Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

1D.4. Захист авторських і суміжних прав за законодавством України

1. Як відомо, з 1.01.2004 р. набув чинності новий ЦК України, в якому регулюванню авторського права та суміжних прав присвя­чено глави 36 і 37 відповідно. Проте, за відсутності у цьому Ко­дексі будь-якого колізійного регулювання у питаннях, що розгля­даються, головним залишається Закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 р.1 Статтею 2 цього За-

' Див.: Відомості Верховної Ради України.-- 1994. № 13.- СІ. 64.

234

кону встановлено, що законодавство України про авторське право І суміжні права охороняє особисті (нємайнові) та майнові права осіб, яким належить авторське право і суміжні права. Статтею 8 Закону передбачено, шо охорона надасться:

1) Авторам, незалежно від громадянства і постійного місця проживання, твори яких вперше було опубліковано або не опублі­ковано, проте вони знаходяться в об'єктивній формі на території України.

2) Авторам, твори яких вперше опубліковані в іншій країні і протягом ЗО днів після цього опубліковані в Україні незалежно від громадянства і постійного місця проживання автора.

3) Авторам, які є громадянами України або мають постійне місне проживання на території України, незалежно від того, на якій території вперше були опубліковані їх твори.

Щоб повністю розуміти зміст наведених норм, слід мати на ува­зі положення ст. 4 цього Закону, де зазначено, що під опубліку­ванням (випуском твору у світ) розуміється випуск в обіг примір­ників твору чи фонограми за згодою автора або іншої особи, яким належать авторське право та суміжні права, у кількості, що задо­вольняє розумні потреби публіки шляхом продажу, здачі в найом, публічного прокату або шляхом іншої передачі права власності чи права володіння примірником твору або фонограми. Під опубліку­ванням розуміється також надання доступу до твору, фонограми через електронні системи інформації.

Авторам, незалежно від громадянства, твори яких вперше опу­бліковані або не опубліковані, але знаходяться в об'єктивній формі на території іншої держави, надається охорона відповідно до між­народних договорів України.

2. Особливої уваги заслуговує питання про охорону авторсько­го права іноземців, які не мають постійного місця проживання на території України. Права цих авторів мають в Україні два види режиму:

• у разі, коли Україна має з державою громадянства або по­стійного місця проживання іноземця відповідну угоду та/або якщо твір підпадає під захист Бернської конвенції, авторські права за­хищаються відповідно до зазначених міжнародних договорів;

• у всіх інших випадках застосовується режим творів, що не охороняються.

Беззаперечно, це не означає, що в останньому випадку твори іовсім не охороняються. Наприклад, відповідний твір не можна

235

перевидати за своїм ім'ям. Але у всіх таких випадках охороняється лише невелика кількість нсмайнових авторських прав.

3. Стосовно охорони суміжних нрав, головні положення цього Закону зводяться до такого:

По-перше, охорона суміжник прав здійснюється без шкоди охороні творів авторським правом: виконавці здійснюють свої права за умови дотримання ними прав авторів виконуваних творів, виробники фонограм і організації мовлення повинні дотримувати прав авторів і виконавців, а організації мовлення - дотримувати права авторів фонограм, авторів і виконавців.

По-друге, виникнення і здійснення суміжних прав не потребує виконання будь-яких формальностей. Виробники фонограм та ви­конавці для сповіщення про свої права можуть на всіх примірни­ках фонограм або їх упаковках використовувати знак охорони су­міжних прав, який складається з латинської літери R у колі - ®, імені (найменування) особи, що мас суміжні права, і зазначення року першої публікації фонограми.

По-третє, охорона, згідно з цим Законом, надається у такі способи:

Правам виконавців, якщо виконання:

• вперше мало місце на території України;

• зафіксовано на фонограмі, що охороняється згідно зі ст. 32 Закону;

• не зафіксовано на фонограмі, але включено у передачу орга­нізації мовлення, яка охороняється згідно із зазначеною статтею.

Правам виробників фонограм, коли:

• виробник є громадянином України або юридичною особою з офіційним місцезнаходженням на території України;

• фоноіраму вперше опубліковано на території України або на території України протягом ЗО днів від дня її публікації в іншій державі;

• перша фіксація фонограми мала місце в Україні.

Права організацій мовлення охороняються, якщо вони ма­ють офіційне місцезнаходження на території України і здійснюють передачі з програвачів, розташованих на території України.

Останнє (і найголовніше з точки зору міжнародної о приватного права) положення зводиться до того, що суміжні права іноземних юридичних і фізичних осіб охороняється лише відповідно до між­народних договорів України, чим, як зрозуміло, застосування колі­зійного методу регулювання у цій сфері виключається.

4. Що стосується Закону від 23.06.2005 р., го в ньому міститься

236

розділ IV, присвячений колізійним нормам щодо прав інтелек­туальної власності. Проте, цей розділ відзначається певною лако­нічністю - в ньому міститься всього дві статті.

Перша з них (ст. 36) встановлю? правило, за яким до правочи-нів, предметом яких є право інтелектуальної власності, застосову­ється право, що визначається згідно з відповідними правилами цього Закону. У наступній статті зазначається, що до правовідно­син у сфері захисту прав інтелектуальної власності застосовується право держави, у якій вимагається захист цих прав.

Контрольні запитання

1. Що розуміється під авторським правом і якими є об'єкти цього права?

2. У чому знаходять свій вияв особливості авторського права?

3. Як визначаються, за сучасним МПрП, суміжні права, у чому полягають їх особливості і які види суміжних прав існують?

4. Якими є принципи та правила охорони прав авторів за Берн-ською конвенцією?

5. У чому полягають принципові відмінності захисту прав авторів за Всесвітньою конвенцією порівняно з Бернською?

6. Які головні положення конвенцій, що складають міжнародну систему охорони суміжних прав, Вам відомі?

7. Яким чином здійснюється охорона авторських і суміжних прав за законодавством України?