Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 9

човині розміщуються клітини нейроглії та відростки нейронів, оточені мієліновою оболонкою. В головному мозку нейрогліоцити дуже поширені. На їх частку припадає майже половина маси мо- зку. У півкулях великого мозку й мозочка нейрони лежать пове- рхнево, утворюючи їх сіру речовину (кору). В інших відділах мо- зку нейрони мають вигляд скупчень, названих ядрами.

9.2.Постнатальні зміни структури мозку

Упроцесі диференціації нейрони втрачають здатність до роз- множення, однак збільшення їх розмірів і кількості відростків триває і в постнатальному періоді онтогенезу. Збільшуються й розміри нейроглії. Потовщуються мієлінові оболонки нервових волокон. У ранній постнатальний період онтогенезу ріст мозку відбувається інтенсивно. Так, у великої рогатої худоби впродовж першого року життя його маса подвоюється. Ріст мозку триває, хоча й повільно і після статевого дозрівання. У цей період маса мозку становить 80 % мозку дорослої тварини.

Удорослих тварин маса мозку становить 0,1 – 0,3 % маси тіла. У старих тварин може спостерігатися його інволюція. Вона характеризується потовщенням і ущільненням оболонок. Відбувається атрофія кори півкуль великого мозку і мозочка. При цьому борозни стають ширшими, а звивини вужчими й нижчими, розміри шлуночків збільшуються, маса білої речо- вини зменшується. Зменшуються і розміри та кількість нейро- нів, знижується вміст у них базофільної речовини. Зменшуєть- ся число нервових волокон і щільність їх розміщення у нерві. Особливо помітно зменшується кількість волокон великого ді- аметра, що належать великим нейронам, які проводять нерво- вий імпульс із більшою швидкістю, ніж дрібні. Спочатку за- значені зміни реєструються в клітинах мозку, пізніше в ді- лянках корінців нервів, а потім і в самих нервах, що призво- дить до зменшення кількості окремих рецепторів. Адекватне фізичне навантаження сповільнює вікові інволюційні процеси

унервовій системі.

Структури автономної нервової системи зазнають менш поміт- них вікових змін, ніж соматичної.

Запитання для самоконтролю

1. Як поділяють нервову систему? 2. Функції нервової системи. 3. Філогенез нервової системи. 4. Індивідуальний розвиток (онтогенез) нервової системи. 5. Гістогенез нервової системи. 6. Вікові зміни нервової системи.

460

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]