Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

найбільш диференційовані мязи лапи у хижаків, а вже у свиней відзначається значне їх спрощення. У жуйних та коней продов- жується подальше їх спрощення або ці мязи стають рудимента- рними чи подібними до звязок, тобто залишається тільки їхня сполучнотканинна частина і вони є пасивною конструкцією. За дією на окремі промені грудної кінцівки розрізняють загальні та спеціальні короткі мязи пальців.

Запитання для самоконтролю

1. Назвіть мязи, що діють на плечовий суглоб, функцію кожного з цих мязів. 2. Назвіть функціональні групи мязів ліктьового суглоба. Які мязи на- лежать до них? 3. Назвіть флексори і екстенсори запясткового суглоба. 4. Назвіть мязи суглобів пальців та визначте їхню функцію.

4.3.8. М’язи тазових кінцівок

Характеризуючи тазову кінцівку, слід зазначити відсутність рухів тазового поясу навколо крижової кістки. Величина розмаху під час поступального руху залежить винятково від рухливості вільної кінцівки.

Міцність звязку таза з хребтом і значна сила мязів, що пря- мують від таза в бік основного підтримувального стовпа вільних кінцівок, є доказом того, що тазові кінцівки ссавців відіграють вирішальну роль у проштовхуванні тулуба вперед.

Найдосконаліші, тобто хапальні, рухи цих кінцівок властиві не всім стопохідним, а переважно тим, що добре лазять по дере- вах, однак і в них тазові кінцівки значно поступаються за сприт- ністю грудним. Під час огляду тазової кінцівки збоку помітно, що мязиста маса має форму лійки, основа якої розміщена в ді- лянці крупа й стегна, і що ця основа більша за обємом, ніж у грудної кінцівки. Верхівка лійки досягає у стопо- і пальцехідних заплеснового суглоба, а у копитних копита.

М’язи кульшового суглоба

Кульшовий суглоб багатовісний, тому серед мязів, що діють на цей суглоб, розрізняють екстенсори, флексори, абдуктори, ад- дуктори й ротатори супінатори і пронатори.

Поверхневий сідничний мяз (т. gluteus superficialis; див. рис. 4.53, 14; 4.58, 2). У жуйних і свиней його краніальна частина зрос- тається з напружувачем широкої фасції, а каудальна з двоголо-

вим мязом стегна в сіднично-двоголовий мяз т. gluteobiceps.

У коней мяз відділений від двоголового мяза стегна, але зро- стається з каудальним кінцевим зубцем напружувача широкої

234

Апарат рóхó

Рис. 4.58. Мязи тазової кінцівки великої рогатої худоби (а, б з латеральної поверхні; в з медіальної поверхні):

1 сідничний середній мяз; 2 сідничний поверхневий мяз; 3 двоголовий мяз стегна; 4 напівсухожилковий мяз; 5 литковий мяз; 6 глибокий згинач пальців; 7 поверхневий згинач пальців; 8 міжкістковий середній мяз; 9 бічний розгинач пальців; 10 довгий розгинач пальців; 11 мало- гомілковий довгий мяз; 12 малогомілковий третій мяз; 13 великогомілко- вий краніальний мяз; 14, 22, 15 пряма, медіальна і латеральна голівки чо- тириголового мяза стегна; 16 підошовний мяз; 17 поперековий менший мяз; 18 клубовий мяз; 19 напружувач широкої фасції стегна; 20 краве- цький мяз; 21 гребінцевий мяз; 23 стрункий мяз; 24 — напівперетинчас- тий мяз; 25 затульний внутрішній мяз

фасції. Він починається на сідничній фасції і лежить на серед- ньому сідничному мязі вздовж переднього краю двоголового мяза стегна у вигляді мязової пластинки. Закінчується на тре- тьому вертлюзі стегнової кістки та фасції стегна.

У собак це самостійний мяз. Починається на сідничній фасції, на дорсальній ості клубової кістки, а також на хвостовій фасції, бічній частині крижової кістки, поперечному відростку першого хвостового хребця та верхній половині крижово-горбової звязки. Закінчується нижче від більшого вертлюга стегнової кістки та на латеральній її губі.

