Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

7.4. Біженці

1. Останнім часом все частіше біженці виокремлюються у МПрП в особливу категорію іноземців. Певною мірою це пояснються тим, що стосовно біженців існує спеціальна Конвенція про статус біжен­ця 1951 р. та Протокол 1967 p., що стосується статусу біженця, до яких приєдналася і Україна відповідно до Закону від 10.01.2002 р. Згідно з даною Конвенцією, під терміном «біженець» розуміється особа, яка внаслідок обгрунтованих побоювань стати жертвою пе- і, реслІдувань за ознаками раси, віросповідання, громадянства, прина­лежності до певної соціальної групи або політичних переконань знаходиться за межами держави своєї громадянської приналежності та не може користуватись захистом цієї держави чи не бажає корис­туватись таким захистом внаслідок зазначених побоювань. Біжен­цем вважається також особа, яка не має певного громадянства та, знаходячись за межами держави свого попереднього звичайного місця проживання, не може внаслідок певних подій або не бажає повернутися до неї внаслідок таких побоювань1.

Конвенцією у загальному вигляді правовий статус біженця ви­значено таким чином: особистий статус біженця визначається за­конами держави його доміцилію або, якщо він його не має, зако­нами держави його проживання. Причому, Конвенцією вирішено

два колізійних питання.

Перше: це випадок, коли біженець має більш ніж одне грома­дянство. У Конвенції зазначено, що коли біженець є громадянином декількох держав, вислів «держава його фомадянської приналеж­ності» означає будь-яку з держав, громадянином якої він є, і така особа не вважається позбавленою захисту держави своєї грома­дянської приналежності, якщо без будь-якої дійсної причини, що випливає з обгрунтованих побоювань, вона не користується захис­том однієї з держав, громадянином якої вона є". Це означає, що вибір громадянства у такому випадку здійснюється самим біжен­цем (за принципом автономії волі).

' Див.: Гуднин-ГІІ.І.І Г. С Сгатус беженца в международном праве / Пер. с англ. под ред. М. И. Левиной.- ЮНИТИ. 1997.- С. 449.

нгл. под ред. . . евино.- . .- . .

" Див.: Гудвип-Гилл Г. С. Статус беженца н международном, праве.- С. 449.

Друге: у випадку одного громадянства, особистий статус біже­нця визначається законом держави Його доміцилію, а якщо він та­кого не має,- законами держави його проживання1 (тобто, за наці­ональним режимом). Крім того, будуть дотримуватися права, отримані біженцями до того, як вони стали біженцями, зокрема права, що випливають зі шлюбу.

2. Згідно з ч. 4 ст. 16 Закону від 23.06.2005 р. особистим зако­ном біженця вважається право держави, у якій він має місцепере­бування. В Україні правовий статус біженця визначено Законом «Про біженців» від 21.06.2001 р. Визначення біженця за цим За­коном суттєво не відрізняється від того, що міститься у Конвенції 1951 р. (яке раніше наводилось). За ст. 19 Закону передбачено, що особи, яким надано статус біженця в Україні, є іноземцями чи осо­бами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, і вони користуються тими ж правами і свободами, а та­кож несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України,- за винят­ками, встановленими Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Далі, у ст. 20 наводиться перелік прав особи, якій надано статус біженця, зокрема такі, як право на працю, підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, тощо. На жаль, жодної колізійної норми в цьому Законі не передбачено. Проте, оскільки Верховною Радою України надано згоду на обов'язковість Конвенції 1951 p., є підстави вважати, що судами нашої держави буде застосовуватись зазначене вище колізійне регулювання, що міститься у даній Конвенції.

Контрольні запитання

1. Що розуміється під право- та дієздатністю фізичної особи У МПрП?

2. Які категорії іноземних фізичних осіб Вам відомі?

3. Яким чином визначається дієздатність іноземних громадян У сучасному МПрП?

4. Яким чином регулюється правове становище тимчасово прибулих іноземців у МПрП?

5. Як визначається правовий статус біженця у МПрП?

170

^ Дин.: ГудеІІІІ-Гилл Г. С. Статус беженца а международном праве.- С. 449. Див.: Відомості Верховної Ради України.- 2001.-№47.-Ст. 250.

171