісток (рис. 4.49, г).

186

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]