Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

5,5. Обхід закону у міжнародному приватному праві

1. Ситуація з поняттям «обхід закону» є, мабуть, однією з най­більш складних проблем у МПрП. Проілюструємо зазначене на прикладі лише тільки окремих думок, що були висловлені щодо даного інституту.

Так, за свідченням Л. А. Лунца, деякі автори вважають, що пи­тання про обхід закону у МПрП є лише одним із випадків питання про застосування застереження про публічний порядок і ця точка зору дає змогу уникнути загальних висновків у даному питанні та підходити до його розв'язання казуїстично, від випадку до випад­ку1. Інші висловлюються більш категорично, вважаючи, що «обхід закону» в праві ще не дістав визначення. Більш того, суперечли­вість і безперспективність цього поняття взагалі виводить його за межі юридичної термінології2. Треті розглядають його як відхід сторін від обов'язкових для них імперативних норм закону. На­приклад, Г. К. Дмитрієва у новітньому підручнику з МПрП взагалі не використовує терміна «обхід закону», розглядаючи порушення імперативних норм і застереження про публічний порядок як дві самостійні підстави обмеження застосування іноземного права"1. Є й такі, які розмірковують більш стримано, вважаючи, що немає жодних підстав вважати обхід закону «навколоправовим» понят­тям, хоч можна сперечатися щодо конкретного змісту цього термі­на й необхідності його застосування4.

У вітчизняному, як і взагалі у радянському законодавстві, дано­го інституту не існувало. Що стосується навчальної літератури, то у новітньому українському підручнику, наприклад, обхід закону визначено як «усвідомлене створення хоча б однією стороною правовідносин підстав для застосування закону тієї правової сис­теми, яка «лояльніше» визначає певний правовий статус»5. Проте,

,36

L

Див.: Лунц Л. А. Цит. праця.- С. 294.

" Див.: Муринов А. И. К вопросу об обходе закона в проекте раздела VII «Меж­дународное частное право» части третьеіі ГК РФ//М: Юрист.- 1997-№5-С. 8.

Див.: Международное частное прано. Учебник / Под ред. Г. К. Дмитрие­вой.-С. 178-194.

Див.: Филиппов А. Г. Некоторые аспекты автономии воли в российском международном частном праве II Актуальные проблемы гражданского права.-М.- 1998.-С. 449.

Див.: Феїішіяк Г. С.. Федчняк Л. С. Цит. праця. - С. 76.

137

-

у такому випадку під дію визначення підпадає будь-яке викорис­тання принципу lex voluntatis. Тобто, при формулюванні цього ви­значення поза увагою залишається така, досить-таки слушна думка М. Вольфа: «Коли примусова юридична норма перешкоджає досяг­ненню поставленої мети, зацікавлені особи часто намагаються обі­йти цю норму, створюючи для цього у якийсь аномальний спосіб такий фактичний склад справи, до якого ця норма стає незастосов­ною і який, все-таки, забезпечує той економічний або соціальний результат, котрий ці способи мали на увазі» .

В. І. Кисіль, який докладно проаналізував дане правове явище, зазначив, що у досвіді іноземних кодифікаціи і міжнародної уніфі­кації МПрП чітко простежується тенденція відмови від кодифіка­ції обходу закону". Однак воно все ж залишається відомим досить великій кількості законодавств світу. Наприклад, згідно з § 8 угор­ського Указу «Про міжнародне приватне право», не може застосо­вуватись іноземне право в тому випадку, коли воно прив'язується до іноземного елементу, створеному сторонами штучно або шля­хом симуляції з метою обходу у будь-який засіб застосовної норми закону (оманлива прив'язка)- У таких випадках слід застосовувати право, яке треба було б застосовувати згідно з положенням цього Указу1. Внаслідок цього існує необхідність з'ясувати теоретичні підстави даного інституту.

2. Для цього розглянемо спочатку таких два приклади:

а) щоб уникнути високого рівня оподаткування у своїй державі, власна (юридична) особа реєструє своє підприємство в іншій дер­жаві. Зрозуміло, що подібна реєстрація «переводить» національну юридичну особу в іноземну, чим приводиться в дію, у відповідних випадках, механізм колізійного регулювання;

б) особа змінює свое громадянство або вчиняє Інші юридично значимі дії для того, щоб мати змогу розірвати шлюб у випадках, коли національне законодавство не дозволяє це зробити.

Подібні випадки отримали загальну назву fraus iegifacta - обхід закону. Проте, юридична природа такого обходу у наведених при­кладах є різною.

У першому з наведених прикладів, з точки зору МПрП, мають місце взагалі-то дозволені дії. Інша справа, що це може бути невигід-

1 Див.: Ва-іьф М. Цит. праця.- С. 159.

- Див.: Кисіль В. І. Цит. праця. - С. 208.

3 Див.: Международное частное право: Иностранное законодательство.- С. 231.

