Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

13.3. Договори стосовно надання технічних послуг та здійснення монтажниц робіт

1. Розвиваючись, людство постійно створює все більш складні

машини та обладнання, використання яких вимагає спеціальних

знань. Відповідно, виникають і нові відносини між виробниками

та користувачами цих машин та обладнання, що потребують від-

ювідного правового регулювання. Так, після Другої світової війни

"Эула широкого розповсюдження практика торгівлі незібраними

•Іашинами та обладнанням. Це обумовлювалось не тільки техніч-

ими, а й економічними міркуваннями, головним чином - можли-

-тю зменшення транспортних витрат, що інколи складають пи-

зму вагу ціни. Проте, це не єдине з можливих міркувань. Можна

Начити, що у міжнародній торгівлі подібна форма експорту ви-

ває з міжнародної спеціалізації та кооперації, які, до речі, по-

но прогресують.

281

Як наслідок, виникає необхідність у наданні різного ролу по­слуг, пов'язаних із зібранням машин або устаткування, встанов­ленням їх на місце, пуском цих машин чи обладнання в експлуата­цію, наглядом за виробничим процесом і т. ін. Надання зазначених та інших технічних послуг зазвичай оформлюється або у вигляді спеціальних субдоговірних угод, які укладаються в межах генера­льного підрядного договору, або взагалі окремими договорами. Наприклад, передача технологій та відповідної документації здійс­нюється за допомогою договорів про уступку патенту, ліцензійних договорів чи договорів про передачу «ноу-хау». Навчання праців­ників замовника потребує укладення спеціальних договорів стосо­вно відряджень з цією метою працівників підрядника або робітни­ків замовника тощо. Зазначені спеціальні угоди, незалежно від того, чи е вони окремими договорами, чи являють собою певні субпідрядні договори, зазвичай підкоряються тому регулюванню, яке встановлено відповідною підгалуззю міжнародного приватно­го права.

2. Більш складна ситуація виникає з власне монтажними робо­тами, які первісне регулювались за допомогою договорів купІвлі-продажу, проте тепер отримали статус особливого виду договорів. Європейська економічна комісія ООН, окрім загальних умов між­народного договору підряду в галузі будівництва, про які йшлося раніше і в яких певною мірою вирішуються питання, пов'язані з монтажем машин та обладнання, розробила типові форми конт­рактів (остання редакція 1988р.), в яких спеціально передбачено зобов'язання сторін у процесі здійснення монтажних робіт щодо машин та обладнання при їх експорті та Імпорті.

За ними розрізняються два види монтажних робіт:

• виконання монтажних робіт та

• нагляд за монтажними роботами, які здійснюються іншими особами.

Зрозуміло, що умови контрактів, права та обов'язки сторін де­що змінюються залежно від зазначених видів монтажних робіт. Проте, вони мають і деякі спільні положения. Так, підрядник, окрім належного виконання робіт за договором, повинен обов'яз­ково дотримуватись вимог національного законодавства держави замовника та здійснювати гарантійні випробовування, які повинні довести якість здійснення ним своїх зобов'язань, а також відповід­ність об'єкта вимогам зазначених національних правил. Що стосу­ється замовника, то він, крім своєчасної сплати вартості об'єкта,

282

повинен надати необхідну монтажну документацію, відповідає за підготовку місця проведення монтажних робіт та необхідних для їх здійснення умов (місця складування га зберігання монтажного обладнання, наприклад).

Контрольні запитання

1. У чому полягають особливості договору підряду?

2. Що розуміється під договором будівельного підряду у су­часному МПрП?

3. Яким чином здійснюється правове регулювання відносин за таким договором у МПрП?

4. Які особливості мають договори про надання технічних по­слуг та здійснення монтажних робіт порівняно з договором буді­вельного підряду?