Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

28.2. Сучасні тенденції у сфері арбітражного розгляду справ

1. Слід зауважити, насамперед, що комерційні арбітражі не t: винаходом новітньої Історії. Існують підстави для припущення, за яким третейський суд взагалі виник навіть раніше, ніж державне правосуддя, і тільки значно пізніше після свого виникнення, за­вдяки імператору Юстиніану, рішення третейських судів отримали ту ж юридичну силу, що й рішення, які ухвалювались державними судами. З цього, як вважається, почалась писана історія арбіт­ражу '.

Що стосується власне міжнародного комерційного арбітражу, то він виник з розвитком міжнародної торгівлі ще у середньовіччі, коли, як це було у Німеччині, сторони, за рахунок звернення до третейських судів, звужували коло справ, які попадали на розгляд малодосвідчених шефенів". Проте визначальною віхою в його іс­торії було заснування 10 червня J914 р. Міжнародної торгової па­лати (МТП) зі штаб-квартирою у Парижі. Головна мета цієї між­народної організації була визначена таким чином: створення умов для швидкого, недорогого та остаточного вирішення спорів між комерсантами. Хоча невдовзі було прийнято два міжнародно-правових акти - Женевський протокол про арбітражні застережен­ня (1923) та Женевська конвенція про виконання іноземних арбіт­ражних рішень (1927), з'ясувалося, що реальне досягнення зазна­ченої мети потребує чималого часу.

Лише у 1976 р. ЮНСІТРАЛ, враховуючи накопичений МТП та різними арбітражними органами досвід, прийняла згадуваний ра­ніше Арбітражний регламент, а дещо пізніше (1985 р.) було розроб­лено також Типовий закон про міжнародний комерційний арбіт­раж, на якому, за підрахунками В. П. Звєкова. зараз засновано

' Про розвиток арбітражу у Стародавньому Римі докладніше див.: Вол­ков А. Ф. Торговые третейские суды // Третейский сул.- 1999.-- № 2- 3.- С. 65-75; 2000.-№4-6.-С. 82-95.

" Див.: Харитонов С. О.. Харитонова О. І. Рецепції приватного права: парадигма прогресу. Кіронотал: І Іентрально-Українське видавництво, 1999,-С. 121 -122.

520

законодавство біля ЗО держав світу.1 До речі, на ньому засновано І законодавство України про міжнародний комерційний арбітраж.

2. Питання, пов'язані з діяльністю міжнародних комерційних арбітражів, настільки актуальні, що вони були предметом непо­одинокого розгляду на самих високих міжнародних форумах. На­приклад, у Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1.08.1975 р. держави - учасниці Наради висловили спіль­ну думку про те, що швидке та справедливе вирішення спорів, які можуть виникнути з комерційних угод, що мають відношення до торгівлі та обміну послугами, а також з контрактів у галузі проми­слового співробітництва, сприяло б розширенню та полегшенню торгівлі та співробітництва. Вони рекомендували, щоб у положен­нях національних законодавств стосовно організації та проведення арбітражу передбачалось здійснення розгляду справ на підставі взаєиоприйнятого регламенту та щоб дозволялась можливість проведення арбітражу в третіх країнах. У подальшому наведені положення Заключного акта були істотно доповнені у підсумко­вому документі віденської зустрічі держав - учасниць НБСЄ (1989).

Всі висунуті на цих міжнародних форумах вимоги певною мірою було розвинуто і конкретизовано у документі ЮНСІТРАЛ, який має назву Коментарі щодо організації арбітражного провадження2, де підкреслюється, що широка свобода та гнучкість дій арбітражу (третейського суду) повинні дозволятись законами, які регулюють процедуру арбітражного розгляду, та арбітражними регламентами, особливо стосовно питань, в яких сторони не можуть дійти згоди. Саме зазначені свобода та гнучкість дій дадуть змогу арбітражу приймати такі рішення щодо організації розгляду справи, які дозво­ляють врахувати і обставини конкретної справи, і очікування сторін та членів третейського суду, і необхідність справедливого та ефек­тивного з точки зору витрат вирішення спору.

3. Окрім зазначених загальних вимог щодо розгляду справ арбіт­ражем, вироблено і сучасні уявлення стосовно того, яким повинно бути національне законодавство в частині, що стосується діяльності

Див.: Звеков В. /7. Международное частное право: Курс лекций.- М.: Нор­ма-Инфра-М. 1999.'С. 467-468.

Див.: Арбитражный Регламент ЮПСИТРАЛ ' Международная торговля. Международный гражданский процесс: Сб-к документов - Минск" Ачалфея 1999.-С. 510-527.

521

міжнародного комерційного арбітражу. Зокрема, воно у цій части­ні повинно засновуватись на таких принципах.

По-перше, воно має містити дозвіл на здійснення міжнародного ар­бітражного розгляду справ на відповідних національних територіях.

Необхідно зауважити, шо цей принцип тлумачиться на практиці досить широко. О. В. Брунцева наводить у своїй праці рішення Верховного Суду США у справі, за якою сторонами спору були: з одного боку, корпорації «Сумітомо» та «Ошима», які були засно­вані І діяли за японським законодавством, причому перша здійс­нювала свою діяльність у Токіо, а друга вела бізнес у Нагасакі, а з іншого корпорація «Паракопі», зареєстрована у Панамі зі сферою діяльності в Піреї (Греція). За арбітражним застереженням, що містилося в контракті, сторони підпорядкували всі свої можливі спори нетехнічного характеру арбітражу м. Нью-Йорка відповідно до арбітражного закону США.

Хоча у подальшому відповідач (компанія «Паракопі») наполя­гав, зокрема на тому, що американський суд не має компетенції розглядати спір, якщо обидві сторони є іноземними компаніями, Верховний Суд США відхилив цей аргумент, зазначивши у своєму рішенні, що прийняття такого аргументу слугувало б підриву ці­лей заохочення, визнання та виконання арбітражних угод у міжна­родних контрактах І уніфікації стандартів їх дотримання у держа­вах, що підписали Нью-Иоркську конвенцію1.

По-друге, національне законодавство повинно забезпечувати максимальну свободу дії при арбітражному розгляді справ прин­ципу автономії волі.

Нарешті, по-третє, воно має закріплювати заборону втручатись у здійснення арбітражем розгляду справ, за винятком прийняття заходів, які с необхідними для забезпечення належних умов здійс­нення арбітражного провадження, серед яких головним вважається максимальне сприяння виконанню на своїй території рішень між­народного комерційного арбітражу.

До речі, судова практика свідчить, що це правило розглядається у якості непорушного. Наприклад, в одному з рішень Верховного Суду Австрії наголошено, що випадки, коли суди можуть втручатися у ар­бітражний процес, жорстко обмежені цивільно-процесуальним зако­нодавством, і вони зводяться до: а) надання допомоги у формуванні складу арбітражного суду; б) скасування арбітражної угоди, цивіль-

Дин.. Бргішека Е. В. Цит. праця.-С. 279-281.

522

ної відповідальності арбітрів; в) надання допомоги у здійсненні про­цесуальних дій, які не вправі вчинювати арбітри, і г) встановлення підстав для скасування арбітражного рішення. Важливою є також наступна думка Верховного Суду: «Судовий розгляд процесуаль­них постанов складу арбітражу не передбачається; це суперечило б смислу й меті арбітражного розгляду». Не дивно, що це рішення розцінюється австрійськими фахівцями у якості «Великої хартії» для проведення арбітражних процесів в Австрії .