Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

7.Зміст і призначення Приміток до фінансової звітності, їх структура.

Примітки до Звіту – це окремі пояснення, які дозволяють деталізувати та пояснити окремі статті фінансової (бухгалтерської) звітності. Крім того, примітки дозволяють не складати окремі пояснення до кожного Звіту. Як це потребують П(с)БО, а об’єднати всі додатки в одному документі - Примітки до звіту. Всі підприємства, які представляють повний фінансовий Звіт, повинні складати примітки до фінансової звітності, за винятком: бюджетних установ, представників іноземних суб’єктів підприємницької діяльності; суб’єктів малого підприємництва. Примітки річного Звіту – це складний додаток до фінансової звітності, який можливо поділити на такі складові частини :форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності» заповнюються всіма підприємствами за єдиною, затвердженою формою. Має вигляд окремих таблиць. Всього таких таблиць тринадцять.Форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності» складається з тринадцяти окремих розділів. Кожний розділ розкриває інформацію по окремому Звіту та відповідає приміткам до окремих П(С)БО.У примітках до фінансових звітів слід розкривати:-облікову політику підприємства;- інформацію, яка не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов’язковою за відповідними положеннями (стандартами);- інформацію, що містить додатковий аналіз статей звітності, необхідний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

8.Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах згідно п(с)бо6

Порядок виправлення помилок залежить від їх характеру і від того на якому етапі було виявлено помилки:коректурний,сторно,додаткових проводок. Коректурний спосіб полягає в тому,що текст неправильний або цифри закреслюються, пишеться правильно ,надпис ставиться виправлено. Він використовується для виправлення помилок поточного місяця. Сторно полягає втому, що неправильний запис роблять повторно в тій самій кореспонденції, але з червоним чорнилом. Записані червоним цифри віднімаються від підсумку. Правильний запис роблять звичайним чорнилом.

Додаткових проводок застосовують тоді коли запис проводять в меншій сумі ніж потрібно і для коригування записів,що мають умовну оцінку. Якщо помилка втому, що операція не була записана зовсім, то виправлення роблять шляхом запису суми помилки у звичайному порядку.

Коли помилки в облікових документах спричинили невідповідність звітних даних,то треба внести зміни у звітні форми. При цьому помилки виправляють в такому порядку:1)виправлення вносять у всі взаємопов’язані показники і протягом трьох днів подають у ті адреси де були подані невідповідні дані;2)виправлення у звітні форми вносяться незалежно від того ким виявлені виправлення звітності;3)основою для внесення виправлень є акти перевірок та аудиторські висновки, рішення суду або власні зауваження. При виявленні помилки поточного року виправлення вносяться у звітну форму того періоду де вони були допущенні і у наступні звітні періоди.

Події після дати балансу можуть вимагати коригування певних статей або розкриття інформації про ці події у примітках до фінансових звітів. Події після дати балансу, які надають додаткову інформацію про визначення сум, пов'язаних з умовами, що існували на дату балансу, вимагають коригування відповідних активів і зобов'язань. Коригування активів і зобов'язань здійснюється шляхом сторнування та (або) додаткових записів в обліку звітного періоду, які відображають уточнення оцінки відповідних статей внаслідок подій після дати балансу. Події, що відбуваються після дати балансу і вказують на умови, що виникли після цієї дати, не потребують коригування статей фінансових звітів. Такі події слід розкривати в примітках до фінансових звітів, якщо відсутність інформації про них вплине на здатність користувачів звітності робити відповідні оцінки та приймати рішення. Дивіденди за звітний період, які оголошені після дати балансу, слід розкривати в примітках до фінансових звітів. Якщо події після дати балансу свідчать про наміри підприємства припинити діяльність або про неможливість її продовження, то фінансова звітність складається без застосування принципу безперервності діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]