Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Розділ 6

кінцем зєднується з глоткою і перетворюється на гортань, а зад- ня її частина розростається і перетворюється на зачаток трахеї, видовжуючись на кінці у вигляді парних міхурців зачатків легень. Останні тягнуться назад у грудну порожнину. Надгор- танник і черпакуваті хрящі розвиваються з мезенхіми, інші хрящі з елементів зябрових дуг. Бронхи й альвеоли заглиб- люються в сполучнотканинну основу, в якій є багато кровонос- них судин і нервів, і утворюють легені. Легені спрямовуються в грудну порожнину, вкриваються нутрощевою пластинкою плев- ри.

6.4.2. Ніс і носова порожнина

Носова порожнина (cavum nasi) — початок провідних повіт- ряних шляхів. У носовій порожнині знаходиться орган нюху, за- вдяки якому повітря обстежується на запах. Тут же повітря обі- грівається або охолоджується, очищається від механічних часто- чок, зволожується. Входом у носову порожнину є ніздрі (див. рис. 6.7), а виходом хоани (див. рис. 6.6, 6.15).

Носова порожнина розміщена в лицевому відділі черепа і зо- вні формує ділянку голови тварини, яку називають носом. На носі розрізняють спинку, бічні стінки, корінь та верхівку.

Спинка носа верхня частина носової порожнини, обмежена передніми відділами лобових кісток, носовими кістками та хря- щами носа. Каудально спинка й бічні стінки носа продовжують- ся в корінь носа, обмежений решітчастою пластинкою. Верхівка носа розміщена над верхньою губою, на ній є два отвори нізд- рі, які ведуть у носову порожнину.

Носовою перегородкою носова порожнина поділяється на пра- ву й ліву порожнини. В основі носової перегородки закладений гіаліновий хрящ, який дорсально прикріплюється до носових і частково до лобових кісток, а вентрально знаходиться в борозні лемеша. Рострально носова перегородка виходить за межі носо- вих кісток і зєднується з бічними хрящами носа.

Ніздрі обмежені рухливими парними крилами носа, в основі яких знаходяться крилові хрящі носа. Хрящі захищають ніздрі від спадання під час дихання, особливо посиленого, хоча рухли- вість крил при цьому зменшується.

Форма ніздрів різна (див. рис. 6.7): округла (свиня), округла з вирізкою збоку (собака), неправильноовальна (велика рогата худо- ба), щілиноподібна у вигляді перевернутої коми (кінь, верблюд).

Ніздрі ведуть у присінок носа. Він вкритий слизовою оболон- кою, яка вистелена багатошаровим плоским епітелієм. У ниж-

338

Нóтрощі

ньому куті присінка носа, на межі зі слизовою оболонкою диха- льної ділянки носової порожнини розміщений невеликий щіли- ноподібний нососльозовий отвір. Ним відкривається назовні но- сосльозовий канал, який відводить сльози зі сльозового мішка.

Удихальній ділянці носової порожнини розміщені дорсальна

івентральна носові раковини, які поділяють носову порожнину на чотири носових ходи: дорсальний, середній, вентральний і загальний (див. рис. 6.6). Дорсальний носовий хід 2, обмежений спинкою носа і дорсальною раковиною, — найвужчий, веде в глибину носової порожнини до нюхового лабіринту і закінчуєть- ся сліпо. Середній носовий хід 4 знаходиться між дорсальною і вентральною 5 раковинами. Він веде до нюхового лабіринту і хоан. У задній частині середнього носового ходу є отвір, що веде в порожнини носових раковин і приносові пазухи. Приносових пазух чотири: верхньощелепна, лобова, клиноподібна, піднебін- на. Пазухи вкриті дуже тонкою слизовою оболонкою. Вентраль- ний носовий хід 6 широкий дихальний хід, який веде прямо в хоани. Він міститься між вентральною раковиною і дном носової порожнини. Загальний носовий хід розміщений між стінкою но- сової перегородки і раковинами. Він має вигляд вузької щілини і сполучається з іншими ходами. Ним повітря переміщується по всіх напрямках.

Слизова оболонка дихальної ділянки утворена епітелієм і власною пластинкою. Епітелій псевдобагатошаровий війчастий. Власна пластинка побудована з пухкої сполучної тканини, в якій є багато еластичних волокон. У власній пластинці знахо- дяться численні кровоносні судини, які утворюють сплетення, а також лімфатичні судини, нервові закінчення, лімфатична тка- нина і залози. Останні виділяють серозний і слизовий секрет. Протоки залози відкриваються на поверхні слизової оболонки.

Каудальну частину носової порожнини називають нюховою. Її слизова оболонка має жовтий колір, потовщена, вкрита слизом, містить орган нюху (див. “Органи чуття”).

У великої рогатої худоби носова порожнина велика, обємна. Основа верхівки носа складається з носової перегородки, яка на кінці вентрально розходиться направо й наліво, закріплюючись на різцевій кістці. Дорсальні й вентральні бічні хрящі зроста- ються і формують бічну стінку носа. Носова перегородка кауда- льно не розділяє повністю задній відділ носової порожнини, вна- слідок чого обидва вентральні носові ходи сполучаються між со- бою. Крила носа потовщені й малорухливі. Венозне сплетення є лише в слизовій оболонці носової перегородки і дна носової по- рожнини.

