Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 4

Круглий більший мяз (т. teres major; див. рис. 4.57, 21) — дов-

гий, плоский, мязистий, починається від каудального кута і краю лопатки і зростається з підлопатковим мязом, прямує по згинальній поверхні плечового суглоба до горбистості круглого більшого мяза плечової кістки, простягаючись до гребеня біль- шого горба, при цьому зєднується з кінцевим сухожилком най- ширшого мяза.

Функція: згинає плечовий суглоб i незначною мірою бере участь у приведенні кінцівки.

Підлопатковий мяз (т. subscapularis; див. рис. 4.57, 19) в усіх свійських тварин більш чи менш пронизаний сухожилками, має перисту будову. Починається від усієї підлопаткової ямки і за- кінчується на меншому горбку плечової кістки.

Функція: виконує роль медіальної звязки плечового суглоба, переважно розгинач плечового суглоба, на зігнутий суглоб може діяти як згинач.

Дзьобоплечовий мяз (m. coracobrachialis; див. рис. 4.57, 26)

починається вузьким, плоским сухожилком на дзьобоподібному відростку надсуглобового горба лопатки, прямує косо по медіа- льній поверхні плечового суглоба і закінчується на краніомедіа- льній поверхні тіла плечової кістки.

Функція: приводить і обертає дозовні плече.

М’язи ліктьового суглоба

Мязи, що діють на ліктьовий суглоб, лежать переважно в ді- лянці плеча і починаються частково на плечовій кістці, частково на лопатці; серед них розрізняють одно- і двосуглобові. Загалом це дуже сильні мязи, що охоплюють плече з усіх боків і закінчу- ються на променевій чи ліктьовій кістках, діють на ліктьовий суглоб, передусім як згиначі чи розгиначі. У спокійному стані виконують важливу функцію фіксацію ліктьового та плечово- го суглобів. Тому більшість із них, а у коней всі мязи значно пронизані сухожилками і є багатоперистими.

Плечовий мяз (m. brachialis; див. рис. 4.57, 4) — односуглобо- вий мяз, суто мязистий, починається каудально на шийці пле- чової кістки, прямує в борозну плечового мяза, що проходить спірально на бічну й передню поверхні плечової кістки, і закін- чується медіально на променевій кістці в ділянці її горбистості, а також на ліктьовій кістці.

Функція: згинає ліктьовий суглоб.

Двоголовий мяз плеча (т. biceps brachii; див. рис. 4.57, 3) — дво-

суглобовий, проходить через верхівку плечового та всередині ку-

228

Апарат рóхó

та ліктьового суглобів. У людини мяз починається двома голів- ками на дзьобоподібному відростку та надсуглобовому горбку лопатки (звідси й назва). У тварин мяз починається лише на надсуглобовому горбку лопатки. Здебільшого мяз прикритий плечоголовним і плечовим мязами, прямує через верхівку пле- чового суглоба на краніомедіальну поверхню плеча через згина- льну поверхню ліктьового суглоба, закінчуючись проксимально на горбистості променевої та ліктьовій кістках. У копитних мязове черевце пронизане міцними внутрішньомязовими сухо- жилковими стрічками, які в дистальній третині мяза відділя- ються від нього, утворюючи сухожилковий тяж, що продовжуєть- ся на краніомедіальну поверхню променевого розгинача запястка, зливаючись із його дистальним сухожилком.

Функція: згинає ліктьовий суглоб і розгинає плечовий, фіксує плечовий і запястковий суглоби при статиці.

Триголовий мяз плеча (т. triceps brachii; див. рис. 4.53, 15, 16, 23) — найсильніший мяз грудної кінцівки, заповнює трикутний проміжок між лопаткою, плечовою кісткою та ліктьовим горбом. Мяз частково розміщується поверхнево під шкірою. Його задній контур від ліктьового горба до холки утворює висхідний край триголового мяза, що обмежує каудально ділянку лопатки й плеча.

Мяз складається з чотирьох голівок.

Довга голівка в усіх тварин найміцніша і наймасивніша. По- чинається на задньому краї лопатки і закінчується на ліктьово- му горбі. Під закінченням має підсухожилкову сумку.

Латеральна голівка широке, стрічкоподібне, одноперисте черевце мяза, прикріплюється на латеральній поверхні плечової кістки, починаючи від її шийки й до нижнього кінця діафіза, і закінчується на ліктьовому горбі.

Медіальна голівка має поздовжній напрямок мязових воло- кон. Починається на медіальній поверхні плечової кістки, в се- редній її третині й закінчується на медіальній поверхні ліктьо- вого горба, маючи під собою підсухожилкову сумку.

Додаткова голівка у коней відсутня. Починається на кауда- льному краї плечової кістки нижче від шийки і закінчується ра- зом з медіальною голівкою.

Функція: розгинає ліктьовий суглоб, фіксує ліктьовий суглоб при статиці. Довга голівка згинає плечовий суглоб.

