Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

Глава 28 Виконання арбітражних рішень

З добровільного виникнення компетенції міжнародного комер­ційного арбітражу випливає те, що й його рішення, як правило, виконується сторонами добровільно. Практика свідчить, що підписуючи арбітражну угоду, сторони нерідко прямо зазначають в ній, що рішення арбітражу за їх спором буде остаточним і обов'язковим для виконання. Аналогічні норми містяться І у більшості арбітражних регламентів. Внаслідок цього виникає си­туація, коли арбітражне рішення стає неможливим оскаржити у якусь більш високу арбітражну інстанцію на кшталт судового оскарження рішення.

Проте, як справедливо підкреслює О- В. Брунцева, це не озна­чає відсутності будь-якого контролю за тими арбітражними рі­шеннями, які реально виносяться у комерційних справах. Зазначе­ний контроль існує, однак він не зводиться до оскарження рішення арбітражного суду як такого, а полягає у перевірці цього рішення лише з вузького кола процесуальних питань, коли орган, що здійс­нює контроль, має право скасувати арбітражне рішення цілком або частково, однак не може прийняти нове рішення у справі, змінити його чи передати справу на новий арбітражний розгляд1.

Найиоширеною формою такого контролю, як зазначалось, є су­довий контроль, який зазвичай здійснюється судовими органами:

• у місці винесення арбітражного рішення та

• у вигляді визнання та виконання в певній державі іноземного арбітражного рішення.

28,1. Судовий контроль у місці винесення арбітражного

рішення

Правовою підставою здійснення такого контролю є положення п. 1 «е» ст. V Нью-Иоркської конвенції (1958), за якою у визнанні та виконанні іноземного арбітражного рішення може бути відмовлено, якщо воно було скасовано чи призупинено виконанням компетент­ною владою держави, в якій це рішення було винесено, або держа-

' Див.: Брунцева К. В. Цит. праця,- С. 224-225.

562

ви, закон якої було застосовано у процесі вирішення спору. Хоча у самій Конвенції не )азначено підстави, за яких зазначені скасування чи призупинення виконання можуть бути здійсненими національ­ними судами, вони знайшли чітке відображення у ст. 34 Типового закону ЮНСІТРАЛ, в якому містяться такі шість підстав для скасу­вання рішення міжнародного комерційного арбітражу.

1. Одна зі сторін арбітражної угоди була певною мірою не­дієздатна, або ця угода була недійсною за законом, якому сто­рони її підкорили, а іа відсутності відповідної вказівки - згідно з законом держави, в якій рішення було винесено. Слід мати на увазі, що сторона - фізична особа - вважається дієздатною щодо укладеної арбітражної угоди, якщо вона має дієздатність на укла­дення відповідного «основного» контракту. Загалом же недієздат­ними є неповнолітні, визнанні недієздатними у відповідній держа­ві особи, та. за окремими законодавствами, ще й банкрути. Щодо дієздатності (правосуб'єктності) юридичної особи, то вона визна­чається на підставі колізійної прив'язки lex societatis (див. гл. 4.4.2). Для вирішення питання про дійсність арбітражної угоди застосовуються ті самі критерії, що й для звичайного контракту. Тобто, вона повинна бути укладена в належній формі дієздатними особами, що мають необхідні повноваження для укладення цієї угоди, а угода не повинна містити дефекти волі, форми або змісту.

2. Сторона не була належним чином сповіщена про призна­чення арбітра чи про арбітражне провадження або з інших по­дібних причин була позбавлена можливості надати свої пояс­нення у справі. Не важко побачити, що в цій підставі знаходять відображення найголовніші вимоги арбітражного процесу, як і міжнародного цивільного процесу взагалі, згідно з якими при роз­гляді будь-якого цивільного спору повинні бути забезпеченими рівне ставлення до сторін та надання кожній з них можливості пов­ного викладання своєї позиції у справі.

3. Рішення ухвалено у спорі, не передбаченому або не підпа­даючому під умови арбітражної угоди чи арбітражного засте­реження в договорі, або містить постанови з питань, які вихо­дять за межі арбітражної угоди чи арбітражного застереження в договорі з тим, однак, що коли постанови з питань, які охоп­люються арбітражною угодою чи застереженням, можуть бути виокремленими від тих, що не охоплюються такою угодою чи застереженням, то та частина арймражного рішення, яка міс­тить постанови з питань, що охоплюються такою угодою або

563

арбітражним застереженням в договорі, може бути вишиною та приведеною до виконання.

Ця підстава є, мабуть, найменш формальною зі всіх передбаче­них ст. 34 Типового закону ЮНСіТРАЛ, шму вона повертає нас, по суті, до проблеми компетенції арбітражного суду, яка, як від­значалось, є досить складною. Щоб пояснити ситуацію, наведу тільки один приклад. Мова йде про справу «Саузерн Пасифік Про-пертік, ЛТД» проти Арабської Республіки Єгипет, що розглядала­ся Касаційним Судом Франції (1987) . Обставини цієї справи такі.