339

Розділ 6

Уконя ніздрі рухливі. Шкіра медіального крила носа при пе- реході на стінку носової порожнини формує носовий випин кону- соподібної форми, завдовжки 5 – 7 см (фальшива ніздря). В кри- лі носа є криловий хрящ з пластинкою і ріжком. Пластинка кри- лового хряща підтримує передню половину латерального крила носа. Ніздрі можуть широко розкриватися завдяки вентральній вирізці випину і відсутності бічних хрящів у латеральній стінці носа.

Усвині носова порожнина відносно вузька, довга й дещо роз- ширена вентрально. Короткий хоботок містить кістку рила, від дорсальної частини якої відходять дорсальні бічні хрящі. Від ве- нтральної частини кістки рила у правий та лівий боки тягнуться додатково латеральні хрящі, які утворюють основу латерального крила носа.

Усобаки хрящі носа довгі, передній відділ носа рухливий. Но- сова перегородка рострально потовщується і переходить у чітко виражені бічні хрящі. Носова порожнина обємна і заповнена складками слизової оболонки.

6.4.3. Гортань

Гортань (lаrуnx) розміщена між глоткою і трахеєю, проводить повітря з носової порожнини і глотки в трахею. Це орган, що не лише проводить повітря, а й утворює звук. Крім того, гортань захищає органи дихання від потрапляння в них корму під час ковтання. Гортань рухливо зєднується з підязиковим скелетом і глоткою, бере активну участь в акті ковтання.

Основу гортані становлять пять хрящів: щитоподібний, кіль-

цеподібний, надгортанний і два черпакуватих (рис. 6.30). Надго-

ртанник і частково черпакуватий хрящ складається з еластично- го хряща, інші з гіалінового. Хрящі рухливо зєднуються між собою, на них прикріплюються мязи гортані, глотки та підязикового скелета. Порожнина гортані вкрита слизовою обо- лонкою, яка утворює складки.

У гортань веде широкий, у спокійному стані завжди відкри- тий вхід, який обмежений надгортанним та черпакуватими хрящами, а збоку парною черпакувато-надгортанною склад- кою (рис. 6.31). Вхід веде в розширену частину гортані присі- нок гортані, слизова оболонка якого вкрита багатошаровим пло- ским епітелієм. На бічній стінці присінка розміщені бічні шлу-

ночки, які спереду обмежені присінковою, а ззаду голосовою складками. У вентральній стінці присінка, позаду надгортанно-

го хряща розміщений вентральний шлуночок.

340

Нóтрощі

Рис. 6.30. Хрящі гортані:

а собаки; б свині; в великої рогатої худоби; г коня; 1 надгортанник; 2 пластинка щитоподіб- ного хряща; 2коса лі- нія; 3 ріжковий відрос- ток; 4 ростральна виріз- ка щитоподібного хряща; 5

ростральний ріжок; 6 тіло щитоподібного хря- ща; 7 каудальний ріжок; 8 мязовий відросток; 9 хрящова дуга кільцеподіб- ного хряща; 10 трахейні хрящі; 11 тиреогіоїд; с звязки

Середня частина гортані різко звужується у вентральному напрямі, утворюючи голосову щілину. Її верхня частина дещо розширена і лежить між черпакуватими хрящами, утворюючи дихальну щілину. Нижня частина щілини вузька, розміщена між голосовими складками і утворює власне голосову щілину, де і виникають звуки. Висота звуку залежить від напруження елас- тичної голосової складки. Позаду голосових складок знаходиться власне порожнина гортані, слизова оболонка якої вкрита псевдо- багатошаровим війчастим епітелієм.

341

Розділ 6

Рис. 6.31. Поздовжній розріз гортані:

а собаки; б свині; в великої рогатої худоби; г коня; 1 надгортанник; 2 черпакувато-надгортанна складка; 3 ріжок черпакуватого хряща; 4 пластинка кільцеподібного хряща; 5 підязиковонадгортанний мяз; 6 тіло щитоподібного хряща; 7 голосова губа; 8 дужка кільцеподібного хряща; 9 хрящі трахеї; 10 тіло підязикового скелета; 11 порожнина гортані; 12

бічний шлуночок; 13 голосова складка

У гортані розрізняють парні мязи, які діють на неї як розши- рювачі й стискачі та зміщують її в цілому довгі мязи.

У великої рогатої худоби гортань невелика, прямокутної фор- ми. Вхід у гортань звужений, шлуночків немає. Слизова оболон- ка не утворює рельєфних складок, голосові складки слабко ви- ражені.

У коня гортань добре розвинута, хрящі рухливі. Бічні шлуно- чки великі, широкі, різні за формою (овальні, трикутні, ромбопо- дібні) та розміром. Голосові складки чітко виражені.

У свині гортань видовжена зі звуженою порожниною. Голосо- ва складка розділяється на більшу передню і меншу задню час- тини, між якими утворюється глибоке заглиблення. З останнього невеликий отвір веде в обємний бічний шлуночок. Біля основи надгортанного хряща розміщений вентральний шлуночок. Голо- сові складки паралельні одна одній і формують вузьку голосову щілину.

342

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]