Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Система орãанів шêірноãо поêривó

повязана з порушенням його живлення та перебудовою волося- ної цибулини, внаслідок чого волосся втрачає з нею звязок. Ріст нового волосся відбувається завдяки регенерації волосяної цибу- лини та волосяного сосочка. Зміну волосся називають линянням. Розрізняють три види зміни волосся: ювенальну (вікову), пері- одичну і перманентну. Ювенальне линяння відбувається до пе- ріоду статевої зрілості й від сезону не залежить. Періодичне, або сезонне, линяння властиве переважно диким тваринам. У разі перманентного линяння замінюється лише частина волосся. Це линяння властиве здебільшого волоссю чубка, гриви, щітки, хво- ста, щетинистому волоссю у свині, шерстному в овець.

Линяння на певних частинах тіла починається в різний час і відбувається з різною швидкістю. В першу чергу линяє ділянка спини, шиї, лопаток, крижів та нижньої частини кінцівок, потім

ділянка пахвин і останніми ділянки живота й голови. За однакових умов світле волосся линяє повільніше, ніж темне.

Увеликої рогатої худоби покривне волосся відносно коротке.

Уовець між шерстним волоссям знаходиться довге остьове во- лосся. Воно виступає зі шкіри пучками по 10 – 12 волосин. У кіз, навпаки, пухове волосся розсіяне у самців виділяється борода.

Усвиней між щетинистим волоссям трапляються тонкі й мякі волосини. У собаки залежно від породи буває різноманітний воло- сяний покрив.

5.3.2. Залози шкіри

Потові залози (gl. sudorifere, див. рис. 5.2) забезпечують виді- льну функцію. З потом виділяються надлишок води, продукти мінерального обміну та деякі інші речовини. Піт змочує волосся та епідерміс шкіри і захищає їх від висихання. Випаровуючись, він охолоджує шкіру.

За будовою потові залози бувають прості, трубчасті нерозга- лужені, а за типом секреції мерокринові та апокринові. Їхні кінцеві (секреторні) відділи розміщені в глибоких шарах дерми, а іноді навіть і в підшкірній основі. Вони утворені двома шарами клітин, які лежать на базальній мембрані. Зовнішній шар це відросткуваті міоепітеліальні клітини, в цитоплазмі яких є ско- ротливі структури. Скорочення міоепітеліоцитів сприяє виве- денню поту. Внутрішній шар представлений секреторними епі- теліоцитами кубічної або стовпчастої форми, які продукують піт, до складу якого входить близько 98 % води, 2 % мінеральних ре- човин і незначна кількість білка та продуктів азотистого обміну. Від кінцевих відділів, які здебільшого згорнуті в клубочок, по-

255

Розділ 5

чинаються звивисті вивідні протоки. Мерокринові потові залози розташовані переважно в безволосих ділянках шкіри. Їхні про- токи відкриваються на поверхні шкіри потовими порами. Прото- ки апокринових залоз відкриваються в лійку волосяного фоліку- ла або на поверхні шкіри. Ці залози розміщені в шкірі, вкритій волоссям. У їхньому секреті містяться білкові речовини, що ма- ють специфічний запах.

Потових залоз немає в шкірі сосків вимені та головці статево- го члена. Вони слабко розвинені у кози, кроля й гризунів. У де- яких видів тварин потових залоз немає взагалі (кріт, єхидна та ін.).

Увеликої рогатої худоби кількість потових залоз становить від 1000 (задні кінцівки) до 2500 (ділянка шиї) на 1 см2 шкіри. Вона залежить від породних та індивідуальних особливостей тварин. Мясні породи мають потових залоз на 5 – 25 % менше, ніж молочні.

Уовець найбільше залоз у шкірі мошонки, в ділянці відхід- ника та крайньої плоті. Їхній секрет змішується з секретом саль- них залоз.

Усвині залози є на всій поверхні тіла. Найгустіше вони роз- міщені в ділянці вентральної поверхні грудної й черевної стінок, на вушних раковинах, на медіальній поверхні передпліччя та гомілки.

Уконя найбільше потових залоз у ділянці шиї. Піт містить значну кількість (2 – 5 %) білка.

Усобаки найбільше потових залоз у шкірі спини. У кота зало- зи бувають лише в ділянці рота, відхідника, в мякушах.