23.09.1974 р. зазначена компанія та її дочірня компанія уклали з Єгипетською державною організацією з туризму та готелів «Осно­вний договір», а 12.12.1974 p.- більш детальну, доповнюючу Уго­ду про розвиток двох міжнародних туристичних проектів у Єгипті (Піраміди та район Рас-Ель-Хекма). На останній сторінці додатко­вої Угоди, після підписів сторін, містився припис «Схвалено, узго­джено та ратифіковано Міністром туризму Ібрагімом Нагібом 12.12.1974р.». Проти цього припису стояли підпис пана Нагіби та офіційна печатка. Після припинення у !978р. цього проекту пре­зидентом Єгипту між сторонам виник спір про відшкодування компанії збитків на суму 12,5 млн доларів США.

Питання, що постало перед Касаційним Судом, полягало в на­ступному. Угода від 12.12.1974 р. містила арбітражне застережен­ня, тим часом як у «Основному договорі» таке застереження було відсутнім. Арбітри вирішили, що у них виникла компетенція на розгляд цієї справи, в той час як Паризький апеляційний суд, до якого зі скаргою про скасування рішення Міжнародного комер­ційного арбітражного суду при МТП звернулась АРЄ, а потім Апеляційний суд Франції знайшли, що АРЄ не являлася стороною додаткової Угоди і у подальшому Єгипет не давав згоди на арбіт­раж шляхом підписання «Акта про повноваження арбітрів».

Розглядаючи цю справу, Касаційний Суд Франції погодився з висновками Апеляційного суду, зокрема в тій його частині, де за­значалося, що підпис Міністра туризму на угоді від 12.12.1974 p., що супроводжував вислів «Схвалено, узгоджено та ратифіковано», хоча і являє собою зобов"язання Єгипту, проте в них не зазначено правових наслідків зазначеного підпису на підставі принципів і •звичаїв міжнародної торгівлі.

Хоча у подальшому сторони досягли з приводу цього спору ми-

рової угоди, однак висновок державних судів Франції про те, шо в цьому випадку у арбітражного суду не виникло компетенції на розгляд справи, залишився непорушним.

4. Склад арбітражного суду або арбітражний процес не від­повідають угоді сторін, якщо тільки ця угода не суперечить будь-якому положенню Закону, від якою сторони не можуть відступати, а за її відсутності, не відповідають цьому Закону (або, добавлю, закону країни здійснення арбітражного розгляду у відповідних випадках).

Як на приклад невідповідності складу арбітражного суду угоді сторін можна послатись на рішення Паризького апеляційного суду від 1.07.1997 р.1, винесеного по спору між організацією із Конго та компанію із Габону, що розглядався арбітражем ad hoc, коли арбітр, що був призначений конголезькою організацією та брав участь у розгляді справи, заявив про свою відставку, отримавши проект рі­шення арбітражного суду. Рішення у справі було прийнято двома арбітрами, що залишились, із вказівкою, що третій арбітр був своє­часно сповіщеним, проте він «був відсутнім». Апеляційний суд, скасовуючи рішення комерційного арбітражу знайшов, що воно бу­ло постановлено складом суду, який більше не відповідав угоді сто­рін, з якої він вичерпував сеою юрисдикцію.

5. Об'єкт спору не може бути предметом арбітражного роз­гляду за законодавством відповідної країни. Законодавство майже всіх держав світу, за тих чи інших обставин, залишає певні категорії справ у виключній компетенції державних судів, унемож­ливлюючи у такий спосіб арбітражний розгляд відповідних справ. Це можуть бути, наприклад, певні відносини, пов'язані з пору­шенням встановлених у відповідній державі антимонопольних правил чи практики. Повинно бути зрозумілим, що така підстава застосовується як на вимогу сторони у спорі, так і за власною іні­ціативою судового органу.

6. Арбітражне рішення суперечить встановленому у відпо­відній державі правопорядку. Необхідність використання держа­вою застереження про публічний порядок детально пояснювалось раніше (див. гл. 5.4). Що стосується його використання у якості підстави для скасування арбітражного рішення, то, як свідчить практика, у такому випадку спостерігається тенденція щодо обме­женого тлумачення терміна «публічний порядок».

Див.: Брунцева Е. В. Цкт. праця.-С. 274-276.

Див.: Брукцева Е. В. Цит. праця.- С. 235.

564

565

Як свідчить Л. М. Галенська, на 69 Конференції Асоціації між­народною права (Лондон, 2000) розглядалася заключна доповідь Комітету з міжнародного комерційного арбітражу, що була при­свячена проблемі публічного порядку як перешкоді для примусо­вого виконання арбітражних рішень. У доповіді зазначалось, що зміст цієї категорії, відповідно до законодавства різних держав світу, складають такі чотири випадки:

• норми матеріального права;

• основні принципи права;

• публічний порядок / добрі звичаї та

• національні інтереси / зовнішні зносини.

Проте, як остаточний висновок, у доповіді міститься тверджен­ня, за яким спроби відмовити у виконанні рішення на підставі за­стереження про публічний порядок рідко приводили до успіху1.

