Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

4.3.Міологія — вчення про м’язи

4.3.1.Будова м’яза як органа

Як і будь-який орган, мяз (musculus) має сполучнотканин- ний остов і основні функціональні елементи, якими є мязові волокна. Сполучнотканинний остов утворений пухкою сполуч- ною тканиною і представлений епімізієм, перимізієм та ендомі- зієм. Зовні мяз вкритий епімізієм, у якому іноді є незначна кі- лькість жирових клітин. У товщу мяза від епімізія відходять перетинки, що звязують між собою пучки мязових волокон, — перимізій, по яких до мязових волокон підходять судини і нер- ви. Продовження цих перетинок вглиб, їх розміщення та відо- кремлення окремих мязових волокон утворює ендомізій.

Уся сукупність цієї сполучної тканини утворює остов мяза, в якому знаходяться мязові волокна. Разом взяті сполучнотка- нинні та мязові волокна утворюють різного розміру і форми мязове черевце. Будь-яке мязове черевце має сухожилковий додаток сухожилок, форма якого залежить від форми мязового черевця. В округлого мязового черевця і сухожилок шнуроподібний, його прийнято називати сухожилком (tendo), у плоского мяза сухожилок пластинчастий, або апоневроз (aponeurosis). Сухожилки не мають скоротливих елементів, во- ни побудовані з щільної сполучної тканини. Її волокна йдуть пучками і мають власний остов, що є продовженням остова

мязового черевця ендотендиній і перитендиній. Волокна су-

хожилка, переважно колагенові, міцно зєднані з мязовими во- локнами (а можливо, і переходять безпосередньо один в одно- го).

Сухожилок стає щільним і міцним шнуром, оскільки сполуч- нотканинний остов незначний, а паралельно розміщені колаге- нові волокна утворюють пучки, бідні на судини. Це робить сухо- жилок невтомною частиною мяза. Крім того, сухожилок має зна- чний опір на розтягання.

Оскільки сухожилок має незначний поперечник порівняно з мязовим черевцем, він займає мінімальне місце в системі. Його кінці міцно зєднані з важелями руху і проникають у товщу кіст- ки. З такою конструкцією і властивостями сухожилок бере на се- бе функцію передавача сили скорочення мязового черевця на віддалені скелетні частини, тобто відіграє роль трансмісивного пристосування.

190

Апарат рóхó

Судини, що входять і виходять з мяза, розподіляються в гли- бину остова. Артерії, які підходять до мязових волокон, утворю- ють густу сітку капілярів, петлі якої витягнуті вздовж осі воло- кон.

До мяза підходять рухові й чутливі нервові волокна, при цьому окреме волокно мяза іннервується тільки йому властивим самостійним руховим волокном і становить разом з ним єдине ціле, маленьку робочу одиницю. Ця єдність установлюється ще з зародка, з найпочатковіших стадій розвитку мязових клітин (волокон).

Отже, комплекс обєднаних мязових волокон разом зі сполуч- нотканинним остовом і сухожилком утворюють орган мяз, не- розривно повязаний зі своїми нервовими волокнами, що станов- лять нерв цього мяза.

Мязи мають велике значення як активна частина системи органів руху, як один із показників екстерєру тварини і як най- головніша в кількісному та якісному відношенні складова час- тина мяса. Так, у жуйних залежно від породи й вгодованості ви- хід мяса в забійній масі становить 42,3 – 58,1 % (Томме, 1977). При цьому на мязи в мясі припадає 68,7 – 72,2 %.

Мязова система складається з окремих мязів (від гр. туs — миша; лат. musculus — зовнішньо подібний до миші) та їх допо- міжних пристосувань. Основними властивостями мяза, мязової клітини або мязового волокна є подразливість, скоротливість, еластичність. У стані спокою мяз не розслаблюється до утворен- ня складок, а перебуває в дещо напруженому стані, як злегка натягнута гума. Такий стан мяза в спокої називають тонусом. Він забезпечує негайну реакцію мяза при збудженні без попере- дньої затрати енергії на приведення в стан певного напруження.

Мязова система функціонально тісно повязана зі всіма сис- темами організму. Всі необхідні для діяльності мязової системи поживні речовини та продукти її життєдіяльності доставляються їй і виділяються з неї судинною системою (артерії, вени та лім- фатичні судини). Недостатність живлення того чи іншого мяза або цілої групи мязів спричинює ослаблення їх працездатності, зменшення обєму атрофію, а порушення звязку з централь- ною нервовою системою призводить до припинення їх діяльності

паралічу.

Робота скелетних мязів відбувається в тісному звязку зі ске-

летом. Більшість мязів одним кінцем прикріплюється до однієї, другим до іншої кістки. Скорочуючись, мяз змінює взаємовід- ношення між відповідними ланками скелета, забезпечує пере- міщення тварин. Точку, з якої діє мяз, називають фіксованою,

191

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]