Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 13 Міжнародний підряд

Міжнародна купівля-продаж товарів, яку розглянуто вище, спрямована на задоволення потреб учасників світового обороту, проте вона нездатна задовольнити всі їх вимоги. В умовах ринкових відносин постійно зростає обсяг надання послуг, необхідність яких обумовлюється специфікою здійснення підприємницької діяльності, зокрема транснаціональної підприємницької діяльності, а серед цих послуг значне місце посідає виконання різних видів робіт.

З того, про що Йшлося, випливає, що транснаціональний рух товарів переважно опосередковується укладенням міжнародник договорів купівлі-нродажу товарів (контрактів). Особливу форму реалізації отримав і міжнародний рух послуг. Основною формою, в якій здійснюється виконання робіт у МПрП, став договір підря­ду, за яким здійснюється обмін роботи на інший еквівалент, що має майновий характер.

Взагалі зазначений обмін мас місце в одній з таких трьох форм:

• майно за роботу;

• гроші за роботу;

• робота за роботу.

З них ми розглянемо у подальшому лише другий із зазначених варіантів, тобто, коли наслідком виконання певної роботи є отри­мання обумовленої грошової винагороди.

13.1. Цоговір підряду

1. Як зазначається в нашій літературі, спільним для всіх дого­ворів підряду є те, що підрядник зобов'язується на свій ризик ви­конати певну роботу за завданням замовника, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу'. З даного визначення випливає, що договір підряду, порівняно з договором купівлі-про лажу, має, щонайменше, три особливості.

По-перше, на відмінну, від договору купівлі-продажу товарів, об'єктом даного договору є тс, чого ще не Існує в природі. Інакше

кажучи, змістом договорів підряду f створення або переробка чо­гось у такий стан, який здатен у майбутньому задовольнити вимо­ги замовника. Саме - у майбутньому, внаслідок чого замовник не може піти на ринок і негайно купити цей об'єкт.

По-друге, зазначене створення або переробка повинні мати са­мостійний характер. Цс означає, що предмет договору має існу­вати відокремлено від того, хто його створює, інакше його немож­ливо буде експлуатувати іншою стороною договору.

Зазначені дві відмінності, так би мовити «матеріального» пла­ну, своєю чергою складають підґрунтя третьої особливості дого­вору підряду, за якою згідно з цим договором дещо своєрідно ви­никає право власності - воно виникає саме внаслідок виконання договору, а не передається за цим договором. Дану особливість підкреслено у ст. З Віденської конвенції 1980 р. таким чином: до­говори на поставку товарів, які потребують подальшого виготов­лення або виробництва, вважаються договорами купівлі-продажу, якщо сторона, що замовляє товар, не бере на себе зобов'язання поставити істотну частину матеріалів, необхідних для виготов­лення або виробництва таких товарів. З даного правила випливає такий висновок: якщо порівняно з вартістю подальшого виготов­лення або виробництва вартість матеріалу є переважно більшою, то тоді за відповідною стороною тільки зберігається те право власності, яке раніше вже існувало. Тобто, в таких випадках мо­же змінитися лише матеріальна форма існуючої власності, а її вартісна форма при цьому збільшується несуттєво, внаслідок чо­го подібні договори і підпадають під дію цієї Конвенції (купівля-продаж майбутньої речі або переробка власної).

Саме тому, на відміну від договору купівлі продажу, у догово­рі підряду вартість використовуваного «свого» матеріалу, якій би із сторін він не належав, повинна бути відносно невеликою, і тоді такий договір не буде вважатися звичайною купівлсю-продажем товару. Мабуть, це і мається на увазі у ч. 2 ст. З Конвенції 1980 р. про договори міжнародної купівлі-продажу товарів, де зазнача­ється, що ця Конвенція не застосовується до договорів, у яких зафіксовано, що зобов'язання сторони, яка поставляє товари, полягають переважно у виконанні роботи або в наданні інших послуг1.

2. Класичним зразком договору підряду є договір про спору-

Див.: Кодифікація приватного (цивільного) права України.- С. 23?.

Див.: Міжнародні договори України. Том 1. С. 85.

276

277

дження різного роду будівель, промислових об'єктів і т. ін. Проте, до сфери його -застосування належать також:

• надання технічних послуг у процесі будівництва, зокрема -поставка машин та обладнання;

• виконання монтажних робіт;

• здійснення технічного обслуговування побудованого об'єкта;

• консультаційні та інформаційні послуги (наукова організація процесу будівництва, керування ним І т. ін.).

h зазначених різновидів ми розглянемо лише договори про бу­дівництво об'єктів та договори стосовно надання технічних послуг і здійснення монтажних робіт.