Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Апарат рóхó

ного черевця на виросток нижньої щелепи відгалужується час-

тина мяза, яку називають потилично-нижньощелепною части- ною.

Мяз опускає і відтягує назад нижню щелепу, відкриваючи при цьому рот. У коней бере участь, при напруженні його промі- жного сухожилка, у підійманні підязикового скелета.

М’язи під’язикового апарату

Підязиковий скелет з його численними мязами утворює підязиковий апарат, що формується у взаємозвязку з травним апаратом (ротова порожнина, мяке піднебіння, глотка) та апа- ратом дихання (гортань). Частина мязів підязикового апарату є похідними загального стискача вісцерального апарату нижчих хребетних, частина похідними мезенхiмних закладок зябро- вих дуг і решта похідними вентральних виростків потиличних і частково передніх тулубових міотомів.

Мязи підязикового апарату надзвичайно численні. Вони зєднують окремі членики підязикового скелета, сполучають підязиковий скелет з язиком, нижньою щелепою, гортанню та грудниною (груднино-підязиковий мяз). Поряд з останнім на вентральній поверхні шиї розміщені груднино-щитоподібний і груднино-головний мязи.

4.3.6. М’язи шиї, тулуба і хвоста

Мязи шиї, тулуба і хвоста (mm. cervicis, trunci et caudae) по-

діляють на мязи хребта, грудної клітки та живота, крім того, де- які з мязів шиї й тулуба беруть участь у прикріпленні грудної кінцівки до тулуба, голови та шиї.

Мязи, що прикріплюють грудну кінцівку (мязи плечового поясу). До цієї групи належить 8 мязів, 4 з них тягнуться від ту- луба на лопатку, 2 — від тулуба до плечової кістки, ще 2 — від тулуба до лопатки й плечової кістки. У звязку з цим їх поділя- ють на три групи: а) мязи, що закінчується на лопатці; б) мязи, що закінчуються на плечовій кістці; в) мязи, що закінчуються на лопатці та плечовій кістці.

До мязів, що закінчуються на лопатці, належать трапецієпо-

дібний, ромбоподібний, зубчастий вентральний та лопатково- поперечний мязи.

Трапецієподібний мяз (т. trapezius) (рис. 4.53, 4, 6) у всіх тва-

рин розміщений під шкірою в ділянці шиї й холки, має форму трикутника, основа якого спрямована до середньої лінії спини та

207

Розділ 4

Рис. 4.53. Поверхневі мязи тулуба коня:

1 ромбоподібний мяз шиї; 2 пластироподібний мяз; 3 зубчастий вент- ральний мяз шиї; 4 трапецієподібний мяз (шийна частина); 5 ость лопат- ки; 6 трапецієподібний мяз (грудна частина); 7 найширший мяз спини; 8 міжреброві зовнішні мязи; 9 зубчастий дорсальний каудальний мяз; 10 косий зовнішній мяз живота; 11 маклак; 12 мяз напружувач ши- рокої фасції; 13 сідничний поверхневий мяз; 14 двоголовий мяз стегна; 15 напівсухожилковий мяз; 16 ключично-соскоподібний мяз; 17 клю- чично-поперечний мяз; 18 дельтоподібний мяз; 19 грудний поверхневий мяз; 20 плечовий мяз; 21 променевий розгинач запястка; 22 триголо- вий мяз плеча; 23 грудний глибокий мяз; 24 зубчастий вентральний мяз (грудна частина); 25 складка боку

шиї, а верхівка до ості лопатки. Поділяється на шийну та гру- дну частини.

Шийна частина починається на канатику каркової звязки від рівня 2-го шийного до 3-го грудного хребців. Мязові волокна мають каудовентральний напрямок, сходяться і закінчуються на ості лопатки.

Грудна частина починається на канатику каркової звязки та надостистій звязці в межах 3 – 8 (10) грудних хребців, закінчується, сходячись на верхній третині ості лопатки.

Мяз фіксує лопатку до тулуба, виносить вперед і підіймає кі- нцівку, а також допомагає відводити її вбік.