235

Розділ 4

Функція: у собак розгинає кульшовий суглоб і тягне кінцівку назад; у решти тварин переважно згинає кульшовий суглоб, тяг- не кінцівку вперед.

Середній сідничний мяз (т. gluteus medius; див. рис. 4.53, 13; 4.58, 1) — наймасивніший із сідничних мязів, зовні вкритий сід- ничною фасцією і частково поверхневим сідничним мязом.

Мяз починається переважно на крилі клубової кістки. Глибша частина мяза відділяється як додатковий сідничний мяз. Серед- ній сідничний мяз закінчується частково мязисто, частково сухо- жилково на передньому й нижньому краї більшого вертлюга. До- датковий сідничний мяз, прикритий латеральною голівкою чоти- риголового мяза стегна, закріплюється сильним сухожилком ни- жче і медіально від переднього краю більшого вертлюга.

Функція: розгинає кульшовий суглоб, тягне назад і обертає дозовні всю кінцівку.

Глибокий сідничний мяз (m. gluteus profundus) знаходиться під середнім сідничним мязом, безпосередньо на кульшовому суглобі. Починається на сідничній ості та тілі клубової кістки і закінчується на більшому вертлюзі стегнової кістки.

Функція: абдуктор кінцівки, допомагає середньому сіднично- му мязові.

Грушоподібний мяз (m. piriformis). Як самостійний мяз ви- ражений у мясоїдних. У інших свійських тварин зростається із середнім сідничним мязом. Він починається позаду нього на нижній поверхні та бічному краї крижової кістки, а закінчується на задньому краї більшого вертлюга стегнової кістки.

Функція: розгинач кульшового суглоба, супінатор кінцівки.

Напружувач широкої фасції (m. tensor fasciae latae; див. рис. 4.53, 12; 4.58, 19) являє собою сильний віялоподібний мяз, роз- міщений під шкірою в трикутнику між маклаком, кульшовим і колінним суглобами.

Умясоїдних він формує передній контур стегна. Мяз почина- ється на маклаку, його волокна розходяться в дистальному на- прямку і переходять у широкий апоневроз на бічну поверхню стегна, вливаючись у широку фасцію.

Ужуйних, коней і свиней каудальний кінцевий зубець мяза зєднується з краніовентральним краєм поверхневого сідничного мяза.

Функція: згинає кульшовий суглоб, напружує широку фасцію, розгинаючи при цьому колінний суглоб.

Двоголовий мяз стегна (m. biceps femoris; див. рис. 4.53, 14; 4.58, 3) є одним із найсильніших мязів тіла і лежить під шкірою та фасцією на задній поверхні таза й стегна. Мяз починається

236

Апарат рóхó

двома голівками: хребтовою на останніх крижових хребцях і задньому краї широкої тазової звязки, а також дорсолатерально на горбі сідничої кістки; тазовою на сідничому горбі та вент- ральній поверхні сідничої кістки поблизу затульного отвору.

Обидві голівки мяза зростаються між собою, опускаються вниз, розширюючись, і переходять у широкий апоневроз, що за- кінчується на надколінку, латеральній та середній його звязках, на гребені великогомілкової кістки й фасції гомілки та пятковому горбі.

У жуйних і свиней хребтова голівка зростається з поверхне- вим сідничним мязом у сіднично-двоголовий мяз m. gluteobiceps.

Функція: розгинає кульшовий, колінний і заплесновий сугло- би кінцівки, що спирається (штовхає тулуб уперед), абдуктор кі- нцівки, задня частина мяза згинає колінний суглоб.

Квадратний мяз стегна (m. quadratus femoris) починається на вентральній поверхні тіла сідничої кістки, прямує донизу і вперед до вертлюжної ямки, нижче від якої й закінчується.

Функція: розгинає кульшовий суглоб.