Сальні залози (gl. sebacea, див. рис. 5.2) розсіяні майже по всій поверхні шкіри. Немає їх у шкірі носо-губного дзеркала, ри- ла, в мякушах і сосках вимені корови. Зовсім немає сальних за- лоз у китоподібних і лінивця.

За будовою це прості розгалужені альвеолярні, а за типом се- креції голокринові залози. Розвиваються сальні залози пере- важно з епітелію зовнішньої кореневої піхви. В звязку з цим їхні вивідні протоки відкриваються в канал фолікула волосини по- близу його переходу в лійку. Дуже рідко вивідні протоки відкри- ваються на поверхні шкіри. Кінцеві відділи сальних залоз (аль- веоли) не мають порожнин. Їхня стінка утворена кількома ша- рами клітин, оточених базальною мембраною. Безпосередньо на мембрані розміщений шар камбіальних клітин, які діляться і дають початок клітинам інших шарів. У цих клітинах накопи- чуються ліпіди, і вони зміщуються до вивідних проток, де руй- нуються, формуючи секрет.

256

Система орãанів шêірноãо поêривó

Секретом залоз є шкірне сало, яке захищає волосся й шкіру від намокання, висихання та дії мікроорганізмів (завдяки кислій реакції). Сало виділяється рідким і на поверхні шкіри загустіває. Під час його розкладання утворюються леткі жирні кислоти з характерним запахом.

Кількість сальних залоз та їхні розміри залежать від густоти волосяного покриву.

Спеціалізовані шкірні залози. У деяких ділянках тіла при переході шкіри в слизові оболонки (губи, повіки, відхідник), а також у шкірних пазухах (підочноямкові, міжпальцеві, навколо- відхідникові) розміри, форма, густота й характер секреції пото- вих і сальних залоз змінюються. Так, похідними потових залоз є залози зовнішнього слухового ходу, які виділяють вушну сірку”, залози носо-губного й носового дзеркала у жуйних, які виділяють серозний секрет, залози мякушів тощо. Похідними сальних за- лоз є залози відхідника, крайньої плоті, статевих губ, повік.

Крім того, є пахучі залози. У певних місцях тіла, особливо у людини, звичайні потові залози виділяють пахучий секрет. Їх діяльність повязана зі статевою активністю. За типом секреції це апокринові залози значної товщини (до 3 – 5 мм). Вони роз- міщені в пахвинній ділянці, на сосках молочних залоз, навколо статевих губ.

Є ще особливі видозмінені сальні залози: мускусні (кабарга), підочноямкові (вівці, олені, антилопи), міжпальцеві (вівці, оле- ні), пахвинні (кролик), кореня хвоста (бобер), заплесна (свиня), відхідника (куниця) тощо.

Молочні залози (gl. lactiferi) властиві лише ссавцям і виникли у звязку з потребою годувати новонароджених, які не можуть харчуватися їжею для дорослих. Їхній секрет називають моло-

ком.

Молочна залоза за будовою складна, розгалужена, альвеоля- рно-трубчаста, а за типом секреції апокринова.

У тварин спостерігається різна кількість молочних залоз (рис. 5.4). Їх буває 1 – 8 пар, але іноді 10 (гризуни) і навіть 25 (опосум). Молочні залози розміщені у вигляді однієї пари в ді- лянці грудної стінки (слон, китоподібні, примати) — груди або в ділянці між стегнами (кобила, жуйні) — просте вимя. Молочні залози, розміщені по нижній частині черевної і груд- ної стінок, утворюють множинне вимя (свиня, хижаки, гризу- ни).

257

Розділ 5

а

б

Рис. 5.4. Вимя:

а кобили; б корови; в собаки; 1 сосок вимя, 2 отвір соска; 3 молочна пазуха; 3її соскова часточка; 4 сосковий канал

в

Рис. 5.5. Вимя корови:

а чашоподібне; б ванноподібне черевне; в стегно- ве; г — “козине”; 1 основа вимені; 2 тіло; 3 дно; 4 сосок; 5 молочне дзеркало

Вимя корови (uber) — складається з тіла та сосків і має різну форму (рис. 5.5). На тілі розрізняють основу, спрямовану до че- ревної стінки, і дно, на якому знаходяться соски. Вимя вкрите тонкою еластичною шкірою з ніжним волоссям, якого немає в ділянці сосків. Каудальна поверхня вимені формує молочне дзе- ркало, обмежене складками шкіри.

