Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

13.2. Договір будівельного підряду

І. Всі країни, а особливо ті, що розвиваються, потребують ство­рення великої кількості різних споруд. Зазвичай це досягається шляхом укладання відповідних міждержавних договорів, зокре­ма-з використанням механізмів міжнародного інвестування, коли інвестиції вкладаються у відтворення основних фондів або спря­мовані на приріст матеріально-виробничих запасів, тобто мають форму капіталовкладень. Договір будівельного підряду якраз і є правовою формою реалізації капітальних вкладень1. Звернімо ува­гу на особливості зазначеного договору.

По-перше, він, як правило, вимагає значних фінансових кош­тів, тим більш, що реалізація такого договору має місце упро­довж значних проміжків часу. Цим, певною мірою, пояснюється те, що їх частіш за все укладають державні організації, які висту­пають у якості замовників, та організації або групи організацій (консорціуми) з іншої держави (або навіть декількох інших дер­жав), що стають підрядниками у таких договорах. По-друге, не­рідко укладенню зазначених договорів передує проведення торгів (тендерів), завдяки яким підрядники визначаються на конкурсних засадах.

2. Будівництво будь-якого спорудження зазвичай с вкрай склад­ною справою, що містить у собі багато різних дій, серед яких мо­жна відзначити такі:

• геологічне дослідження грунту та інші пов'язані ч ним підго­товчі роботи;

Див.: Кодифікація гфиватного (цивільного) права України.- С. 248.

278

• розробка проекту, технічної та технологічної документації:

• постачання будівельних матеріалів, машин та обладнання;

• возведения будівель;

• здійснення монтажних робіт, керівництво та нагляд за цим здійсненням;

• проведення гарантійних випробувань чи допомога в їх здійс­ненні;

• підготовка персоналу замовника для подальшої роботи на об'єкті, що будується;

• придбання необхідних для будівництва чи функціонування збудованого об'єкта патентів, ліцензій, «ноу-хау» і т. ін.;

• гарантійне та постгарантійнс обслуговування об'єкта, зокре­ма - поставка необхідних запасних частин.

В останні десятиріччя світова практика виробила та широко за­провадила такий різновид підрядних договорів, як «a turn-key con­tract» — договір генерального підряду на умовах «під ключ». За ними передбачається будівництво та передача в експлуатацію пов­ністю готового об'єкта. В таких договорах однією з головних умов f регулювання зобов'язання підрядника щодо здачі об'єкта замов­никові, що може супроводжуватись тимчасовим прийняттям від­повідного об'єкта за умови його належного функціонування про­тягом певного часу (безаварійність, належна якість продукції, що виробляється, і т. ін,). Якщо протягом зазначеного часу будуть ви­явлені дефекти, складається окремий протокол, за яким підрядник зобов'язується усунути всі виявлені дефекти.

3. Практика здійснення споруд, особливо на умовах «під ключ», обумовила необхідність розробки цілого ряду рекомендаційних документів у межах відповідних міжнародних організацій, голов­ною метою яких є заповнення прогалин у національному регулю­ванні відповідних питань. Першим з них було Руководство щодо укладання контрактів стосовно комплексних промислових об'єктів, створене під егідою Європейської економічної комісії ООН у і 979р. Це «Руководство» містить у собі одинадцять розділів, у яких послідовно регулюються питання про:

1. Поняття міжнародного обороту у сфері послуг.

2. Порядок укладення договорів субпостачання.

3. Ознаки консорціуму.

4. Гарантії.

5. Порядок і процедури відшкодування шкоди.

6. Штрафні санкції за контрактом.

279

7. Умови та порядок розірвання контракту. 8- Платежі у валюті.

9. Зміну цін.

10. Застосовне право.

11. Порядок вирішення спорів за контрактом.

У 1988р. під егідою ЮНСІТРАЛ було прийнято аналогічний документ, який має назву Руководство по укладанню міжнародних контрактів на будівництво промислових об'єктів.

Проте найбільш поширеною рекомендацією вважаються Загаль­ні умови міжнародного договору підряду в галузі будівництва, що були розроблені Міжнародною федерацією інженерів-консультан-тів (FIDIC), остання редакція яких датується 1988 р. Цю рекомен­дацію реалізовано у вигляді типового договору, який налічує 23 статті. Що стосується обов'язків підрядника, то вони виплива­ють з наведеного вище переліку питань. Зокрема, у договорі, мають передбачатися строки виконання робіт, їх початок та завер­шення, зобов'язання щодо найму робочої сили, вимоги до персо­налу і до виконання робіт, включаючи випробування, відповідаль­ність за невиконання зобов'язань і т. Ін. У замовника, за цими ре­комендаціями, існує три головних зобов'язання:

• надати всю можливу інформацію підрядникові, яка є необ­хідною для здійснення проектних робіт;

• прийняти побудований об'єкт та

• сплатити обумовлену контрактом вартість збудованого об'єкта.

Особливе значення даних рекомендацій полягає у тому, що во­ни спеціально пристосовані до договорів, які укладаються на тор­гах (тендерах, конкурсах тощо), внаслідок чого являють собою готовий стандарт для проведення таких торгів у країнах, що роз­виваються.

4. Колізійне регулювання питань, пов'язаних з договором під­ряду, зводиться, головним чином, до вибору права, яке підлягає застосуванню (принцип автономії волі), а за відсутності такого ви­бору прив'язка здійснюється до права сторони, яка виконує най­більш пов'язані з договором дії. Наприклад, згідно зі ст. 44 Закону від 23.06.2005 р., у разі відсутності згоди сторін договору про ви­бір права, що підлягає застосуванню до цього договору, щодо до­говорів про спільну діяльність або виконання робіт застосовується право держави, у якій провадиться така діяльність або створюють­ся передбачені договором результати.

2НО

Слід мати на увазі, що наше національне законодавство у пи­таннях, пов'язаних з будівельним підрядом, значно оновлено з прийняттям чинного ЦК України. В останньому міститься спе­ціальний § 3 глави 61, де регламентовано цілий ряд питань, які щойно розглянуто. Зокрема, згідно зі ст. 875 ЦК України, за дого­вором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати І здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замо­вник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну доку­ментацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

В цій же статті міститься роз'яснення, за яким договір будівель­ного підряду укладається на проведення нового будівництва, капі­тального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) під­приємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, вико­нання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нероз­ривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Особлива увага приділяється у Кодексі гарантіям якості за до­говором будівельного підряду. Так, ч. 1 ст. 884 ЦК України вста­новлено, що гарантійний строк дорівнює десяти рокам від дня прийняття об'єкта замовником, якщо тільки більший гарантійний строк не встановлено договором або законом.