Ліктьовий мяз (т. anconeus) вважають частиною триголового мяза плеча. Короткий, але сильний мязистий мяз, прикритий

229

Розділ 4

триголовим мязом. Починається на плечовій кістці навколо лік- тьової ямки і закінчується на ліктьовому горбі, зростаючись із латеральною голівкою триголового мяза.

Функція: розгинає ліктьовий суглоб.

Напружувач фасції передпліччя (т. tensor fasciae antebrachii;

див. рис. 4.57, 17) у свійських тварин мязова пластинка різної товщини й ширини, яка лежить на медіальній поверхні триго- лового мяза плеча. Мяз починається: у жуйних апоневрозом на задньому краї лопатки та найширшому мязі спини, у коней, крім того, зєднується своїм початком із шкірним мязом живота і триголовим мязом плеча; у свиней на задньому краю лопат- ки; у собак слабко розвинутий мяз у вигляді тонкої мязової стрічки, бере початок на латеральній поверхні найширшого мяза спини. Закінчується мяз сухожилково на ліктьовому відро- стку та фасції передпліччя.

Функція: розгинає ліктьовий і згинає плечовий суглоби, на- пружує фасцію передпліччя.

Круглий пронатор (т. pronator teres) є у хижаків, свиней,

жуйних, а у коней у вигляді звязки. Простягається між меді- альним надвиростком плечової кістки та краніомедіальною по- верхнею променевої кістки.

Функція: пронатор передпліччя й лапи, згинає ліктьовий суг- лоб.

Квадратний пронатор (т. pronator quadratus) є у хижаків. Йо-

го волокна розміщені впоперек між ліктьовою та променевою кі- стками, перекриваючи міжкістковий проміжок передпліччя з медіального боку.

Функція: пронатор передпліччя і лапи.

М’язи зап’ясткового суглоба

Запястковий суглоб складний, одновісний, у ньому можливі рухи: згинання й розгинання, а у хижаків і незначні бічні ру- хи. Мязи запясткового суглоба мають переважно веретеноподіб- ну форму, починаються на плечовій кістці, лежать під фасцією передпліччя краніально і каудально на передпліччі. Закінчу- ються сухожилками або на окремих кістках запястка, або на кіс- тках пястка.

Променевий розгинач запястка (т. extensor carpi radialis; див.

рис. 4.57, 5) є найсильнішим розгиначем у ділянці передпліччя. Знаходиться на передній поверхні передпліччя, формуючи його контур. Мяз починається на латеральному (розгинальному) надвиростку плечової кістки, зростаючись із капсулою ліктьового

230

Апарат рóхó

суглоба, у нижній третині передпліччя переходить у міцний су- хожилок, що закінчується на шорсткості III пясткової кістки.

Функція: розгинає i фіксує запястковий суглоб.

Ліктьовий розгинач запястка (m. extensor carpi ulnaris; див.

рис. 4.57, 13) розміщений на каудолатеральній поверхні перед- пліччя. Формує контур цієї ділянки. Починається ззаду на лате- ральному надвиростку плечової кістки й закінчується на додат- ковій кістці запястка, а у собак на IV або V пястковій кістці

Функція: у собак розгинає запястковий суглоб і є абдуктором, у решти свійських тварин згинає його.

Променевий згинач запястка (т. flexor carpi radialis; див. рис. 4.57, 24) розміщується поверхнево на каудомедіальній поверхні променевої кістки. Починається на медіальному надвиростку плечової кістки і закінчується сухожилково на пальмарній пове- рхні проксимального епіфіза кісток пястка.

Функція: згинає запястковий суглоб, фіксує його при статиці.

Ліктьовий згинач запястка (т. flexor carpi ulnaris; див. рис. 4.57, 14) розміщений на каудомедіальній поверхні передпліччя, часто прикритий згиначем пальців. Мяз починається сильнішою плечовою голівкою позаду променевого згинача на медіальному надвиростку плечової кістки й слабкішою ліктьовою голівкою на ліктьовому відростку. Голівки зливаються, утворюють кінцевий сухожилок, який закінчується на додатковій кістці запястка.

Функція: згинає запястковий суглоб, фіксує його та ліктьовий суглоб при статиці.

За даними Манзія і Мороза (1978), мязи в усіх тварин є фік- саторами суглобів при статиці.

М’язи суглобів пальців кисті

Мязи, що забезпечують рух пальців грудної кінцівки, у свій- ських тварин мають простіші співвідношення, ніж у тварин, кисть яких пристосована до хапальних рухів, чи кисть людини з її пятипалою, в усі боки рухливою рукою, в якій чотири пальці протиставлені великому. У свійських тварин, від собак до коней (через свиней і жуйних), кисть зазнає поступової перебудови й спеціалізації до чистої опори та руху. Суглоби пальців грудної кінцівки стають одновісними, тобто інші рухи, крім згинання та розгинання, в цих суглобах у свійських тварин або не виражені, або неможливі, у звязку з цим виражені й мязи, що забезпечу- ють ці рухи, тобто мязи, що розгинають, і мязи, що згинають суглоби пальців кисті. Серед цих мязів розрізняють довгі та ко-

231

Розділ 4

роткі. Довгі мязи суглобів пальців багатосуглобові. Їхні мязові черевця розміщені в ділянці передпліччя, а вже в ділянці кисті проходять їхні сухожилки. Короткі мязи виражені у свійських тварин не однаковою мірою, що зумовлено і типом опори, і кіль- кістю пальців, і ступенем їхнього розвитку.

