Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

4/Основні принципи економічного аналізу

Метод економічного аналізу – це системне, комплексне і взаємопов’язане вивчення діяльності різних організаційних структур, що базується на діалектичному методі пізнання. Особливість діалектичного методу – всі явища, які досліджуються, розглядаються у взаємозв’язку та русі, зміні та розвитку.

Принципи економічного аналізу, на яких базується метод:

Об’єктивності – проявляється у використанні об’єктивної інформації, неупередженості аналітика. Висновки за результатами аналізу повинні відображати дійсний стан справ і не залежати від суб’єктивних поглядів і переконань аналітика.

Детермінізму (причинної залежності) – потрібно врахувати, що результати діяльності підприємства та їх підрозділів є виразом причинно-наслідкових зв’язків, які проявляються у господарському середовищі. Завдання аналітика – відкриття і встановлення дії цих зв’язків.

Розвитку – передбачає вивчення зміни показників, явищ, процесів у просторі і часі.

Комплексності – передбачає вивчення всіх сторін і складових частин господарської діяльності.

Оперативності – швидке і своєчасне виявлення причин відхилень від заданої (бажаної) величини параметрів, що забезпечує своєчасне прийняття коригуючих управлінських рішень.

5.Порівняння як один з основних методів ек. Аналізу.

Існує велика кількість методів та їх конкретних втілень – способів і прийомів, що використовуються в економічному аналізі. Одні з них розроблено на основі теорії аналізу, інші – запозичено з наук математики, статистики, управління, психології.

Усю сукупність способів і прийомів економічного аналізу можна поділити на групи:логічні способи обробки інформації;економіко-математичні методи;евристичні методи.

До логічних способів, які використовуються й у інших дисциплінах для обробки інформації, відносяться: порівняння, середніх і відносних величин, графічного й табличного подання даних, групування, балансовий. До них відносяться й прийоми елімінування, що використовуються у факторному аналізі.

Порівняння – один з головних способів економічного аналізу. Передбачає зіставлення показників, що характеризують досліджуваний об’єкт з іншими – даними попередніх років, плановими, нормативними, показниками передових підприємств, середніми по галузі чи регіону. Дає змогу визначити рівень виконання завдань, тенденції у розвитку об’єкта дослідження, встановити особливості розвитку даного підприємства порівняно з іншими подібними йому, його недоліки і переваги тощо.

Принципове значення має дотримання умов порівнянності. Для цього, зокрема, потрібно забезпечити: забезпечення однакової тривалості періодів, що порівнюються; урахування впливу інфляційних чинників на зміну вартісних показників при дослідженні в часі; забезпечення однакової методики розрахунку порівнюваних показників; урахування відмінностей у спеціалізації підприємств чи природноекономічних умов, у яких вони функціонують.

6. Суть факторного аналізу. Порядок його здійснення.

Факторний аналіз – це комплексне і системне вивчення і вимірювання впливу факторів на величину результативних показників. Він передбачає наступні дії:Відбір факторів для аналізу досліджуваних показників.Класифікацію і систематизацію факторів з метою забезпечення системного підходу.Моделювання взаємозв’язку між результативними і факторними показниками.Розрахунок впливу факторів і оцінку ролі кожного з них у зміні величини результативного показника.Практичне використання результатів аналізу в управління економічним процесами.

Систематизація факторів досягається з допомогою побудови структурно-логічних моделей – факторних систем, в яких фактори розміщуються у певному порядку з урахуванням їх взаємозв’язку.

Виділяють два типи зв’язку між досліджуваними ознаками – функціональний і стохастичний (кореляційний).

Функціональний – одному певному значенню факторних ознак відповідає одне значення результативної. При цьому здебільшого на результативну ознаку одночасно діє кілька факторів. Передбачає наявність формули, за допомогою якої можна описати зв’язок між досліджуваними ознаками.

Наприклад: Виручка від реалізації = ціна · кількість проданої продукції

Валовий збір = урожайність · посівна площа

Собівартість одиниці продукції = загальні витрати : обсяг виробництва

Стохастичний зв’язок – одному й тому ж значенню факторних ознак відповідають різні значення результативної.

Причина мінливості результативних ознак при стохастичному зв’язку: крім досліджуваних факторних ознак на них впливає багато інших, що у даний момент не розглядаються (не включені в структурно-логічну модель).

Залежно від типу зв’язку розрізняють детерміновані і стохастичні факторні системи.

Детерміновані використовуються при функціональному зв’язку між досліджуваними ознаками. Створити детерміновану факторну систему – значить представити досліджуване явище у вигляді алгебраїчної суми, частки чи добутку декількох факторів, що визначають його величину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]