Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Апарат рóхó

М’язи, що забезпечують видих

Дорсальний каудальний зубчастий мяз (m. serratus dorsalis caudalis; див. рис. 4.53, 9; 4.55, 4) бере початок зубцями на кау- дальних краях останніх ребер: у жуйних з 13-го по 10-те реб- ро, у коней з 18-го по 12-те, у свиней з 14-го по 9-те, у собак

з 13-го по 10-те, а закінчується широким сухожилком на ости- стих відростках останніх грудних і перших поперекових хребців.

Мяз, що відтягує ребра (m. retractor costae; див. рис. 4.55, 5)

прямує у жуйних від кінців поперечних відростків перших трьох поперекових хребців, у коней від грудопоперекової фасції, у свиней від поперечних відростків 2-го і 3-го поперекових хре- бців до останнього ребра. У жуйних, свиней і коней мяз зовні вкритий останнім зубцем дорсального зубчастого каудального мяза та зовнішнім косим мязом живота, у собак мяз розміще- ний під поперечним мязом живота.

Поперечний мяз грудної клітки (m. transversus thoracis)

утворює трикутну мязову пластинку з вершиною, спрямованою краніально, і переважно поперечним напрямком мязових воло- кон, що знаходяться між внутрішньою поверхнею груднини та ребровими хрящами справжніх ребер.

Ужуйних розрізняють 6 зубців мяза, що починаються на звязці груднини і закінчуються на 2 – 7-му ребрах, а 7-й зубець відмежовує закінчення груднинної частини діафрагми від усього мяза, закінчуючись на 8-му ребровому хрящі.

Уконей мяз має 6 – 7 зубців, що тягнуться від звязки груд- нини до кістково-хрящової межі 2 – 8-го ребер.

Усвиней мяз починається на внутрішній поверхні перших 8 ребрових хрящів і закінчується на кістково-хрящових зєднаннях 2 – 7-го ребер.

Усобак мяз починається вузьким апоневрозом на внутрішній бічній поверхні груднини, починаючи з 2-го сегмента (стернебри)

ідо кінця мечоподібного відростка, закінчується нечіткими зу- бцями на 2 – 7-му ребрових хрящах поблизу реброво-хрящових зєднань.

М’язи живота

Мязи живота тонкі мязові пластинки, що закінчуються, за винятком прямого мяза живота, апоневрозами. Вони розмі- щені пошарово так, що пучки мязових волокон кожних двох

221

Розділ 4

мязів перехрещуються в своєму ході майже під прямим кутом. Ці мязи формують нижню та бічні стінки порожнини живота.

Апоневрози мязів живота зєднуються на серединній білій лі- нії, що простягається від груднини до тазового зрощення. В ді- лянці білої лінії у плода є пупкове кільце, через яке проходять пупкові судини і яке після народження заростає.

Косий зовнішній мяз живота (m. obliquus externus abdominis;

рис. 4.53, 10; 4.56, 1) зовні вкритий глибокою фасцією тулуба, жовтою оболонкою живота і поверхневою фасцією тулуба з шкір- ним мязом тулуба. Він починається окремими зубцями мязово на ребровій стінці між зубцями вентрального зубчастого мяза та грудопоперекової фасції, має каудовентральний напрямок пуч- ків мязових волокон і в ділянці бічної поверхні черевної стінки переходить в апоневроз, який у травоїдних тварин значно роз- ширюється. Апоневроз закінчується на білій лінії живота, пе- редлобковому сухожилку та пахвинній звязці, що простягається від зовнішнього кута клубової кістки до краніальної лобкової звязки. Між частиною апоневроза, що закінчується на передло- бковому сухожилку, є щілина поверхневе пахвинне кільце, в якому пахвинна звязка формує латеральну ніжку цього кільця, а передлобковий сухожилок його медіальну ніжку. У травоїд- них тварин зовні мяз вкритий жовтою оболонкою живота, бага-

Рис. 4.56. Мязи черевної стінки собаки:

1 косий зовнішній мяз живота; 1його апоневроз; 2 косий внутрішній мяз живота; 2його апоневроз; 2′′ частина його апоневроза, що формує внутрішній листок піхви прямого мяза живота; 3 поперечний мяз живота; 4 прямий мяз живота; 5 пахвинна звязка; 6 поперечна фасція; 7 сімяникові судини в пахвинному каналі; 8 мяз, що підвішує сімяник

222

Апарат рóхó

тою на еластичні волокна, у свиней оболонка незначна, у собак її немає.

Косий внутрішній мяз живота (m. obliquus internus abdominis; див. рис. 4.55, 12; 4.56, 2) розміщений під попереднім мязом. Починається на маклаку, пахвинній звязці, грудопопе- рековій фасції, має краніовентральний напрямок волокон, що віялоподібно розходяться, переходять в апоневроз, який зроста- ється з апоневрозами зовнішнього косого й поперечного мязів живота, формуючи піхву для прямого мяза живота, і закінчуєть- ся на білій лінії.

Задній вільний край косого внутрішнього мяза живота обме- жує разом з пахвинною звязкою щілину глибоке пахвинне кільце.

Глибоке й поверхневе пахвинні кільця зєднуються між собою і утворюють пахвинний канал. Через цей канал у самців, а та- кож у сук проходить відросток піхвової оболонки. Він складаєть- ся з поперечної фасції та очеревини, що формують мішок, у яко- му розміщені сімяники, а у сук жир і звязка. Збоку від піхво- вого відростка проходить відщеплений від внутрішнього косого мяза живота мяз, що підвішує сімяник, — т. cremaster. У пах- винному каналі проходять також сімяпровід, судини і нерв сімяника, що становлять основну сімяного канатика.

Поперечний мяз живота (т. transversus abdominis; див. рис. 4.56, 3) є третім шаром у стінці живота, зсередини вкритий попе- речною фасцією та пристінним листком очеревини. Мяз бере по- чаток зубцями на поперечно-ребрових відростках поперекових хребців та внутрішній поверхні хрящів несправжніх ребер. Він є внутрішнім листком піхви прямого мяза живота і закінчується на білій лінії. У собак у каудальній черевній ділянці апоневроз поперечного мяза живота утворює зовнішній листок піхви пря- мого мяза.

Прямий мяз живота (т. rectus abdominis; див. рис. 4.55, 11; 4.56, 4) являє собою у коней, жуйних і собак міцний, плоский мязовий тяж з поздовжнім (сагітальним) напрямком волокон. Починається зовні на стернальних ребрах 5 – 6 сухожилкови- ми зубцями і закінчується на лобковій краніальній звязці, відділений від мяза протилежного боку білою лінією. По своє-

му ходу мяз має у жуйних — 5, у коней — 9 – 11, у свиней

7 – 9, у собак — 3 – 6 сухожилкових перетинок, що збільшують фізіологічний поперечник мяза. Волокна прямого мяза живо- та розміщуються під прямим кутом відносно волокон попереч- ного мяза живота.

223

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]