Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать
Рис. 4.1. Напрямки і площини тіла тварин:
площини: I сегментальна; II сагітальна; III фронтальна; напрямки: 1 краніальний; 2 каудальний; 3 дорсальний; 4 вентраль- ний; 5 медіальний; 6 латеральний; 7 рос- тральний; 8 проксимальний; 9 дистальний; 10 спинковий; 11 долонний (пальмарний); 12 підошовний (плантарний)
117

Апарат рóхó

Спеціальні анатомічні терміни, які вживають для визначення місцеположення органів

Для точного визначення розміщення органа чи його частин, а також взаєморозміщення органів тіло тварин умовно розділяють трьома взаємно перпендикулярними площинами (рис. 4.1).

Серединну, або медіанну, площину проводять уздовж тіла тва- рини, від верхівки морди до кінчика хвоста, вертикально і пара- лельно його осі. Ця площина поділяє тіло на дві симетричні поло- вини. Напрямки в бік цієї площини називають медіальними, про- тилежні, тобто від цієї площини, — латеральними (laterus бік), бічними. Серединну площину можна провести тільки одну, пло- щини, проведені поряд, — парамедіанні, або медіальні.

Сегментальну площину проводять вертикально впоперек тіла тварини, перпендикулярно до його осі. Напрямок від цієї пло- щини в бік голови називають краніальним (cranium череп), у бік хвоста каудальним (cauda хвіст). Сегментальних пло- щин можна провести відповідно до кількості хребців.

Фронтальну пло-

щину проводять гори- зонтально, паралельно осі тіла або лобу при витягнутій голові. На- прямки від цієї пло- щини вгору в бік спи- ни називають дорса-

льними (dorsum —

спина), в бік живота

вентральними (venter — живіт, черево).

На голові напрямок у бік носа має назву

рострального (rostra —

ніс), протилежний йому

каудального.

Передні поверхні

кінцівок до запястка на грудній кінцівці і до заплесна на тазовій називають краніаль-

ними, задні кауда- льними.

Передні поверхні

Розділ 4

кисті й стопи мають назву дорсальних, задня поверхня кисті

долонної, або пальмарної (palma — долоня), стопи підошов-

ної, або плантарної (planta — підошва). Зовнішня поверхня кі-

нцівок бічна, латеральна, внутрішня медіальна. Для ви-

значення положення окремих ланок кінцівки користуються те-

рмінами проксимальний, ближчий (proximalіs — ближчий) —

той, що розміщений ближче до тулуба тварин; дистальний, від- далений (distalis — віддалений) — віддалений від осьової час- тини тіла.

Частини та ділянки тіла

Тіло свійських тварин для зручності вивчення поділяють на частини та ділянки. До частин тіла відносять голову, шию, ту- луб, хвіст і кінцівки. Кожна з цих частин, у свою чергу, склада- ється з ділянок (рис. 4.2). Скелет, що знаходиться в їх основі, має ті самі назви, що й ділянки.

Рис. 4.2. Ділянки тіла великої рогатої худоби:

1 лобова; 2 потилична; 3 тімяна; 4 скронева; 5 привушна; 6 ву- шної раковини; 7 верхня шийна; 8 холки; 9 спини; 10 реберна; 11 підреберна; 12 поперекова; 13 голодної ямки; 14 здухвинна, або клубо- ва; 15 ділянка маклака; 16 крижова; 17 сіднична; 18 кореня хвоста; 19 сідничного горба; 20 стегно; 20′′′ ділянка кульшового суглоба; 20′′ ділянка колінного суглоба; 21 гомілка; 22 заплесно; 23 плесно; 24 пальці стопи; 25 стопа; 26 пахвинна; 27 лобкова; 28 пупкова; 29 ділянка мечоподібного хряща; 30 ділянка груднини; 31 запясток; 32 пясток; 33 пальці кисті; 34 кисть; 35 передгруднинна ділянка; 36 передпліччя; 37 ділянка плеча; 37ділянка плечового суглоба; 38 лопа- тки; 39 бічна шийна; 40 нижня шийна; 41 вилична; 42 міжщелепова; 43 підочна; 44 щічна; 45 підборіддя; 46 ділянки верхньої й нижньої губ; 47 жувального мяза; 48 носова

118

Апарат рóхó

Голову (лат. — caput, гр. — cephale) поділяють на череп і лице. На черепі (мозковий відділ) виділяють такі ділянки: потилич-

ну, тімяну, лобову, скроневу та привушну з вушною раковиною. На лиці (лицевий відділ) розрізняють такі ділянки: очної ям-

ки з ділянками верхньої й нижньої повік, підочну, виличну, жу- вального мяза, міжнижньощелепову, підборідну, щічну, верх- ньої та нижньої губ, носову, ділянки ніздрів.