Мязиста частина довгих розгиначів пальців розміщена між променевим і ліктьовим розгиначами запястка на краніолате- ральній поверхні передпліччя. Вони починаються частково на плечовій кістці, частково на кістках передпліччя і закінчуються на пальцях, розчленовуючись сухожилками відповідно до кіль- кості пальців

Загальний розгинач пальців (m. extensor digitorum communis;

див. рис. 4.57, 7) розміщений латерально, безпосередньо біля променевого розгинача запястка, має витягнуте вздовж, верете- ноподібне мязове черевце, яке поділяється на чітко розмежовані частини. Мяз починається на латеральному надвиростку плечо- вої кістки, часто також на латеральній звязці ліктьового суглоба та латеральному звязковому горбку променевої кістки. В нижній третині передпліччя мязове черевце переходить у довгий сухо- жилок, що закінчується в усіх тварин на розгинальних відрост- ках дистальних фаланг усіх пальців, крім першого. Кінцевий сухожилок поділяється на відповідну кількість ніжок, тільки у коней залишається нерозділеним.

Функція: розгинає запястковий суглоб і суглоби пальців, зги- нає ліктьовий суглоб.

Бічний розгинач пальців (m. extensor digitorum lateralis; див.

рис. 4.57, 8) знаходиться на бічній поверхні передпліччя між за- гальним розгиначем пальців спереду і ліктьовим розгиначем запястка ззаду. Починається на бічній звязці ліктьового суглоба та латеральному звязковому горбку променевої кістки, а також на зовнішньому краї ліктьової кістки і закінчується: у жуйних на вінцевій кістці IV пальця; у коней на путовій кістці; у свиней

на IV – V пальцях, у собак на III – V пальцях разом із зага- льним розгиначем.

Функція: розгинає запястковий суглоб і відповідні суглоби пальців: у жуйних путовий і вінцевий суглоби IV пальця; у коней путовий суглоб пальця; у свиней перші два суглоби IV і V пальців; у собак всі суглоби III – V пальців.

Довгий абдуктор І (великого) пальця (т. abductor digiti I

(pollicis) longus; див. рис. 4.57, 9) у свійських тварин відносять до

232

Апарат рóхó

розгиначів запясткового суглоба. Мяз у вигляді трикутної мязової пластинки лежить безпосередньо на скелеті передпліч- чя краніолатерально, тягнеться своїм сухожилком косо через кі- нцевий сухожилок променевого розгинача запястка медіально на пясток і закінчується: у собак на І, у свиней і коней на II, у жуйних на III пясткових кістках, на їхніх проксимальних кі- нцях.

Функція: розгинає і відводить І палець у собак, розгинає і не- значною мірою відводить запястковий суглоб у решти тварин.

Як і у довгих розгиначів пальців, мязові черевця довгих зги- начів пальців розміщені в ділянці передпліччя, тільки ззаду, між згиначами запясткового суглоба. Їхні міцні сухожилки про- ходять медіально від додаткової кістки запястка по долонній (пальмарній) поверхні запясткового суглоба, пястка та пальців відповідно їх кількості, закінчуються на середній або дистальній фаланзі.

Поверхневий згинач пальців (т. flexor digitorum superficialis;

див. рис. 4.57, 12) є меншим із двох довгих згиначів, розміщений поверхнево, у жуйних і коней пронизаний міцним сухожилком, має у собак і коней одне, а у жуйних і свиней два мязових че- ревця, що переходять у верхній половині запястка в сухожилки, які закінчуються на других фалангах пальців.

Функція: згинає суглоби запястковий, пястково-фаланго- вий і вінцевий, допомагає розгиначам ліктьового суглоба.

Глибокий згинач пальців (т. flexor digitorum profundus; див.

рис. 4.57, 11) є сильнішим із двох довгих згиначів пальців, роз- міщений під ліктьовим згиначем запястка і поверхневим згина- чем пальців на задній поверхні передпліччя. У всіх тварин мяз має три голівки: плечова голівка починається на медіальному надвиростку плечової кістки, що, в свою чергу, може поділятись на три черевця, в середній третині передпліччя від променевої кістки відходить променева голівка і на ліктьовій кістці почина- ється ліктьова голівка. В ділянці нижнього кінця передпліччя всі мязові черевця переходять у єдиний сухожилок глибокого згинача пальців і разом з поверхневим згиначем пальців про- стягається медіально від додаткової кістки запястка вниз на пясток, поділяється на гілки відповідно до кількості пальців, закінчуючись на їхніх дистальних фалангах.

Функція: згинає суглоби пальців і запястковий суглоб, допо- магає розгинати ліктьовий суглоб.

Короткі мязи пальців знаходяться в ділянці пястка й пальців і забезпечують рухливість окремих пальців. У свійських тварин

233

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]