258

Система орãанів шêірноãо поêривó

А

Рис. 5.6. Схема будови (А) і розвитку (Б) вимені корови:

а основа вимені; б тіло; в дно; г сосок; 1 шкіра; 2 поверхне- ва, 3 глибока фасції; 4 підвішу- вальна звязка; 5 строма вимені; 6 часточка вимені; 7 кровоносні, 8 лімфатичні судини; 9 нерви; 10 альвеолотрубки; 11 молоч- ний канал (протока); 12 молочний хід; 13 залозиста цистерна; 14 соскова цистерна; 15 сосковий ка- нал; 16 стискач соска; 17 міоепі- теліальна клітина; 18 молочний валик; 19 зачаток соска; 20 про- бка зроговілих клітин

Б

Під шкірою розміщені поверхнева й глибока фасції (рис. 5.6). Остання утворює підвішувальну звязку вимені, яка не тільки прикріплює вимя до черевної стінки, а й розділяє його на праву та ліву половини. Кожна половина складається з краніальної й

259

Розділ 5

каудальної часток. Кожна частка має свою систему молочних хо- дів і сосок.

Під глибокою фасцією розміщена капсула вимені. Від неї від- ходять трабекули, які поділяють паренхіму вимені на часточки (рис. 5.7). Капсула і трабекули формують строму (остов) вимені, яка утворена волокнистою сполучною тканиною з великою кіль- кістю жирових клітин. У стромі вимені знаходиться багато нер- вів, кровоносних і лімфатичних судин, а в трабекулах ще й між- часточкові вивідні протоки.

Паренхіма вимені знаходиться в часточках. Вона представле- на секреторними відділами альвеолами й трубками та вну- трішньочасточковими вивідними протоками. Між ними розмі- щені ніжні прошарки пухкої сполучної тканини з численними кровоносними судинами. Стінка секреторних відділів утворена базальною мембраною, на якій розміщені міоепітеліоцити й сек- реторні клітини лактоцити. Лактоцити залежно від функціо- нального стану можуть бути кубічними або стовпчастими. В них добре розвинені синтезуючі органели і є багато включень. На апікальному полюсі лактоцитів знаходяться мікроворсинки. Ко- жний лактоцит продукує всі компоненти молока. В міру накопи- чення секрету вони стають стовпчастими. При цьому їхній апі- кальний полюс, у якому знаходиться секрет, відділяється і над- ходить у порожнину секреторного відділу. Скороченнями міо- епітеліоцитів секрет виштовхується із секреторного відділу у внутрішньочасточкову вивідну протоку, стінка якої утворена ба- зальною мембраною та кубічним епітелієм.

Внутрішньочасточкові протоки залишають часточки, злива- ються і дають початок міжчасточковим протокам (молочні кана- ли), які, в свою чергу, зливаються і формують молочні протоки (ходи), що впадають у залозисту частину молочної цистерни. В стінці молочних каналів, проток і цистерни виявляються пучки мязових клітин. Залозиста частина цистерни переходить у сос- кову частину, слизова оболонка якої вкрита двошаровим епітелі- єм. З неї бере початок короткий сосковий канал, який відкрива- ється отвором на верхівці соска. Слизова оболонка соскового ка- налу вкрита багатошаровим плоским епітелієм. Між шкірою сос- ка і сосковим каналом знаходиться гладка мязова тканина, яка утворює сфінктер соска.

У сухостійний (нелактаційний період) структура вимені змі- нюється. В ньому сильно розвивається строма, внаслідок чого секреторні відділи спадаються, їхній епітелій стає низьким. У стромі зявляється багато жирових клітин, які формують значні скупчення. У старих і малопродуктивних тварин строма вимені розвинена більше, ніж паренхіма.

260

Система орãанів шêірноãо поêривó

Рис. 5.7. Мікроскопічна будова вимені корови:

а в період лактації, б запуску; в схема будови альвеолотрубки; г схема субмікроско- пічної будови альвеолярного епітелію у корови в період лактакції (І) і запуску (ІІ); 1 часточ- ка; 2 міжчасточкові, 3 внутрішньочасточ- кові прошарки сполучної тканини; 4 альвео- лотрубки; 5 молочні канали; 6 ядро альве- олоцита; 7 гранулярна ендоплазматична сітка; 8 апарат Гольджі; 9 жирова вакуо- ля; 10 білкові гранули; 11 міоепітеліальна клітина; 12 кровоносна судина; 13 жирові клітини; 14 молочні камені

261

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]