Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_derzhavny_1.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
494.24 Кб
Скачать

3.Облік розрахунків за єдиним соц. Внеском.

Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування — консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Обліком платників єдиного внеску, забезпеченням збору та веденням обліку страхових коштів, контролем за повнотою та своєчасністю їх сплати, веденням Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування займається Пенсійний фонд України. Єдиний соціальний внесок сплачується саме на його рахунки. Потім ці суми розподіляється серед фондів соціального страхування.

Ставки єдиного внеску встановлюються відповідно до класів професійного ризику виробництва, до яких віднесено платників єдиного внеску, з урахуванням видів їх економічної діяльності. Закон передбачає 67 Класів професійного ризику виробництва. Відповідні ставки внеску становлять від 36,76% для першого класу до 49,7% для 67 класу (ст. 8, п. 5 Закону).

Підприємства, які проводять сільськогосподарську діяльність, відносяться до 22 класу професійного ризику виробництва, сплачують єдиний внесок в розмірі 37,19%. Окрім того, із зарплати працівників роботодавці утримують 3,6% єдиного соціального внеску.

Розрахунки з нарахування суми збору госпрозрахунковими підпри­ємствами відображаються за дебетом рахунків обліку витрат на виробництво, адміністративних витрат, витрат на збут, капітальних інвестицій, надзвичайних витрат, інших операційних витрат і за кредитом рахунка 65 "Розрахунки за страхуванням" субрахунок 651.Утримання збору єдиного внеску з працюючих громадян відображається за кредитом рахунка 65, субрахунок 651 і дебетом рахунка 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

4. Визнання та класифікація доходу

Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:.1. Сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів.2. Сума надходжень за договором комісії, агентським та іншим аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо.3. Сума попередньої оплати продукції (товарів, робіт, послуг).4. Сума авансу в рахунок оплати продукції (товарів, робіт, послуг).5. Сума завдатку під заставу або в погашення позики, якщо це передбачено відповідним договором.6. Надходження, що належать іншим особам.7. Надходження від первинного розміщення цінних паперів.Визнані доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами:а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);б) інші операційні доходи;в) фінансові доходи;г) інші доходи;д) надзвичайні доходи.Склад доходів, у Звіт про фінансові результати".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]