Лопатково-поперечний мяз (m.omotransversarius) у жуйних

починається на крилі атланта і на поперечному відростку осьо- вого хребця тонким апоневрозом, що переходить невдовзі в тон- кий стрічкоподібний мяз, який закінчується на акроміоні і по- близу нього на ості лопатки. У свиней, як і жуйних, у звязку з відсутністю акроміона мяз закінчується на дистальній частині ості лопатки.

208

Апарат рóхó

Мяз тягне грудну кінцівку вперед, повертає в свій бік шию і опускає її.

Ромбоподібний мяз (т. rhomboideus; рис. 4.53, 1). Мяз при-

критий трапецієподібним мязом і, як і останній, починається на серединній лінії від рівня 2-го шийного до 6 – 8-го грудного хре- бця та спрямовується конвергуючими волокнами до медіальної поверхні лопаткового хряща, а якщо він відсутній, — до лопатки. Ромбоподібний мяз поділяється на :

а) ромбоподібний мяз шиї, який починається від канатика каркової звязки, а у свиней від серединного тяжа карку від рівня 2-го шийного до 2 – 3-го грудного хребця і закінчується на краніальному куті та медіальній поверхні лопаткового хряща чи основи лопатки;

б) ромбоподібний мяз грудної клітки, який починається від остистої звязки в межах: у жуйних 3 – 7, у коней — 3 – 6(8)-го, у

свиней 1(2) – 5(6)-го, у собак — 2 – 5(6)-го грудних хребців.

Мязові пучки прямовисно спрямовуються до лопатки, прикріп- люються у жуйних, коней і свиней до медіальної поверхні лопат- кового хряща, а у собак на латеральній поверхні дорсокау- дального краю лопатки;

в) ромбоподібний мяз голови, що починається на карковому гребені потиличної кістки сухожилковим апоневрозом, який пе- реходить у стрічкоподібне мязове черевце, що закінчується ра- зом з ромбоподібним мязом шиї. Є у свиней і собак.

За дією мяз подібний до трапецієподібного.

Зубчастий вентральний мяз (т. serratus ventralis; рис. 4.53, 3, 24) у вигляді віяла розміщений між медіальною поверхнею ло- патки, шиєю та грудною стінкою. Поділяється на вентральний зубчастий мяз шиї і грудної клітки:

а) зубчастий вентральний мяз шиї у жуйних починається від поперечних відростків 4 – 7-го шийних хребців і закінчується в ділянці краніального кута лопатки на зубчастій поверхні; у ко- ней — 3 – 7-го шийних хребців і закінчується, як у жуйних; у свиней починається на поперечних відростках усіх шийних хре- бців, закінчується не тільки на зубчастій поверхні лопатки, а й у передостній ямці в ділянці краніального кута; у собак — 3 – 7-го шийних хребців і закінчується разом з грудною частиною на ло- патці.

Зубчастий вентральний мяз шиї мязистий в усіх тварин. Він забезпечує повороти шиї в свій бік і фіксацію та рухи лопатки.

б) вентральний зубчастий мяз грудної клітки починається у

жуйних окремими зубцями на перших девяти ребрах і закінчу-

209

Розділ 4

ється на зубчастій поверхні лопатки в ділянці каудального кута лопатки і частково в підлопатковій ямці. Мяз вкритий міцним сухожилком. У коней початок мяза простягається на перших 7 – 9 ребер. Конвергуючи, мяз обєднується з шийним зубчастим мязом, прикріплюється на вузькому просторі зубчастої поверхні лопатки. Зовні мяз по всій поверхні вкритий сухожилком. У свиней початок мяза досягає 9-го ребра. Слабкіший, ніж ший- ний зубчастий мяз. У собак мяз простягається на перших 8 реб- рах, закінчується на зубчастій поверхні лопатки. У всіх тварин зубці зубчастого мяза вклинюються між зубцями зовнішнього косого мяза живота.

Мяз підвішує тулуб між кінцівками і обертає лопатку навко- ло центру качання.

Мязи, що закінчуються на плечовій кістці. До них належать: найширший мяз спини, плечоголовний та підключичний мязи.