Як на мене, то цінні зауваження щодо цього застереження міс­тяться у рішенні Судової колегії у цивільних справах Верховного Суду РФ у справі за позовом державного заводу «Вимірювач» проти товариства «Омегатех Електронікс Гмб X», де зазначено, по-перше, що застосування застереження про публічний порядок можливе лише в окремих випадках, коли застосування іноземного закону здатне породити наслідок, що с неприпустимим з точки зо­ру російської правосвідомості і, по-друге, оскільки рішення МКАС при ТПП РФ засноване на нормах російського законодавства, ви­ключається сама можливість посилання на порушення публічного порядку, оскільки застосування норм російського права не може тлумачитись як порушення публічного порядку РФ2.

Необхідно наголосити, що наведений перелік підстав є виключ­ним. За окремими винятками, навіть очевидні помилки, що були допущені арбітрами у застосуванні права чи у встановленні фактів, які мають суттєве значення для вирішення справи, не є все ж під­ставами для скасування (повного чи часткового) арбітражного рі­шення.

Цей висновок теж підтримується судовою практикою. Напри­клад, на думку Верховного Суду Російської Федерації, будь-які інші обставини, на які посилається відповідач в обгрунтуванні

Див.: Ґаленская Л. Н. Вопросы международного частного права на Лондон­ской конференции [2000 г.) Ассоциации меж дун ар ал но го права // Журнал меж­дународного частною права.- 2000.- 1(27). -С.69-71.

' Див.; Ьголлетень Верховного Суда РФ.- 1999,- № 3.- С. 12-14.

566

клопотання про скасування рішення: неправильне визначення су­ми арбітражного збору; нсдослідженість обставин справи; зави­щення суми витрат позивача, пов'язаних із захистом своїх Інтере­сів через представників, не передбачені законодавством РФ у якості підстав для скасування рішення міжнародного комерційного арбіт­ражу і не можуть братися до уваги1,

У зв'язку з цим у російській доктрині підкреслюється, що думка особи, яка заявляє клопотання, і навіть міркування суду про не­правильне застосування арбітражем норм російського права не можуть бути покладеними в основу судового висновку про скасу­вання арбітражних рішень або про відмову у їх визнанні чи у при­веденні до примусового виконання на території Російської Феде­рації. Більш того, як зазначається, будь-які сумніви щодо наявнос­ті підстав, передбачених законом або міжнародним договором, для скасування арбітражного рішення чи відмови у визнанні та приму­совому виконанні такого рішення повинні тлумачитися на користь арбітражного рішення".

Щоправда, в ній же інколи зустрічаються й інші погляди. На­приклад, В.Л. Толстих стверджує, що у випадку неправильного застосування МКАС колізійної норми його рішення може бути оспореним за однією з підстав, передбачених ст. 34 Закону «Про міжнародний комерційний арбітраж»3, хоча я особисто вважаю подібне твердження недостатньо аргументованим.

7. Особливість судового контролю за рішенням арбітраж­них судів полягає у такому: його може бути здійснено лише судом держави, в якій або за правом якої зазначене арбітраж­не рішення було винесено, і ні у якого іншого суду компетен­ція на здійснення такого контролю не виникає. Певним на­слідком зазначеної виключної компетенції е те, що винесене державним судом рішений про скасування арбітражного рішення отримує преюдиційну силу. Дане положення чітко закріплено у ст, 9 Європейської конвенції про зовнішньоторговельний арбіт­раж (1961). згідно з якою скасування арбітражного рішення, яке підпадає під дію цієї Конвенції в одній з дсржав-учасниць Конве­нції, буде становити причину відмови у визнанні або виконанні цього рішення в інших дсржавах-учасницях цієї Конвенції, проте

1 Див.: Бюллетень Верховного Суда РФ.- 1999.- № З,- С. ІЗ.

" Див.: Международное частное право: современная практика.- С. 276-279.

' Див.: Толстых В. Л. Цит. праця- С. 44.

567

лише за умови, що скасування арбітражного рішення мало місце в держані, де або за законом якої таке рішення було винесено1. Щоправда, підстав для скасування такого арбітражного рішення за Європейською конвенцією передбачено лише перших чотири з наведених вище шести.

Що стосується ст. V Нью-Йоркської конвенції або ст. 34 Ти­пового закону ЮНСІТРАЛ, то за ними суд «може» (хоча і не зо­бов'язаний) визнати або надати дозвіл на виконання скасованого арбітражного рішення. Хоча вважається, що подібна практика не заохочується, можна зустрітися з випадками виконання скасова­них арбітражних рішень. Так, О. В. Брунцева у зв'язку з цим по­силається на справу компанії «Хромаллой Аероссрвіс» проти Арабської Республіки Єгипет, розглянуту МКАЄ на території Єгипту і за єгипетським правом, рішення якого каїрський суд скасува» (1995). Незважаючи на це. наступного року американ­ський окружний суд, а у січні 1997 р, і Паризький апеляційний суд винесли рішення, якими надали дозвіл на виконання скасова­ного у Єгипті рішення на своїх відповідних територіях. Харак­терно, що обидва ці рішення Єгипет не оскаржив і до травня 1997 р. повністю їх виконав, сплативши позивачу більше ніж 20 млн доларів США:.