Шия (cervix) простягається від потиличної ділянки до лопатки і поділяється на ділянки: верхню шийну, або каркову, ділянку, розміщену над шийними хребцями, бічну шийну, що тягнеться вздовж шийних хребців, і вентральну шийну, в якій знаходиться яремний жолоб. На вентральній шийній ділянці виділяють та-

кож гортанну і трахейну ділянки.

У травоїдних тварин шия порівняно довга, що зумовлено не- обхідністю брати корм із землі. У цих тварин існує пряма коре- лятивна залежність між довжиною шиї та довжиною кінцівок. Серед свійських тварин найдовшу шию мають високоногі швид- коалюрні коні, найкоротшу свині.

Тулуб (truncus) поділяють на грудний, черевний і тазовий відділи.

Грудний відділ поділяють на ділянки: холки, спини, бі- чні реберні, передгруднинну та груднинну. Кістковою основою холки й спини є грудні хребці, які в ділянці холки мають най- вищі остисті відростки. Ділянка холки це площа прикріплен- ня мязів хребта і пояса грудної кінцівки. Висока й довга холка сприяє розмашистим і пружним рухам. Найвища і найдовша хол- ка та коротка спина у коней, у свиней навпаки. Кістковий остов бічних реберних ділянок утворюють ребра, а перед-

груднинної й груднинної ділянок груднина.

На груднинній ділянці у самиць свиней і хижаків розміщені грудні молочні залози.

Позаду грудного відділу знаходиться черевний відділ живіт з черевною порожниною. Зверху він обмежений попереко- вими хребцями, збоку та знизу мякою стінкою живота, що ка- удально простягається і прикріплюється до таза. Порожнину живота поділяють на ділянки правого й лівого підреберя, мечо- подібну, праву й ліву здухвинні (бічні) ділянки, поперекову, пу- пкову, лобкову та праву й ліву пахвинні ділянки. На вентраль-

ній поверхні мечоподібної, пупкової та лобкової ділянок у са- миць розміщені молочні залози.

До тазового відділу належать крижова, сіднична та сіднича ділянки, ділянка маклака, сідничого горба і хвоста. Знизу від кореня хвоста знаходиться ділянка промежини, що обєднує

119

Розділ 4

відхідник і сечостатеву ділянку. У кнурів і котів калитка вхо- дить до сечостатевої ділянки, тому вентральна межа проме- жини у них проходить по передньому краю прикріплення ка- литки.

У коней крижову ділянку, сідничну з ділянкою маклака до сі- дничих горбів обєднують у ділянку крупа.

Кінцівки розрізняють грудні й тазові. Вони складаються з поясів і вільних кінцівок. Пояси кінцівок зєднані з тулубом. У вільній кінцівці розрізняють основний підтримувальний стовп і лапу.

Грудну кінцівку поділяють на пояс, плече, передпліччя та кисть. Пояс у тварин представлений лопаткою ділянка ло- патки. Нижче від неї знаходиться ділянка плеча, основою якого є плечова кістка. Ділянка плеча продовжується в ділянку перед- пліччя, кісткову основу якого утворюють променева й ліктьова кістки.

Передпліччя дистально зєднується з кистю. До складу кисті входять запясток, пясток і пальці. Їх основу утворюють відпові- дні кістки. Кількість пальців у сільськогосподарських тварин неоднакова, їх може бути від одного до пяти. Нумерацію пальців починають з внутрішньої поверхні. Кожний палець, за винятком першого, має три фаланги: проксимальну, середню й дистальну. В основі кожної фаланги знаходиться кістка: першої фаланги путова, другої вінцева і третьої ратична (у парнокопитних), копитова (у коней) і кігтьова (у хижаків) кістка. Кожну фалангу визначають як ділянку.

Тазова кінцівка складається з поясу, стегна, гомілки і стопи. Пояс тазової кінцівки входить до складу сідничної ділян- ки. Його кісткову основу утворює тазова кістка.

В основі ділянки стегна знаходиться стегнова кістка. Дистально від стегна розміщена ділянка гомілки (голінки). Її

основу утворюють велика й мала гомілкові кістки.

Дистально від гомілки знаходиться стопа. До її складу входять заплесно, плесно і пальці. Їх основу формують відповідні кістки. Кількість і будова пальців подібна до таких грудної кінцівки.

Будову тіла тварин вивчають у процесі індивідуального (онто- генез) та історичного (філогенез) розвитку. Онтогенез це роз- виток організму від запліднення до смерті. Його поділяють на пренатальний (див. розд. 2) і постнатальний періоди. В постна- тальному онтогенезі розрізняють періоди: новонародженості, мо- лочний, росту і розвитку молодняку, статевої зрілості, морфофу- нкціональної зрілості, старіння. Філогенез це розвиток певно- го виду тварин у процесі еволюції.

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]