138

ним для скарбниці відповідної держави. Проте міжнародне право дозволяє ж існування «офшорних юрисдикцій». Як зазначає Л. П. Ануфрієва, право платника податків уникати їх сплати за до­помогою всіх дозволених законом засобів ніким не може бути оспо­реним. Більш того, у світі виникло навіть таке явище - «податкове планування» як інструмент здійснення ефективного бізнесу, зокре­ма - шляхом створення компаній чи інших підприємств за межами своєї держави, що не повинно розглядатися як обхід закону'.

Погоджуючись з таким висновком, слід зазначити, що його юридичною підставою є те, що у даному випадку якщо закон і об­ходиться, то він або містить диспозитивну норму, яка подібний «обхід» дозволяє, або здійснюється в умовах прогалин в одному Із законодавств, або шляхом використання положень більш м'якого регулювання, що міститься в іншому. До речі, наведену ситуацію можна узагальнити, якщо згадати про принцип автономії волі (див. гл. 4.5).

Справа в тому, що у МПрП досить часто сторони можуть, за вза­ємною згодою, вилучити свою угоду з-під дії «незручної» для них матеріально-правової норми І підкорити дії іншій, більш зручній правовій нормі. Подібну угоду сторін можна, таким чином, також кваліфікувати як обхід закону. Проте, це, так би мовити, «до­зволений» обхід закону. І тоді, як слушно зауважив В. І. Кисіль, з'ясовується, що обхід закону вступає в суперечливість із автоно­мією волі щодо договорів, внаслідок чого він взагалі втрачає сенс2.

У другому з наведених прикладів ситуація стає Іншою. На дум­ку Л. Н. Галенської, історія дає багато прикладів того, як обходили закон у таких випадках. Так, у XIX ст. польське подружжя - като­лики, які проживали на території Російської імперії та не мали права на розірвання шлюбу, у випадку зміни доміцилію та при­йняття ними протестантизму мали змогу розлучитись. Це явище отримало назву «седьмигродські розлучення» (за місцем, де такі розлучення здійснювались). З точки зору МПрП, вкрай цікавою є історія штату Невада (США). У ньому в середині XIX ст. було змі­нено законодавство - зменшено шлюбний вік до 14 років та спро­щено отримання доміцилію. Внаслідок цього у другій половині XIX ст. багато молодих людей переїжджали до цього штату, щоб отримати доміцилій та зареєструвати шлюб, який не можна було

1 Дип.; Л. П. АІІуфрІІеаа. Цит. праця.- С. 239-240. Див. Кисіль В І. Цит. праця.- С. 207.

139

-

іарсєструвати за законодавством штату попередньоі'о доміцилію , А у першій половині XX ст. у цьому ж штаті чинним було най­більш ліберальне законодавство стосовно розлучення, що потягло за собою наплив до цього штату іншої категорії американців". Внаслідок цього в даному штаті виникло і певний час існувало та­ке явище, яке позначено в МПрП як своєрідний «шлюбно-розлучний» бізнес.

3. Як бачимо, питання з обходом закону дійсно є нелегким. Щоб скласти певне уявлення про йото сутність, слід поставити пе­ред собою та вирішити два таких запитання.

Перше зводиться до з'ясування, чи є обхід закону специфічним колізійним явищем, чи це поняття пов'язане виключно з нормами матеріального права?'1 Повинно бути очевидним, що застосування терміна «обхід закону» стосовно матеріальних норм є недоречним. У цьому випадку ми будемо мати справу з порушенням імпера­тивних приписів матеріально-правових норм (так званих manda­tory rules), а не - з обходом закону. Коли ж розглядати дане понят­тя як суто колізійне явище, тоді воно має місце лише у випадках свідомого порушення колізійного припису, а не тоді, коли зміна правопорядків, наприклад, при використанні принципу автономії волі чи внаслідок зворотного відсилання, відбулась як результат виконання колізійних правил.

Що стосується другого запитання, то воно полягає в отриманні відповіді на те, який саме закон обходиться - власний (fraus legi domesticae) чи іноземний (fraus legi externae) . На мою думку, саме перший з цих випадків має відношення до проблеми, що вивчається.

4. Таким чином, як підкреслюється в доктрині, проблема обхо­ду закону зводиться до умисного створення штучних колізій та необгрунтованого перерозподілу компетенцій між законами . Саме тому в тих правопорядках, де існує дане застереження, суддя, перш ніж констатувати обхід закону і застосувати передбачені проти цього засоби, повинен довести, що:

а) в певні, національні за своїм характером відносини, привне­сено іноземний елемент, завдяки чому її вилучено з-під дії право-

1 Див.: То.н-тых В. Л. Циі. праця.- С. 60. ' Див.: Гаїенская Л. Н. Цит. праця,- С. 29. ' Див.: Кисіль В /. Цит. праця.-С. 206. 4 Див.: Там само. - С. 208. Див.: Там само.- С. 210.