Плечоголовний мяз (т. brachiocephalicus) простягається між головою і плечем, довгий, форми пояса, лежить поверхнево на бічній поверхні шиї (рис. 4.53, 16, 17). Його положення зумовлює конфігурацію шиї, а у жуйних і коней формує дорсальну межу яремного жолоба. Мяз по всій довжині поділяється на дві части- ни краніальну i каудальну. Місце зєднання обох частин зна- ходиться краніально від плечового суглоба. На медіальній пове- рхні мяза більш або менш чітко виражений сухожилковий тяж, розміщений упоперек мяза, що являє собою рудимент ключиці. Від сухожилкового тяжа через плечовий суглоб до гребеня пле- чової кістки прямує ключично-плечовий мяз, тобто каудальна частина плечоголовного мяза, що не ділиться в усіх тварин.

Від сухожилкового тяжа до голови тягнеться ключично- головний мяз, або краніальна частина плечоголовного мяза, що поділяється на дві частини дорсальну і вентральну, тобто мяз розшаровується по довжині. Вентральна частина ключично- соскоподібний мяз є в усіх тварин, простягається від сухожилко- вого тяжа до соскоподібного відростка камянистої частини скро- невої кістки. Дорсальна частина має у свійських тварин різний початок, а отже, і різну назву. У жуйних і свиней мяз почина- ється відповідно на карковій лінії та карковому гребені потили- чної кістки, звідки й дістав назву ключично-потиличного, а у со- бак на надостистій фасції в межах 1 – 4-го шийних хребців,

тому його називають ключично-шийним мязом. У коней дорса-

льної частини мяза немає.

210

Апарат рóхó

Каудальна частина мяза, ключично-плечовий мяз, почина- ється на гребені плечової кістки нижче від дельтоподібної горби- стості й закінчується на рудименті ключиці.

Плечоголовний мяз при фіксованій кінцівці повертає в свій бік і підіймає шию та голову, виносить уперед відірвану від зем- лі кінцівку.

Найширший мяз спини (т. latissimus dorsi) лежить під шкір-

ним мязом тулуба (див. рис. 4.53, 7), пластинчастий, прикриває значну частину бічної поверхні грудної стінки. Мяз починається широким апоневрозом від грудо-поперекової фасції, а також: у жуйних двома зубцями від 12-го і 11-го ребер, у коней від на- достистої фасції на рівні 3(4)-го грудного до останнього попере- кового хребця; у свиней від 12-го ребра; у собак від остистих відростків останніх семи-восьми грудних і поперекових хребців, мязисто від 2 – 3 останніх ребер. Пучки мязових волокон конве- ргують, прямуючи до медіальної поверхні плечової кістки, де й закінчуються на горбистості більшого круглого мяза. Своїм за- кінченням найширший мяз зєднується: у жуйних з глибоким грудним мязом, триголовим мязом плеча та дзьобо-плечовим мязом; у коней з напружувачем фасцїї передпліччя та круг- лим більшим мязом; у собак з круглим більшим мязом.

Мяз відтягує вільну кінцівку назад, при фіксованій кінцівці підтягує тулуб уперед.

Грудні поверхневі мязи (тт. pectorales superficiales) розміщені на вентральній поверхні грудної стінки підшкірно, поділяються на низхідний та поперечний грудні мязи.

а) грудний низхідний мяз (т. pectoralіs descendens) почина-

ється на ручці груднини і закінчується на гребені більшого горба плечової кістки разом з ключично-плечовим мязом (див. рис. 4.53, 19). У коней чітко виражений під шкірою. З одноіменним мязом протилежного боку утворює серединну, а з медіальним краєм плечоголовного мяза бічну грудні борозни;

б) грудний поперечний мяз (т. pectoralis transversus) бере по-

чаток на груднині, у жуйних і коней на рівні 1 – 6-го, у свиней — 1 – 4-го ребрового хряща, у собак цей мяз незначний і не чітко відмежований від грудного низхідного мяза. Волокна мяза спрямовані впоперек до ліктьового суглоба, де й закінчуються на медіальній поверхні фасції передпліччя.

Поверхневі грудні мязи є аддукторами грудної кінцівки, під- тягують тулуб до кінцівки, що спирається.

До мязів, що закінчуються на лопатці і плечовій кістці, на- лежать: грудний глибокий та підключичний мязи.

211

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]