Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПМ Чубарев.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
4.13 Mб
Скачать

18.3. Деякі зауваження щодо регулювання питань соціального

забезпечення

1- 3 широкого кола питань, пов'язаних із соціальним забезпе­ченням, на особливу увагу заслуговують дві сфери:

- право на охорону здоров'я та

- право на пенсійне забезпечення.

У національних законодавствах існують чималі розбіжності яї щодо складових цих сфер правового регулювання, так і щодо об­сягу кожної з них. Наприклад, одні законодавці вважають протезу­вання складовою медичної допомоги, тим часом як інші виводять його за межі соціального забезпечення.

У зв'язку з цим Міжнародна організація праці докладає чимало

зусиль, аби уніфікувати відповідні положення. Як гфиклад, можна назвати такі документи:

• Конвенція 118 про рівноправність громадян країни та інозем­ців І осіб без громадянства у галузі соціального забезпечення,

1962р.;

• Конвенція 157 про встановлення міжнародної системи збе­реження прав у галузі соціального забезпечення, 1982 p.;

• Конвенція 48 про запровадження міжнародної системи спів­робітництва у збереженні прав мігрантів на пенсію по інваліднос­ті, старості та на випадок втрати годувальника, 1935 р.

Проте, як ці конвенції не ратифікувались колишнім СРСР, так вони залишаються не ратифікованими Україною і тепер.

2. Українським законодавством встановлено різний правовий режим у цьому питанні для іноземців, які постійно проживають в Україні, та тимчасово прибулих. Згідно з Законом України «Про правовий статус Іноземців» від 4.02.1994 р. іноземці, які на закон­них підставах постійно проживають в Україні, користуються медич­ною допомогою на рівні з громадянами України (ст. 10 Закону). Питання надання медичної допомоги іноземцям, які тимчасово прибули до України, регулюються Постановами Кабінету Мініст­рів України від !7.09.1996р. та від 17.09.1997р.,1 якими встанов­лено спеціальний порядок надання таким іноземцям медичної допомоги на платних засадах.

Що стосується права на соціальний захист, зокрема на отри­мання пенсій та інших видів соціальної допомоги, то, незалежно від виду проживання, іноземці мають право, згідно з Законом від 4,02.1994р., на отримання захисту відповідно до законодавства України і міжнародних договорів України. Це положення міститься і в Законі України «Про пенсійне забезпечення» від 5.11.1991 р.2, але в ньому мова йде як про іноземців, так і осіб без громадянства. Проте в обох зазначених Законах не передбачено ніяких конкрет­них положень про порядок нарахування пенсій або інших соціаль­них виплат іноземцям.

3. Міжнародних договорів України в сфері соціального забсзпе-'ення взагалі невелика кількість. Та й почали вони укладатись

тільки останнім часом. Наприклад, 23.08.1995 р. було укладено

285.

( Дик.: Международное частное право: Учебное пособие,- С. 143- 147. Див.; Закони України. Том 2.- К.: Ін-т наконодавілва ВРУ, 1996.- С. 254-

397

Угоду між урядом України та урядом Республіки Молдова про га­рантії прав громадян в галузі пенсійного забезпечення1. Законом від 17.12.1997р. ратифіковано Угоду між Україною і Королів­ством Іспанія про соціальне забезпечення громадян, але головним питанням цієї Угоди с порядок перерахування пенсій іспанцям-репатріантам з кола «іспанських дітей», що опинились на території колишнього СРСР внаслідок громадянської війни в Іспанії у 1936-1939 pp. Дещо пізніше (19.03.1999 р.) Верховна Рада ратифікувала Договір між Україною і Латвійською Республікою про співробіт­ництво в галузі соціального забезпечення, проте він має загальний, тобто - публічно-правовий характер.

Колізійні питання, що можуть постати у зв'язку з соціальним забезпеченням у чинному законодавстві України ніяким чином не вирішуються. Скоріш за все, вони так і будуть розглядатись на за­садах взаємності, а тому - розв'язуватись украй повільно.

Контрольні запитання

1. Назвіть принципові положення Міжнародної конвенції про захист прав усіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей?

2. У чому полягають особливості правового регулювання пи­тань праці мігрантів у МПрП?

3. Які колізійні питання у сфері трудових відносин виникають у МПрП і в які способи вони вирішуються?

4. Що Ви можете сказати про стан їх врегулювання у нашому національному законодавстві?

5. Які питання виникають у сфері соціального забезпечення стосовно мігрантів і в які способи вони зараз вирішуються?

Див.: Международное частное право: Учебное пособие. С. 642-647.

398