порядку, якому вони повинні швичаи підкорятись. І підпорядко­вано іншому;

б) зазначена зміна правопорядків здійснена навмисно і штучно;

в) за «нормально» застосовним правопорядком врегулювання даних відносин, по-перше, є імперативним і, по-друге.- менш ви­гідним для сторін чи сторони, ніж те, яке виникає у зв'язку з тим, що штучно використовується.

Особливі складнощі, як зазначається, викликає доведення дру­гої із зазначених вимог. «Обхід закону, як правило, є дискретним, прихованим, і щоб його виявити, необхідний певний ступінь пуб­лічності відповідних дій. До завдань суду у кожному окремому випадку обходу закону входить доведення умислу, що зробити йажко, якщо взагалі можливо. Особа, що здійснила обхід закону, завжди може заявити, що змінила місце проживання чи громадян­ство не для того, щоб обійти вітчизняні норми матеріального пра­ва, а з об'єктивних причин»1.

5. Розглядуваний інститут чи через свою складність, чи внаслі­док відсутності належного та визнаного теоретичного осмислення проблеми, залишається таким, що не має ефективних засобів про­тидії. В доктрині зазначається, що тільки суди Франції суворо бо­рються з цим явищем завдяки тому, що у практиці цієї держави вироблено принцип, за яким обхід закону породжує недійсність акта в цілому (fraus omnia соггитріі)2омана знищує все.

Якщо повернутися до другого з наведених прикладів, то неваж­ко побачити, що у випадках обходу закону суди можуть визнати недійсним:

• тільки рішення про розірвання шлюбу;

• лише акт зміни громадянства або

• і акт про зміну громадянства, і засноване на ньому рішення про розірвання шлюбу.

Саме цей, останній, випадок використовується судами Франції, і саме його Л. П. Ануфрієва пропонує взяти за основу' у справі бо­ротьби з обходом закону у МПрП. Хоча В. Л. Толстих. не без під­став, зазначає, що в такому випадку відповідний суд, по суті, втру­чається в компетенцію іноземної держави4.

Толстых В. Л. Цит. праця,- С. 62. " Див., наприклад: Гаяенская Л. Н. Цит, праця,- С. ЗО.

' Див.: Ануфриева Л. П. Цит, праця.- С. 241. Див,: Толстых ft. Л. Цит. праця.- С. 64.

140

141

6. Як вже зазначалося, вказані проблеми не цікавили колишнє українське право, як і. певною мірою,- нашу доктрину. Актуаль­ними вони стають у світлі положень Закону віл 23.06.2005 p., яким введено в дію як «обхід закону», так і правила застосування імпе­ративних (mandatory rules) норм.

Згідно зі ст. 10 зазначеного Закону правочин та інші дії учасни­ків приватноправових відносин, спрямовані на підпорядкування цих відносин праву іншому, ніж те, що визначається згідно Із цим Законом, в обхід його положень, є нікчемними. У цьому разі за­стосовується право, яке підлягає застосуванню відповідно до норм цього Закону. Тобто, в цьому положенні чітко відтворено концеп­цію обходу закону саме як колізійної проблеми.

Ст. 14 Закону, в якій встановлюються правила застосування ім­перативних норм, складається з двох частин. Відповідно до першої з них, правила цього Закону не обмежують дії імперативних норм права України, що регулюють відповідні відносини, незалежно від права, яке підлягає застосуванню. Подібну норму В. І. Кисіль вва­жає такою, що остаточно усуває підстави для існування норми про обхід закону, бо до решти звужує можливість умисного створення ситуації об'єктивно необгрунтованого перерозподілу компетенції того чи іншого правопорядку1.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 цього Закону суд, незалежно від права, що підлягає застосуванню відповідно до цього Закону, може за­стосувати імперативно норми права іншої держави, які мають тіс­ний зв'язок з відповідними правовідносинами, за винятком, вста­новленим частиною першою цієї статті. При цьому суд повинен брати до уваги призначення та характер таких норм, а також на­слідки їх застосування або незастосування. Можна вважати, що дане правило є логічним продовженням та певною конкретизацією положення ч. 1 ст. 6 Закону, за яким застосування права іноземної держави охоплює всі його норми, які регулюють відповідні право­відносини. Теоретично воно не може викликати заперечень, бо на­цілене на отримання українськими суддями того самого результа­ту, який отримали б їх (відповідні) іноземні колеги, а диспозитив-ність даної формули (суд може), поєднана з покладенням на суддю обов'язку враховувати наслідки застосування чи незастосування таких норм, слугує відповідності даного правила приписам ст. 12 щодо застереження про публічний порядок.

1 Див.: КІІсйь В. і. Цит. праця.- С. 21

142

Контрольні запитання

1. Чим відрізняється застосування колізійної норми від засто­сування іноземного права?

2. Що розуміється під правовою кваліфікацією у МПрП?

3. У чому полягає проблема визначення змісту іноземного права?

4. Якою є природа та які існують види зворотного відсилання?

5. Що Вам відомо про підстави та механізм застосування засте­реження про публічний порядок?

6. Чим пояснюється складність проблеми обходу закону у МПрП?