Каудальний абдуктор гомілки (m. abductor cruris caudalis) є

лише у собак. Являє собою тонку, вузьку мязову стрічку, що по- чинається на нижньому кінці крижово-горбової звязки, приля- гає до внутрішньої поверхні двоголового мяза стегна. У верхній третині гомілки він виходить з-під його заднього краю на лате- ральну поверхню литкового мяза, зростається з каудальним краєм двоголового мяза і вливається у фасцію гомілки.

Функція: допомагає каудальній голівці двоголового мяза сте- гна як абдуктор.

Напівсухожилковий мяз (т. semitendinosus; див. рис. 4.53, 15; 4.58, 4). У свійських тварин майже суто мязистий мяз, що знач- ною мірою формує задній край стегна. Починається на горбі сід- ничої кістки, а у свиней і коней, крім того, хребтовою голівкою на поперечних і остистих відростках перших хвостових хребців. На рівні колінного суглоба мяз переходить у сухожилок, який разом з кінцевими сухожилками стрункого й кравецького мязів закрі- плюється медіально на краніальному краї великогомілкової кіс- тки, а також віддає пятковий сухожилок до горба пяткової кіст- ки.

Функція: якщо кінцівка спирається, розгинає кульшовий, ко- лінний і заплесновий суглоби, проштовхує тулуб уперед, за ви- сячої кінцівки згинає колінний суглоб, обертає кінцівку досе- редини й тягне її назад.

237

Розділ 4

Напівперетинчастий мяз (m. semimembranosus; див. рис. 4.58, 4) у свійських тварин часто мязистий, розміщується на ме- діальній поверхні позаду стегна. Починається на вентральній поверхні сідничого горба, а у коней і на перших хвостових хребцях, опускається вниз, і мязове черевце, а у коней сухожи- лок поділяється на дві гілки, що закінчуються на медіальних виростках стегнової та великогомілкової кісток.

Функція: якщо кінцівка спирається, розгинає кульшовий і колінний суглоби, проштовхує тулуб уперед; за висячої кінців- ки тягне кінцівку назад і досередини і є пронатором.

Кравецький мяз (m. sartorius; див. рис. 4.58, 20) — тонкий стрі- чкоподібний мяз, лежить поверхнево на медіальній поверхні стег- на. Починається двома голівками: однією на клубовій фасції та кінцевому сухожилку меншого поперекового мяза, другою на клубово-лобковому підвищенні; у собак мяз має дві частини: кра- ніальну, що починається на маклаку, і каудальну, яка починаєть- ся, як у решти свійських тварин кравецький мяз. Закінчується разом зі струнким мязом на надколінку, медіальній його звязці та фасції гомілки. У собак краніальна частина закінчується на надколінку, а каудальна на великогомілковій кістці.

Функція: згинає кульшовий і розгинає колінний суглоби, ад- дуктор кінцівки.

Гребінчастий мяз (т. pectineus; див. рис. 4.58, 21) невели-

кий, але міцний мяз веретеноподібної форми, починається на клубово-лобковому підвищенні таза і закінчується на медіальній губі стегнової кістки. Медіально прикритий струнким, а спереду

кравецьким мязами.

Функція: згинає кульшовий суглоб, аддуктор і супінатор кін- цівки.

Клубово-поперековий мяз (т. iliopsoas; див. рис. 4.58, 18) по-

діляється на клубовий i поперековий більший мязи.

Клубовий мяз (m. iliacus) має дві частини: медіальну, що по- чинається на тілі клубової кістки, і латеральну на крилі клу- бової кістки. Закінчується мяз на меншому вертлюзі стегнової кістки, зростаючись із кінцевим сухожилком поперекового біль- шого мяза.

Поперековий більший мяз (m. psoas major) починається на вентральній поверхні тіл останніх двох грудних і поперекових хребців, на основах поперечних відростків поперекових хребців та вентральному апоневрозі квадратного мяза попереку, прямує каудально, зєднується з кінцевим сухожилком клубового мяза і закінчується разом з ним на меншому вертлюзі стегнової кістки.

238

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]